تاریخ انتشار: ۰۹:۴۹ - ۱۰ آبان ۱۳۹۵
گزارش جروزالم پست درباره پایان خلأ ریاست جمهوری در لبنان؛

دست برتر ایران و شکستی دیگر برای عربستان در منطقه

لبنان امروز (دوشنبه) یکی از متحدان قوی حزب‌الله را به‌عنوان رئیس‌جمهور انتخاب می‌کند و این امر به معنای تقویت محور ایرانی در منطقه است.
رویداد۲۴- لبنان امروز (دوشنبه) یکی از متحدان قوی حزب‌الله را به‌عنوان رئیس‌جمهور انتخاب می‌کند و این امر به معنای تقویت محور ایرانی در منطقه است.

به گزارش رویداد۲۴ به نقل از روزنامه اسرائیلی جروزالم پست، اگر اتفاق غافلگیرکننده‌ای در لحظه آخر رخ ندهد، میشل عون 81 ساله، یک مسیحی مارونی به‌راحتی از سوی مجلس لبنان به‌عنوان رئیس‌جمهور انتخاب خواهد شد. روزنامه السفیر لبنان روز گذشته گزارش داد که وی در آستانه پیروزی در همان دور نخست است و از حمایت 94 نماینده از 127 نماینده مجلس برخوردار خواهد بود.

عون در سال 2006 توافق رسمی اتحاد میان جنبش میهنی آزاد و حزب‌الله را به امضا رساند و از آن زمان به‌طور دائمی از این گروه شیعه حمایت کرده است.

بندتا برتی، تحلیل‌گر موسسه مطالعات امنیت ملی در اینباره گفت: «انتخاب قریب‌الوقوع عون یک پیروزی سیاسی برای حزب‌الله است.»

وی در ادامه افزود: «حزب‌الله به‌وضوح و مستقیماً از عون برای ریاست جمهوری حمایت کرده و این مسئله همواره میان حزب عون و حزب‌الله حل‌شده بوده است. حزب‌الله به توافق با عون پایبند بوده است. در این انتخابات شاهد خواهید بود که حزب‌الله ازنظر متحدان سیاسی خود و جایگاهش در لبنان مستحکم خواهد شد.»

این انتخابات متصدی جایگاهی را تعیین خواهد کرد که از زمان پایان کار میشل سلیمان، رئیس‌جمهور قبلی لبنان در سال 2014 و عدم توافق در مورد اینکه چه کسی جانشینش شود، خالی بوده است. بر اساس قانون اساسی لبنان، رئیس‌جمهور باید یک مسیحی مارونی، نخست‌وزیر یک مسلمان سنی و رئیس مجلس یک مسلمان شیعه باشد.

پیروزی عون زمانی مسجل شد که سعد حریری، متحد عربستان، قدرتمندترین سیاستمدار سنی در لبنان و رهبر ائتلاف 14 مارس به دلیل عدم جلب حمایت برای دیگر کاندیدا، سلیمان فرنجیه از وی حمایت کرد.

پائول سالم، معاون رئیس سیاست و تحقیقات موسسه خاورمیانه در واشنگتن گفت: «انتخاب عون یک پیروزی آشکار برای محور ایرانی در مشرق و یک شکست دیگر برای عربستان سعودی محسوب می‌شود.»

تهران و ریاض در کشمکش برتری قدرت منطقه‌ای هستند که در کنار رقابت سیاسی، یک مقابله فرقه‌ای میان سنی و شیعه محسوب می‌شود. همین مسئله آن‌ها را در جنگ داخلی سوریه در دو جبهه مخالف قرار داده، ریاض از شورشیان سنی حمایت می‌کند و ایران و حزب‌الله از رژیم علوی بشار اسد.

ناکامی حریری در پیش بردن کاندیدای خود رد انتخابات ریاست جمهوری و توافق با عون بیانگر فقدان نفوذ سعودی در لبنان و ناشی از عدم تعامل ریاض با بیروت در فوریه آغاز شد. در آن زمان، وقتی لبنان حمله به سفارتخانه عربستان در تهران که اعدام یکی از شیوخ برجسته شیعه از سوی سعودی‌ها را به دنبال داشت، محکوم نکرد، عربستان بسته کمکی سه میلیارد دلاری خود به ارتش لبنان را لغو کرد.

گفته می‌شود لبنان به دلیل نفوذ حزب‌الله و دیگر متحدانش، در محکوم کردن ایران به دیگر کشورهای عرب منطقه نپیوست.

برتی تصریح کرد: «ازنظر ریاض، عون کاندیدای ایده آلی نیست. ریاض طی یک سال گذشته عقب‌نشینی‌هایی داشته و اصلاً جای تعجب ندارد که امروز در مقایسه با یک سال قبل نفوذ کمتری در لبنان دارد.»

انتخاب احتمالی عون 26 سال پس‌ازآن صورت می‌گیرد که از سوی ارتش سوریه مجبور به ترک پست نخست‌وزیری شده و پس‌ازآن به فرانسه تبعید شد. سوریه پس‌ازآن دست به این اقدام زد که عون علیه حضور سوریه در لبنان اعدام جنگ کرد.

در سال 2005 و در پی خروج سوریه از این کشور در آستانه اعتراضات علیه ترور رفیق حریری، نخست‌وزیر و پدر سعد حریری، عون با استقبال قابل‌توجهی به لبنان بازگشت. اما طی یک سال او به متحد حزب‌الله و دمشق تبدیل شد.

برخی تبدیل‌شدن او از دشمن سوریه به دوست این کشور را نشانه فرصت‌طلبی می‌دانند اما  السفیر او را به‌عنوان شخصیتی معرفی می‌کند که می‌تواند با نیروهای متنوعی ارتباط برقرار کند و رهبری قدرتمندی را در بازسازی دولت از خود نشان دهد.
 

نظرات شما