بایدن، نگران تاثیر برجام بر سرنوشت حزبش/ تصمیم آمریکا برای دادن امتیاز نهایی به ایران
رویداد۲۴ خبر فوری نوشت: بر اساس گزارشها ایالات متحده امضای برجام را به بعد از برگزاری انتخابات کنگره که در ۸ نوامبر برگزار میشود، موکول کرده است. این خبری است که بسیاری از رسانههای آمریکایی ازجمله پولیتیکو آن را تایید کرده اند و به نظر میرسد مورد تایید کاخ سفید هم باشد.
تاخیری که آمریکا هم از آن استقبال کرد
تاخیر مذاکرات و امضای توافق احیای برجام از آن مواردی است که غرب و آمریکا همیشه ایران را به آن متهم میکردند. بسیاری از رسانههای آمریکایی در این چند ماه مدعی شده اند که ایران با کش دادن مذاکرات و کشتن زمان به دنبال این است که توان هستهای خود را بالاتر ببرد تا با دست پر به میز مذاکرات آمده و بتواند امتیازات بیشتری بگیرد. با این حال، حالا میبینیم که خود آمریکا هم دست به تعویق مذاکرات و امضای توافق نهایی زده است. مقامات آمریکایی بارها گفته اند که زمان، یکی از اصلیترین عناصر مورد توجه آنها در احیای برجام است و آنها تا یک مدت مشخص صبر خواهند کرد و در صورت تعویق بیش از حد مذاکرات، میز را ترک خواهند کرد. با این وجود، حالا خود آنها سعی در تعویق برجام تا ماه نوامبر دارند. اکنون پرسش مهم این است که علت این اقدام آنها چیست؟
آمریکا خواستههای ایران را پذیرفته است؟
به نظر میرسد که آمریکا قصد دارد برخی از خواستههای ایران را بپذیرد. پیش از این نیز مشخص شد مسائل پادمانی مهمترین گره برجام است. ایران تاکید دارد که پیش از امضای توافق نهایی باید دعاوی آژانس بین المللی انرژی اتمی علیه ایران پس گرفته و پرونده PMD بسته شود. این پرونده که آمریکا با فشار سیاسی خود باعث به وجود آمدن آن شده، حالا تبدیل به گرهای کور شده است. با این حال، برخی خبرگزاریهای غربی مدعی شده اند دولت بایدن تصمیم گرفته از فشار خود بر آژانس کم کند تا این پرونده هم بسته شده و توافق هستهای نهایی شود.
بیشتر بخوانید: مقامات آمریکایی: دولت بایدن هیچ تصمیمی برای تعلیق تلاشها جهت احیای برجام ندارد
نگرانی بایدن از مخالفان، علت تعویق برجام
مشخص است که عقب نشینی بایدن از PMD باعث جنجالی بزرگ در آمریکا میشود. گروههای زیادی در داخل آمریکا مخالف برجام هستند. به جز جمهوری خواهان و طرفداران ترامپ، گروهی از دموکراتها نیز مخالف مشی بایدن و سیاست احیای برجام هستند. همین گروه در نهایت باعث شدند که بایدن از مساله خروج نام سپاه پاسداران از لیست سیاه وزارت امور خارجه آمریکا کوتاه نیاید. با نزدیک شدن به انتخابات کنگره، این مساله مهمتر میشود. عقبنشینی بایدن از PMD باعث شعله ور شدن خشم اسرائیل و لابیهای صهیونیستی داخل آمریکا میشود. همچنین، این اقدام باعث انتقاد جمهوری خواهانی میشود که به شدت منتظر انتخابات کنگره در ماه نوامبر هستند.
بایدن احتیاج بسیار زیادی به رای آوردن نمایندگان دموکرات دارد. طرحهای بسیاری وجود دارد که کنگره فعلی حاضر به تصویب آنها نیست و بایدن امیدوار است که با پیروزی حزبش در انتخابات و ایجاد شدن ائتلافی قوی بتواند کنگره را با خود همراه کرده و این طرحها را به تصویب رساند. ضمن اینکه اگر دموکراتها در انتخابات کنگره شکست بخورند احتمالا وضعیت آنان در انتخابات ۲۰۲۴ نیز بدتر شده و لابیها با یک نامزد جمهوری خواه ائتلاف کرده و از او حمایت مادی و معنوی کنند.
به همین دلیل، جو بایدن ترجیح میدهد با مساله برجام و اعطای امتیازات احتمالی بهانه دست مخالفان جمهوری خواهش ندهد تا از آن به عنوان ضربهای علیه بایدن و حزبش استفاده کرده و بر نتیجه انتخابات کنگره تاثیر بگذارند.
در نتیجه، بایدن ترجیح میدهد که مساله برجام را به بعد از انتخابات موکول کند تا این مساله دیپلماتیک بر فضای سیاسی داخلی ایالات متحده تاثیر نگذارد.