تاریخ انتشار: ۱۰:۱۳ - ۰۹ آبان ۱۳۹۵
کریستین ساینس مانیتور:

ایران در عملیات آزادسازی موصل چه نقشی دارد؟

نیروهایی با حمایت ایران وارد جنگ برای پس گرفتن موصل از داعش شده‌اند. آیا ارتش عراق از جنگ‌های قبلی با داعش درس گرفته است؟
رویداد۲۴- نیروهایی با حمایت ایران وارد جنگ برای پس گرفتن موصل از داعش شده‌اند. آیا ارتش عراق از جنگ‌های قبلی با داعش درس گرفته است؟

به گزارش رویداد۲۴ به نقل از کریستین ساینس مانیتور، شبه‌نظامیان شیعه با حمایت ایران به کمپین نظامی عقب راندن داعش از موصل پیوسته‌اند و جبهه تازه‌ای را در غرب این شهر ایجاد کرده‌اند و این در حالی است که نیروهایی که از حمایت آمریکا برخوردار هستند جنوب و شمال شرق را پوشش داده‌اند. 

بر اساس گزارش آسوشیتدپرس، این شبه‌نظامیان که درمجموع بانام نیروهای بسیج مردمی شناخته می‌شوند برای تأمین امنیت مرزهای غربی سوریه، خطوط لوله نفتی جنگجویان و تجهیزاتی که موصل و رقه را به هم متصل می‌کند را قطع کرده‌اند. آن‌ها می‌گویند این شبه‌نظامیان وارد شهر موصل نخواهند شد –مسئله‌ای که نشان می‌دهد درس‌هایی از تجربه کمپین‌های قبلی برای پس گرفتن شهرهای به دست داعش افتاده، آموخته شده است. 

جعفر الحسینی،سخنگوي حزب‌الله عراق روز شنبه به آسوشیتدپرس گفت که آن‌ها و دیگر شبه‌نظامیان توانسته‌اند حدود چهار مایل به شهر تلعفر پیشروی داشته باشند و سه خودروی بمب‌گذاری شده و موشک‌های ضدتانک داعش را نابود کنند.

وی در ادامه افزود که مشاوران نظامی ایرانی که در ماه اوت با هدف آماده کردن شرایط برای کمپین موصل وارد عراق شدند، برای جلب حمایت هوایی دولت عراق با آن‌همکاری کردند اما تأکید کرد که ائتلاف آمریکا حمایت مستقیم نمی‌کرد.

ورود نیروهای بسیج مردمی به عملیات موصل بیانگر همگرایی منافع ایران و آمریکا در مبارزه با داعش است و در شرایطی صورت می‌گیرد که دشمنی کلی میان دو کشور تا اندازه تعدیل‌شده است. اما برخی نگران‌اند که نیروهای بسیج عمومی باعث برانگیختن درگیری فرقه‌ای شوند، آن‌هم درزمانی که نیروهای عراقی متحد آمریکا و پیشم رگه های کرد در مبارزه‌ای گرفتار شده‌اند که ممکن است هفته‌ها و حتی ماه‌ها به طور انجامد.

مداخلات قبلی شبه‌نظامیان شیعه با اتهامات بشردوستانه‌ای نظیر ضربه به شهروندان سنی در حال فرار از جنگ  همراه بود. در ماه ژوئن پس‌ازآنکه نیروهای بسیج مردمی به جنگ بازپس‌گیری فلوجه از داعش پیوستند، ناظران حقوق بشر گزارش دادند که بیش از 10 شهروند توسط شبه‌نظامیان اعدام‌شده‌اند و صدها تن از اعضای یک قبیله سنی شکنجه شده‌اند.

به همین دلیل بود که در آغاز عملیات آزادسازی موصل، دولت عراق اعلام کرد که این عملیات با رهبری ارتش عراق و نیروهای پیشم رگه کرد انجام خواهد شد. حال که آن‌ها اعلام کرده‌اند تمام جبهه‌ها به رهبری آن‌ها است، نگرانی‌هایی در مورد شرایط سنی‌ها شکل گرفته است.

ایران از سال 2014 در کمپین علیه داعش فعالیت داشته و مشاوران نظامی عراق در بازپس‌گیری فلوجه را تأمین کرده اما تفاوت آن با گذشته این است که به نظر می‌رسد این بار ارتش عراق دریافته که چطور باید به شکلی عاقلانه‌تر از شبه‌نظامیان شیعه استفاده کند.

نظرات شما