تاریخ انتشار: ۰۹:۱۲ - ۱۲ مهر ۱۳۹۵
خارقانی، سفیر پیشین ایران در برلین، در گفت‌و‌گو با رویداد۲۴ بررسی کرد

پیش شرط‌ها مانع توسعه روابط ایران و آلمان می‌‎شود؟

سفیر پیشین ایران در آلمان گفت: از آنجا که خانم مرکل و حزب همپیمانش برای اداره کشور با مشکل روبرو شده‌اند بنابراین دیگر احزاب آلمانی در حال برنامه‎ریزی برای این انتخابات هستند. ایران هم در انتخابات آلمان به مانند آمریکا به یک موضوع مبدل شده، بطوری که در بین کاندیدا‌ها مدام در این‎باره صحبت به میان می‌آید.
رویداد۲۴سفیر پیشین ایران در آلمان گفت: از آنجا که خانم مرکل و حزب همپیمانش برای اداره کشور با مشکل روبرو شده‌اند بنابراین دیگر احزاب آلمانی در حال برنامه‎ریزی برای این انتخابات هستند. ایران هم در انتخابات آلمان به مانند آمریکا به یک موضوع مبدل شده، بطوری که در بین کاندیدا‌ها مدام در این‎باره صحبت به میان می‌آید. 

 «زیگمار گابریل» وزیر اقتصاد و قائم‌مقام صدراعظم آلمان که قرار بود در روزهای دوشنبه و سه‌شنبه ۱۳ و ۱۴ اردیبهشت ماه با هدف شرکت در نشست کمیسیون مشترک ‏اقتصادی ایران و آلمان برای دومین بار به ایران سفر کند که به بهانه بیماری سفر خود به تهران را لغو کرد. 
 
بازگشت او از آلمان پس از سفر نخست با حاشیه‌هایی همراه بود که مهم‌ترین آن انتقادهای زیاد گروه‌های حامی اسرائیل به سفر وزیر اقتصاد آلمان به ایران بود. بسیاری سیاستمداران طرفدار اسرائیل خواستار طرح پیش شرط‎هایی از جانب گابریل برای توسعه روابط با ایران از جمله پذیرفتن حق موجودیت رژیم اسرائیل و بهبود وضعیت حقوق بشر بودند. 

شاید بر اثر همین فشار‌ها بود که گابریل در سفر دوم خود به تهران با پذیرش توصیه‌ها اعلام کرد که که پیش شرط روابط بلندمدت بین ایران و آلمان، به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی و رعایت حقوق بشر درایران است. البته این سخن آلمانی‌ها بدون پاسخ نماند و بهرام قاسمی، سخنگو وزارت امور خارجه اظهار کرد که در رابطه ایران و آلمان هیچ پیش شرطی پذیرفتنی نیست. 

ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان هم در واکنش به این اظهار نظر اعلام کرد که کسی برای ایران شرط و شروطی تعیین نمی‌کند و ایران یک کشور مستقل است. اما به نظر می‌رسد آلمانی‌ها در این باره مصر هستند و بر خواسته خود اصرار می‌ورزند چرا که آلمان‎‌ها خود را حافظ منافع اسرائیل می‌دانند و در حالی تلاش دارند از درخت بزرگ اقتصاد پسا برجام کشورمان میوه‌هایی دلچسب بچیند که باید برای به دست آوردن دل متحدان صهیونیست برلین بر پذیرفتن حق موجودیت اسرائیل نیز تلاش کنند. 

این در حالی است که ایران در ادوار گذشته از میان تمام کشورهای اروپایی رابطه خوبی با آلمان داشته است بر همین اساس این سوال پیش می‌آید که آلمانی‌ها تا کجا بر پیش شرط خود اصرار می‌ورزند. 

سید شمس الدین خارقانی، سفیر سابق ایران در آلمان در گفت‌و‌گو با رویداد۲۴ در این رابطه گفت: دو موضوعی که مطرح شد ربطی به امروز ندارد، سال‌ها است که ایران با تمام اروپا درباره آن مذاکره می‌کند و هر بار هم کشور ما نظرخود را به طور جدی مطرح کرده است. 

وی در ادامه اضافه کرد: مباحث مربوط به حقوق بشر و اسرائیل بین ایران و اروپا به یک دیالوگ مبدل شده که نتایج بسیار خوبی هم از آن بیرون آمده است. در این سال‌ها ایران هیچ‌گاه از موضع خود فاصله نگرفته و به خصوص در رابطه با اسرائیل کوتاه نیامده، اما نکته‌ای که باید مورد اشاره قرار گیرد آماده شدن آلمانی‌ها برای انتخابات در سال ۲۰۱۷ است. 

سفیر سابق ایران در آلمان افزود: از آنجا که خانم مرکل و حزب همپیمانش برای اداره کشور با مشکل روبرو شده‌اند بنابراین دیگر احزاب آلمانی در حال برنامه ریزی برای این انتخابات هستند. ایران هم در انتخابات آلمان به مانند آمریکا به یک موضوع مبدل شده، بطوریکه در بین کاندیدا‌ها مدام در این باره صحبت به میان می‌آید. 

وی در ادامه تاکید کرد: ایران باید به طور جد مطرح کند که نه تنها پیش شرطی را نمی‌پذیرد یلکه اجازه نمی‌دهد کسی این کار را به سرانجام برساند ولی ازطرف دیگر بدون شک آلمانی‌ها دارای اقتصاد بزرگی در اروپا هستند و ما نمی‌توانیم بدون انجام مذاکرات با آن‌ها وارد بازار بزرگ اروپا شویم. بنابراین باید مذاکرات صورت گیرد تا موفق شویم از مزایای همکاری با اقصاد بزرگ اروپا استفاده کنیم. این مسئله خواهد توانست یک پارادایم باشد ولی کار مشکلی نیست و برای محقق شدن آن نباید نگاه‌مان سیاسی صرف باشد باید از نگاهی همه جانبه بهره ببریم. 

این دیپلمات با سابقه کشورمان در این رابطه که تا چه اندازه پیش شرط آلمانی‌ها می‌تواند مانع توسعه روابط شود، گفت: اگر پیش شرط به معنی واقعی باشد حتما موثر واقع خواهد شد اما تصور نمی کنم که آلمانی‌ها پیش شرطی گذاشته باشند ما باید در کنار اظهارات آنان نظرات خود را مطرح کنیم. 

خارقانی در ادامه ابراز کرد: منافعی که در اروپا با آن‌ها درگیر هستیم، زیاد است به خصوص در غیاب رابطه با آمریکا این مسئله بیشتر خود را نشان می‌دهد. البته اروپایی هم با ما به لحاظ منافع درگیرند زیرا هیچ کشوری مانند ایران نقطه عزیمت بالایی در منطقه ندارد. اروپایی‌ها به خویی می‌دانند اگر به دنبال ارتباط صحیح در منطقه باشند حتما باید از ورودی جمهوری اسلامی ایران استفاده کنند بنابراین جایز نیست تا دو طرف برای یکدیگر پیش شرطی قائل شوند. 

وی درباره راه حل گذار از این پیش شرط بیان کرد: باید وارد مذاکره شد. آلمانی‌ها در دو جنگ جهانی شرکت داشته‌اند و اصلی‎ترین بخش در این دو جنگ جهانی به حساب می‌آیند. موضوع کشته شدن یهودیان هم به گردن آلمان گذاشته شده است بنابراین تحت فشار بسیار زیادی از سوی لابی صهیونیست در اروپا و آمریکا قرار دارند. 

این سفیرسابق آلمان در ادامه یادآور شد: دو عاملی که در بالا مورد اشاره قرار گرفت برای آلمانی‌ها بسیار مهم است و باعث می‌شود بعضی اوقات رفتاری خارج از شئونات داشته باشند اما این رفتار نباید باعث دوری دو کشور ایران و آلمان از یکدیگر شود.

برچسب ها: رویداد 24 ، ایران ، آلمان
نظرات شما