بهترین راه مهار تنش میان ایران و آمریکا چیست؟
رویداد۲۴ الخلیج الجدید نوشت: با وجود تنشهای ایجاد شده در روابط ایران و آمریکا پس از ترور سردار سلیمانی و پاسخ ایران در قالب حمله به عین الاسد، نه ترامپ و نه ایرانیها مایل به ورود به جنگ فراگیر نیستند و امرور، این سوال مطرح است که آیا امکان امکان نزدیک شدن این دو کشور به یکدیگر وجود دارد؟ اگر اینطور نیست، چگونه میتوانیم از وقوع جنگ جلوگیری کنیم؟
در ادامه این مطلب آمده است: دو دلیل وجود دارد که ثابت میکند حداقل در زمن حاضر، امکان بهبود روابط بین ایران و آمریکا، نیست:
اول آنکه ترامپ با تروریست خواندن سپاه پاسداران، ترور سردار سلیمانی و اعمال تحریمهای شدید علیه شخصیتهای سیاسی ایران، از خطوط قرمز تهران عبور کرده است.
دوم: مادامی که ترامپ به پیروی از قواعد بازی اسرائیل ادامه میدهد، بهبود روابط آمریکا با ایران، تقریبا محال است؛ همانطور که نتانیاهو بوضوح تصریح کرده که از ترامپ خواسته است تا شدیدترین تحریمها و فشارها را علیه ایران اعمال کند.
چگونگی مهار تنشها
علاوه بر این، وزیر خارجه سابق آمریکا، جان کری، تاکید میکند که عربستان، مصر و اسرائیل، ایالات متحده را تشویق به بمباران ایران کردند.
بنابراین، حفظ صلح و امنیت بین المللی، مستلزم مهار تنشهای روز افزون بین تهران و واشنگتن و جلوگیری از وقوع جنگ احتمالی است. تدابیر عملی متعددی میتواند منجر به تحقق این هدف شود:
ایجاد یک کانال مورد اعتماد و سرّی برای برقراری تماسهای غیر رسمی بین تهران و واشنگتن در مورد مسائل حساس و فراهم آوردن فرصتی برای دو طرف، تا در آن، نیتهای خود را توضیح داده و خط قرمزهایشان را مشخص کنند؛ به این شکل، تصورات اشتباه احتمالی، تصحیح میشود.
همانطور که باید کانال مشخصی برای کشیدن فتیله درگیری در مناطق معینی که در آن، عملیات مشترک انجام میشود، به کار گرفته شود؛ مناطقی مانند عراق، سوریه و تنگه هرمز.
همچنین باید با حوادث داخلی و اقدامات گروههای مسلح که میتواند باعث بروز جنگ منطقهای گسترده شود، برخورد شود.
افزون بر این، بهتر است تدابیر ممکن برای اعتماد سازی و کاهش تاکتیکی تنش ها، از سوی هر دو طرف، اتخاذ شود؛ همانطور که لازم است دیدگاهها در مورد مشخص شدن کیفیت آغاز مذاکره مستقیم یا غیر مستقیم، مطرح شود.
در نهایت، ایالات متحده، ایران، عراق و عربستان، باید خطوط تماس سازمان یافتهای ایجاد کنند، تا سوء تفاهمهای محتمل میان آنها، از بین رفته و بتوانند امور را پیش از آنکه از کنترل آنها خارج شود، آرام کنند.
حفظ صلح
برای موفقیت، لازم است هر دو طرف گامهای کوچکی بردارند، که بتواند موجب اعتماد سازی شود؛ به این دلیل که گامهای بزرگ در شرایط فعلی، موفق نمیشود.
اما پس از کاهش تنشها، نوبت به پیشبرد روابط میرسد؛ بویژه بعد از انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا و ایران. هر معاملهای در آینده، مستلزم پایبندی به معاهده منع تولید سلاح اتمی و مصوبه شماره ۲۲۳۱ شورای امنیت است.
در سطح منطقهای نیز دولتهای منطقه باید مکانیسم جدیدی را برای حفظ صلح، استقرار و امنیت، ایجاد کنند، که مبتنی بر کنترل استفاده از سلاح در سطح منطقهای و برقراری امنیت است.