انتقال جسد داریوش فروهر و پروانه اسکندری به سردخانه
رویداد۲۴ تصویر ثبت شده در آذر ماه سال ۱۳۷۷ در حیاط خانه داریوش فروهر که ماموران امنیتی جسد داریوش فروهر و پروانه اسکندری را به سردخانه منتقل میکنند. در نخستین روز آذرماه سال ۱۳۷۷ در جریان قتلهای زنجیرهای، داریوش فروهر و پروانه اسکندری در خانه خود واقع در خیابان سعدی تهران به طرز فجیعی کشته شدند.
داریوش فروهر در زمان پهلوی دوم حزب ملت ایران را تاسیس کرد و خیلی زود به جبهه ملی پیوست و از یاران نزدیک دکتر مصدق شد. فروهر پس از کودتای ۲۸ مرداد به فعالیت سیاسی خود ادامه داد و نهایتا دستگیر شد و به مدت ۱۴ سال زندانی شد. پروانه اسکندری نیز از مبارزان طرفدار مشروطیت در دوران مصدق بود که به عضویت جبهه ملی درآمد و میتوان او را نخستین زن شورای مرکزی جبهه ملی نامید.
داریوش فروهر تا نزدیکیهای انقلاب در زندان بود و پس از انقلاب به دولت موقت پیوست و وزیر کار دولت مهندس بازرگان شد و پس از آن به نمایندگی از دولت به کردستان رفت تا با جدایی طلبان مذاکره کند.
پروانه اسکندری نیز در سالهای پس از انقلاب به روزنامه نگاری پرداخت و به ویژه کار وی در مخالفت با لغو قانون حمایت از خانواده توسط حاکمیت انقلابی برجسته شد.
بیشتر بخوانید:
داریوش فروهر؛ وطنپرست رادیکال یا ملیگرای مشروطه خواه؟
قتلهای زنجیرهای در ایران/ روشنفکرانی که سلاخی شدند (فیلم)
به گزارش رویداد۲۴ فروهرها با شروع تکقطبی شدن جامعه، انتخابات مجلس را تحریم کردند و در سالهای بعد که دیگر مبارزان مخالف حکومت پهلوی حذف میشدند، مدتی زندانی شدند و سپس از صحنه سیاسی کشور کنار گذاشته شدند اما این پایان کار آن دو نبود.
فروهر و اسکندری در سالهای بعد همچنان فعالیت سیاسی خود را ادامه دادند و از اهمیت احیای آرمانهای مشروطه و آزادیهای فردی میگفتند. در آذرماه سال ۱۳۷۷ فروهر و اسکندری در خانه خود به قتل رسیدند. قتل با ضربات متعدد چاقو انجام گرفته بود و بدن هر دوی آنها را با قساوتی باورنکردنی تکه تکه کرده بودند.
پرستو فروهر دخترشان شب واقعه را چنین توصیف میکند: «قاتلان که به عنوان دانشجو-خبرنگار و با حربه مصاحبه برای نشریه دانشجویی به خانهشان رفته بودند، ابتدا گردن، دهان و دستانشان را گرفتند، سپس با ضربات پیاپی چاقو سینههایشان را دریدند و در نهایت اجسادشان را به سمت قبله قرار دادند.»
برخی اعلام کردند که قتل کار سرویسهای اطلاعاتی غرب بوده است. حتی روزنامه رسالت در هشتم آذر در گزارشی نوشت که «تعدادی از نزدیکان فروهرها که با آنها رفت و آمد داشتند برای این قتل دستگیر شدهاند.»
مسعود ده نمکی که در آن زمان از رهبران انصار حزب الله بود در روزنامه ایران نوشت که «قاتلان فروهرها را از میان دگراندیشها و روشنفکران باید جستجو کرد.»
جمعیت موتلفه اسلامی قتل فروهرها را «تصفیه درونگروهی» اعلام کرد و روزنامه کیهان سه هفته بعد، خبر از دستگیری اعضای باند مهدی هاشمی به جرم قتل فروهرها داد.
حبیب الله عسگر اولادی چند هفته پس از آن اعلام کرد که کمیته ویژه پیگیری قتل فروهرها تحقیقات خود را انجام داده و به این نتیجه رسیده که قاتلان آنها کُردهای طرفدار ترکیه بودهاند. روزنامه شلمچه نیز در دهم دی ماه ۱۳۷۷ قتلها را به موساد، سیا، و سازمان مجاهدین خلق نسبت داد.
پنج روز پس از این سخنان، وزارت اطلاعات بیانیهای منتشر کرد و در آن ارتکاب قتلها را توسط تعدادی از «عوامل خودسر» این وزارتخانه تایید کرد و این قتلها به علاوه قتل نویسندگان و مترجمانی، چون محمد مختاری، احمد میرعلایی و محمدجعفر پوینده، سعیدی سیرجانی، احمد تفضلی، احمد میرعلایی، ابراهیم زال زاده و طاطاوس میکاییلیان و تعداد دیگری از روشنفکران و مخالفان نظام به قتلهای زنجیرهای معروف شدند. سرنوشت قاتلان و آمران به قتل، اما هیچگاه مشخص نشد.
اینان آزادیخواهان واقعی در ایران بودند
انسانهای عقده ای هیچگاه تحمل انسانهای پاک نهاد و روشنفکر و آزاد اندیش ندارند !
خدایا بحق عظمتت ریشه ی انسانهای خودخواه و عقده ای اگر هدایت نمیشوند، بخشکان !