تفاوت جت پرینتر دستی و اتوماتیک
رویداد۲۴ در این مقاله قصد داریم تا به صورت اجمالی برای آن دسته از افرادی که با ساختار کلی و عملکرد جت پرینتر آشنایی ندارند، دربارۀ جت پرینتر صحبت کنیم و سپس به بیان ویژگی های جت پرینترهای دستی و اتوماتیک بپردازیم و تفاوت جت پرینتر دستی و اتوماتیک را بیان کنیم.
جت پرینتر چیست؟
جت پرینتر به دستگاهی گفته میشود که از آن برای درج اطلاعات محصول بر روی بسته بندی محصولات استفاده میشود. جت پرینتر یک نوع پرینتر صنعتی است که اطلاعات متغیر (موقت) که امکان چاپ بر روی بسته بندی یا هر لیبلی را ندارند، بر روی بسته بندی محصول درج میکند. این اطلاعات عبارتند از: تاریخ تولید، تاریخ انقضا، قیمت تمام شده، قیمت مصرف کننده، سری ساخت و ...
مکانیزم عملکرد دستگاه جت پرینتر
دستگاه جت پرینتر دارای ساختار جوهر افشان است که با پرتاب قطرات بسیار ریز جوهر بر روی این سطح، متن دلخواه را بر روی سطح درج میکند. جت پرینتر دستگاهی کاملاً صنعتی است و از آن نمیتوان برای مصارف غیر صنعتی مثل آتلیه یا پرینت متون معمولی استفاده کرد.
انواع جت پرینتر
جت پرینترها به دو دستۀ کلی تقسیم میشوند که عبارتند از:
- جت پرینتر دستی
- جت پرینتر صنعتی اتوماتیک
1.جت پرینتر دستی
جت پرینتر دستی یا جت پرینتر پرتابل (قابل حمل) یک نوع جت پرینتر قابل حمل و سیّار است که کاربر میتواند با حمل راحت آن، بر روی هر محصولی که مورد نظر دارد، چاپ کند. مزیت اصلی جت پرینتر دستی، وزن سبک آن است؛ اما در تیراژهای کم مورد استفاده قرار میگیرد.
2. جت پرینتر اتوماتیک
جت پرینتر صنعتی اتوماتیک، به جت پرینتری گفته میشود که معمولاً بر روی خط تولید و یا در انتهای تسمه نقاله به صورت ثابت نصب میشود. جت پرینتر اتوماتیک برای تیراژهای بالا مورد استفاده قرار میگیرد.
از سوی دیگر جت پرینترهای اتوماتیک دارای فناوری بسیار پیشرفتهای هستند. جت پرینترهای اتوماتیک به سه نوع مختلف تقسیم میشوند که عبارتند از:
l جت پرینتر با فناوری hp
جت پرینتر با فناوری hp (برای کارخانجات تولیدی با تیراژ بالا یا متوسط؛ پایین بودن قیمت جت پرینتر؛ بدون نیاز به سرویس و نگهداری؛ رابط کاربری آسان؛ نیاز به سرمایه اندک).
جت پرینتر با فناوری اچ پی به لحاظ رقابت، نزدیکترین رقیب به جت پرینترهای دستی محسوب میشود. هد جت پرینتر دارای فناوری hp نیاز به شستشو ندارد و همچنین نیاز به تعویض فیلتر و پمپ نیست. در این نوع جت پرینتر، با تعویض کارتریج، تمامی قطعات مصرفی مثل هد، نازل، پمپ و ... نیز تعویض میشوند. به همین دلیل هزینه تعمیر و نگهداری بسیار پایینی دارد. همچنین امکان استفاده از چند رنگ به شکل همزمان و یا غیر همزمان نیز وجود دارد. این نوع جت پرینتر بر خلاف جهت پرینترهای دیگر نیاز به شستشو و تخلیه سیستم و جوهر ندارد.
l جت پرینتر با فناوری CIJ
در این جت پرینتر اتوماتیک، جوهر و حلال به صورت لیتری وارد مخازن دستگاه میشوند و به وسیله پمپ با غلظت خاص مکیده شده و به قسمت نازل هدایت میشوند تا عمل پاشش جوهر بر روی سطح انجام شود. در این مدل از جت پرینترها صفحات با ولتاژ بالا فرایند باردار شدن جوهر را انجام میدهند. از جمله مزیتهای جت پرینترهای فناوری CIJ عبارتند از:
- هزینه چاپ ارزان
- توان پرتاب جوهر تا فاصله حدود ۱۵ سانتی متر
البته به این نکته نیز توجه داشته باشید که این نوع پرینترها از قیمت بالا، هزینه نگهداری و تعمیرات بالا و نیاز به اپراتور متخصص برخوردارند.
l جت پرینتر اتوماتیک با فناوری DOD
پرینتر اتوماتیک با فناوری DOD یا فناوری پیزو الکتریک، مجهز به یک هد ZAAR است که به دلیل قدیمی شدن این فناوری و گران بودن هزینههای تعمیرات و نگهداری خیلی مورد استفاده قرار نمیگیرد و در حال جایگزینی با جت پرینترهای فناوری hp هستند.
انواع کارتریج جت پرینتر
کارتریج پرینتر میتواند به دو صورت باشد:
- کارتریجهای پایه آب؛ برای چاپ بر روی سطوح جاذب آب (مثل پارچه، مقوا و کاغذ)
کارتریجهای پایه الکل برای چاپ بر روی سطوح غیر جاذب آب (سلفونها و بسته بندی های پلیمری)
تفاوت جت پرینترهای دستی و اتوماتیک در چیست؟
اگر نیاز به بررسی تفاوت ماهیت جت پرینترهای دستی و اتوماتیک دارید، توجه داشته باشید که جت پرینترهای دستی برای مشتریانی مناسب هستند که از گستردگی کسب و کار کوچکتری برخوردارند، بضاعت مالی کمتری برای سرمایه گذاری بر روی پرینترهای اتوماتیک دارند و یا این که محصولات تولیدی آنها از ابعاد بزرگی برخوردارند؛ که امکان حمل آنها به وسیلۀ نوار نقاله و قرار گرفتن در معرض پرینترهای صنعتی اتوماتیک را ندارند؛ مثل محصولات پالت، بشکهای و یا دبههای سنگین. از سوی دیگر جت پرینترهای دستی اقتصادیتر و سادهتر هستند.
از سوی دیگر جت پرینترهای دستی هیچ گونه محدودیت ابعاد و یا محصول ندارند و توانایی چاپ با هر گونه فونت، زبان، بارکد و یا کد QR را دارند.
از جمله مزیتهای جت پرینترهای دستی عبارتند از:
- وزن سبک
- توان مانور بالا
- وجود انکودر (برای جلوگیری از کشیدگی متن در زمان چاپ در حال حرکت نسبی محصول و پرینتر)