در وین گفتوگوی مستقیمی با آمریکا نداشتیم/ امیرعبداللهیان به آذربایجان سفر میکند
رویداد۲۴ ، سعید خطیب زاده، روز دوشنبه در نشست هفتگی خود با رسانه های داخلی و خارجی در پاسخ به سوال ایسنا در مورد گزارش برخی از رسانههای غربی در مورد روابط ایران و انصار الله یمن و همچنین ادعاهای آنها در مورد سفیر ایران در یمن و این که او به خاطر کرونا به تهران بازنگشته است بلکه بازگشت او به خاطر اختلافات بین ایران و انصارالله بوده است، تصریح کرد: روابط ایران و دولت نجات ملی یمن از هر زمان دیگری مستحکمتر و به هم نزدیکتر است.
وی افزود: ایران کماکان متعهد است به مردم یمن با همه ابزارهای سیاسی و اقتصادی کمک کند و آنهایی که این خبرسازیها را میکنند بهتر است توجه کنند، تنها راه کمک به موضوع یمن توجه به خواست و اراده مردم یمن است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد وضعیت سفیر ایران در یمن نیز گفت: آقای ایرلو نیاز به رسیدگی فوری پزشکی داشت و چندین روز این موضوع در دستور کار جمهوری اسلامی ایران بود. چندین کشور در منطقه از جمله عراق به ما در این زمینه کمک کردند.
وی افزود: وضعیت آقای ایرلو بهتر شود در این زمینه به شما اطلاع رسانی میکنیم.
خطیب زاده در پاسخ به این سوال که آیا آقای ایرلو بعد از بهبودی مجددا به یمن باز خواهند گشت، تصریح کرد: آقای ایرلو در حال حاضر از نظر سلامتی در وضعیت پایداری هستند.
وی ادامه داد: وضعیت کرونا ایشان حاد است و ایشان باید تحت مراقبت ویژه باشند و امیدواریم ایشان هرچه زودتر سلامتی خود را به دست آورند و به محل مأموریت خود بازگردند.
خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوالی در مورد اظهارات مشاور امنیت ملی آمریکا مبنی بر این که «ما به صورت مستقیم دغدغهها و نگرانیهای خود در مورد فعالیت هستهای ایران به این کشور منتقل کرده ایم» و آیا این اظهارات از سوی تهران تایید میشود؟ تاکید کرد: در گفتگوهای وین هیچ صحبت مستقیمی با ایالات متحده طی این ماهها که گفتگوها در وین در جریان بوده، انجام نشده است.
وی افزود: برخی پیامها به واسطه آقای انریکه مورا «مسئول کمیسیون مشترک برجام» به صورت مکتوب و غیرمکتوب از ابتدای گفتگوها در وین درخصوص موضوعات مذاکراتی (نه چیزی بیش از آن) دریافت و جوابها هم در جا داده شده است.
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با برخی اخبار منتشر شده مبنی بر سفر وزیر خارجه کشورمان به آذربایجان طی روزهای آتی گفت: این دعوت از قبل انجام شده است و انجام این سفر در دستور کار است و انشاءالله در آخر هفته جاری این سفر کوتاه انجام میشود.
وی در مورد دستور کار این سفر نیز تصریح کرد: موضوعات مهمی در دستور کار این سفر است که از قبل آماده شده است به خصوص در مورد موضوعات دوجانبه و گسترش تعاملات اقتصادی و تجاری بین دو کشور.
خطیب زاده همچنین در این نشست در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در نشست روز گذشته وزیران امور خارجه سازمان همکاریهای اسلامی، وزیر خارجه عربستان نیز حضور داشت و آیا در حاشیه این نشست گفتگو و یا دیداری بین وزیران امور خارجه ایران و عربستان نیز صورت گرفت یا نه؟ اظهار کرد: در جریان برگزاری نشستها و اجلاسهای بین المللی، انجام این گفتگوها یک امر روال و متداول است و تا آنجایی که من میدانم در حاشیه این نشست بین وزیران امور خارجه دو کشور (ایران و عربستان) یک احوالپرسی سرپایی انجام شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با آخرین اخبار مبنی بر مذاکرات ایران و عربستان و اینکه آیا تنشهای جدیدی که دولت ریاض با برخی از همپیمانان ایران از جمله سوریه و لبنان داشته بر انجام این گفتگوها تأثیرگذار بوده است، گفت: تحول جدیدی در خصوص گفتگوهای مان با عربستان نداشته ایم. همچنان منتظر پاسخ ریاض هستیم و پیشرفت مذاکرات منوط به جدیت طرف مقابل خواهد بود و به میزانی که آنها (عربستان) جدیت نشان دهند آمادگی داریم که هم گفتگوها پیشرفت داشته باشد و هم در خصوص منطقه و مسائل دوجانبه گفتگوهای انجام شده را به تفاهم برسانیم.
وی همچنین گفت: ما ریاض را به راه حلهای سیاسی و دیپلماتیک و عدم مداخله در امور دیگر کشورها دعوت میکنیم چرا که معتقدیم ترتیبات فراگیر منطقهای از طریق احترام متقابل و درک واقعیتها از سوی کشورهای منطقه حاصل و به نتیجه میرسد.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفت وگوی خود با خبرنگاران در ارتباط با اخبار منتشر شده در مورد بازداشت ۹ شهروند کرد ایرانی توسط دولت ترکیه و تحویل آنها به معارضان سوری در شمال این کشور و پیگیریهای وزارت خارجه در ارتباط با آزادی این ۹ شهروند خطاب به خبرنگار پرسش کننده گفت: این مسئله با جزئیاتی که شما گفتید تأیید نمیشود. در مورد چندین شهروند ایرانی که به خاطر ورود غیرقانونی و یا ادعای ترکیه مبنی بر ورود غیرقانونی به این کشور در سفر اخیر وزیر خارجه ترکیه به تهران بین مقامات دو کشور گفتگو و رایزنی شد و این موضوع همچنان در حال پیگیری است. قرار شد که نیروهای مرزبانی دو کشور کار را در این زمینه به پیش ببرند. سفارت ایران در ترکیه در این زمینه یادداشتی را به دولت ترکیه ارائه کرده است و در تهران نیز قسمتهای مسئول پیگیر این موضوع هستند و به صورت روزانه این گونه موضوعات کنسولی از سوی وزارت خارجه پیگیری میشود.
خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار بلومبرگ مبنی بر اینکه روزنامه کیهان امروز اعلام کرده که اگر مذاکرات وین به نتیجه نرسد ایران غنی سازی ۹۰ درصد را انجام میدهد و آیا چنین خبری مورد تأیید است، اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو آژانس بین المللی انرژی اتمی همواره به تعهدات خود ذیل پادمان و NPT پایبند بوده است. ایران عضو این معاهده بین المللی است و هر آنچه انجام داده مطابق و در چارچوب و منطبق بر بندهای تعهدات بین المللی ایران بوده است. اقداماتی که ایران انجام داده همه با اطلاع آژانس بوده است و آژانس از کلیه اقدامات ما مطلع بوده است. این اقدامات در چارچوب مقررات بوده است.
وی با بیان اینکه ایران همواره به تعهدات خود در چارچوب مقررات بین المللی و معاهداتی که عضو آن است، عمل کرده اظهار کرد: سطح، میزان و کیفیت غنی سازی ایران مبنی بر نیازهای صلح آمیز هستهای ایران است و همه اقدامات مان را تاکنون براساس اطلاع آژانس انجام داده ایم و در آینده نیز این روند ادامه خواهد داشت.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد اظهارات چندی پیش وزیر خارجه انگلیس در مورد بدهی این کشور به ایران و پرداخت این بدهی از سوی لندن به تهران تصریح کرد: متأسفانه دولت انگلیس تا به امروز در ارتباط با این مسئله جز حرف در مسیر عمل اقدامی انجام نداده است.
وی ادامه داد: دولت انگلیس هر چند در بیان و حرف، بدهی قطعی خودش به ایران را اعلام میکند، ولی در عمل هر بار به بهانهای انجام این تعهد را حتی مواقعی که به توافقات بسیار بسیار عملی و اجرایی با یکدیگر رسیده ایم منوط به مسائل دیگری میکند.
خطیب زاده افزود: تا مادامی که این بدهی قطعی پرداخت نشود این موضوع پرونده مهمی در روابط دو کشور خواهد بود و امکان گشودن فصل جدیدی در روابط وجود ندارد.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری درباره اینکه آیا در حاشیه نشست امنیتی در اردن دور پنجم گفتگوهای ایران و عربستان برگزار شده است، افزود: دور پنجم گفتگوهای ایران و عربستان هنوز برگزار نشده و جزئیات دیگری در این ارتباط وجود ندارد.
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا زمان سفر ابراهیم رئیسی رئیس جمهور به امارات مشخص شده است، گفت: هنوز تاریخی در این زمینه مشخص نشده است.
خطیب زاده همچنین در ارتباط با اخبار منتشر شده مبنی بر انجام دیدار و رایزنی بین امیرخان متقی وزیر خارجه هیأت حاکمه موقت سرپرستی افغانستان با امیرعبداللهیان وزیر خارجه کشورمان در حاشیه نشست وزیران خارجه سازمان همکاریهای اسلامی در اسلام آباد و عکس منتشر شده در این زمینه تصریح کرد: در حاشیه اجلاسهای بین المللی نشست و انجام این گونه نشستها و گفتگوها کاملا طبیعی است. در حاشیه نشست روز گذشته نیز گفت وگویی از سوی وزیر خارجه هیأت حاکمه موقت سرپرستی افغانستان با آقای امیرعبداللهیان به صورت مختصر انجام شد که عکس آن را نیز همه مشاهده کردند.
این دیپلمات ارشد کشورمان همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد این دیدار و تأثیر آن بر آینده افغانستان و تحولات این کشور اظهار کرد: همان طور که بارها اشاره کردیم تأکید اولیه ما مردم افغانستان هستند. مردم افغانستان در حال حاضر در شرایط سختی به سر میبرند و ما تأکید بر این داریم که کمکهای بین المللی به این کشور را سامان بدهیم تا این کمکها به دست مردم افغانستان برسد. در جریان نشست اسلام آباد نیز بر این موضوع تأکید کردیم و در تهران نیز پیگیر این موضوع هستیم. ما میزبان میلیونها نفر از برادران و خواهران افغانستانی خود در ایران هستیم. افغانستان در حال حاضر در شرایطی نیست که کسانی که مسبب مشکلات امروز افغانستان هستند خود را کنار بکشند و از این موضوع فرار کنند. اولویت آنها امروز باید افغانستان و مردم افغانستان باشد. ما به هیأت حاکمه موقت افغانستان به صراحت گفتیم تمام هیأتها نیز که در نشست اسلام آباد حضور داشتند به صراحت گفتند که مسیر آینده افغانستان از اراده مردم افغانستان و تشکیل یک دولت فراگیر و شمول گرا از همه قومیتها در افغانستان میگذرد و به نظر میرسد که هیأت طالبان نیز این پیام را به خوبی گرفته است
خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوالی دیگر در مورد آخرین وضعیت سند همکاریهای راهبردی بین ایران و ترکیه که در جریان سفر وزیر خارجه این کشور به تهران دو طرف توافق کردند این سند را تدوین کنند، گفت: این طرح در جریان سفر آقای چاووش اوغلو به تهران بیان شد. دو طرف در حال برنامه ریزی و فراهم کردن مقدمات سفر آقای اردوغان به تهران هستند و اگر بتوانیم این متون را بین دو کشور قبل از این سفر نهایی کنیم این سند در جریان سفر آقای اردوغان به تهران به امضای روسای دو دولت خواهد رسید.
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در ارتباط با تهدیدات مجدد رژیم صهیونیستی علیه ایران از جمله حمله به تأسیسات هستهای کشورمان و پاسخ امروز فرمانده قرارگاه مرکزی خاتم الانبیا در ارتباط با این تهدیدات تصریح کرد: رژیم جعلی اشغالگر قدس از روز اول پنهان نکرد که همه تلاشش را انجام میدهد که هیچ توافقی در منطقه صورت نگیرد و علت آن نیز مشخص است چرا که ریشه این رژیم در ترور و بی ثباتی است و آنچه که توسط نیروهای نظامی ایران در پاسخ به این گونه تهدیدها گفته شده کاملا روشن و قاطع است.
وی در بخش دیگری از این صحبتهای خود در پاسخ به این سوال تصریح کرد: بسیار برای نظام بین الملل تأسف برانگیز است که یک رژیم جعلی و غاصب که دارای کلاهکهای هستهای است عضو هیچ معاهدهای در این زمینه از جمله معاهدات منع اشاعه سلاحهای هستهای نیست.
خطیب زاده ادامه داد: این رژیم که در عمر نکبت بار خود بسیاری از ترورها و خونریزیها را انجام داده است کشوری که در این پهنه گیتی تمدن ساز است را تهدید میکند. پاسخ ما به این گونه تهدیدات در فضای نظامی، امنیتی و اطلاعاتی کوبنده است. پیام نیروهای مسلح ما روشن است و توصیه میکنیم کسانی که داعیه حقوق بشر دارند در ظاهر هم که شده به این مسائل توجه کنند که این رژیم به چه میزان تلاش میکند که نظام بین الملل و قوانین مرتبط با آن را به سخره بگیرد و چه اقداماتی را انجام میدهد.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در این زمینه گفت: ما تمامی تهدیدات رژیم صهیونیستی را در سازمان ملل مستندسازی میکنیم و در تریبونهای رسمی اعلام میکنیم و اینها پرونده قطور این رژیم برای ایجاد ارعاب است.
وی افزود: آنها این حرفها و تهدیدات را برای ایران بیان نمیکنند، این حرفها را برای پایتختهای برخی از کشورهای اروپایی و کشورهایی که این تهدیدات را میخرند از جمله در واشنگتن بیان میکنند. این تهدیدات محلی از اعراب ندارد. ایران از میزان قدرت بازدارندگی خود اطلاع دارد و این رژیم میداند که اگر دست به اقدامی بزند چه پاسخی از سوی ایران دریافت میکند.
خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با ادعای آمریکا مبنی بر اسکان تعدادی از سران القاعده توسط ایران گفت: اینها ادعایی هستند که به صورت ادواری روی اتوپایلوت وجود دارد و هر از چندگاهی منتشر میشود. این ادعاها از مبنا بی اساس هستند و لذا پاسخ به این گونه ادعاهای بی اساس ضرورتی ندارد.
این دیپلمات ارشد کشورمان همچنین در مورد نصب دوربینهای آژانس بین المللی انرژی اتمی در مجتمع تسا کرج و توافق صورت گرفته بین ایران و آژانس در این زمینه تصریح کرد: از روزی که خرابکاریها در کرج اتفاق افتاد به آژانس بین المللی انرژی اتمی گفتیم که باید اقداماتی صورت بگیرد. باید بررسیهای امنیتی و قضایی در این زمینه انجام شود و این اقدام محکوم شود و وقتی چکهای امنیتی و فنی در مورد دوربینها صورت بگیرد میتواند این دوربینها نصب شود. در سفر چندی پیش آقای گروسی به تهران در این زمینه توافقاتی انجام شد، ولی به دلیل برخی از مشکلات و نقاط اختلافی این اعلام نشد، ولی بعد از سفر آقای کمالوندی به وین و گفتگوهایی که صورت گرفت و هنگامی که مقدمات این موضوع فراهم شد ایران به صورت رسمی اعلام کرد که دوربینها مجددا نصب میشوند.
وی همچنین تصریح کرد: تا مادامی که روابط ایران و آژانس در چارچوب فنی بماند هیچ مشکلی وجود ندارد و در این چارچوب آسمان بسیار آفتابی و صاف است.
خطیب زاده همچنین در این نشست در پاسخ به سوالی در ارتباط با رویکرد سه کشور اروپایی در مورد گفتگوهای وین با بیان اینکه در طول این مذاکرات شاید بیش از هر دوره دیگری از مذاکرات با یک کمپین و کارزار دیپلماسی عمومی و رسانهای برخی از این کشورها علیه آنچه که در اتاقهای گفتگو انجام میشد، مواجه بودیم، ادامه داد: این سه کشور به جای اینکه وقت و انرژی خود را به مذاکرات جدی معطوف کنند بعضا وارد کارزار رسانهای شدند چنانکه دیدیدم توسط برخی از رسانهها اطلاعات غلط و برساختهای در مورد این مذاکرات داده شد. ما امروز دو متن توافق شده جدید داریم که ماحصل گفتگوهای بسیار فشردهای است که طی چند روز گذشته در وین همراه با تنفس چند روزهای که اتفاق افتاد به دست آمده است. اینها متنهایی هستند که نظرات ایران به همراه متون قبلی در آن لحاظ شده است و الان متونی داریم که براساس آن به گفتگوهای آتی ادامه میدهیم.
وی ادامه داد: طرفهای مقابل توجه کنند که اگر از همین روز اول با همین رویکرد روزهای آخر وارد میشدند زودتر میتوانستیم به این متون به عنوان مبنای گفتگوها برسیم.
خطیب زاده همچنین با ارائه گزارشی از نشست پنج روزه سفرای ایران در کشورهای همسایه به همراه سفرای ایران در چین، سوریه و لبنان گفت: طی پنج روز جلسات فشرده و منظمی که برگزار شد تعداد زیادی از مقامات کشور از جمله سران سه قوه، معاون اول رئیس جمهور، وزرای اقتصادی به همراه وزرای مستقیم مرتبط با مسائل روابط بین الملل و سیاست خارجی و همچنین مقامات لشکری و کشوری به بیان دیدگاهها و نظرات خود پرداختند. تمرکز این نشست بر دیپلماسی اقتصادی بود و در همین چارچوب بیشترین جلسات اقتصادی با نمایندگان بخش خصوصی و اتاقهای بازرگانی و استاندارانی بود که با نمایندگان مرزی ما در ارتباط هستند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با آخرین پیگیریهای انجام شده از سوی ایران در ارتباط با عاملان شهادت سردار سلیمانی و همراهانش با توجه به نزدیک شدن به دومین سالگرد شهادت وی گفت: هفته آینده در آستانه سالگرد شهادت سردار سلیمانی نکات دقیق تری را در مورد پیگیریهای صورت گرفته در مورد این موضوع و جزئیات آن خدمت شما عرض خواهم کرد.
وی ادامه داد: در سطوح دوجانبه و ابعاد قضایی و کیفری و در فضای بین المللی و در مراودات با کشورهای مختلف در ماههای گذشته در تمامی این سطوح این پرونده پیگیری شده است. دستور کار مشخصی را پیگیری کردیم. قوه قضاییه، وزارت خارجه و نهادهای اطلاعاتی و امنیتی مطالبی را در ارتباط با پیگیریهای انجام شده دارند که بیان میشود.
خطیب زاده ادامه داد: دو جلسه فوق العاده به ریاست آقای امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه در خصوص پیگیریهای این پرونده انجام شد که همه در این راستا بود.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به این سوال که ایران چقدر خوشبین است که در دور بعدی مذاکرات وین گفتگوها به نتیجه برسد با توجه به اینکه مقامات روسیه اظهارنظرهایی در این زمینه کرده اند و از طرف دیگر آقای باقری نیز اعلام کرده است که علاوه بر اختلافاتی که در شش دور قبلی بین ایران و طرفهای مقابل وجود داشت با توجه به متون جدید برخی اختلافات نیز به اختلافات قبلی افزوده شده است، افزود: ما وارد عملیاتهای روانی برای اعلام خوشبینی یا بدبینی نمیشویم. این اعلامها بخشی از عملیات روانی است و کاملا روشن است که در معماری که برخی از طرفهای مقابل از جمله طرفهای آمریکایی انجام میدهند برخی سیاه نماییهای لحظه ای، عدم خوش بینیهای روزانه و یا خوش بینیهای ساعتی وجود دارد تا بر اتاق گفتگوها تأثیر بگذارند.
خطیب زاده تأکید کرد: ما در مذاکرات همواره به نتیجه فکر میکنیم. ما گفتگوها را با اراده، جدیت و خوش بینی پیگیری میکنیم، اما به نیات طرفهای مقابل به خصوص آمریکاییها خوش بین نیستیم.
وی ادامه داد: ما فکر میکنیم که راه درست این است که از قضاوت زودهنگام اجتناب کنیم و تمام توان خود را معطوف به نتیجه گرفتن کنیم. در پی چند روزی که گفتگوهای دور هفتم برگزار شد به رغم اینکه طرف مقابل کارزارهای رسانهای علیه گفتگوهایی که در داخل اتاقها انجام میشد، ایجاد کرده بود ما تمام انرژی و توان خود را معطوف به این کردیم که به متنی برسیم تا آن متن در دور هشتم مبنای گفتگوها بشود.
خطیب زاده ادامه داد: ما به این امید دور بعدی مذاکرات را آغاز میکنیم که بتوانیم اگر طرف مقابل با اراده رفع تحریمها به صورت موثر و راستی آزمایی شده وارد وین شود در کمترین زمان به نتیجه برسیم.
وی همچنین در ارتباط با ادعاهای طرفهای اروپایی مبنی بر اینکه ایرانیها درخواست توقف این دور مذاکرات را داشتند، اظهار کرد: در خصوص پایان این دور از گفتگوها بین طرفین گفتگوهای مفصلی صورت گرفت، علت آن هم این بود که کریسمس و سال نو مسیحی نزدیک بود. برخی از طرفها نظرشان این بود که مذاکرات تا دو، سه روز بعد از روز جمعه ادامه پیدا کند. برخی دیگر نظرشان این بود که برای کریسمس بروند و دوباره بیایند و یا بعد از ژانویه بیایند. برخی طرفهای دیگر هم معتقد بودند که اگر قرار است گفتگوها ادامه پیدا کند اکنون پایان پیدا کند و بعد یک مرتبه همه برگردند و چند روز به صورت مداوم مذاکرات ادامه پیدا کند تا رفت و برگشتهای بیجا و زیادی وجود نداشته باشد. در نهایت توافق جمعی این شد که فعلا گفتگوها متوقف شود و بعد از اعیاد مسیحیان بر اساس اعلام آقای مورا همه برگردند و در چند روز آینده آقای مورا اعلام خواهند کرد که در چه تاریخی هیأتها باید به وین برگردند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری مبنی بر اینکه وزارت بازرگانی آمریکا اعلام کرده که دو محموله تسلیحاتی و چهار محموله نفتی ایران را در سال ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ توقیف و مصادره کرده و ایران موضعی در این خصوص نگرفته است، خطاب به خبرنگار سوال کننده گفت: شما بهتر میدانید که اصل بر البینه علی المدعی است. آنها باید این موارد را نشان دهند. آمریکاییها نفت دیگران را دزدیدند و راهزنی بینالمللی کردهاند و میخواهند اقدام خود را با این خبرسازیها جلو ببرند.
وی گفت: هر وقت آنها به کشتیهای ما نزدیک شده اند دیده اند که چگونه پاسخ داده ایم.
خطیب زاده همچنین در مورد ادعای آمریکاییها مبنی بر اینکه درخواستهای ایران بیش از مذاکرات قبلی و فرابرجام است و دیگر وقتی برای ایران باقی نمانده است، گفت: یک ضرب المثل فارسی میگوید اول برادری خودت را ثابت کن و بعد طلب ارث و میراث کن. ایالات متحده آمریکا اصلا موضوعیتی در برجام ندارد. آمریکا کشوری است که در زمان ترامپ گردن کشانه از برجام خارج شد و تلاش کرد که کشورهایی که متعهد و پایبند به برجام هستند را تنبیه کند. اگر سیاست مداران و تصمیم گیران ایالات متحده در این زمینه دچار آلزایمر شدهاند، ولی همه در نظام بین الملل این موضوع را در خاطر دارند.
وی با اشاره به فشارها و تحریمهایی که آمریکا در طول سه سال گذشته علیه ایران اعمال کرده است، در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: مذاکرات وین برای اطمینان از بازگشت ایالات متحده به طور موثر به تعهدات خود در چارچوب برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است و با توجه به اینکه آنها از برجام خارج شده اند و به تعهدات خود عمل نکرده اند نمیتوانند برای ایران اولتیماتوم و زمان تعیین کنند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در بخش دیگری از صحبتهای خود با بیان اینکه برخلاف آنچه که آمریکاییها بیان میکنند از سوی آنها هیچ پیشنهاد ملموس یا متن ملموسی به ۱+۴ ارائه نشده است و این در مورد نیت آمریکاییها علامت سوال بزرگی را ایجاد میکند، ادامه داد: ما تمام انرژی خود را در این مذاکرات صرف این میکنیم که به توافق برسیم. اساسا منطق ما در تصمیم گیری مسیر بومی تصمیم سازی براساس اولویت خودمان است. ما تلاش داریم در کمترین زمان به یک توافق خوب و مناسب برسیم و ضرب الاجلها و فشارهای رسانهای بر روی تصمیمات ما تأثیرگذار نیست.
وی ادامه داد: اگر طرف مقابل با پیشنهاد ملموس به وین بیاید در کمترین زمان ممکن میتوانیم به یک توافق خوب برسیم.
خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه شما اخیرا اعلام کرده اید که خبرهای خوبی در زمینه دورزدن تحریمها در راه است و آیا جزئیات بیشتری در این زمینه میتوانید ارائه کنید، تصریح کرد: در حال حاضر بیش از آن چیزی که هفته گذشته گفتم نمیتوانم چیزی اضافه کنم. در گفت وگوی اخیری که معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر خارجه با رسانه ملی داشته در مورد راههای مواصلاتی و ترانزیتی و همچنین مسائل مرتبط با این موضوع صحبتهایی شده و من نیز در زمانی که لازم باشد در این زمینه اطلاع رسانی خواهم کرد.
خطیب زاده همچنین در بخش دیگری از صحبتهای خود در این نشست در پاسخ به سوالی تصریح کرد: تنها مسیری که آمریکا باید طی کند که بلیت عضویت در برجام را به دست آورد مسیر صریح قابل راستی آزمایی همراه با تضمینهای لازم برای اجرای تعهداتشان ذیل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است.
سخنگوی وزارت خارجه در ابتدای این نشست همچنین فرا رسیدن شب یلدا و اعیاد مسیحی را تبریک گفت.
او در این نشست گزارشی از اقدامات وزارت خارجه در طول دو هفته گذشته ارائه کرد.