اتفاق یا خرابکاری اسرائیل؟/ پشت پرده انفجار در پارچین چیست؟
رویداد۲۴ هفته گذشته نور درخشانی آسمان شرق تهران را روشن کرد و مقامات کشور به سرعت از انفجار مخزن گاز در یکی از تاسیسات پارچین خبر دادند؛ منطقهای که سالها پیش از این نامش در عرصه بینالملل در جریان فعالیت هستهای ایران مطرح شده بود.
بیبیسی مدعی شد انفجار در فاصله ۲۴ کیلومتری شمال تاسیسات پارچین، در پارک جنگلی حفاظت شده «خجیر» انجام شده و نشانههایی از انفجاری بزرگ در یک ساختمان در این محل مشاهده شده است. نیویورک تایمز نیز در یادداشتی مدعی شد تصاویر ماهوارهای از بروز انفجار در تاسیسات ساخت موشک در نزدیکی منطقه پارچین داده که در واقع با تونلهای زیرزمینی به سایت اصلی وصل شده است. این رسانه مدعی شده معلوم نیست این انفجار مهیب در اثر حادثه یا خرابکاری رخ داده است.
مقامات اطلاعاتی آمریکایی و اسرائیلی اصرار دارند که ارتباطی با این موضوع نداشتهاند، اما شبکههای اجتماعی ایران به سرعت بروز قطعی برق در شیراز در اثر یک حادثه آتشسوزی را به حادثه شرق تهران ارتباط داده و از توطئه دست داشتن نیروهای خرابکار در حوادث ایران سخن گفتند. شیراز محل استقرار تشکیلات نظامی بزرگ کشور است و قطعی برق ۲۰ درصد از مشترکان برق شیراز در روز جمعه درست همزمان با انفجار بزرگ شرق تهران رخ داده بود.
از سوی دیگر کاربران شبکههای اجتماعی تصاویر منتشر شده توسط صدا و سیما در توجیه انفجار شرق تهران را زیر سوال بردهاند. آنها مدعی شدند در حالی صدا و سیما سوراخ کوچکی روی یک مخزن را خسارت ناشی از انفجار خوانده که انفجاری به آن عظمت نمیتوانست خسارتی به این کوچکی به دنبال داشته باشد.
بیشتر بخوانید:علت حادثه اخیر پارچین چه بود؟
وبلاگ اطلاعاتی اینتل تایمز یکی از اولین کانالهای خبری بوده که از وقوع حادثه در تاسیسات خجیر در نزدیکی پارچین خبر داده بود. این وبسایت درباره این حادثه نوشته خسارت کمی وارد شده، اما این تاسیسات یکی از تاسیسات عمده گروه صنعتی شهید همت بوده که هدف تحریمهای اقتصادی آمریکا نیز قرار گرفته است.
برنامه موشکی ایران همواره مورد توجه سازمانهای اطلاعاتی آمریکایی و اسرائیلی بوده است. دولت ترامپ ۲ سال پیش عملا با این بهانه که برنامه موشکی ایران تحت توافق برجام محدود نشده از آن خارج شد. ایران و ۵ کشور عضو شورای امنیت سازمان ملل به همراه آلمان تیرماه سال ۱۳۹۴ پس از نزدیک به ۱۲ سال بنبست در مذاکرات هستهای ایران، توافق هستهای موسوم به برجام را امضا کرده بودند.
انفجار مخزن گاز یا تاسیسات موشکی؟
انفجار بزرگ «بیدگنه» در آبان ماه ۹۰ یکی از حوادث مهم برای تاسیسات موشکی ایران بوده است. این اتفاق در یکی از زاغههای مهمات سپاه در پادگان مدرس اتفاق افتاد. این پادگان میان دو روستای بیدگنه و اخترآباد شهرستان ملارد استان تهران و در نزدیکی کوه کیکاووس قرار دارد. صدای این انفجار تا کرج و شرق تهران شنیده شد و در نزدیکی محل حادثه لرزش زمین نیز احساس شد.
به گزارش رویداد۲۴ در ساعات اولیه انفجار، صدا و سیما از انفجار در یک جایگاه سیانجی خبر داده بود، ولی پس از چندی این این موضوع را تکذیب کرده و سپاه رسما اعلام کرد این انفجار در یکی از پادگانها در بیدگنه اتفاق افتاده بود. در آن حادثه، در ابتدا سردار رمضان شریف سخنگوی سپاه تعداد کشتهها ۲۷ و تعداد زخمیها را ۱۶ تن اعلام کرد، اما پس از ساعاتی تعداد کشتهها تکذیب شد و تعداد زخمیهای این حادثه را تنها ۱۷ تن اعلام کرد. در مقابل برخی منابع همزمان از کشته شدن بیش از ۴۰ نفر در این واقعه خبر دادند. سردار حسن تهرانی مقدم مسئول سازمان جهاد خودکفایی سپاه نیز در این حادثه شهید شد.
در آن زمان مجله تایم در یادداشتی مدعی شد که این انفجار کار موساد بوده است و برخی رسانههای انگلیسی از جمله دیلی تلگراف از همکاری مجاهدین خلق و موساد برای این خرابکاری خبر دادند.
سال ۸۹ نیز حادثه مشابهی در پادگان امام علی خرمآباد رخ داده بود که در آن حادثه نیز ۱۸ تن جانشان را از دست دادند. صدا و سیما و منابع رسمی کشور علت آن حادثه را آتشسوزی در انبار مهمات پادگان اعلام کردند اما دیلی تلگراف مدعی شد که این حادثه نیز زیر سر موساد بوده است.
ابعاد انفجار پارچین روشن میشود؟
با این همه حادثه پارچین ابعاد متفاوتی دارد. دو سرویس اطلاعاتی اسرائیل که خارج از مرزهای این رژیم فعالیت میکنند یعنی موساد و واحد اطلاعات نیروی دفاعی اسرائیل اعلام کردهاند که در حال بررسی حادثه هستند اما هنوز به نتیجه نهایی درباره احتمال خرابکاری در ایران نرسیدهاند. اما به گزارش نیویورک تایمز برخی مقامات اسرائیلی اصرار دارند که این کار زیر سر اسرائیل بوده است. سخنگوی نخست وزیر و وزارت دفاع اسرائیل از اظهار نظر در این باره خودداری کرده است.
مقامات آمریکایی نیز گفتهاند درباره اجرای یک عملیات خرابکارانه تردید دارند. نیویورک تایمز در یادداشت خود گفته معمولا اقدامات این چنینی و ماموریتهای محرمانه در همکاری بین اسرائیل و آمریکا رخ میدهد. این دو سابقه همکاری در خرابکاری هستهای علیه ایران در پروژه حمله سایبری استاکس نت را دارند.
نیویورک تایمز نوشته اگر این انفجار خرابکاری بوده باشد، با دقت بسیاری طراحی شده تا ایران را به انتقام تحریک نکند اما همزمان ترس زیادی را در نظام از وجود نفوذی در برنامههای موشکی و نظامی حساس ایران به وجود بیاورد.