مطهری در کلاب هاوس : حضور من، ظریف و تاجزاده فضای سرد انتخابات ۱۴۰۰ را تغییر میدهد/ رئیس جمهور نباید اقتصاددان باشد
رویداد۲۴ علی مطهری نماینده سابق مجلس شورای اسلامی به صورت مستقل برای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ اعلام کاندیداتوری کرده است. البته او در انتخابات یادزهم مجلس شورای اسلامی بعد از ثبت نام، از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت شد.
امشب در شبکه اجتماعی کلاب هاوس، اتاقی با عنوان «علی مطهری و انتخابات ۲۸ خرداد ۱۴۰۰» شکل گرفت تا خبرنگاران و فعالان سیاسی سوالهای خود را از بپرسند. در ادامه به سخنان مطرح شده از سوی مطهری در این اتاق اشاره میکنیم:
اگر رئیس جمهور شوم میتوانم در مقابل فشارها بایستم
دولت استقلال کافی ندارد و از بیرون دخالت میشود و لازم است کسی رئیس جمهور شود که بتواند در مقابل فشارهای خارجی تاب بیاورد. من این روحیه را در خود میبینم و فکر میکنم دیگر کاندیداها در مقابل این فشارها میشکنند.
اصولگرایان به آزادی بیان و حقوق شهروندی اهمیت نمیدهند
همه تفکراتم بر اصول و مبانی استوار است، اما تفاوتهایی میان اصولگرایان و اصلاح طلبان وجود دارد. اصولگرایان چندان به اصول آزادی بیان و مسائل فرهنگی و حقوق شهروندی اهمیتی نمیدهند، برعکس اصلاح طلبان. متاسفانه تداعی شده که باید یا مانند اصولگرایان بود یا مانند اصلاح طلبان، ولی فکر میکنم باید همه موارد قابل تجمیع شود. مبانی من براساس مبانی اسلام است و هیچ تضادی وجود ندارد.
رئیس جمهور نباید اقتصاددان باشد
در حوزه اقتصادی کمتر صحبت کردم چون متخصص اقتصادی نیستم، ولی ناآشنا نیستم. اما معتقدم که حتما نباید رئیس جمهور اقتصاددان باشد، زیرا در این شرایط براساس نظرات خود پیش میرود. هرکسی رئیس جمهور میشود باید مشاوران اقتصادی خوبی داشته باشد تا بتواند بر اساس نظرات متخصصان پیش برود نه بر اساس خواسته خود.
اقتصاد یک علم است و کسی که مجری اقتصاد است باید بر اساس مبانی علمی عمل کند. قائل به اقتصاد آزاد هستم و معتقدم باید یک توازنی میان شرق و غرب ایجاد کنیم و مبادلات تجاری ما باید با همه کشورها باشد نه اینکه محدود به چند کشور باشد، زیرا این اتفاق میتواند بسیار خطرناک باشد، زیرا اگر روابط سیاسی ما باید این چند کشور خراب شود، تاثیر خود را روی روابط اقتصادی هم میگذارد.
بیشتر بخوانید: حجاب در اندازه برداشتن روسری اشکالی ندارد/ مخالف ساپورت نیستم/ حجاب در ایران اختیاری است
رد صلاحیتم برای مجلس خطای سهوی بود
به گزارش رویداد۲۴ علی مطهری در ادامه گفته رد صلاحیتم در مجلس یازدهم خطای سهوی بود و معتقدم رد صلاحیت به خاطر اظهار نظر مخالف نظام پذیرفته نیست. اگر کسی در جایی نظری مخالف نظر نظام داشته باشد، نه به معنای مخالفت با نظام است و نه به معنای عدم التزام به اسلام. برای اینکه تایید صلاحیت شوم، ناامید نیستم.
با این برنامه نیامدم که حرفهایم را بزنم، زیرا در شرایط عادی حرفهایم را میزنم و مطرح هستم و صحبتهایم هم مورد توجه رسانهها است. بستگی به شرایط دارد ممکن است در روزهای اخر نظر من در وضعیت کاندیدای اصلح داشته باشد و اگر نیازی بود حتما از چهره اصلح حمایت میکنم. با فرض تایید صلاحیتم آمدهام.
توانایی اداره دولت را دارم
هرکجا لازم بوده نظراتم را مطرح کرده ام و در خودم توانایی اداره دولت را میبینم و باید از همه گروهها استفاده کرد. وقتی همه مشارکت داشته باشند از کارشکنیها کاسته میشود. اینکه فقط افرادی که مثلا وزیر هستند میتوانند رئیس جمهور شوند را قبول ندارم بنابراین سابقه من برای ریاست جمهوری کافی است. مدیریت هم بیشتر ذاتی است.
درباره حجاب زنان سختگیری ندارم
نظر سختگیرانهای در خصوص حجاب زنان ندارم و مسئله حجاب را در شرایط فعلی مسئله کشور نمیدانم.
حضور من، ظریف و تاجزاده فضای سرد انتخابات را تغییر میدهد
ورود برخی از کاندیداها به انتخابات میتواند فضای انتخابات را گرم کند. حضور افراد مانند من یا ظریف یا تاجزاده فضای سرد انتخابات را تغییر میدهد. البته از این رویکرد به به شورای نگهبان برمیگردد. ضمن اینکه توافق وین نیز بسیار میتواند در تغییر فضا موثر باشد.
بخشی از مشکلات آموزش و پرورش به خاطر نگاه دولتی است
بخشی از مشکلات آموزش و پرورش به مشکلات عمومی کشور برمیگردد و بخشی از آن به این برمیگردد که میخواستیم آن را همواره دولتی نگاه داریم. یک زمانی گفته بودند هزینهای که برای یک دانش اموز در سال اول دبیرستان به کار میرود در زمانی که دولت متولی است چه مقدار است و در زمانی که بخش خصوصی متولی است چه مقدار! که دیدیم بخش خصوصی ۶۰ درصد بخش دولتی هزینهها را پیش میبرد که این نشان میدهد که چقدر هزینههای زیادی در بخش دولتی ایجاد میشود. یک زمانی برای معلمان سخنرانی میکردم که به برخی از آنها برخورد. مثلا گفتم وقتی برگهای را تصحیح میکنم چرا برگه یک دانشجو خط او باید مانند خط کودک سوم دبستان باشد؟ خب این افراد مگر از زیر دست شما بیرون نمیآیند؟ بله در کنار افزایش حقوق معلمان و رسیدگی به آنها، باید مسئولیت و کیفیت را هم از آنها بخواهند. از وزرای قدیم و جدید قطعا در دولت خودم استفاده خواهم کرد.
رئیسی بهتر است به جای شرکت در انتخابات، مشکلات قوه قضاییه را حل و فصل کند
قوه قضاییه باید مستقل عمل کند و بتواند عالیترین مقام را در صورت تحلف به دادگاه بیاورد. به نظرم بهتر استکه اقای ابراهیم ریئسی وارد انتخابات نشود و امور قوه قضاییه را اصلاح کند.
اگر رئیس جمهور شوم به مردم میگویم که در کجا نظر رهبری اجرا شده است که نظر ما نبوده است
رابطه من در دوران ریاست جمهوری با رهبری متناسب با قانون اساسی خواهد بود. با دو قوه دیگر هم ضمن اینکه باید هماهنگ باشیم نباید در کار هم دخالت کنیم. رهبری هم هماهنگ کننده قوای سه گانه هستند و رابطه گفت و گویی خواهیم داشت. تا اونجایی که بتوانیم او را قانع کنیم و اگر نتوانستیم رهبری را با نظراتمان قانع کنیم، به مردم میگوییم که ما این نظر را داشتیم، ولی رهبری این نظر را داشتند و ما نتوانستیم او را قانع کنیم و نظر ایشان را اجرا میکنیم. در انتخاب وزرا نیز به همین شکل خواهد بود. انتخاب وزاریی مانند دفاع با رهبری است. اگر هم وزیر را نتوانستیم انتخاب کنیم میگوییم که انتخاب رهبری بوده است. در دولت هرکجا که نظر دولت نبود و با اصرار نظر رهبری بود به مردم اطلاع دهیم که نظر ما نبوده و نظر ایشان بوده، همه امور بایدشفاف باشد.
ویژگیهایی که من مد نظر دارم را در علی لاریجانی نمیبینم
حمایت از دکتر لاریجانی و شخصیت و سابقه او مطلب روشنی است. او فرد توانایی است و تجربه مدیریتی خوبی هم داشته است. اما نکاتی که مد نظر من است را در او نمیبینم، مانند بحث حقوق شهروندی، یا مسئله برخورد نظام با مخالفان نظام. از نظر فکری باهم ارتباط نزدیکی داریم اما بعید میدانم توانایی مقابله با نهادهای حاکمیتی داشته باشد و بتواند جلوگیری کند از دخالتها. نمیدانم او به انتخابات ورود پیدا میکند یا نه و در این خصوص هم باهم صحبت نمیکنیم. باید پیش برویم و ببینیم انتخابات به چه صورت خواهد بود و ممکن است اصلا او به نفع من کنار برود.