تاریخ انتشار: ۱۱:۱۸ - ۰۳ آذر ۱۳۹۵
واشنگتن پست:

پیروزی دونالد ترامپ چه معنایی برای خاورمیانه دارد؟

گروهی از وزرای خارجه و کارشناسان سیاسی برجسته هفته گذشته در ابوظبی گردهم آمدند تا پیامدهای انتخاب دونالد ترامپ به‌عنوان رئیس‌جمهور آمریکا برای ناآرام ترین منطقه جهان را بررسی کنند.
 رویداد۲۴- گروهی از وزرای خارجه و کارشناسان سیاسی برجسته هفته گذشته در ابوظبی گردهم آمدند تا پیامدهای انتخاب دونالد ترامپ به‌عنوان رئیس‌جمهور آمریکا برای ناآرام ترین منطقه جهان را بررسی کنند.

به گزارش  رویداد۲۴ به نقل از واشنگتن‌پست، این گردهمایی با نام انجمن صیر بنی یاس هرساله به میزبانی شیخ عبدالله بن زاید، وزیر خارجه امارات برگزار می‌شود. در این گردهمایی تقریباً از تمام کشورهای عرب و همچنین آمریکا، اروپا، روسیه، چین و سازمان ملل نمایندگانی حضور داشتند.

این تغییر در کاخ سفید مورد استقبال کشورهای عرب حوزه خلیج‌فارس که بسیاری از ابعاد سیاست خاورمیانه‌ای اوباما را دوست نداشتند، قرار گرفته است. اما قطعیت و اطمینان اندکی در مورد مواضع ترامپ وجود دارد و حتی کسانی که بر حمایت از وی تأکید دارد نگران‌اند که هیچ‌کس به‌درستی نمی‌داند او چه مواضعی دارد.

با توجه به سابقه پراکنده رئیس‌جمهور تازه انتخاب‌شده آمریکا، بسیاری از سخنگویان این نشست بر ویژگی‌های شخصیتی آشکار وی متمرکز شدند. یکی از آن‌ها گفت که ترامپ مرد بیهوده است و این دقیقاً همان مطلبی است که بسیاری از رهبران جهان از هشتم نوامبر ابراز داشته‌اند. یکی دیگر از حاضرین گفت که ترامپ مرد سبکی است. نفر سوم گفت او اهل‌معامله است بنابراین باید به دنبال توافقنامه‌هایی باشند که منافع منطقه را تأمین می‌کند.

رگبار لفاظی های ترامپ علیه تجارت اما نظرات اندکی به دنبال داشت. اظهارات ضد اسلامی او نیز چندان مورد ملامت قرار نگرفت. یکی از حاضرین گفت حداقل ترامپ به‌طور همزمان ضدشیعه و ضدسنی (اوباما گفته بود که ضدسنی است) است.

در این نشست دو موضوع به‌طور ویژه مطرح و بررسی شد.

مسئله نخست، توافق هسته‌ای ایران است. ترامپ در طول رقابت‌های انتخاباتی خود گفت که این توافق را کنار می‌گذارد و مذاکره تازه‌ای را آغاز خواهد کرد. اما در این نشست یک اتفاق آرای حداکثری در مورد اینکه ترامپ باید این توافق را به‌عنوان یک توافق تمام‌شده بپذیرد و بر متوقف کردن رفتار تهاجمی ایران در منطقه متمرکز شود، وجود دارد. این اجماع حتی شامل مقاماتی شد که جزء منتقدین سختگیر این توافقنامه شد.

یکی از مقامات برجسته خوزه خلیج‌فارس گفت: «فقط کسی که می‌خواهد ما را به جهانی ناشناخته پرتاب کند، این توافق را پاره می‌کند.»

یکی از دیگر  با انتقاد شدید از نحوه مذاکرات، تأکید کرد : هیچ‌کس واقعاً مخالف این توافق نیست.

بسیاری از حاضرین ابراز امیدواری کردند که ترامپ رویکرد سخت‌گیرانه‌تری نسبت به چالش ایران اتخاذ کند. ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی خود گفته بود اگر قایق‌های ایرانی، به کشتی‌های آمریکایی در حوزه خلیج‌فارس نزدیک شوند، او ایرانی‌ها را از آب بیرون خواهد انداحت. این تقریباً همان نوع از رویکرد ضدایرانی است که کشورهای عرب خواستارش هستند. 

تمایل ترامپ به اتحاد با روسیه در سوریه دومین مسئله مورد بحث بود. بسیاری از مقامات عربی او از اعتراضات سوری علیه بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه حمایت کردند، بنابراین همکاری ترامپ با همتای خود گفتند که شراکت ترامپ با مسکو بد هم نیتس. اما در خاورمیانه، حامی‌ سیاسی متوجه پیروز انتخابات است و به نظر می‌رسد روسیه این روزها نقش مهمی را در سوریه ایفا می‌کند.

سؤالی که در این میان مطرح می‌شود این است که آیا یک گفتگوی تازه میان روسیه و آمریکا می‌تواند به ثبات منطقه و کاهش جنگ‌های فرقه‌ای کمک کند؟ چندین تن از کارشناسان این گزینه را ممکن دانستند.

همان‌طور که دان کارلئونه در «پدرخوانده» پنج خانواده را قانع کرد، ترامپ هم ممکن است چنین کاری کند و ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه و آمریکا، روسیه، ترکیه، ایران و عربستان را گردهم بیاورد. 

حتی اگر هیچ پاسخی در مورد زندگی در جهانی که در آن ترامپ رئیس‌جمهور شده، بسیاری از کارشناسان امیدی به آن ندارند. 


نظرات شما