نمیشود افراد را بگیرید و بگویید مستندات بیگناهی ارائه کنید!/ ۵۰ روز از بازداشت خبرنگاران گذشته، تازه وزیر ارشاد میگوید مستندات بیاورید!
رویداد۲۴ زینب غبیشاوی: کامبیز نوروزی حقوقدان و فعال رسانهای در واکنش به اظهارات محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره بازداشت خبرنگاران که گفته بود «از مدیران مسئول رسانهها درخواست کردیم مستنداتشان را در اختیار وزارتخانه قرار دهند» به رویداد۲۴ میگوید: صحبتهای وزیر که از مدیران مسئول رسانهها خواسته درباره خبرنگارانشان که در بازداشت هستند مستندات ارائه کنند، از لحاظ حقوقی چند اشکال دارد؛ ابتدا اینکه معلوم نیست چه مستندانی ارائه دهند. مدیران مسئول بارها اعلام کردند این دو خبرنگار بنا به ماموریتی که رسانه به آنها داده عمل کردند و صرفا کار حرفهای خودشان را انجام دادهاند، بنابراین چه مستندانی میخواهند؟ نکته بعدی این است که جمعآوری دلایل و مدارک کار دادسرا و بازپرس است نه کار قوه مجریه و وزیر! این کاری است که دادسرا و بازپرس پرونده باید انجام دهد.
نوروزی میگوید: نکته بعدی این است که برای احراز مجرمیت باید مستندات گردآوری شود، نه برای بیگناهی. اصل بر بیگناهی و برائت است. مدعی که ادعای گناهکاری کسی را میکند، باید مستندات مجرم بودن او را گردآوری کند نه اینکه متهم بیاید و اثبات بیگناهی کند.
بیشتر بخوانید: بی اطلاعی مدیران مسئول رسانهها از اظهارات وزیر ارشاد/ کرباسچی: اسماعیلی از چه کسی پیگیری کرده است؟
این حقوقدان میگوید: نزدیک ۵۰ روز از بازداشت خبرنگاران میگذرد و طبق خبرهای منتشر شده به وکلا دسترسی نداشتند، این یعنی امکان دفاع از آنها فراهم نبوده است؛ بعد در این شرایط که ۵۰ روز از این ماجرا میگذرد، تازه آقای وزیر آمده و میگوید مستندات بیاورید! آیا خیلی دیر نشده است و زودتر از اینها نباید به فکر خبرنگاران بود؟ اگر وزیر از یک کارشناس حقوقی در همان وزارتخانه سوال میکرد، به او میگفتند که این سخنان، حقوقی نیست. البته از لحاظ سیاسی هم نشان میدهد که وزارت ارشاد نگران خبرنگاران نیست زیرا اظهار نظر بعد از ۵۰ روز نشان میدهد نگاه وزارتخانه به موضوع چیست.
نوروزی میگوید: تمام مراحل قضایی از مرحله تحقیقات مقدماتی در دادسرا تا مرحله محاکمه در دادگاه، باید به طور مستقل و به دور از فضاسازی انجام شود اما شما میبینید چنین اتفاقی نیفتاده و بیانیه مشترک وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه که در بند ۳/۸ به خبرنگاران اشاره داشت، بدون رعایت مسائل حقوقی بود. در واقع این بیانیه به نوعی یک نظر قطعی درباره بازداشت خبرنگاران بود؛ آنهم در حالی که حتی مرحله تحقیقات مقدماتی آنها تمام نشده بود؛ همه اینها یعنی شیوه انجام کار بسیار قابل نقد است زیرا فضاسازی برای متهمانی که در بازداشت هستند و به وکیل خود دسترسی ندارند، میتواند به نقض حقوق آنها منتهی شود.
این کارشناس مسائل حقوقی میگوید: امیدوارم این بیانیهها شرایط را برای خبرنگاران سختتر نکند و در صورت رعایت موازین قانونی و دادرسی عادلانه، شرایط آنها به شکلی فراهم شود که بسیار فوری به زندگی عادی خود و انجام حرفه روزنامهنگاری برگردند.
نوروزی میگوید: طبیعتا قوه قضاییه باید از تمامیت خودش حراست کند. یکی از وجوه بسیار مهم کار قضا، استقلال در رسیدگی است. هر اندازه که اوامر غیرقضایی و غیر حقوقی بر فرایند رسیدگی تاثیر بگذارد، دستگاه قضا از انجام وظیفهاش باز میماند بنابراین حفظ استقلال و رسیدگی بر اساس موازین قانونی باید مورد توجه دستگاه قضایی باشد.