جو بایدن میتواند آمریکا را از فضای دوران ترامپ خارج کند؟
رویداد۲۴ ویکتور شلهوب در العربی الجدید نوشت: پس از آنکه نفسها حبس شده بود و در سایه اماده باش امنیتی بی سابقه در واشنگتن، رئیس جمهور جدید آمریکا، جو بایدن مراسم تحلیف را به جا آورد، تا چهل و ششمین رئیس جمهور این کشور نام بگیرد.
در ادامه این مطلب آمده است: به این ترتیب، مراسم بدون خشونت و بنابر اصرار بایدن، در خارج ساختمان کنگره و نه در داخل آن برگزار شد. ضمن اینکه ترامپ در مراسم حضور نداشت و در کاخ سفید به استقبال بایدن نرفت، مهمانان اندک بودند و ضیافت ناهار در کار نبود. این در حالی است که رئیس جمهور منتخب طبق عادت روسای قبلی، مسافت بین کنگره و کاخ سفید را پیاده نرفت و این موارد، باعث شد مراسم تحلیف بایدن طبیعی به نظر نرسد. نوعی جو اندوه، اضطراب و نگرانی بر مراسم تحلیف بایدن حاکم بود که کرونا هم در آن نقش داشت، اما دغدغه امنیتی اصلیترین دلیل این مهم بود.
در شرایطی شکاف جمهوری خواهان و ترامپ افزایش مییابد که واشنگتن در لحظهای قرار دارد که نیازمند نزدیکی بیشتری برای مهار سرکشیهای جریان سفید پوستان ملی گراست. اکنون رئیس کاخ سفید تغییر کرده و واشنگتن وارد مرحله بایدن شده است. زمان ترامپ به سر آمد، اما پدیده او ظاهرا به راحتی متلاشی نمیشود، وی وعده داده است که در آینده نقشی را ایفا میکند، ضمن اینکه تاکید کرده جنبش سیاسی که چهار سال پیش توسط وی آغاز شد، تنها شروع کار است.
بیشتر بخوانید: دولت بایدن یکی از ضد ایرانیترین اقدامات ترامپ را حفظ میکند
ترامپ در سخنرانی خداحافظی خود، با شکلی غیر معمول، آمریکاییها را به نرمی مخاطب قرار داده و بدون آنکه نام بایدن را بر زبان بیاورد، برای دولت آینده بهترینها را آرزو کرد. ظاهرا دلیل اینگونه سخن گفتن ترامپ آن است که قصد دارد خط بازگشت خود را باز بگذارد. با این وصف شاید بتوان تمایل تعداد زیادی از جمهوری خواهان و در رأس آنها، سناتور ماکونیل برای رأی دادن به استیضاح ترامپ را تفسیر کرد، چرا که این اقدام میتواند مانع از آن شود که ترامپ حتی بتواند یک منصب رسمی داشته باشد.
شکاف بین جمهوری خواهان و رئیس جمهور سابق، افزایش یافته است و رئیس جمهور جدید به حمایت جمهوری خواهان، ولو به صورت نمادین نیاز دارد، چه در کنگره و چه در حدود اقدام برای سرد کردن حرارت خطاب سیاسی کلی آمریکا. با انتقال قدرت، کوهی از مشکلات داخلی و خارجی هم بر شانه بایدن گذاشته شد. از کرونا گرفته تا رکود اقتصادی، نژاد گراییهای سفید پوستان ملی گرا و اشارههای آنها در مورد اقدامات مسلحانه.
این مورد آخر، بزرگترین چالش بایدن است، بویژه اگر بار دیگر ترامپ آن را رهبری کند. خمیره نژاد گرایی و اقدامات شبه نظامیان مسلح در آمریکا وجود دارد که بارها شاهد خشونت حاصل از ان در این کشور بوده ایم. پرچمدار این جریان، در دهه بیست قرن گذشته، «کلو کلاکس کلان» بود که فریاد نژاد پرستی او تا امروز خاموش نشده است و آخرین تاثیرات آن را در تلاش برای اشغال کنگره در ایالت میشیگان دیدیم، آنچه که کابوس جنگ داخلی را برای آمریکا مطرح میکند.
هر بار موسسه حاکم در ایالات متحده تلاش میکند زمام امور را در دست بگیرد، اما هنوز موفق به محو این وبا نشده است، چرا که فرهنگ نژاد پرستی در بافت اجتماعی و حتی امنیتی این کشور نفوذ کرده است.
چالش بزرگی در برابر بایدن وجود دارد، وی فعلا و با وجود نا آرامی ها، موفق به برگزاری مراسیم تحلف شد، در حالی که رئیس جمهور شکست خورده وعده بازگشت به طریقه دیگری را داد. رئیس جمهور منتخب، با زبان آتش بس، صلح و وعده، با آمریکاییها صحبت کرده و بر حل مشکلات تاکید نمود. مراسم تحلیف باعث شد امروز واشنگتن رها یافته از کابوس امنیت به نظر برسد. شاید مشکل کمرنگ شده باشد، اما اصل بحران همچنان بدون حل باقی مانده است.
به طور کلی، بایدن وظیفه سنگینی را به دوش میکشد و موفقیتهای نسبی او در گرو همکاری جمهوری خواهان است. اولین آزمون این احتمال، میتواند در محاکمه ترامپ در کنگره و حجم تایید جمهوری خواهان از استیضاح وی نمودار شود، ولو اینکه پس از موعد باشد.