تاریخ انتشار: ۰۰:۰۴ - ۰۳ مرداد ۱۴۰۲
تعداد نظرات: ۲۸ نظر
معتمدی‌مهر در گفت‌وگو با رویداد۲۴ بررسی کرد؛

دلیل واکنش تند افکار عمومی به ماجرای رضا ثقتی مدیرکل ارشاد گیلان چیست؟

پس از انتشار فیلم منتسب به رضا ثقتی مدیرکل ارشاد گیلان، و خشم بی‌سابقه از این موضوع، این سوال مطرح شد که اعتراض به حجاب اجباری به دلیل نوعی اباحه‌گری اخلاقی است اما چرا مردمی که تقیدات اخلاقی خود را در حوزه حجاب تقلیل داده و خواهان سهل‌گیری در امور اخلاقی و مذهبی‌اند، به یک‌باره چنین واکنشی را در قبال رفتار این مدیر دولتی نشان می‌دهند؟

رضا ثقتی مدیرکل ارشاد گیلان

رویداد۲۴ سعید شمس: در روزهای گذشته فیلمی منتسب به رضا ثقتی مدیرکل ارشاد گیلان منتشر شد که حاوی صحنه‌های جنسی بود. در واکنش به انتشار فیلم فضایی در جامعه ایجاد شد که اولا به شدت فیلم دست به دست می‌چرخید و دوما کسی نگاه خطاپوش به ماجرا نداشت و گویا همه می‌خواستند تا جایی که ممکن است آبروی فرد مذکور تا ذره آخر از بین برود.

در مواجهه به این اتفاق و خشم عمومی نسبت به چنین اتفاقی، سوال این بود که واکنش طبیعی یک جامعه نسبت به چنین اتفاقاتی چه باید باشد و خشم ایجاد شده از چه نشات گرفته است؟ مهدی معتمدی‌مهر فعال علوم سیاسی و عضو دفتر سياسی نهضت آزادی ايران در گفت‌وگو با رویداد۲۴ به این پرسش پاسخ داده است. او گفته «مسئله بنیادی و پرسشی که برای جامعه‌شناسان ایجاد میشود، این است که اعتراض به حجاب اجباری به دلیل نوعی اباحه‌گری اخلاقی است اما چرا مردمی که تقیدات اخلاقی خود را در حوزه حجاب تقلیل داده و خواهان سهل‌گیری در امور اخلاقی و مذهبی‌اند، به یک‌باره چنین واکنشی را در قبال رفتار این مدیر دولتی نشان می‌دهند؟»

پاسخ این است که اصولا چنین قیاسی ناوارد است. اینکه گروه کثیری از مردم نسبت به این اتفاق ناراحت و حتی عصبی شده‌اند، دقیقا به جهت همان مبانی و مشابه همان رفتاری است که نسبت به مخالفت‌شان با مساله حجاب اجباری بروز می‌دهند. در واقع همان مردمی که مخالف پوشش سرِ اجباری هستند و این موضوع را تحمل نمی‌کنند و به‌مثابه یک ضدارزش نگاه می‌کنند، در قبال رفتار خلاف عرف رضا ثقتی چنین واکنش تند و تیزی را نشان می‌دهند. از این رو باید گفت که هر دو واکنش، واکنشی منطقی و بلکه اخلاقی و قابل دفاع است. صرفنظر از آن که پوشش سر (حجاب) یک واجب شرعی است یا خیر؟ افکار عمومی ایرانیانِ ۱۴۰۱ به بعد، اعم از کسانی که به این سبک پوشش باور ندارند و اعم از بسیاری از زنان محجبه و باورمند به پوشش سر، مداخله در سبک زندگی و تحمیل یک نگرش خاص را غیراخلاقی می‌دانند. عموم این افراد با آن‌چه از آن به «حجاب اجباری» تعبیر می‌شود، مخالف‌اند، نه با اصل حجاب؛ چرا که اصولا عنصر «تحمیل» و هرگونه صورت‌بندی «مستبدانه» را خلاف اخلاق و بلکه خلاف شرع می‌دانند و حال آن که رفتار آقای ثقتی را بر همان اساس، قبول ندارند و خلاف اخلاق و دین می‌دانند.

مقابله با «اجبارِ حجاب» و «نفرت از رفتار غیراخلاقی» ریشه در یک مبنا دارد. در واقع مردم به همان دلیلی با رفتاری مدیری که اتفاقا مسئولیت فرهنگی دارد و از سوی حاکمیت به این مقام قرار داده شده است، مخالفند که با حجاب اجباری مخالفت می کنند. چون هر دو این موضوعات را غیراخلاقی می‌دانند. البته باید درک‌مان را از واژه «غیراخلاقی» تعریف کنیم. «غیراخلاقی» آن امر یا رفتاری است که وجدان و افکار عمومی را جریحه‌دار می‌کند.

اگرچه ارزش‌هایی مانند پاکدامنی و وفاداری و شجاعت، ثابت هستند اما «عرف» تغییرپذیر است. بنابراین، یک گونه رفتار مانند «چندهمسری» تا پنجاه سال پیش ممکن است که چندان خلاف عرف نبود، اما حالا عرف در برابر آن به‌شدت واکنش نشان می‌دهد.

توجه به مساله «عرف» در مبانی شرعی و فقهی هم بسیار مهم است و از این جهت می‌تواند کارگشا باشد. «سنت» یکی از منابع فقه است. اما کدام سنت؟ سنت محمد(ص) یا سنت مدینه؟ گزاره‌های تاریخی نشان می‌دهند که پیامبر اسلام(ص) در کلیه امور اجتماعی، پذیرنده «سنت مدینه» بود و «سنت مدینه» یعنی «عرف»

این مساله ریشه در آموزه عام قرآنی «و شاورهم فی‌الامر» داشت و صرفا مربوط به روحیات و خلقیات پیامبر نبود. از این رو زمانی که عرف جامعه کنونی، پذیرای حجاب اجباری نیست، مبنای فقهی آن هم به ویژه بنا بر عنصر مصلحت که جایگاه ویژه‌ای در فقه امامیه دارد، دچار بازنگری می‌شود و در یک کلام، مردمی که با حجاب اجباری مخالف‌اند، افزون بر آن که مبانی اخلاقی برای این باور خود قائل‌اند، این مخالفت خود را در تعارض با «شرع» نمی‌دانند و حال آن که عمل آقای مدیر دولتی را هم خلاف شرع، هم خلاف عقل و هم خلاف اخلاق و وجدان می‌دانند.


بیشتر بخوانید: آیا سرنوشت سعید طوسی در انتظار رضا ثقتی است؟


باید توجه داشت که در این داوری خشمگینانه مردم علیه این مدیر دولتی یا افرادی نظایر ایشان، علل و ابعاد مضاعفی هم مطرح است؛ چرا که فرد خطاکار، فردی منسوب به حاکمیت است و با تصمیم حاکمیت در این شغل قرار گرفته است. بدیهی است این وضعیت سبب می‌شود که مردم نسبت به رفتار آقای ثقتی حساسیت بیشتری نشان دهند. چرا؟ چون منتسب به حاکمیتی است که به طور جدی، مدعی اخلاق و ارزش‌های اخلاقی ـ اسلامی است و بنا بر همین ادعا، گشت ارشاد راه می‌اندازد و مهمانی‌های خصوصی را به هم می‌ریزد و بارها برخوردهای سرکوب‌گرانه و تحمیلی در حیطه مواردی به‌مراتب خفیف‌تر از آن‌چه آقای ثقتی مرتکب شده را نشان داده است.

مردم وقوع چنین رفتارهای شنیعی از سوی منسوبان به حاکمیت اسلامی را نه تنها مصداق یک رفتار فردی خلاف اخلاق، بلکه نشانه نوعی فساد و ریاکاری وسیع حاکمیتی تلقی می‌کنند. یعنی بار غیراخلاقی قلمداد شدن رفتار چنین فردی، مضاعف است و این حقیقت، دقیقا همان نکته‌ای است که مردم را به مخالفت و اعتراض نسبت به پوشش سر اجباری بر می‌انگیزاند.

شاید این سوال مطرح شود که هر دو مورد در قانون آمده است. یعنی هم پوشش سر و هم سرزنش و کیفر این دست روابط جنسی هر دو غیرقانونی است. پس چرا مردم گزینشی رفتار می‌کنند؟ باید توجه داشت که قانونی در افکار عمومی اعتبار اجتماعی و مشروعیت دارد و احترام متعارف را به خود جلب می‌کند که قبل از هر چیز، در افکار عمومی مقبولیت داشته و نزد وجدان عامه مردم، واجد جوهر و داوری مثبت اخلاقی باشد و البته در خصوص حجاب اجباری، نظر عموم مردم توضیح داده شد.

این عمومیتی که در بحث مقابله با حجاب اجباری در خیابان‌ها و در کلیت اجتماع امروز مشاهده می‌شود و اختصاص به زنان بدون روسری هم ندارد، نشان می‌دهد جامعه تلقی مثبتی نسبت به این قانون ندارد. در صورتی که درباره رابطه غیراخلاقی جنسی از آن نوع، اشمئزاز و مخالفتی عمومی وجود دارد.

معمولا برخورد حاکمیت با بحران‌های اجتماعی که ریشه‌دار و بلندمدت هستند، بسیار دشوار است. هیچ حاکمیتی نمی‌تواند در مواجهه با بحران‌های ساختاری و بلندمدت به برخوردهای دفعی و کوتاه‌مدت به عنوان یک راه‌حل موثر قناعت کند. واقعیت این است که افکار عمومی، این پرونده غیراخلاقی را فقط منحصر به فرد متخلف نمی‌بیند بلکه آن را تبلور ساختار ریاکار و فاسد به حساب می‌آورد.

«امید اجتماعی» و «اعتماد عمومی» چکیده سرمایه اجتماعی هر حکومتی است و امروزه، نه تنها پژوهشگران علوم اجتماعی، بلکه اصحاب رسانه‌های دولتی و کارشناسان وابسته به حاکمیت هم اقرار دارند که این سرمایه اجتماعی سقوط کرده و همچنان به نحوی فزاینده، مراحل تنزل را طی می‌کند. بنابراین اگرچه برخورد قانونی و پیگرد کیفری چنین افراد می‌تواند تسکینی موقتی و نازل بر دردهای جامعه باشد و البته این کار لازم هم هست، اما اگر بخواهیم راه‌حل بلندمدت را ارایه دهیم، چیزی جز این نیست که اولا هم‌زمان با مجازات سریع و قانونی و عبرت‌بخش ثقتی‌ها، از «حجاب اجباری» و دیگر مصادیق مداخله در سبک زندگی، جرم‌زدایی شود و در گام بعدی، آزادی‌های اساسی مردم لحاظ شود و زمینه مشارکت ملی و حضور معنادار مردم به رسمیت شناخته شود.

حاکمیتی که مبتلا یا متهم به فساد و ریاکاری و استبداد می‌شود، قدرت نظارت و بازدارندگی خود را از دست می‌دهد و به دولتی ضعیف و ناتوان در حل بحران‌ها و حرکت به سوی توسعه ملی بدل می‌شود.

«استبداد» یعنی نفی شایسته‌سالاری. استبداد یعنی مکانیزمی برای بالا رفتن شانس افراد ریاکار و متظاهر و فاسد و قانون‌شکن در بدنه مدیریت کلان حاکمیت از طریق ابراز سمپاتی‌های غیرصادقانه با حاکمیت تا در مشاغل مهم مستقر شوند. بدیهی است که یک شخص فاسد مرتکب انواع فساد سیاسی و اقتصادی و اخلاقی شود.

حاکمیتی که ارزش‌های دموکراتیک و گردش آزاد قدرت و انتخابات آزاد و سالم و رقابتی را نفی می‌کند، نه تنها از ثبات سیاسی پایدار برخوردار نمی‌شود، بلکه نمی‌تواند بر ساختارهای مدیریتی و عملکرد خویش، نظارت واقعی داشته باشد. نظارت واقعی و قابل اعتماد تنها از طریق همکاری نهادهای جامعه مدنی با ساختار مدیریت رسمی و حاکمیتی به دست می‌آید که خود مبتلا به فساد و ناکارآمدی نباشد.

امروز بحران اصلی، مدیر دولتی متخلف در گیلان نیست و ده‌ها و بلکه صدها نمونه دیگر را می‌توان در عرصه‌های اقتصاد، سیاست خارجی، مسائل امنیتی، بانکی و ... مشاهده کرد. سوال این است، چرا این اتفاق می‌افتد؟ دلیلش چیزی جز حاشیه‌نشین شدن نهادهای مدنی و انکار آزادی‌های اساسی و حاکمیت ملت نیست.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲۸
برکه ♦♦♦♦₹₹₹
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۵/۰۳
7
91
دلیلش اینه که خانومها و کلا مردم ،بازیچه سیاسی
اقایون شدن تو موضوع حجاب
ولی خودشون به هیچ کدوم از حرفهایی که میزنن
اعتقاد ندارن،دلیلش اینه که برای حفظ قدرت ،دنبال روسری هستن ،روسری نمادشون هست
اینا یه گروه هستن که نمادشون روسری هست
به زور میگن تو باید پارچه سرت بزاری
تا ما تو قدرت بمونیم
دلیلش فرعونی بودن این ...
پاسخ ها
مهرداد
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۷
خب اگر هدف در قدرت ماندن بود که باید مثل غرب همه چی رو آزاد میزاشتن که همه درگیر این دستان ها باشن و اتفاقا راحت تر میشد حکومت داری کرد ...
نادر
|
Brazil
|
۰۰:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۵/۰۳
4
94
تحلیل بسیار خوبیه. به امید سرنگونی آپارتاید دینی به زودی.
کشور را بسازیم
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۵/۰۳
3
108
به نظرم دلیل این همه عصبانیت ملت، خائن و فاسد بودن مدیران و مسئولان حکومت مدعی ارزش‌های اخلاقی ست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۵/۰۳
7
18
کدوم واکنش تند؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۵/۰۵
اشتب مثبت!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۵/۰۳
7
14
کدوم واکنش تند؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۵/۰۳
64
1
کاش نوید افکاری به ثقتی معرفی می‌شد چون اینطوری آروم میگرفت و قاتل نمیشد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۵/۰۳
عه?? !!! نه بابا !!! نوید کی باشه جلوی جناب ثقتی ???!!!!!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۵/۰۳
شرف داشته باش
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۵/۰۳
54
2
کاش نوید افکاری به ثقتی معرفی می‌شد چون اینطوری آروم میگرفت و قاتل نمیشد
پاسخ ها
امید
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۵/۰۴
همه مثل تو نیستن که اینطوری آروم بگیرن!
مریم
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۵/۰۳
4
63
شما واقعا کثافتکاری رضاثقتی روبایه روسری ازسر برداشتن یکی میدونین؟مشکل جوامع فاسداینه که گناهان ناچیز روبزرگ وگناهان بزرگ روناچیزنشون میدن روسری برداشتن در مقایسه بااین کثافتکاری وازهمه بدترریاکاری تزویر وفسادفاحش حکومتی ثواب محسوب میشه البته حاکمان ظالم به ظاهراسلامی به هیچ چیزپایبندنیستن واصلا حجاب هیچ معنایی براشون نداره فقط برای نگه داشتن حکومت ظالم به مردم زورمیگن دیکتاتورهابرکشور غلبه کردن و دارن فسادشون رو برمردم تحمیل میکنن این همه کشورمسلمان داریم کجا به روسری برداشتن گیرمیدن؟ولی بدون شک یک انسان لواطی وازاون بدتر ریاکاررو به اعدام محکوم میکنن
حمید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۵/۰۳
27
9
کثافت کاری و لجن پراکنی شما رویدا 24 در تاریخ ثبت میشه
روسری با لواط در یک سطح هستند ؟
....
اکبر‌ قیفزن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۵/۰۳
1
14
منبعد ایشان را باید با نام رضا‌قیف‌زن صدا کرد ???????
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۵/۰۳
1
39
همچین کثافت کاری تو فرهنگ ما قبیحه وقتی یک متظاهر مذهبی انجام بده ننگه
م
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۵/۰۳
44
3
خانمی که میفرمایین بزرگ کردن گناهان کوچیک ... بهتره بدونید که کوچک شمردن گناه از گناهان کبیره ست و حکم صریح حجاب رو که شما و امثال شما کوچیک میدونید دقیقا مرتکب به گناه کبیره میشین
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۵/۰۳
خفه شو
نوید
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۵/۰۳
نمیدونم دیگه چطور امثال تو روشون میشه حرف بزنن فقط در صورتی که یکی مثل ثقتی باشن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۵/۰۳
1
23
دین باید از سیاست جدا باشد سیاست از اول می‌گفتند بی پدر و مادره ۶قای سیستانی خودش را از سیاست کنار کشید دین در قلب آدمی باید باشد
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۵/۰۳
1
21
ما هر چی مسوولین دوست دارن باید بگیم .اینها که خوبه از فقر ایجاد شده فسادهای بیشتری خواهیم دید
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۵/۰۴
11
2
پس اگه رفتار ثقفی اشتباه هست باید گست ارشاد تمرکز را بر روابط غیرشرعی دختر و پسر بگذارد
حرام حرام است چه لواط
چه زنا
آزیتا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۵/۰۴
0
14
درضمن حجاب در قران جزء حدود آورده نشده اما لواط جزء حدود است و لواط گر دشمن خداست. بفهمید چی میگید.
پاسخ ها
فریبا
| United States of America |
۲۲:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۵/۰۸
بله دوست عزیز .حجاب در قرآن توصیه هست .و حتی جزو گناهان نیز آورده نشده .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۵/۰۴
0
7
....قوم لوط
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۵/۰۵
0
4
فعلا با نفاق افکنی میخوان کشورمون رو سرنگون کنن هیچکسی هم نمیفهمه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۵/۰۵
0
8
اینا براشون دیگه آبرویی نمونده بخان کتمان کنن !!!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۵/۲۱
0
1
قوم لوط
نظرات شما