تاریخ انتشار: ۱۰:۴۲ - ۱۰ آبان ۱۳۹۹
تعداد نظرات: ۲ نظر

جزئیات طرح ایران برای حل مناقشه قره‌باغ

 در پی سفر عراقچی به باکو ،ایروان و مسکو، یک منبع آگاه جزئیات طرح صلح ایران برای قره باغ را اعلام کرد.

درگیری در قره‌باغ  
رویداد۲۴  33روز پس از شروع جنگی جدید در منطقه قفقاز جنوبی بین ارمنستان و آذربایجان بر سر قره باغ ، سید عباس عراقچی دیپلمات کهنه کار  کشورمان  که بیش از هر چیز نامش با برجام و مذاکرات هسته ای گره خورده   این بار  به عنوان نماینده ویژه رئیس جمهور کشورمان طرح صلح ابتکاری ایران را در دستانش دارد و پایتخت به پایتخت از باکو و مسکو گرفته تا ایروان و آنکارا رفته  تا شاید بتواند پایانی بر جنگ مصیبت بار و آغازی برای گفت وگو به عنوان تنها راه حل و فصل اختلافات بین المللی بیابد.

در این میان، منابع آگاه در گفت وگو با خراسان جزئیاتی را از طرح صلح ایران برای قره باغ فاش کردند . بر این اساس طرح ایران برای بحران قره باغ سه ویژگی اصلی دارد. اول این که بر اساس اصول پذیرفته شده بین المللی به ویژه قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل تدوین شده، دوم این که رویکرد منطقه ای در آن اولویت دارد و سوم این که مبتنی بر واقع بینی و حقایق روی زمین و عملیاتی است.

از دیگر مختصات این طرح تشکیل یک گروه از کشورهای میانجی همسایه آذربایجان و ارمنستان شامل ایران، ترکیه و روسیه می شود که در کنار گروه مینسک شامل روسیه ، آمریکا و فرانسه که در سال 1994 کار میانجی گری را می کرد ، کار را جلو ببرند . از نکات مهم دیگر این طرح الزام ارمنستان به خروج از هفت شهر آذربایجان است که در دهه نود میلادی اشغال کرده و قطعنامه های سازمان ملل نیز بر خروج نیروهای ارمنی تاکید دارند.


بیشتر بخوانید: ادامه جنگ ارمنستان و آذربایجان در مرزهای ایران/ طرح صلح پایدار در قره باغ محقق می‌شود؟


طرح ایران درباره وضعیت قره باغ کوهستانی به پایان درگیری ها و همزمان با آتش بس طرف ها بستگی دارد. طرح تاکید می کند که آذربایجان باید حقوق مردم ارمنی ساکن در قره باغ را به رسمیت بشناسد و کشورهای میانجی ضامن امنیت و حفظ حقوق این مردم باشند  و در ادامه گفت وگوهای سیاسی برای تعیین وضعیت قره باغ صورت خواهد گرفت.

سیدعباس عراقچی و هیئت همراه با مقامات جمهوری آذربایجان از جمله «علی اف» رئیس جمهور آذربایجان؛ «جیحون بایرام اف» وزیر امور خارجه، «خلف حلف اف» معاون وزیر امور خارجه، «حکمت حاجی اف» دستیار رئیس‌جمهوری آذربایجان و «شاهین مصطفی یف» معاون نخست‌وزیر این کشور دیدار و گفت‌وگو کرد. عراقچی پس از دیدار و گفت‌وگو‌ با مقامات جمهوری آذربایجان به مسکو و ایروان  رفت و در ادامه به آنکارا سفر خواهد کرد تا به تبیین طرح ابتکاری پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران برای حل مناقشه  قره‌باغ  بپردازد.

عراقچی: منتظر پاسخ ۴ کشور درباره طرح ایران برای حل مناقشه قره باغ هستیم

در همن رابطه سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه سفر منطقه‌ایش به جمهوری آذربایجان، روسیه و ارمنستان و در آخرین مقصد این سفر در آنکارا پس از دیدار و گفت‌و‌گو با «سدات اونال» معاون وزیر خارجه ترکیه، در گفت‌وگویی رویکرد کشور‌های درگیر در مناقشه قره باغ در مواجهه با طرح جمهوری اسلامی ایران را مثبت خواند.

وی ضمن برشمردن ویژگی‌های طرح جمهوری اسلامی برای حل مناقشه قره باغ از جمله داشتن رویکرد منطقه ای، به ناتوانی گروه مینسک در حل بحران قره باغ اشاره کرد و افزود: مکانیسم‌های دیگر مثل گروه مینسک را رد نمی‌کنیم، طرح ما هم جایگزین ابتکارات مینسک نیست، بلکه مکمل آن است و ما درصدد آن هستیم که از طریق یک رویکرد منطقه‌ای و به کارگیری همه بازیگران موثر منطقه برای حل این بحران به تلاش‌های جاری گروه مینسک کمک کنیم و نقاط ضعف آن را پوشش دهیم.

عراقچی همچنین درباره طرح پیشنهادی ایران گفت: ما منتظر بررسی طرح و دریافت پاسخ از سوی چهار کشور (آذربایجان، روسیه، ارمنستان و ترکیه) در یک فاصله کوتاه بوده تا با تکمیل آن به گونه‌ای که مورد پذیرش همگان قرار بگیرد راه را برای حل و فصل بحران قره باغ هموار کنیم.

وی با اشاره به وجود چالش‌ها، اختلافات قدیمی و دخالت‌های خارجی در منطقه خاطرنشان کرد: اجرای آنی طرح کار آسانی نیست، ولی ما ناامید نشده و به تلاشمان ادامه می دهیم.

عراقچی با اشاره به مذاکرات سازنده و مفصل با همتای ترکیه‌ای خود درباره بحران قره باغ و موضوعات دیگری همچون تحولات فرانسه و سایر موضوعات جهان اسلام گفت: بحث اهانت به پیامبر اسلام(ص) و خشم ایجاد شده در جامعه اسلامی باید ریشه یابی و به جای نفرت افکنی با آن برخورد موثر صورت گیرد.

وی با ابراز تاسف از رویکرد مقامات فرانسوی در دامن زدن به نفرت افکنی افزود: البته اعمال تروریستی و خشونت آمیز محکوم است و به جای نفرت افکنی باید با عوامل ریشه‌ای این معضل برخورد شود.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲
الم
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۰
0
0
عجب طرحی بود عالی و خالی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۱
0
0
چرا در این طرح اشاره ای به تخلیه فوری مناطق اشغالی از جانب ارمنستان نشده
نظرات شما