ربیعی: لایحه بودجه مبتنی بر واقعیتها و با نگاه به آینده تدوین شده است
![ربیعی: لایحه بودجه مبتنی بر واقعیتها و با نگاه به آینده تدوین شده است ربیعی](/files/fa/news/1399/9/18/446078_782.jpg)
وی اضافه کرد: تلاش دولت این بود منابع و درآمد پیش بینی شده کاملا واقعی باشد و مصارف اجتناب ناپذیر کاملا پوشش داده شود؛ بنابراین واقعی کردن درآمدها و پوشش دادن مصارف اجتناب ناپذیر و کم کردن یا حذف هزینههای غیرضرور هم مدنظر قرار گرفت. ضمن اینکه هزینههای اجتناب پذیر کم شد و یا افزایش نیافت.
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری اضافه کرد: یکی از تلاشهای دولت در سالهای گذشته این بود که لایحه بودجه از اتاقهای در بسته خارج شود و در منظر همگان قرار بگیرد و امروز بودجه بیش از هر زمان دیگری در دسترس قرار گرفته است.
بیشتر بخوانید: سهم بورس در لایحه بودجه ۱۴۰۰ / سهامداران خرد سال آینده ضرر خواهند کرد؟
سخنگوی دولت یادآورشد: همواره بودجه بهعنوان یک سند پر از ابهام به مجلس میرفت و در کمیسیونهای مجلس بررسی میشد و سپس به صحن میآمد و جایی برای نقد و شفافیت وجود نداشت. اما دولت در چند سال اخیر تلاش کرد بودجه را به منصه افکار عمومی بگذارد و همگان بتوانند آن را ببینند و نقد کنند.
وی افزود: در این بخشها که بیشتر تحریک بخشیدن به تقاضاها، خروج از رکود و حرکت به سمت رونق مدنظر است، سیاستهای انبساطی در بودجه دیده شد، اما از طرفی در اجرا، کاهش هزینههای غیرضرور دولت و اولویتبندی مخارج مدنظر قرار گرفته است.
ربیعی مقابله با فقر مطلق و تاکید بر معیشت مردم، دنبال کردن سیاستهای حمایتی، حمایت جدی از حوزه بهداشت و سلامت، پیش بینی وجود کرونا در سال آینده و لحاظ کردن بودجه برای این منظور، و حمایت از اشتغال (خرد، کوچک و متوسط) را از ویژگیهای لایحه بودجه۱۴۰۰ برشمرد و گفت: تکمیل و تجهیز طرحهای زیربنایی بهویژه حوزه حمل و نقل ریلی و اتصال به شبکههای ریلی حومه شهرها، آزادراهها و قطارهای شهری، بهداشت و درمان، آب و کشاورزی و توسعه صنعتی و معدنی هم در بودجه لحاظ شده است.
سخنگوی دولت خاطرنشان کرد: اصلاح ساختاری با نگاه افزایش درآمدهای پایدار، ایجاد شفافیت، کارایی هزینهها و اصلاحات نهادی هم در لایحه بودجه ۱۴۰۰ پیش بینی شده و حمایت از صادرات غیر نفتی با تاکید بر مبادلات با کشورهای همسایه، منطقه و سپس در سطح جهان در بودجه مورد حمایت قرار گرفته است.
به گفته وی تقویت و توسعه سامانهها و خدمات دولت الکترونیک، تقویت زیرساختها و تجهیزات آموزش مجازی در راستای آموزش فراگیر از راه دور با هدف ارتقای شاخصهای آموزشی در مناطق محروم و تقویت آموزشهای مهارتی و فنی حرفهای از دیگر موارد لحاظ شده در بودجه ۱۴۰۰ است.
ربیعی تمرکززدایی را از دیگر ویژگیهای لایحه بودجه عنوان کرد و گفت: لایحه بودجه ۱۴۰۰ با اعطای اختیارات به شورای برنامهریزی استانها، انعطافی برای استانها در اجرای بودجه قائل شده است. در این راستا تقویت اعتبارات تملک داراییهای سرمایه استانها و توجه به ارتقای شاخصهای برخورداری مناطق کمتر توسعه یافته با هدف ایجاد تعادلهای منطقهای در توزیع اعتبارات استانی هم از جمله موارد مهم در بودجه بوده است.
به گفته دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جموری لایحه بودجه شامل ۸۴۱ هزار میلیارد تومان بودجه عمومی، ۸۸ هزار میلیارد تومان درآمدهای اختصاصی و ۱۵۶۱ میلیارد تومان بودجه شرکتهای دولتی موسسات انتفاعی وابسته به دولت و بانکها است.
درآمد حاصل از فروش نفت در بودجه جاری هزینه نمیشود
ربیعی یکی از مهمترین دستاوردهای لایحه بودجه سال آینده را کاهش نقش منابع حاصل از فروش نفت خام در بودجه جاری عنوان و تصریح کرد: طبق تصمیم دولت در بودجه جاری سال آینده، نفت در بودجه جاری بیش از فروش نفت در دوران تحریم نقش نخواهد داشت.
وی همچنین حفظ ارزش پول ملی را از ویژگیهای لایحه بودجه ۱۴۰۰ عنوان کرد و گفت: به رغم برخی توصیهها مبنی بر افزایش نرخ تسعیر ارز که در زمان تنظیم بودجه مطرح بود، دولت برای تقویت ارزش پول ملی، جلوگیری از کاهش قدرت خرید مردم و اجتناب از آثار تورمی، حاضر به انجام این کار نشد.
سخنگوی دولت درباره تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی گفت: واردات کالاهای اساسی، دارو و تجهیزات پزشکی، با ارز ۴۲۰۰ تومان حفظ شده است، اما پیش بینی شده است در صورت محرز شدن آثار منفی حفظ ارز ۴۲۰۰ تومانی نسبت به آثار تورمی اصلاح نرخ ترجیحی تسعیر ارز، اصلاح نرخ ارز ترجیحی به نرخ ETS (نرخ سامانه معاملات الکترونیکی) انجام و صددرصد درآمد ناشی از این اصلاح برای معیشت و سلامت مردم مصرف شود.
ربیعی در ادامه در خصوص تولید و فروش نفت گفت: باید توجه داشته باشیم تولید و فروش نفت مسالهای اساسا منفی نیست. باید نفت را صادر کنیم و فروش نفت به منظور توسعه کشور، وابسته کردن جهان به ایران و حضور در بازارهای بینالمللی برای ما حائز اهمیت است. آنچه باید مورد توجه قرار بگیرد این است درآمد حاصل از فروش نفت در بودجه جاری هزینه نشود و برای رفاه مردم، و تقویت، نگهداشت و توسعه زیربناهای کشور که مورد استفاده نسلهای آینده هم خواهد بود، به کار گرفته شود.
سخنگوی دولت با مهم خواندن نوع برخورد با نفت در بودجه، اضافه کرد: در بودجه ۱۴۰۰ به عنوان یک اقدام زیرساختی به نفت توجه شده است. تصمیم بنیادی دولت این است که درآمدهای حاصل از فروش نفت برای توسعه زیرساختها و حمایت اجتماعی برای زندگی مردم فقط مورد مصرف قرار بگیرد.
پیش بینی هشت میلیارد دلار برای کالاهای اساسی و دارو
افزایش ۲۵ درصدی حقوق کارکنان و بازنشستگان
ربیعی همچنین از پیشبینی اعتبار معادل ۳۱ هزار میلیارد تومان بابت پرداخت کمک معیشتی به ۶۰ میلیون نفر خبر داد و گفت: همچنین از محل هدفمندسازی یارانهها پرداختهای یارانه نقدی خانوار (۴۲ هزار میلیارد تومان) و پرداخت کمک معیشتی (۳۱ هزار میلیارد تومان) پیش بینی شده است.
احتساب بیمه درمان رایگان ۳۰ میلیون نفر از جمعیت کشور از طریق سازمان بیمه سلامت ایران و پرداخت حق بیمه آن توسط دولت، رشد ۶۴ درصدی اعتبارات بنیاد شهید و امور ایثارگران (۱۸۰۰۰ میلیارد تومان به ۲۹۵۰۰ میلیارد تومان) و پیشبینی اعتبار بابت پرداخت بخشی از حق بیمه بازنشستگی اقشار خاص از جمله زنان سرپرست خانوار، رانندگان، قالیبافان، باربران و خادمان مساجد (تعداد ۲ میلیون نفر) هم درلایحه بودجه ۱۴۰۰ قید شده است.
وی همچنین از رشد ۳۱ درصدی اعتبارات اجرای قانون حمایت از معلولان خبر داد و افزود در این راستا معادل ۱۷۰۰ میلیارد تومان بابت اجرای قانون حمایت از معلولان پیش بینی شده است.
به گفته ربیعی اعتباری معادل ۱۴۲۰ میلیارد تومان بابت پرداخت مستمری به ۱۰۰ هزار رزمنده معسر ۳۳ درصد رشد نسبت به سال گذشته از دیگر موارد مندرج در لایحه بودجه ۱۴۰۰ است.
سخنگوی دولت با بیان اینکه با افزایش فروش نفت، برنامههای حفظ اشتغال، اشتغالزایی جدید و حمایت از مشاغل کوچک پیگیری خواهد شد، گفت: گسترش سلامت و کاهش هزینههای مردم پیشبینی شده است و ۳۰ درصد از آحاد جامعه برق و گاز رایگان دریافت خواهند کرد.
وی یادآورشد: آن بخش از برنامههای اصلاح ساختار که قابلیت اجرا در سال آینده را دارند در دو بخش «درآمدزایی پایدار و ثبات اقتصادی» و «کارایی هزینهها و شفافیت و چابکسازی دولت» پیش بینی شده است.
به گفته دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری، الزام به شناسایی و ثبت کل اموال دولت در سامانه واحد و مولدسازی داراییهای دولت با پیش بینی سازوکارهای آن در لایحه دولت، ایجاد امکان فروش اموال دولت در قالب ETF و مردمی سازی اقتصاد، الزام به اجرای بودجهریزی مبتنی بر عملکرد و استفاده از سازوکار اعتبارات اسنادی در فروش سوخت و خوراک پتروشمیها از موضوعات و محورهایی است که مد نظر قرار گرفته است.
ربیعی تنوع در روشهای تامین مالی دولت با انواع روشهای استفاده از بازار سرمایه و همافزایی بازارهای پولی و مالی با اجرایی شدن و تقویت عملیات بازار باز و تامین ۲۸۵۰ میلیارد تومان برای توسعه جامع حدنگار (کاداستر) جهت اتمام کاداستر اراضی ملی و منابع طبیعی کشور، اراضی دولتی و اراضی کشاورزی را از مشخصات لایحه عنوان کرد.
درآمدهای غیرقابل وصول به لایحه اضافه نشود
سخنگوی دولت با بیان اینکه درآمدهای مالیاتی با توجه به ظرفیتهای قانونی و پایههای مالیاتی موجود و شرایط فعلی کسب و کارها پیشبینی شده است، گفت: بدیهی است در صورت هرگونه اصلاح قوانین مالیاتی از جمله اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم، افزایش پایههای مالیاتی، لغو قوانین مربوطه درخصوص اعطای معافیتهای مالیاتی و اجرایی شدن کامل قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان میزان درآمدهای مالیاتی در سال آینده نسبت به ارقام پیشبینیشده افزایش خواهد یافت.
وی ضمن ضمن تشکر از توجه نمایندگان مجلس شورای اسلامی افزود: دولت انتظار دارد در بررسی لایحه بودجه به نحوی عمل شود که درآمدهای غیرقابل وصول اضافه نشود.
۳۴ میلیون نفر جزو جامعه هدف حمایتهای کرونایی هستند
وی از تخصیص ۱۴ هزار میلیارد تومان وام ارزان قیمت به این بخش خبر داد و با بیان اینکه پرداخت وامها ادامه دارد، گفت: ادامه داد: علاوه بر این سیاستهای مالیاتی برای حمایت از آسیب دیدگان در نظر گرفته شده است و دنبال میشود.
ربیعی درباره حمایت از افراد بیکار شده در اثر کرونا هم گفت: تاکنون ۳ هزار میلیارد تومان به این موضوع اختصاص داده شده است و بیش از یک میلیون و ۲۰۰هزار نفر تحت پوشش بیمه بیکاری قرار گرفتند. ضمن اینکه امکان اختصاص حدود ۲ هزار میلیارد تومان هم وجود دارد.
وی اضافه کرد: در این راستا وام یک میلیونی دوم نیز به این افراد اختصاص داده شد و تاکنون ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار خانوار برای دریافت این وام درخواست کردند که این رقم به آنها پرداخت شد.
سخنگوی دولت با تاکید بر اینکه این پرداختها تا دو روز آینده ادامه خواهد داشت، افزود: این پرداختها به یک میلیون و ۶۰۰ هزار خانوار دیگر انجام خواهد شد و پیش بینی میشود هفته آینده نیز این وام به یک میلیون و ۵۰۰ هزار خانوار دیگر پرداخت شود.
ربیعی ادامه داد: طبق بررسی که انجام شد بعضی از این گروهها جزو دهکهای پایین بودند یا اطلاع رسانی درست به آنها انجام نمیشود یا اینکه امکان ارسال پیامک هم ندارند، قرار است دولت از طریق ارتباط با دیگر اعضای خانواده سرپرستان این خانوارها به آنها پیامک داده و برای دریافت وام در سامانه آنها را دعوت کند.
به گفته دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری پیش بینی میشود که حدود ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار خانوار دیگر نیز اضافه خواهند شد.
وی درباره طرح کمک معیشتی نیز گفت: این طرح بر اساس تصمیم ستاد ملی کرونا برای ۴ ماه پیشبینی شده بود و این طرح برای بودجه ۱۴۰۰ نیست و آذرماه نیز این پرداخت انجام میشود.
سخنگوی دولت با بیان اینکه جامعه هدف افراد آسیب دیده از کرونا ۳۴ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر هستند، اضافه کرد: به علت محدودیت منابع و عدم امکان تحقق منابع پیش بینی شده اجرای مصوبه مجلس برای دولت با مشکل مواجه شد.
ربیعی اظهار کرد: البته این طرح را با ۱۲ هزار میلیارد تومان پیگیری کردیم و به منظور همراهی و هماهنگی برای رسیدگی به مردم، جلساتی بین دستگاههای مسوول در دولت، مجلس و برگزار شده تا و این جلسات ادامه دارد تا بتوان دیدگاههای نمایندگان در قالب طرحی که وجود دارد، همسان و همپوشان کرده و دیدگاههای مجلس را تا زمانی که توان مالی دولت اجازه میدهد، پوشش دهیم.
ربیعی با بیان اینکه برای دهکهای پایین که بیشتر وابسته با سازمان بهزیستی هستند، برای هر نفر ۱۲۰ هزار تومان پیش بینی شده است، افزود: امیدواریم با گشایشهای بیشتری که صورت میگیرد منابع لازم ایجاد شده و بتوانیم با منابع موجود ترکیبی از دو طرح را اجرایی کنیم.
سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی درباره موضع تهران در خصوص اظهارات برخی مقامات خارجی برای توافق بهتر با ایران و برجام گفت: ما انتظار داریم که آمریکا با همان سرعتی که ترامپ چنین کاری را انجام داد و البته بدون هیچگونه پیش شرطی تمام روندهای مخرب طی شده را معکوس کند.
ربیعی ادامه داد: دولت بعدی آمریکا به خوبی میداند که چه کارهایی را برای جلب اطمینان ایران باید انجام دهد و از چه اقدامات زیانباری که میتواند به دیپلماسی آسیب بزند، خودداری کند. البته پیش از بازگشت آمریکا به نقطهای که خود را از انجام تعهداتش جدا کرد، امکان بررسی مذاکرات تازهای اساسا وجود ندارد.
وی درباره افزایش ۲۵ درصدی حقوق کارمندان هم گفت: این عاملی است که توسط پیشبینی نرخ تورمی بوده که بانک مرکزی انجام داده است. ولی در مجموع اعتبار پرداخت حقوق ما در سال ۹۹، ۱۸۷ هزار میلیارد تومان بوده که در بودجه ۱۴۰۰ به ۳۲۲ هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است. این بدان معناست که علاوه بر ۲۵ درصد افزایش حقوق، که پرداخت میشود پراخت افزایش فوقالعاده ویژه کارکنان در بودجه ۱۴۰۰ هم پیشبینی شده است.
سخنگوی دولت یادآورشد: ما در سال ۹۹، افزایش فوقالعاده بودجه را داشتیم و بار آنها هم به بودجه ۱۴۰۰ آمده است. بنابر این یک عددی به این اندازه را ما در بودجه برای این موارد اضافه کردیم.
ربیعی با بیان اینکه در حوزه سلامت ۵۳ هزار نفر استخدام جدید میشوند، خاطرنشان کرد: ما حقوق حوزه سلامت را هم ۱۵۰ درصد رشد دادیم. علاوه بر این همسانسازی بازنشستگان لشکری و کشوری در سال ۹۹ انجام شد که از ۸۵ هزار میلیارد تومان اعتبار، به ۱۴۵ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۰ خواهد رسید که ۷۰ درصد رشد داشته است.
سخنگوی دولت افزود: با توجه به این افزایش حقوقها و فشارهایی که در این سه سال از سال ۹۷ به این سمت، به اقتصاد و زندگی مردم آمد، باید از هر فرصتی برای کمک به معیشت مردم استفاده کنیم.
ربیعی با بیان اینکه ظرفیت بودجه براساس افزایش حقوقهای سالانه در نظر گرفته میشود منتها مسیر بسته نیست، اظهار داشت: اگر دولت در شرایط مختلف، منابع و فرصت اقتصادی داشته باشد میتواند کمک کند و دولت همواره به شیوههای مختلفی این را دنبال میکند.
سخنگوی دولت تصریح کرد: من از همینجا اعلام میکنم میان درخواست کارگران با توجه به نرخ تورم و سایر مسائلی از جمله قدرت خرید آنها بحث صورت میگیرد میشود معمولا دولت هم تلاش میکند که به یک شکلی میانهای برقرار کند و به یک تفاهمی برساند.
ربیعی با بیان اینکه سال گذشته در دو مرحله اصلاح صورت گرفت و در مرحله دوم رضایتبخش هم بود، اظهارکرد: دولت همواره سعی کرده که این افزایش حقوق برای جامعه کارگری هرچند ممکن است کافی نباشد، ولی حداقل انتظارهای آنها را پوشش بدهد قطعا امسال هم همین تلاش صورت خواهد گرفت.
برجام نیاز به مذاکره مجدد ندارد که اعضای جدید به آن اضافه شوند
سخنگوی دولت در رابطه با اظهارات مقامات برخی کشورها مانند ژاپن و کشورهای خلیج فارس مبنی بر تمایل به حضور در مذاکرات برجام و اینکه آیا مذاکرات جدیدی پیش رو است، گفت: به طور کلی از نقشآفرینی بیشتر ژاپن به عنوان کشور دوست و شریک مهم در مسائل بینالمللی استقبال میکنیم، اما مذاکرات برجام از دیدگاه ما اساسا تمام شده است.
وی با بیان اینکه برجام موضوعی نیست که درگیر مذاکره مجدد شود و یا عضو دیگری به آن اضافه شود، گفت: قرار نیست مذاکره تازهای انجام شود. امروز تنها مسئله باقی مانده، بازگشت همه طرفها به تعهداتشان مطابق توافق انجام گرفته است و این موضوع پیچیدهای نیست.
دبیرخانه به نظرات سازمان انرژی اتمی و وزارت خارجه توجه نکرده است
به گفته وی در این مصوبه از مجلس شورای اسلامی خواسته شده در بررسی و تدوین نهایی طرح با دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی و وزارت امور خارجه نیز تعامل و همفکری شود.
سخنگوی دولت گفت: تعدادی از اعضای اصلی که از دولت عضو شورای عالی امنیت ملی هستند، معتقدند که در فرآیند تصمیمسازی دبیرخانه نقشی نداشتهاند یا دیدگاههای آنان در نظر گرفته نشده است. ضمن اینکه براساس بند اعلامی دبیرخانه، مصوبه شورای عالی امنیت ملی ظاهرا باید تعامل و همکاری وزارت خارجه مراعات میشد. مشخص است که این بند رعایت نشده است. شایسته بود که دبیرخانه نسبت به اجرای این بند که توسط قانونگذار رعایت نشده است اطمینان حاصل میکرد.
ربیعی خاطرنشان کرد: سنت کار دبیرخانه شورای عالی همیشه این بوده، در این گونه موارد هر گاه موضوعی به دبیرخانه ارجاع میشود وظیفه دارد تصمیمات مهم و ارجاعی دبیرخانه را پس از تایید رییس شورای عالی امنیت ملی، ابلاغ کند. رییس جمهوری به عنوان رییس شورای عالی امنیت ملی، پس از مصوبه شورای عالی، دیگر هیچ اطلاعی از فرآیند این ماجرا و تصمیمات دبیرخانه نداشته و وزیر خارجه هم میگوید تعاملی نداشته است.
وی افزود: در بیانیه شورای امنیت ملی آمده است که مجلس با تعامل و همکاری وزارت خارجه بررسی کند. متاسفانه در این روند نه تنها تعامل و هماهنگی انجام نشده، بلکه امکان حضور نماینده وزارت خارجه در جلسات نیز مهیا نشده است.
ربیعی با مرور مجدد اطلاعیه دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی اظهارکرد: در اطلاعیه دبیرخانه آمده، این مصوبه زیان خاصی به مسائل ملی ایجاد نمیکند. چطور ممکن است که دبیرخانهای که وظیفه بنیادی آن تجمیع نظرات و کارشناسی تخصصی هست به این اظهار نظر توجه نکرده که سازمان انرژی اتمی و وزارت امور خارجه به عنوان متصدیان امر، طرح مجلس را به زیان منافع ملی تشخیص داده بودند.
دستیار ویژه ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری گفت: به هرحال مجموعه دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی زیر مجموعه رییس شورای عالی امنیت ملی است و همه باید تلاش کنیم نهادهای ملی ایران با قوت کار خود را انجام دهند. سعی کنیم این نهادها را از حاشیهها دور نگهداریم.
وزارت اطلاعات همچنان پیگیر موضوع ترور شهید فخری زاده است
ربیعی افزود: ما باید دوران تحریم و عدم فروش نفت را بشکنیم. پیش بینی فروش دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت گام اول و چشم انداز اولیه در افزایش فروش نفت و حفظ سهم کشورمان در اوپک است. دولت تمام تلاش خود را برای به عقب راندن تحریمها به کار خواهد بست و حقوق مردم و حق کشور از فرصتهای اقتصادی جهان را خواهد گرفت.
پیش بینی فروش ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت چشم انداز است
سخنگوی دولت تاکید کرد: در صورتی که نتوانیم نفت را در بازار جهانی به فروش برسانیم پیش بینی شده است با مشارکت مردم در خرید نفت و فروش داخلی این درآمد محقق شود که با این کار هم نقدینگی و تورم کنترل میشود و هم مردم با سرمایه خرد خود در تولید و اشتغال سهیم میشوند و هم مردم منتفع خواهند شد.
ربیعی گفت: این پیش بینی براساس عوامل متعددی صورت گرفته است. یکی از عوامل حفظ سهمیه اوپک است. ما باید سهمیه اوپک خود را حفظ کنیم و خوشبختانه ظرفیت تولیدمان تکافوی این امر را دارد.
وی یادآور شد: البته این تصمیم بر مبنای بازگشت احتمالی آمریکا و لغو تحریمها گرفته نشده است هرچند پیام واضح ما برای بازگشت به شرایط ۲۰۱۷ مشخص بوده و دولت تمام توان خود را برای به عقب راندن تحریمها ادامه خواهد داد. پیام روشن ما این است که شرایط فعلی را قبول نداریم.
نصب سانتریفیوژهای جدید در چهارچوب کاهش تعهدات است
وی ادامه داد: سانتریفیوژهای نصب شده از نسل IR ۲ M بوده و ۵ تا ۶سو ظرفیت دارند که نسبت به IR ۱ حدود ۶ برابر توان غنی سازی بیشتر دارد بنابراین آنچه ایران انجام داده در چارچوب گامهای ۵ گانه کاهش تعهدات برجامی بوده و این موضوع به آژانس بین المللی انرژی اتمی هم گزارش شده و نصب این نسل از سانتریفیوژها تحت نظارت آژانس انجام شده است.
ربیعی اضافه کرد: در خصوص سانتریفیوژها دو نکته را باید اضافه کنیم اول اینکه این اقدامات در چارچوب برجام و حقوق مندرج در آن برای طرفین انجام میگیرد و ثانیا همانطور که بارها گفتهایم تمام اقدامات ما برگشت پذیرند و هر زمان که آمریکا به تعهداتش برگشت، به سرعت به وضعیتی که در برجام توافق کرده ایم بازخواهیم گشت.