قراردادهای امنیتی و کدرترین اتاق شیشهای در فدراسیون فوتبال/ چرا قرارداد سرمربی تیم ملی محرمانه است؟
رویداد۲۴ شاید روزی که عادل فردوسیپور از سردار رویانیان درباره قرارداد بازیکنان پرسید و جواب شنید «این چیزها محرمانه است» کسی فکرش را نمیکرد این محرمانهسازیها و این نگاه امنیتی به فوتبال ایران، کار را به جایی برساند که روزی میزان قرارداد سرمربی تیمی که نام «ملی» به آن خورده هم امنیتی اعلام شود!
نگاههای محرمانگی و امنیتی در حالی در جای جای اقتصاد ایران رشد میکند که مسئولان مدام پز شفافیت در اتاق شیشهای را سر میدهند و در همین روزها حتی سخن راهاندازی سامانه شفافیت اموال نیز گفته میشود!
فدراسیون فوتبال و قرارداد ویلموتس
مبلغ قرارداد کارلوس کیروش حدود ۱.۴ میلیون دلار در سال بود و وقتی کیروش با آن همه حواشی از تیم ملی فوتبال رفت فدراسیون اعلام کرد که سرمربی بزرگ نامداری را به ایران خواهد آورد که قیمت او به وضعیت ارزی و اقتصادی کشور بخورد. سرانجام قرعه بنام مارک ویلموتس افتاد اما رقم قرارداد او هرگز اعلام نشد.
فدراسیون فوتبال به سیاق همیشه و بعد از امضای قرارداد با ویلموتس مسئله را محرمانه نگه داشت و مهدی تاج اجازه نداد رسانهها از میزان قرارداد سرمربی تیم ملی سردربیاورند.
با فشار رسانهها و پیگیری آنها فدراسیون فوتبال سرانجام اعلام کرد قرارداد ویلموتس برای سه سال ۶/۳ میلیون دلار است. یعنی به ازای هر سال ۲/۱ میلیون دلار.
در روزهای گذشته درست در زمانی که شایعات عدم حضور ویلموتس در تهران به خاطر عدم پرداخت مطالبات این سرمربی بر سرزبانها افتاد، ارمین مدیر برنامه سرمربی تیم ملی در صحبتهایی که با باشگاه رویال انتور بلژیک که خواهان ویلموتس بود، داشت خبر داد که «قرارداد ویلموتس و دستیارانش برای سال اول سه میلیون یورو است، بنابراین اگر شما بخواهید این کادر را به بلژیک بیاورید قاعدتاً باید در همان حدود هزینه کنید.»
ارمین چیزهای دیگری را هم در صحبتهای خود ناخواسته افشا کرده بود. یکی از این مسائل درباره پرداخت اقساط فدراسیون فوتبال به ویلموتس است. فدراسیون بارها اعلام کرده بود ویلموتس بدون دریافت پیش قسط به ایران سفر کرده است در حالی که ارمین میگوید این مبلغی که جدیداً فدراسیون فوتبال به ویلموتس داده نه قسط اول قرارداد او که قسط دوم و بخشی از قسط سوم ویلموتس است که برای جلوگیری از پرداخت پورسانت زودتر پرداخت شده است.
میزان اعلام شده رقم قرارداد ویلموتس توسط مدیر برنامههایش با آنچه اعلام شده، چندین میلیارد تومان تفاوت دارد و معلوم نیست چرا فدراسیون فوتبال با نگاهی امنیتی و پلیسی ارقام قراردادها را محرمانه اعلام میکند! مهدی تاج گفته کسی این اجازه را ندارد که رقم قرارداد ویلموتس را اعلام کند.
ماجرای قراردادهای محرمانه این اولین بار نیست که در فوتبال ایران دیده میشود و هر بار بخشی از اموال بیت المال در پی همین سیاستهای امنیتی به تاراج رفته است.
بیشتر بخوانید: بابک زنجانیهای فوتبال چگونه ظهور کردند؟
۳۱۶ هزار دلار پول مفقود شده فدراسیون فوتبال در ماجرای کفاشیان
علی کفاشیان سالها به عنوان رئیس خوش خنده فوتبال ایران در افکار عمومی مطرح بود. مردی که جواب هرسوال را با شوخی و خنده میداد و زمان پاسخگویی تلاش میکرد با مطایبه از زیر بار سوالات سنگین شانه خالی کند. به گزارش رویداد۲۴ خبری که بعد از کنار رفتن این مدیر شوخ طبع از فدراسیون فوتبال درباره او و عباس ترابیان به سر زبانها افتاد، خبر تکان دهندهای بود که مخاطبان فوتبال ایران را تکان داد. آن خبر چیزی نبود جز محرومیت علی کفاشیان رئیس وقت فدراسیون فوتبال و عباس ترابیان مسئول کمیته بازاریابی فدراسیون فوتبال درباره مسئله حق پخش چهار دیدار تیمملی فوتبال مقابل گوام، هند، عمان و ترکمنستان در تابستان سال ۹۴.
ماجرا از این قرار بود که شرکت امپی و سیلوا به ازای پخش هر بازی تیم ملی فوتبال ایران مبلغ ۷۹ هزار دلار که جمعاً ۳۱۶ هزار دلار میشد به حساب فدراسیون فوتبال ایران پول واریز کرده بود. اما در اتفاقی عجیب هیچ قراردادی در این باره در فدراسیون فوتبال ثبت نشده بود. اتفاق عجیبتر، اما این بود که ترابیان با ایمیل شخصی خودش به مکاتبه با شرکت طرف قرارداد پرداخته بود و همین باعث شد که کمیته اخلاق به مسئله ورود کند و برای کفاشیان و ترابیان حکم محرومیت صادر کند.
چه حکم کمیته اخلاق درباره کفاشیان و ترابیان صحیح باشد و چه صحبتهای ترابیان و کفاشیان را صحیح بدانیم مسئله آن ۳۱۶ هزار دلاری است که هنوز تکلیف آن مشخص نیست و این مسئله هم به یک چیزی برمیگردد عدم شفافیت در فدراسیون فوتبال.
فدراسیون فوتبال و ماجرای افشین پیروانی
در بهار سال ۱۳۹۷ شایعاتی درباره اهدای جوایز اسپانسر تیم ملی به اعضای این تیم به گوش رسید که اذهان را به سمت مدیر وقت تیم ملی یعنی افشین پیروانی معطوف کرد.
مسئولان رسیدگی به این پرونده اعتقاد داشتند که پیروانی در اهدای این جوایز تخلفاتی مرتکب شده است که باید به آنها رسیدگی شود. پیروانی پنج سال از فعالیت فوتبالی محروم شد و سرانجام در آذر ماه سال ۱۳۹۷ از ابهامات تبرئه شد و بار دیگر به فوتبال بازگشت.
حسین هدایتی
چیزی نزدیک به بیست سال پیش پای حسین هدایتی به فوتبال و باشگاهداری باز شد. حسین هدایتی که عاشق پرسپولیس بود با ثروت کلانی که از اموال بیت المال به جیب زده بود، در فوتبال ایران هزینه کرد و در فقدان نظارتهای لازم پولهای عجیب و غریب در فوتبال ایران و باشگاه پرسپولیس هزینه شد که سیاهه آن از عجایب ورزش در دنیاست. قاضی پرونده رسیدگی کننده هدایتی گفته بود تمام پولهایی که از اموال بیت المال به فوتبالیستها داده شده را پس خواهد گرفت اما آنقدر اعداد و ارقامی که باشگاه پرسپولیس و فدراسیون فوتبال از هدایتی گرفتند، غیر شفاف و مبهم بود که تا سالهای دیگر هم کسی نمیتواند رد دقیقی از آن بیابد.
پرسپولیس و گولچ
دوم مرداد سال ۱۳۹۵ سرخهای پایتخت با مدافعی قرارداد امضا کردند که نه تنها یک بازی هم برای سرخهای پایتخت انجام نداد بلکه میلیاردها تومان هزینه روی دست بیت المال گذاشت. پرسپولیسیها وقتی که گولچ را خریداری کردند دلار سه هزار تومان بود و وقتی که با او تسویه کردند، ۷۶۰۰ تومان. قرارداد گولچ با پرسپولیس سالی ۶۶۰ میلیون در سازمان لیگ ثبت شده بود تا فوتبال در فضایی که محصول یک دلالی غیرشفاف بود مجبور شود برای مدافعی که هیچ کاربردی برای باشگاه نداشت چهار میلیارد و صد و هشتاد میلیون تومان پول پرداخت کند تا گرانترین بازیکن باشگاه پرسپولیس در لیگ شانزدهم لقب بگیرد بدون حتی یک دقیقه بازی.
در این فضای غیرشفاف و محرمانه حتی پای یک نفر به دادگاه کشیده نشد که پاسخ بدهد چرا چهار میلیارد از اموال این مردم اینگونه باید به تاراج برود! و عجیبتر اینکه این ماجرا درباره پلییانسکی و پریمیوف تکرار شد و این دو به ترتیب ۹۰۰ و ۸۴۰ میلیون تومان از اموال بیت المال را با خود بردند و نهادهای ناظر هم همچون همیشه چشم خود را بر تخلفات و سوءمدیریتها بستند!
در استقلال هم وضع بهتر از پرسپولیس نبود با دعوای خطیر و شفر دم خروس بیرون زد و مشخص شد این اختلاف به مربوط به سهم دلالی است!
پول زیاد، نظارت اندک!
به گزارش رویداد۲۴ مواردی مثل دلالیها و جابجا کردن بازیکنان و انتقالات غیرشفاف بازیکنان و مربیان، تنها چند پرده از وضعیت اقتصادی فوتبال ایران بود؛ فوتبالی که در آن سالیانه صدها میلیاردها تومان خرج میشود.
عدم شفافیت و فضای امنیتی حاکم در فوتبال باعث شده هواداران تقریباً هیچ چیزی از قراردادها ندانند. پرسپولیس چقدر باید به بودیمیر بدهد؟ میزان قرارداد برانکو چقدر است؟ براندائو و ایسما و منشا چقدر از باشگاههای بزرگ ایران پول گرفتهاند؟ هیچ چیز معلوم نیست. هیچ چیز شفاف نیست. هیچ کس هم پاسخگو نیست. مجلس نظارت نمیکند.
روزنامه فرهیختگان در گزارشی اسناد مالی فدراسیون فوتبال را بررسی کرد و به درآمد ۲۴۵ میلیاردی این فدراسیون در یک سال رسید، با این حال هیچگاه نحوه هزینه کرد این ارقام برای کسی مشخص نشده است. تحقیق و تحفص به کنار، حتی یک سوال از وزیر و رییس فدراسیون نپرسیده که در اتاق شیشهای کدر خود چه میکنند و چرا هزینهها و درآمدهای آنها محرمانه و غیر شفاف است.