واکسن کرونا جدید ایرانی در راه است
رویداد۲۴ تولید واکسن با فناورهای های مختلف انجام می شود. نسل اول واکسن ها متکی بر ذره کامل ویروسی شامل واکسن زنده تضعیف شده و ویروس کشته شده است. نسل بعدی واکسن ها متکی بر پروتیین های نوترکیب است که خودش انواع و اقسام دارد و در نهایت نسل جدید تولید واکسن فناوری متکی بر واکسن های ژنی که آدنو ویروس جزو این فناوری است.
به عبارتی سه نسل فناوری تولید واکسن وجود دارد و محققان ما در حال دستیابی به این فناوری هستند تا با آن واکسن های مختلف از جمله کرونا را تولید و روانه بازار کنند.
تولید فرآورده موثر، بی ضرر و اقتصادی، قابلیت تولید بهتر واکسن از جمله مزیت های نسل جدید پیشرفته فناوری های واکسن است که سبب شده است تولید کنندگان به سمت فناوری جدیدتر سوق پیدا کنند.
طلیعه صابونی روز جمعه افزود: مطالعات پیش بالینی این واکسن در کشور انجام شده و مدارک آن، برای بررسی به سازمان غذا و دارو ارسال شده است.
وی ادامه داد: این واکسن ایرانی در روزهای آینده، پس از اخذ مجوز از سازمان غذا وارد کارآزمایی بالینی می شود.
صابونی با تاکید بر اینکه مراحل مختلف کارآزمایی بالینی این واکسن در ایران انجام می شود، گفت: این واکسن کاملا ایرانی برپایه آدنو ویروس طراحی و تولید می شود و تمام مطالعات آن اعم از حیوانی و انسانی در کشور صورت می گیرد.
وی در مورد انتخاب نام پاستوکواد برای این واکسن توضیح داد: کلمه پاستو از پاستور، کو از کووید و آد نیز از آدنوویروس گرفته شده است.
دانش فنی واکسن های نوترکیب در ایران بومی شد
مسئول فنی محلول های تزریقی و واکسن انستیتو پاستور ایران گفت: دانش فنی واکسن های نوترکیب در ایران بومی شده است که این موضوع افتخار دیگری برای کشور است.
وی ادامه داد: نسل اول طراحی و تولید واکسن کرونا براساس ویروس های کشته شده بود که با سعی و تلاش محققان ایرانی به فناوری واکسن های نوترکیب از جمله کرونا دسترسی پیدا کردیم.
صابونی ادامه داد: طراحی و تولید واکسن ها برپایه پروتئین نوترکیب در سال های اخیر در ایران و برخی دیگر کشورها نهادینه شده است. به عبارتی دانش آن از زمان انتقال تکنولوژی واکسن هپاتیت و همچنین داروهایی با فناوری نوترکیب در کشور فراهم شده است.
وی افزود: به واسطه تولید واکسن پاستوکووک، دانش فنی کونژوگاسیون هم در ایران نهادینه شد که این کار به تولید آسانتر سایر واکسن ها کمک می کند. فرایند کونژوگاسیون فناوری جدیدی است که با استفاده از آن واکسن های ایمن و ماندگار ساخته می شود. پنوموکوک و کرونا از جمله واکسن هایی است که با این فناوری تولید شده اند.
بیشتر بخوانید: سویه اومیکرون تهدیدی برای اثربخشی واکسن های کرونا
واکسن پاستوکووک ایمنی بسیار خوبی دارد
این دکتری داروسازی ماندگاری بیشتر و پاسخ ایمنی بهتر را از جمله مزیت های اکسن ایرانی - کوبایی پاستوکووک اعلام کرد و گفت: پاستوکووک در مجموع واکسن بی خطرتر و کارا است و عارضه کمی دارد.
وی افزود: پاستوکووک تنها واکسنی است که در طراحی آن، دز یادآور آن به نام پاستوکووک پلاس در نظر گرفته شده است. این واکسن می تواند به عنوان دز یادآور سایر واکسن ها هم استفاده شود.
صابونی تصریح کرد: این واکسن به واسطه پاسخ ایمنی و ماندگاری مناسب، تنها واکسن ایرانی است که تاکنون مجوز مصرف در افراد کمتر از ۱۸ ساله را از سازمان غذا و دارو اخذ کرده است. علاوه بر این قابلیت استفاده به عنوان دز بوستر سایر واکسن های موجود در ایران را هم دارد.
صابونی، پاستوکووک را از جمله واکسن های نوترکیب پروتئینه اعلام کرد و گفت: پاستوکووک تنها واکسن پروتئینی کنژوگه در دنیا محسوب می شود، به عبارتی این نوع واکسن ها فرایند تولید پیچیده و شرایط طراحی سخت تری دارند.
پاستوکووک یک واکسن نوترکیب است که فازهای اول و دوم تست بالینی این واکسن تولید مشترک انستیتو فینلای کوبا و انستیتو پاستور ایران در کشور کوبا انجام شد. در فاز اول ۴۰ داوطلب و در فاز دوم هم ۹۲۰ داوطلب حضور داشتند. در این ۲ فاز هم بی خطری واکسن و تعیین دز مناسب مورد ارزیابی قرار گرفت.
فاز سوم کارآزمایی بالینی این واکسن هم در ایران و هم در کوبا انجام شد که در کوبا ۴۴ هزار داوطلب و در ایران ۲۴ هزار داوطلب حضور داشتند. این مرحله در ایران در هشت شهر انجام شده است.
این واکسن مجوز اضطراری را از سازمان غذا و داروی ایران دریافت کرده و در حال تزریق به هموطنان است.
دز تقویتی واکسن پاستوکووک یا دز سوم این واکسن در کوبا با عنوان «سوبرانا پلاس» و در ایران به عنوان «پاستوکووک پلاس» نامگذاری شده است.
آدنوویروسها (نام علمی: Adenoviridae) خانوادهای از ویروس های دارای دیانای دو رشتهای خطی هستند که باعث سرماخوردگی می شوند. آدنو ویروس موجود در واکسن، به بدن می آموزد که چگونه ویروس کرونا را که باعث ایجاد کووید-۱۹ می شود شناسایی کرده و با آن مبارزه کند. در این فناوری از یک آدنوویروس ایجادکننده سرماخوردگی استفاده می شود که به گونه ای اصلاح شده اند که نمی توانند تکثیر شوند.