سید احمد خاتمی عضو جدید شورای نگهبان کیست؟/ خطیب نماز جمعه تهران برای ریاست قوه قضاییه آماده میشود؟
رویداد۲۴ میثم سعادت: روز گذشته خبر رسید آیت الله یزدی از شورای نگهبان کنار رفته و حجت الاسلام سید احمد خاتمی به جای او منصوب شده است. بسیاری تحلیل کردهاند که این اتفاق در آستانه انتخابات ریاست جمهوری معنای خاصی دارد اما حقیقت آن است که اگر آیت الله یزدی همچنان توان جسمی داشت و نیازی به ویلچر برای رفت و آمد نداشت، او هنوز در شورای نگهبان حضور داشت و از این منظر تنها تفاوت خاتمی و یزدی در سن آنهاست و گرایشهای سیاسی آنها چندان تفاوتی ندارد که بتوان فرض را بر این گرفت که اتفاقی خاصی در ترکیب شورای نگهبان رخ داده است. تنها اتفاق مهم در آینده سیاسی سید احمد خاتمی است که میتواند نوید آیندهای روشن برای او باشد. حالا که فقاهت او توسط رهبری تایید شده، شاید در آیندهای نه چندان دور، در صندلی ریاست قوه قضائیه بنشیند.
سابقه سید احمد خاتمی و ورود او به سیاست
در منتهی علیه جنوب تهران، بزرگراهی قرار دارد که تهران را به ساوه متصل میکند، این بزرگراه، به نام آیت الله سعیدی شناخته میشود. این روحانی که اگر امروز زنده بود، ۹۱ سال سن داشت، اما این فرصت را حتی نیافت که انقلاب ایران را درک کند. با این حال بعد از گذشت نیم قرن از درگذشت او، خانوادهاش حالا تبدیل به چهرههای موثر در سیاست ایران شدهاند؛ مثل محمد سعیدی فرزند آیت الله که حالا امام جمعه قم است و یک داماد به نام حجت الاسلام سید احمد خاتمی.
او درباره آشناییاش با خانواده سعیدیها میگوید: «در دوران تحصیل بیشترین حشر و نشر درسیام با حجج اسلام اخوان محترم سعیدى: حاج سیدمحمد، حاج سیدحسن و حاج سیدحسین بوده است و حشر و نشر ویژهای با مرحوم حجت الاسلام سید حسین سعیدی داشتم. او آیتی از اخلاص، صفا و معنویّت بود و فراقش برایم بسیار سنگین بود.»
هرچند مسیر ورود به سیاست برای احمد خاتمی از قم و از آشنایی با خانواده سعیدیها باز شد اما او آنقدر از خود توانایی نشان داد که نفوذش را در شهرهای دیگر بیشتر کند؛ احمد خاتمی متولد سمنان است و نماینده کرمان در مجلس خبرگان رهبری و البته امام جمعه تهران و تحصیلکرده قم و در نهایت داماد اصفهان!
بیشتر بخوانید: تغییرات در شورای نگهبان: کناره گیری آیت الله یزدی/ انتصاب سیداحمد خاتمی
ارتباط احمد خاتمی با استان کرمان مشخص نیست. اما همزمان با ریاست جمهوری سیدمحمد خاتمی در تهران، احمد خاتمی در کرمان سیاستورزی را آغاز کرده بود. البته در آن دوره افراد همنام با خاتمی عموما اقبال خوبی در صندوقهای رای داشتند؛ چنانچه فاطمه خاتمی از مشهد هم به مجلس رفته بود.
خودش درباره حضورش در کرمان ماجرا را اینگونه روایت میکند: «سال ۱۳۷۶ شمسی از حوزه انتخابی کرمان به نمایندگی دوره سوم مجلس خبرگان رهبری برگزیده شدم و این در حالی بود که تا آخرین لحظات هیچگونه رغبت و نشاط شخصی به پذیرش این مسئولیت نداشتم؛ اما تکلیف مرا به میدان کشاند و با وجود آنکه یک ریال خرج تبلیغ از خودم نکردم، مردم مؤمن استان کرمان مرا به نمایندگی مجلس خبرگان رهبرى برگزیدند.»
به گزارش رویداد۲۴ معمولا در شهرهایی که روحانی بزرگ بومی وجود دارد، فضای شهر کمی سیاسیتر از شهرهای دیگر میشود؛ چه آنکه آن روحانی بزرگ خویشاوندانی و حلقهای دارد که بر منطقه تاثیر میگذارد؛ چنانچه استان کرمان هنوز تاثیر هاشمی رفسنجانی و محمدجواد باهنر را دارد و استان یزد تاثیر خاتمی. این را میتوان درباره شیراز و مشهد و ... نیز تعمیم داد و از قدرت نفوذ حلقه حائری شیرازی و علم الهدی در این استانها سخن گفت. با این شرایط اینکه یک روحانی ناشناس در شهری سیاسی که سیاستمداران تاثیرگذاری در ایران دارد، بتواند به نمایندگی برسد، بسیار عجیب است و از این جهت شاید بررسی ارتباط او با شهر کرمان سوژه مناسبی برای تحلیل باشد.
مسئولیتهای متعدد سید احمد خاتمی
سید احمد خاتمی هماکنون عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، عضو کمیسیون حوزه آن جامعه، عضو هیات رئیسه مجلس خبرگان، عضو هیات مدیره مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، عضو شورایعالی مجمع جهانی اهل بیت، عضو شورای سیاستگذاری فرهنگی آن مجمع است و حالا به عنوان یک فقیه عضو شورای نگهبان هم شده است. پس از صادق آملیلاریجانی و علیرضا اعرافی حالا سیداحمد خاتمی به عنوان فقیه جدید شورای نگهبان منصوب شده است. این سومین تغییر در میان شش فقیه شورای نگهبان در دوره هفتم (۱۳۹۵ تا ۱۴۰۱) به حساب میآید.
او درباره مشاغل مختلفش میگوید: «سالیانی است که در هیات مدیره مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی عضویت دارم. این مرکز تحت نظارت عالی مقام معظم رهبری اداره میشود. مرکز تحقیقات سپاه گاهی برخی جزوات خود را برای اظهار نظر برایم میفرستند. در مجله پاسدار اسلام نیز مقاله مینویسم و به عنوان استاد راهنما در مدیریت حوزه علمیه قم و مؤسسه پژوهشی امام خمینی در خدمت عزیزان طلبه هستم» موسسه پژوهشی امام خمینی همان مجموعه علامه مصباح یزدی است.
سید احمد خاتمی خطیب نماز جمعه تهران
آنچه بیش از همه نام سید احمد خاتمی را برای مردم آشناتر کرده، سخنرانیهای او به عنوان خطیب نماز جمعه تهران است. احمد خاتمی علاقه وافری به سخنرانی دارد. او از سخنرانان اصلی جمهوری اسلامی به حساب میآید که در سال ۱۳۸۴ با حکم رهبر انقلاب به عنوان یکی از ائمه جمعه موقت تهران انتخاب شد. قبل از آن او عموما به عنوان سخنران در خطبههای نماز جمعه حضور مییافت.
سخنرانیهای آتشین و اظهار نظرهای او در برخی موارد جنجالهایی را ایجاد کرده است که البته خاتمی آنها را بزرگنمایی دشمنان انقلاب و سوءاستفاده از سخنانش میداند. او سخنرانیهای شدیدی علیه بانیان حوادث سال ۸۸ و همچنین مواضع تندی علیه اصلاحطلبان اتخاذ کرده که در برخی موارد با انتقاداتی همراه شده است. چنانچه نامه موسوی خویینی را به عنوان انتقام از رهبری توصیف کرد!
بیشتر بخوانید: واکنش احمد خاتمی به نامه موسوی خوئینیها: بوی انتقام از رهبری به مشام میرسد
هرچند برخی مواضع خاتمی بسیار تند است اما او تلاش کرده گاهی آرامش هم ایجاد کند؛ چنانچه در دعوای آیت الله یزدی و آیت الله هاشمی رفسنجانی، این احمد خاتمی بود که از تریبون نماز جمعه تلاش کرد میانجیگری کند و فضا را آرام کند. در واقع در میان سخنرانان موقت نماز جمعه تهران، احمد خاتمی ذهن منسجمتری از سایر خطبا دارد. او کلیات سخنرانیهای خود را کاملا آماده میکند و دقیقا میداند قرار است از کجا به کجا برسد و به چه کسانی کنایه بزند و به چه کسانی هشدار بدهد و از چه بگوید؛ موضوعی که درباره صدیقی و موحدی کرمانی چندان صدق نمیکند و سخنرانیهای آنها بسیار پراکنده است و احتمالا تنها بخش منسجم آن همان بخشی است که روی کاغذ به دست آنها میدهند.
حاشیههای خاتمی انتصاب داماد!
در دولت دوم روحانی، مجید رفیعی فعال سیاسی اصولگرا و نزدیک به تیم قالیباف در توییتر نوشت «داماد سید احمد خاتمی رییس دفتر سازمان برنامه و بودجه و مشاور نوبخت شد. حجتالاسلام سیدحسین میرخلیلی، متولد سال ۶۰ پیش از این در سمت معاونت توسعه مدیریت و پشتیبانی سازمان اوقاف حضور داشت.»
احمد خاتمی بعد از این انتصاب در پیامی نوشت که هیچ سفارشی برای دامادهایش نداشته است، اما «در این عرصه هم باید تقوی، محور باشد از تجسس و عیب جوئی پرهیز گردد باید در صدد اصلاح عیب موجود بود.» البته پدر سید حسین میرخلیلی نیز چند دور نماینده اصولگرای میناب در مجلس شورای اسلامی بوده است.
منتقدان احمد خاتمی معتقدند او سابقه انقلابیگری نداشته است. خودش هم این را تایید میکند و البته نقطه ضعف خود را اینگونه به نقطه قوتش تبدیل میکند: «اینجانب به علت سن کم، توفیق زندان و تبعید در رژیم شاه را نداشتم، و لکن مبارزان سختکوش و مقاومان نستوه تبعیدی را که خالصانه برای خدا پای در این میدان نهاده بودند، سخت دوست میداشتم و در چشمم بسیار بزرگ بودند.»
سید احمد خاتمی از روحانیون نسل دوم انقلاب است که مسیر پیشرفت او به نسبت همسالانش بسیار چشمگیر است. اگر شرایط برای او همینطور پیش برود، او یکی از گزینههایی است که شاید بتوانند او را به قوه قضاییه هم بگمارند.
خدا به ملت بیچاره رحم کند