چرا مذهبیون تندرو با آشپزخانه اوپن مشکل دارند؟/ ترس همزمان از مدرنیته و خروج زنان از آشپزخانه!
رویداد۲۴ لیلا فرهادی: ابوالفضل سلیمانی رئیس شورای فرهنگ عمومی و امام جمعه آران بیدگل در آخرین سخنرانی خود گفته «آشپزخانه اوپن مدل مناسبی برای منزل مسکونی نیست، زن نباید در معرض دید مهمان باشد. زن باید هنگامی که در خانه مهمانی وجود دارد، بتواند بدون آنکه در معرض دید مهمان باشد کارهای خود را انجام دهد و از نگاه دیگران مصون و محفوظ بماند.»
این اولین بار نیست که مذهبیون تندرو به معماری مدرن آپارتمانی و ساخت آشپزخانههای به اصطلاح اپن اعتراض میکنند. سال ۹۸ عباسعلی سلیمانی امام جمعه کاشان هم انتقاد مشابهی کرده بود و گفته بود «به دلیل اینکه اکثر آشپزها در منازل نوامیس ما هستند، باید آن محیط از دید نامحرم حفظ شود.» او آشپزخانه اوپن را «الگوبرداری از فرهنگ غربی» خوانده و گفته بود «اینکه اگر آشپرخانه اوپن باشند قیمت خانهها افزایش پیدا میکند، فرهنگ غلطی است.»
موضوع انتقاد روحانیون به آشپزخانههای اپن را باید از دو منظر مورد تحلیل قرار داد؛ نخست نفس انتقاد به چنین پدیدههایی و دوم بیتوجهی به چرایی انتخاب این نوع معماری در خانههای جدید.
بیشتر بخوانید: تندروهای مذهبی چگونه آموزش زبان خارجی را کفر میپنداشتند؟
پدیدههای مدرنی که حرام اعلام شدند!
ترس از پذیرش پدیدههای نوظهور و مدرن در بین جریان سنتی چیز جدیدی نیست. در دوران قاجاریه بسیاری استفاده از آب لولهکشی را حرام و غیر شرعی میدانستند، چون معتقد بودند آب لوله کشی به کُر وصل نیست. حتی گفته میشود استفاده از دوش حمام هم با چالش مواجه بوده و متدنین با این تصور که استفاده از دوش مانع غسل ارتماسی میشود، از استفاده از آن خودداری میکردند. حتی ورود لامپهای برقی به ایران هم با چالش روبه رو بود. مردم نور لامپ را «نور شیطان» میخواندند و معتقد بودند حبابی که بدون هیچ وسیلهای بتواند خود به خود، یعنی در اطاق و مکان در و دربندان کسی روشن شده، بدون (پُف) و دخالت کسی خاموش بشود جز این نیست که کار شیطان است. از این رو در ابتدا کمتر دکاندار و خانهداری حاضر به قبول آن و باز کردن پای شیطان در خانه و زندگی خود میشد! و دکاندارهای متعصب هم کسب شبانگاه را جزو محرمات و کاسبی شب را مخصوص شیاطین و سبب قطع برکت میدانستند که در این صورت چراغ هم لازم نداشتند، چه برسد به چراغ برق شیطانی که روزیشان را قطع میکرد!
اما در مورد فلسفه طراحی آشپزخانههای مدرن یا همان اوپن، باید به دلایل بسیاری که این مدل طراحی را مورد توجه قرار داد اشاره کرد. اولین دلیل آن بزرگتر و روشنتر نشان دادن فضاهای کوچک است. یک آپارتمان کوچک با یک آشپزخانه بدون پنجره به اتاق نشیمن را میتوان با جایگزین کردن دیوار و یک جزیره یا میز به فضایی پرنور تبدیل کرد.
خانههای بزرگ قدیمی با فضاهای مجزا این امکان را به معمار میداد تا در سبک معماری سنتی، فضایی را به عنوان مطبخ برای پخت و پز و فضایی را به عنوان آشپزخانه برای سرو غذا در نظر بگیرد. این تفکیک فضا علاوه بر اینکه جلوی انتقال بوی غذا به محیط غذاخوری یا نشیمن را میگرفت، باعث میشد فضای پذیرایی همیشه مرتب باقی بماند. با کوچک شدن فضای خانه و تبدیل شدن خانههای ویلایی بزرگ به آپارتمانهای بعضا ۵۰ متری، استفاده بهینه از محیط به اصل مهمتری در معماری خانهها تبدیل شد. در این آپارتمانها دیگر فضایی برای تفکیک بین آشپزخانه و نشیمن وجود نداشت و در صورت قرار گرفتن دیوار بین این دو فضا، احتمالا یکی از این دو از داشتن پنجره هم محروم میماند؛ بنابراین آشپزخانه اوپن به عنوان راه حلی برای خانههای کوچک مدرن در نظر گرفته شد.
بحران فضا، زمان ساخت و هزینه ساخت عامل خلق آشپزخانههای مدرن است. آشپزخانههای مدرن ابتدا با سبک فرانکفورتی وارد بازار شدند. این سبک در واقع بعد از آغاز بحران مسکن پس از جنگ آلمان توسط «مارگارته لیهوتسکی» معمار اتریشی اختراع شدند. شهرهای آلمان پس از پایان جنگ جهانی اول با کمبود شدید مسکن مواجه بودند. پروژههای مسکن اجتماعی مختلفی در دهه ۱۹۲۰ برای افزایش تعداد آپارتمانهای اجارهای کلید خورد. این پروژههای بزرگ باید آپارتمانهای مقرون بهصرفه برای تعداد زیادی از خانوادههای معمولی طبقه کارگر را فراهم میکردند بنابراین در معرض محدودیتهای شدید بودجه قرار داشتند.
ایده آشپزخانههای اوپن در معماری برای چه اجرا شد؟
به گزارش رویداد۲۴ مارگارته لیهوتسکی این مشکل را با طرح این سوال حل کرد که «چگونه میتوان آشپزخانهها را بدون اشغال بیش از حد فضای آپارتمان طراحی کرد؟» طراحی او با تفکیک بخشی از فضای اتاق نشیمن معمولی آن زمان انجام شد. خانوادههای کارگر معمولی در آن زمان در یک آپارتمان دو اتاقه زندگی میکردند که یکی از آنها شامل آشپزخانه بود که به طور همزمان در آن علاوه بر آشپزی، محل غذا خوردن، زندگی میکرد، حمام کردن و حتی خوابیدن بود، در حالی که اتاق دوم که به عنوان سالن در برای مناسبتهای خاص مانند شام یکشنبه در نظر گرفته شده بود. آشپزخانه طرح لیهوتسکی یک اتاق کوچک مجزا بود که با یک در کشویی از اتاق نشیمن جدا میشد.
طرح لیهوتسکی تحت تاثیر ایده «تیلوریسیم» در آغاز قرن بیستم بود. از اواسط قرن نوزدهم ایده شناسایی کار در منزل به عنوان یک حرفه واقعی مطرح شد. در نتیجه تحت تاثیر ایده تیلوریسم، فضای کار در منزل هم باید بهینهسازی میشد. این ایده با کتاب «خانهداری جدید» فدریک قوت گرفت و در آلمان و اتریش محبوبیت زیادی پیدا کرد. با همین فرض هم لیهوتسکی در طراحی آشپزخانههای مدرن مطالعات دقیقی انجام داد تا زمان هر مرحله پردازش در آشپزخانه را بررسی کند و بر اساس آن بهینهترین فضا را طراحی کند.
بهینهسازی فضای آشپزخانه هم برای زنان طبقه کارگر و هم برای زنان خانهدار که اغلب هیچ کمکی از بیرون نمیگیرند، اهمیت داشت. این اهمیت هم به واسطه استفاده بهتر از فضا بود هم برای گذراندن زمانی در آشپزخانه با قصد کاهش زمان صرف شده در کارهای غیرمولد (از نظر اقتصادی) در خانه.
بیتردید ساخت چنین فضایی به صاحبان سرمایه هم کمک بزرگی میکرد چرا که طبقه کارگر با آسودگی بیشتری از فضای آشپزخانه استفاده میکردند و در نتیجه انرژی بیشتری برای صرف کردن در کارخانهها داشتند. در دهه ۱۹۷۰ و ۸۰ نقد فمینیستی هم به آشپزخانههای فرانکفورتی وارد شد.
فمینیستها معتقد بودند فضای این آشپزخانهها به قدری کوچک در نظر گرفته شده که فقط یک نفر در آن جا میشود و در واقع زنان را از بقیه خانه منزوی میکند. نقد مهم دیگر هم این بود که همه پیشروان طراحی بهینه خانه در واقع آشپزخانه را قلمرو زنانه تصور میکردند. همین انتقادات در واقع زمینه برداشته شدن در چوبی بین نشیمن و آشپزخانه شد و در بلند مدت تفکیک فضای خانه از آشپزخانه را کمرنگتر کرد.
آنچه امروز به عنوان نقد به آشپرخانههای مدرن یا به اصطلاح اوپن از سوی برخی روحانیون مطرح است در واقع نقد به عدم شناسایی آشپزخانه به عنوان قلمرو زنانه است و سایر علل طراحی آشپزخانههای جدید از جمله کاهش هزینه ساخت و استفاده بهینه از فضای کم را تعمدا یا غفلتا نادیده گرفته است.
ایران با بحران گرانی مسکن روبروست. بر اساس آمار عملکردی وزارت راه و شهرسازی در سال ۱۳۹۱، خانوارهای ایرانی اگر تمام درآمد سالانه خود را ذخیره کنند، ظرف ۱۲ سال خانهدار خواهند شد و با ذخیره یک سوم حقوق خود باید برای خانهدار شدن ۳۶ سال انتظار بکشند. با شتاب تورمی قیمت ملک در کشور، این مدت در سال ۱۴۰۲ بسیار بیشتر شده است. این در حالی است که شاخص دسترسی خانوار به مسکن بالای ۵ سال بیانگر شرایط نامطلوب و شاخص بالاتر از ۱۰ سال نشانگر وقوع بحران در حوزه مسکن است و در بسیاری از کشورها، این شاخص در محدوده ۵ سال و کمتر قرار دارد.
با این وصف میتوان گفت کسی که نگران آشپزخانههای اوپن است، احتمالا از طبقهای است که نگرانی مالی از زیربنای خانه و مساحت آشپزخانه ندارد، چراکه در خانههای معمولی ۵۰ تا ۱۰۰ و چند متری محال است به جز ایده آشپزخانه اوپن بتوان از معماریای استفاده کرد که بتواند خانه را دلباز و مهمتر از آن بهینه کند. با این پیشفرض باید به این موضوع فکر کرد که امام جمعه در خانه چندمتری که به جای «خود خانه»، نگرانیاش آشپزخانههای اوپن است!!
تازه بوی زمخت غذا تو زمان پخت هم تو حال و پیش مهمون خوب نیست
هر چند متاسفانه آشپزخونم یکسره هست و تازه هم سواد دانشگاهی دارم هم دیپلم هنری اون ولنگار ها خاصیتشون فقط تفریح و پول خرج کردنه والا ما همه چی را باهم داریم
هیچ دیندار واقعی متحجر نیست
هرکدام در طبقات مجزا ! طبقات به طبقه زنانه و مردانه تفکیک شوند . هر وقت لازم شد ، با اجازه کتبی شیخ یا سید محله یا مسجد محل ، زن و شوهر به دیدن یکدیگر بروند ! برای مهمانان مرد ، در طبقات مردانه و برای مهمانان زن در طبقات زنانه پذیرایی انجام شود .
در صورت استفاده از آسانسور ، با کنترل مسافران توسط دوربین های هوشمند ، مسافران زن و مرد تفکیک و فقط امکان توقف در طبقه مربوطه ممکن شود !!!!
کلا وقت مردم و امور مملکت بجای رونق و آبادانی ، فقط صرف حجاب و آشپزخانه اوپن و ... و این جور مهملات شود !
انشاالله خداوند کارش خوب انجام دهد و انشاالله حضرت عزرائیل در برنامه هایش موفق باشد تا افرادی اینچنین می توانند مرگ من یا خودشان را تغییر دهند؟؟ خخخ
باهاشون اینجوری رفتار کنن
به حساب دوست داشتن مرد میزارن
مثلا میگن اقامون نزاشت فلان کارو کنم
بعد ذوق میکنن
بعد همون اقاشون،طبق اسلام ،یه
چند تا صیغه زیر ابی میره
نمونشو دیدم ، زنه تازه برگشته بود ،میگفت
خب مرد طبق طبیعتش رفته صیغه کرده
اینجور زنا مازوخیسم دارن
یاد خانوم یزدی پاشور پابوس بیافتین
حجاب کاملم داشت،،اقاییم میگفت خخخ
(به با حجابای انسان ،توهین نمیکنم)
منظور زن بیسواد مذهبی باحجابه
؟؟؟؟در اونجا با این فلسفه قوی چکار میکنند!؟؟؟
نگاه بد حرف بد
دشمن انسانیت
دشمن آدمیت
تیک تاک هم مانند فیس بوم اینستاگرام تلگرافم ووو
بعد به دانشمندان اسلامی بدون تحلیل اهانت می کنید؟؟
بهترین حالت برای زن اینست که نامحرم او را نبیند
چرا با کاری که نمیدانید مخالف میکنید و برچسب تندروی میزنید از دین اطلاعی نداره تیتر الکی نزنید
کجای این تندرویست؟؟ وقتی سیده زنان عالم این گونه تعبیر میکنن از دیده نشدن
بترسیم از خدا
به ما چه آشپزخونه شون دیوار داره تا خانمش راحت بدون حجاب کاراشو کنه و حس امنیت از نگاه مردای همیشه ناراحت مثل شما داشته باشه؟ ببینم این کامنت سانسور میشه یا نه
ممنون که به فکر خانم ها هستید
ولی کاش کاری نمیکردید که مردم به کل دین و به کل مذهبی ها حمله کنند الان تو این موقعیت از هرکسی حرف میزنیم به اسلام ربط میده و شروع میکنه بی احترامی کردن به کل دین
در مورد امام جمعه کاشان شرمنده بهتر نبود این پیام رو سال 98 میزاشتید؟؟
در مورد امام جمعه آران بیدگل بزرگواران بهتر نیست نظر یک آدم رو نظر یه جامعه به حساب نیاریم ؟؟؟ این که یک فردی نظری میده داره نظر شخصیش رو اعلام میکنه
من نمیدونم چرا مردم زود به کل آخوند ها و کل دین و .... ربط میدن و شروع میکنن نظر دادن
این آقا این شکلی فکر میکنه ربطی به بقیه مذهبی ها نداره
هر کسی قبل مذهبی بودن یا قبل بی دین بودن یه آدمه
با یه شخصیت و نوع فکر مستقل
که لباس یه گروهی رو میپوشه حالا یا این وری یا اون وری
جالبش اینجاست که داشتم نظر ها رو میخوندم
نوشته بودن این روحانی ها با مدرن بودن مشکل دارن و ......
نمیدونم چرا یاد خاطرات شهید بهشتی و مدرن بودن و روشنفکر بودن ایشون میافتادم نوع فکر و نوع رفتارشون با خانواده شون واقعا عالی بود واقعا فوق العاده بود
اینقدر بیحیا بود که من شاخ درآورده بودم
واقعا پورناستارها باید میرفتن لنگ مینداختن
خب راست میگه.
من خودم خانومم. واقعا تو آشپزخونه اپن آدم راحت نیست. آشپزخونه اپن نباشه راحت کارام را انجام میدم میام پیش مهمون میشینم.
وفرهنگ غرب بدهست متحجرند اونایی که
فکر میکنم همه کارها و فرهنگ غرب خوبست درظلالت وگمراهیندبایدهرکاریراتجزیه وتحلیل کرد
خوباش روبپذیریم وبدهاشرو نپذیریم
که آشپزخانه اوپن هم ازهمون فرهنگ غلط
غربست هرچیزی را که نبایدچشم بسته قبول یاردکرد
کسی که ادب ندارد عقل ندارد.
همین مهندسین غربی از کجا مهندس شدن؟
زمانی که غرب در توحش به سر می برد اسلام در اوج انسانیت و تمدن قرار داشت
مشکل ما از وقتی شروع شد که ما از اسلام فاصله گرفتیم
و پیشرفت غرب از جایی شروع شد که از مسیحیت و کلیسا (علم گریز )فاصله گرفتند. قدرت را از کلیسا گرفتند و به حاشیه رفت.
اما یک سوال ؟ شما ها که می فرمائید خانم ها فضا را گرفته اند و در آشپز خانه نیستند ، چه کسی برای این زن و شوهر غذا می پزد ؟
به یک پاراگراف از یک ساعت صحبت یک انسان موجه و تحصیلکرده
متمسک میشوند تا با چشمان بسته شروع کنند جریانی را که ازش نفرت دارند بکوبند و این نفرت شون رو در جامعه پراکنده کنند.
این چیزها رو ما زیاد دیدیم.
اگر قانون درست و حسابی داشتیم و اجرا میشد
امثال این سایت و نویسنده محترم
جرات نوشتن مطالب اینچنین رو نداشتند
چون میفهمیدند برای کلمه به کلمه باید پاسخگو باشند.
نه خوبه وقتی مهمون اومد ناموس ما جلوش راست دولا بشه بشیم مذهبی معمولی
جمع کنید شعرهاتونو
نگرانی در معرض دید قرار گرفتن هنگام کار کردن هست نه فضا یا محبوس در آشپزخانه
خود من بعنوان زن ترجیح میدم وقتی مهمان دارم در آشپزخانه راحت باشم و هروقت دلم میخاد پیشمهمانهام میرم
کسی حرف از محبوس شدن نزده
اولا که بخش آغازین مقاله تا حدودی درسته ولی اون عدم اقبال به تکنولوژی روز، اکثرا از جانب عوام و ملاهای به قول معروف، محلی بود نه از جانب علمای سطح بالا و مطرح دین،
از طرف دیگه طبق مطالب این مقاله، طراحان کشورهای غربی گویا با توجه به نیاز و فرهنگ جامعه خودشون،چنین معماری رو به کار بردن پس بهتر بود طراحان معماری ایرانی هم با توجه به فرهنگ مذهبی ایرانی، اقدام میکردن نه اینکه صرفا وارد کننده فرهنگ غربی باشن.
نکته دیگه اینکه شما در مقاله گفتید که نقد برخی روحانیون به این موضوع در واقع «نقد به شناسایی آشپزخانه به عنوان قلمرو خانم منزل است»!
جای تعجب دارد! چون دقیقا اختلاف فرهنگی همینجا نمایان میشود: غربیها فقط به فکر بزرگتر نشان دادن فضای آشپزخانهصرفا بعنوان «محل کار» زن بودند بدون توجه به اصل وجودی خود زن و شخصیت وارسته او
و اتفاقا این روحانیون و مذهبیها هستند که در واقع آشپزخانه را قلمرو خانم منزل میدانند چرا مه با توجه به شخصیت وجودی زن بعنوان ناموس خانواده و دارای ارزش والا و مقدس، عقیده دارند که باید از دید غیر اهالی منزل بویژه نامحرمان مصون باشد که آنهم برای آسایش خانم در انجام امور مربوطه است.
و آخر اینکه اگر به زعم شما، طراحی آشپزخانه اپن صرفا بدلیل کوچک شدن مساحت منازل است و کاهش قدرت اقتصادی خانواده ها پس چرا تقریبا در تمامی منازل بزرگ و وسیع هم اجرا شده و میشه؟!!!
کاش کارهامون حتی مقاله نوشتنمون ، با تأمل و تدقیق و بدون اثرگذاری کمبودهای روانیمون باشه!!!!
متحجر عمه تان می باشد
هربار در آشپزخانه مشغول کار میشم لعنت میفرستم ب کسی که مسبب مد شدن اشپزخانه اوپن شد
هربار بچه ها زیر دست و پایم کنار گاز میآیند
هربار وسایل بازیشان زیر پایم میماند و یخچال را دم به دم باز میکنند همه مسببین را لعنت میکنم
وقتی برای شستن ظرفها مجبورم آستینهایم را خیس کنم که نامحرم لمیده روی مبل چشمش به دست من نیفتد
وقتی مجبورم با چادر و حجاب کنار قابلمهبزرگ برنج بنشینم و غذا بکشمم لعنت برهمه مسببین وعاملان برداشته شدن حریم از همه مکانها
چرا خانه های بالای ۱۵۰ متر زیربنا اپن میسازن
اشپزخانه اوپن مناسب فرهنگ ایران نیست
چون زنان ایرانی در اشپزخانه قورمه سبزی و میرزا قاسمی و ابگوشت بار میگذارند و بوی پیاز سرخ کرده و دوده و چربی به کل هال سرایت میکند . هر وقت مردان ایران مثل نردان اروپایی ناهار و شام و صبحانه خود و خانواده شان را به رستورانها بردند انوقت آشپزخانه اوپن مدرن!!!!!! بیاوید تا درونش فقط یک پنکک درست شود و یک کیک و دو فنجان قهوه!!!!!
بعدم زنان محجبه دچار سختی میشوند حین اشپزی
همه که دوست ندارند چاک سینه مروتز شده و فلان جای پروتز دارشان از زیر شلوار نمایان باشد برای مهمانان موقع آشپزی
خوشبختانه احمقهایی مثل شما که فقط ظاهر اروپا را میبینند و توان لیرانیزه کردن آن را ندارند کمند .اگر نه حمام ها و توالت فرنگی هایتان را هم شیشه ای میساختید برای التماس دیده شدن
هرچی که شد بگذارین پای بی حیایی زن ها شما اگه مرد بودی جلوی خودتو میگرفتی و زنارو دید نمی زدی که تهشم بیایی اینجوری زر زر کنی که ما از زیر شلوارمون همه چی مون معلومه.
عقب مونده نباشید ممنون
چرا اربابانتان با نرم افزار تیک تاک مخالفت کردند ؟
چرا استفاده کننده فیلتر شکن ۲۰ سال زندان و یک میلیون دلار جریمه؟؟
چرا اربابانتان با نرم افزار تیک تاک مخالفت کردند ؟
چرا استفاده کننده فیلتر شکن ۲۰ سال زندان و یک میلیون دلار جریمه؟؟