تاریخ انتشار: ۱۵:۵۳ - ۲۰ مهر ۱۳۹۵

شعر عاشورایی تمامی سبک‌ها را در بر می‌گیرد

اکبر کتابدار نویسنده، پژوهشگر و مفسر ادبیات با اشاره تاریخ شروع سرایش شعر عاشورایی، به تحولات شکل گرفته در این سال ها اشاره کرد.
رویداد۲۴اکبر کتابدار نویسنده، پژوهشگر و مفسر ادبیات با اشاره تاریخ شروع سرایش شعر عاشورایی، به تحولات شکل گرفته در این سال ها اشاره کرد.
 
اکبر کتابدار نویسنده، پژوهشگر و مفسر ادبیات و شعر ایرانی اسلامی سابقه تاریخی شعر عاشورایی را پیش از دوران صفویه خواند و گفت: برخلاف تصور عامه شعر عاشورایی و شعر مذهبی از دوران صفویان شروع نشده و در ادبیات ما "کسایی مروزی" در دوره سامانیان و غزنویان اولین شعر عاشورایی را سرود و پس از آن بود که شاعران ما به سرودن اشعار عاشورایی روی آورند.

وی در همین راستا ادامه داد: بعد از کسایی مروزی، رودکی، مولانا، عطار و تمامی شاعران ما برای عاشورا و "امام حسین (ع)" شعر سروده اند. در زمان صفویه با توجه به اینکه حکومت شیعی شکل گرفت طبیعی است که شکل عزاداری ها و سرایش اشعار گسترده تر شد و به نوعی تا آن زمان این اندازه ارادت به عاشورا بی سابقه بود.

این محقق در زمینه رشد شعر عاشورایی پس از انقلاب افزود: شعر عاشورایی و اشعار آیینی و تعزیه پس از سلسله های گذشته بود که جان گرفت و پس از پهلوی که همه چیز به سمت خفقان رفته بود، با ظهور انقلاب اسلامی شعر عاشورایی مسیر و جهتی تازه پیدا نمود.

کتابدار درخصوص نوع ادبیات عاشورایی تصریح کرد: شعر شاعران قدیمی ما بیشتر در دو شکل مطرح می شد، اول اینکه برخی به صورت واقعه تاریخی جریان کربلا واقعه را ترسیم می کردند و برخی از نگاه درونی، احساسی و هیجانات خود شاعر به آن واقعه می پرداختند. اما از بعد انقلاب تغییراتی اساسی در نوع و نگاه شعر عاشورایی رخ داده است.

این پژوهشگر و نویسنده شعر عاشورایی را شعری در حال تکامل و تحول خواند و اذعان داشت: بعد از انقلاب شاعران ما در قالب های مختلف از جمله قصیده و غزل گرفته تا شعر نو نیمایی شعر می گویند. از جمله نوگرایان شعر عاشورایی می توانم به اشعار سپید حمیدرضا شکارسری اشاره کنم که به نحوی بسیار زیبا به واقعه عاشورا می پردازد.

وی تفاوت شعر دیروز و امروز عاشورایی را اینگونه شرح داد: تفاوتی که شعر امروز نسب به شعر دیروز دارد این است که شعر امروز بیشتر پرسشگر است یعنی در قدیم می آمدند و واقعه عاشورا را ترسیم می کردند و امروزه چرایی واقعه عاشورا را مورد توجه قرار می دهند و از نظر من این نگاه نگاه عمیق تر و دقیق تری به واقعه عاشورا است. این نگاه باعث رشد و گسترش شعر عاشورایی نیز شده است.

کتابدار با اشاره به لزوم مطالعه شعر عاشورایی در این ایام خاطرنشان کرد: در ایام محرم و عاشورا مردم می توانند به تذکره ها و مجموعه های مختلف رجوع کنند و با شعر عاشورایی بیشتر و بهتر آشنا شوند. از منابع بسیار خوب این موضوع، حوزه هنری کتب مختلف و خوبی را در زمینه شعر عاشورایی به چاپ رسانده و که به راحتی می توان تهیه و مطالعه نمود.
منبع: میزان
برچسب ها: عاشورا
نظرات شما