سه سناریوی احتمالی برای نتیجه انتخابات آمریکا
رویداد۲۴ چند هفته بیشتر به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نمانده و در این شرایط «جو بایدن» نامزد دموکراتها امید زیادی برای پیروزی دارد. آنگونه که از نظرسنجیها بر میآید «دونالد ترامپ» ممکن است در تاریخ ۳ نوامبر (۱۳ آبان) شکست تلخی را متحمل شود. اما حتی برای او نیز چندین شانس برای پیروزی وجود دارد.
بیش از ۴۰ روز به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا زمان باقی مانده است. در برخی از ایالتها رای دهندگان در حال آماده شدن برای رای گیری هستند و دونالد ترامپ هنوز در نظرسنجیها از جو بایدن رقیب خود بسیار عقب است. در حال حاضر به طور متوسط در تمام نظرسنجیهای ملی، بایدن ۶ درصد از ترامپ پیش است.
در این جا این سوال مطرح میشود که آیا این پایان انتخابات است و یا ترامپ مانند انتخابات سال ۲۰۱۶ در برابر هیلاری کلینتون بازگشت شگفت انگیزی خواهد داشت؟
مشهور است که هرکس در نظرسنجیها پیشی بگیرد لزوما در انتخابات پیروز نمیشود. در انتخابات آمریکا برای رسیدن به ریاست جمهوری، یک نامزد باید اکثریت آرای الکترال (مجموعا ۲۷۰ رای) را از طریق پیروزی در ایالتهای جداگانه کسب کند و این آرا در نهایت رئیس دولت را تعیین میکنند. در سال ۲۰۱۶ ترامپ توانست با کمک همین آرا مقابل هیلاری کلینتون پیروز شود، اگرچه در مجموع چند میلیون رای کمتر از او داشت.
این دقیقا همان موضوعی است که اوضاع انتخابات آمریکا را پیچیده میکند: همانطور که پیروزی ترامپ در سال ۲۰۱۶ نشان داد، به سختی میتوان وضعیت آرا را در ایالات متحده بررسی کرد. نتایج نظرسنجیهای جدید رای دهندگان که هر روز از ایالات مهم به دست میآید گیج کننده است. در کل نظرسنجیهای ملی اغلب قابل اعتمادتر از نظرسنجیها در ایالتهای جداگانه هستند. در عین حال نظرسنجی از ایالتها میتواند جهتی را نشان دهد که در آن روحیه سیاسی در حال رشد است. همچنین برخی از مراکز نظرسنجی اطمینان میدهند که روشهای خود را پس از انتخابات ۲۰۱۶ بهبود بخشیده اند و این امیدواری وجود دارد که امروز نظرسنجی ایالتها دقیقتر از چهار سال پیش است.
با توجه به این نتایج ستادهای انتخاباتی حالتهای 'ایمن' را برای خود تعریف میکنند که به اعتقاد آنها شامل پیروزی قطعی است. سپس 'ایالات منطقی' و سرانجام ایالات به اصطلاح «میدان جنگ» وجود دارد، یعنی ایالتهایی که میتوانند به عنوان موافق و یا مخالف آن نامزد عمل کنند. در حال حاضر حدود دوازده ایالت وجود دارد که مبارزات انتخاباتی بر روی آنها متمرکز شده است.
با بررسی شرایط موجود میتوان سناریوهای مختلفی را برای نتیجه انتخابات سوم نوامبر پیش بینی کرد که سه مورد از آنها بیش از بقیه جالب توجه هستند:
سناریوی اول: موج آبی
پس از موفقیت دونالد ترامپ در انتخابات ۲۰۱۶، اکثر کارشناسان نسبت به پیش بینی نتیجه انتخابات آمریکا محتاط شده اند. اما اگر مسابقه با همین وضعیت واقعاً تمام شود چه؟ اگر برتری جو بایدن نسبت به ترامپ در نظرسنجیها با شرایط واقعی مطابقت داشته باشد؟
این سناریو رویای دموکراتها است. آنها میتوانند به 'موج آبی' (رنگ حزب دموکرات) امیدوار باشند. اگر ایالاتی را که بایدن طبق نظرسنجیها در حال حاضر بسیار جلوتر است جمع کنیم، وی در حال حاضر حدود ۲۷۸ رأی در کمیته انتخابات دارد.
در این سناریو، بایدن همان ایالاتی را که هیلاری کلینتون در سال ۲۰۱۶ برد، مانند سنگرهای قابل اعتماد دموکراتها مانند کالیفرنیا و نیویورک برنده خواهد شد. علاوه بر این، او سنگرهای قدیمی حزب خود را از 'کمربند خطر' که ترامپ در سال ۲۰۱۶ فتح کرد (ایالتهای پنسیلوانیا، میشیگان، ویسکانسین) بازپس خواهد گرفت. اگر سپس 'میدان جنگ' آریزونا در جنوب غربی را به آنها اضافه کنیم به منزله ۲۸۹ رأی در کمیته انتخابات خواهد بود.
آیا این واقع بینانه است؟ بله، اگر نظرسنجیها را باور دارید در همه این ایالتها، بایدن در حال حاضر پیشتاز رای گیری است. در میشیگان و ویسکانسین بیش از پنج درصد و در پنسیلوانیا و آریزونا حدود چهار درصد از ترامپ جلوتر است.
علاوه بر این با موج آبی، ایالاتی وجود دارد که بایدن در آنها از برتری شکنندهای برخوردار است: فلوریدا و کارولینای شمالی. در این دو ایالت برتری بایدن در مقابل ترامپ بسیار اندک است. به عنوان مثال در کارولینای شمالی ۱.۱ درصد است. روی هم رفته، بایدن در یک پیروزی چشمگیر میتواند بیش از ۳۳۰ رأی کالج انتخاباتی (الکترال) را کسب کند.
بیشتر بخوانید: بایدن یا ترامپ؛ کدامیک برای ایران بهتر است؟
سناریوی دوم: پیروزی ترامپ
سناریوی پیروزی قاطع دونالد ترامپ نیز هنوز مطرح است. زیرا تجربه نشان داده بسیاری از نظرسنجیها در ایالتها بدون اشتباه نیست. علاوه بر این ترامپ در چند هفته گذشته با اقداماتی از جمله حضور قانع کننده در دوئلهای تلویزیونی با بایدن، موفق شده است شرایط را در ایالتهای مهم تغییر دهد.
همچنین تأثیرات انتخاب جانشین قاضی «روت بدر گینزبرگ» را که ترامپ در حال تقلا برای پر کردن این موقعیت در دادگاه عالی به نفع خود است، نباید فراموش کرد. آیا این ماه برای ترامپ یک ماه پیروزی بخش است که نتیجه رقابت را زیر و رو میکند؟ یا ممکن است یک رویداد مهم دیگر نیز اتفاق افتد که اوضاع را متزلزل میکند؟
در سناریوی پیروزی ترامپ، وی پیروزی خود در انتخابات ۲۰۱۶ را تکرار میکند و ایالات دیگر را به دست میآورد. ترامپ و یارانش به ویژه نیوهمپشایر و مینه سوتا را هدف قرار داده اند. کلینتون در سال ۲۰۱۶ به سختی توانست هر دو ایالت را در برابر ترامپ حفظ کند. در آنجا نسبت بالایی از رای دهندگان سفیدپوست که انتخاب کنندگان اصلی ترامپ هستند، وجود دارد. به این ترتیب میتوان به این سوال که «آیا یک 'موج قرمز' میتواند موفق شود؟» اینگونه میتوان پاسخ داد که «احتمالا بله، اما این بار نیست این پیروزی قاطع نخواهد بود».
«چارلی کوک» یکی از باتجربهترین کارشناسان نظرسنجی واشنگتن، در تحلیلی جدید میگوید، کسانی که معتقدند ترامپ میتواند یک بازگشت جذاب دیگر را تجربه کند، اشتباه میکنند. یک مشکل اساسی برای ترامپ این است که وی فرصتهای کمی برای آدرس دهی به رای دهندگان جدید خارج از پایگاه وفادار خود دارد. این را میزان محبوبیت وی نشان میدهد که برای سالها بین ۴۱ تا ۴۳ درصد بوده و حتی اکنون که در آستانه انتخاباتیم، در سراسر کشور ثابت مانده است.
کوک میگوید: وقایع باعث تغییر میران محبوبیت ترامپ نمیشوند. اکثریت قریب به اتفاق رای دهندگان مدتها پیش تصمیم گرفته اند که آیا او را دوست دارند یا نه، آیا اقدامات او را تأیید میکنند و آیا از نامزدی وی حمایت میکنند.
علاوه بر این، در سال ۲۰۱۶ دونالد ترامپ در برابر هیلاری کلینتون که محبوبیت بسیار کمی نسبت به جو بایدن در بین رای دهندگان داشت، رقابت کرد. نامزد کنونی دموکراتها اکنون تقریباً در همه نظر سنجیهای محبوبیت از ترامپ پیشی گرفته است و همچنین امتیازات بسیار بهتری نسبت به کلینتون در چهار سال پیش دارد. این واقعیت شانس ترامپ در ایجاد 'موج قرمز' را کمتر میکند.
سناریوی سه: یک پیروزی شکننده برای ترامپ یا بایدن
این سناریو در حال حاضر به ویژه قابل قبولتر به نظر میرسد. در اینجا میتوان تصور کرد که ترامپ و بایدن هر دو میتوانند برخی از ایالات را از گلدان 'ایالات میدان جنگ' برنده شوند. هردو میتوانند ایالاتی را تصرف کنند که هیچ کس انتظار چنین چیزی را نداشته است. البته این میتواند سناریوی آشوب نیز باشد.
ترامپ و تیمش متقاعد شده اند که در بسیاری از جاها عملکرد بهتری نسبت به نظرسنجیها داشته اند. این مسئله را با توجه به مشکلات نظرسنجیها در سال ۲۰۱۶، نمیتوان رد کرد. ترامپ و شرکایش تصور میکنند که میتوانند برنده پنسیلوانیا و فلوریدا باشند. حتی اگر آنها میشیگان و ویسکانسین را از دست بدهند، پیروزی ترامپ با شرایط خاص همچنان ممکن است.
اطرافیان ترامپ نوادا را به عنوان ایالتی متزلزل معرفی کرده اند که قبلاً به طور قابل اعتماد به دموکراتها نسبت داده میشد. برخی نظرسنجیهای اخیر نشان میدهد جو بایدن رای شهروندان لاتین را از دست میدهد، مانند آنچه در فلوریدا رخ داده است.
اما در نطقه مقابل بایدن میتواند ایالاتی را که تاکنون با ترامپ بوده اند، برنده شود. آیووا و جورجیا در جنوب به جبهه جدید بالقوه حامیان بایدن تبدیل شده است. در آنجا، دموکراتها عمدتا میخواهند رای دهندگان سیاه پوست را علیه ترامپ بسیج کنند.
در هر صورت، نتیجه در این سناریو، شاید حتی خیلی نزدیک باشد. به عنوان مثال، ۲۶۸ رای در برابر ۲۷۰ رای. در این حالت رأی دهندگان مستقل میتوانند از رأی دادن به برنده از ایالت خود در رأی گیری کالج انتخاباتی خودداری کنند. به همین دلایل تساوی ۲۶۹ به ۲۶۹ رأی در آرای الکترال نیز امکان پذیر است.
در صورت عدم پیروزی در آرای الکترال، مجلس نمایندگان تازه انتخاب شده تصمیم میگیرد چه کسی رئیس جمهور شود. با این حال، این ساختار نیز پیچیده کار میکند و رأی گیری براساس اکثریت واقعی نیست، بلکه اکثریت را گروههای نمایندگان از ایالات جداگانه تعیین میکنند.
هر ۵۰ ایالت فقط یک رأی دارند؛ بنابراین اگر ایالتی، مثلاً تگزاس، بیش از دموکراتها نمایندگان جمهوری خواه داشته باشد، این ایالت به احتمال زیاد به ترامپ رأی میدهد. در حال حاضر، بر اساس این لایحه، جمهوری خواهان اکثریت لازم را با ۲۶ رأی دارند. این شرایط احتمالاً در مجلس نمایندگان جدید نیز وجود خواهد داشت و در این صورت ترامپ میتواند رئیس جمهور باقی بماند.
با توجه به نزدیک بودن انتخابات آمریکا و احتمال به بن بست رسیدن نتیجه، ترکیب قضات دیوان عالی آمریکا به عنوان تصمیم گیر نهایی درخصوص نتیجه انتخابات از اهمیت فوق العادهای برخوردار است. با مرگ «روث بیدر گینزبرگ» یکی از ۹ قاضی دیوان عالی آمریکا در شش هفته باقی مانده تا زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، خالی شدن این کرسی در بالاترین سطح قضایی در آمریکا، دموکراتها را نسبت به بهره برداری جمهوریخواهان و دونالد ترامپ از این مساله به شدت نگران کرده است.
تحلیلگران بر این باورند که بیم آن میرود تا شمار کرسیهای حاضر در دیوان عالی آمریکا با اقدام ترامپ در انتخاب فرد جایگزین، «از پنج قاضی محافظه کار و متمایل به جمهوریخواهان در برابر چهار قاضی لیبرال با گرایش دموکرات میتواند وضعیت را به شش کرسی جمهوریخواه در برابر سه کرسی دموکرات تغییر دهد»، آن گاه قدرت گیری ترامپ در آستانه برگزاری انتخابات و با توجه به اکثریت جمهوریخواهان در سنا، هرچه بیشتر خواهد شد و این به معنای کمک به پیروزی ترامپ درصورت به بن رسیدن نتیجه انتخابات خواهد بود.