تاریخ انتشار: ۱۳:۰۲ - ۱۹ آبان ۱۴۰۳

نقش مهم بشار اسد در سرنوشت جنگ ؛ سوریه با ایران می‌ماند یا دور می‌شود؟

اینطور که معلوم است سوریه در وضعیتی سخت و بشار اسد با یک دوراهی سرنوشت‌ساز مواجه است. سیاست او در قبال مقاومت و اسرائیل می‌تواند تغییرات زیادی را در آینده خاورمیانه ایجاد کند.

نقش مهم بشار اسد در سرنوشت جنگ ؛ سوریه با ایران می‌ماند یا دور می‌شود؟

رویداد۲۴| در شرایطی که درگیری‌ها میان جبهه مقاومت و اسرائیل به اوج خود رسیده، برخی کشور‌ها و مناطق دارای اهمیت استراتژیکِ فوق العاده شده اند. یکی از این مناطق «سوریه» است.

با شدت گرفتن درگیری‌ها میان اسرائیل و لبنان و اسرائیل و ایران، سوریه نیز وارد فاز جدیدی از اختلافات داخلی شده است. از سوی دیگر، رژیم صهیونیستی چند بار به مرز‌های سوریه حمله برده و با جنگنده‌های خود، مناطق حساس این کشور را بمباران کرده است. تحلیلگران معتقدند افزایش تنش داخلی و خارجی در سوریه ارتباطی مستقیم با افزایش اهمیت استراتژیک این کشور، همزمان با جنگ مقاومت و اسرائیل دارد.

اما اهمیت استراتژیک سوریه در چیست و چرا این کشور این همه اهمیت یافته است؟ دلایل زیادی وجود دارد که نشان می‌دهد سوریه مهم‌ترین منطقه برای ارتباط جبهه مقاومت با هم است. سوریه و دولت مستقر دمشق یعنی دولت بشار اسد، متحد ایران به حساب می‌آید. با اوج گرفتن جنگ در لبنان و موشک باران فرودگاه‌های بیروت و شهر‌های دیگر این کشور، ایران توانایی ارتباط مستقیم با لبنان را از دست داد و دیگر قادر نبود از طریق فرودگاه‌های لبنان به جبهه مقاومت کمک کند. در این وضعیت، سوریه اهمیت فوق العاده یافت. بر اساس گزارش‌های متعدد، در ماه‌های اخیر، ایران از طریق فرودگاه‌های سوریه، کمک‌های مردمی و دولتی خود را در شهر‌های مختلف این کشور پیاده کرده و سپس از طریق مرز‌های زمینی، آن‌ها را به لبنان می‌رساند. این مهم‌ترین ویژگی استراتژیک و لوجستیکی سوریه در جنگ فعلی است. در واقع، سوریه تبدیل به یک شاهراه مهم در ارتباط جبهه‌های مختلف مقاومت شده و ایران را به حزب الله که در خط مقدم جنگ با اسرائیل است وصل می‌کند.

هدف قرار دادن مناطق مختلف سوریه توسط جنگنده‌های اسرائیلی سخت است. اگرچه صهیونیست‌ها بر جولان تسلط یافته اند، اما شناخت دقیقی از جغرافیای سوریه ندارند و به همین دلیل، مسیر ترانزیتی این کشور را نمی‌شناسند. در نتیجه، قادر به رهگیری مسیر ارسال کمک به جبهه مقاومت لبنان نیستند و تنها نقاطی کور را هدف قرار می‌دهند. این وضعیت در خود لبنان متفاوت است. اشراف اطلاعاتی اسرائیل بر لبنان چند برابر بیشتر از سوریه است. کافی است به اقدامات اخیر رژیم صهیونیستی در لبنان توجه کنیم. ترور سید حسن نصرالله، هاشم صفی الدین، علی کرکی و بسیاری از رهبران مقاومت در لبنان، بمباران مناطق حساس حزب الله در ضاحیه و شناسایی فرماندهان مقاومت و عملیات پیجر‌ها نشان از شناخت عمیق اسرائیل از لبنان و وضعیت جمعیتی، سیاسی، جغرافیایی و نظامی آن دارد. به همین دلیل، ایران و مقاومت زمین بازی خود را تغییر داده و از لبنان به سوریه منتقل شده اند.

در این شرایط، رژیم صهیونیستی با تمام توان خود سعی دارد خط اتصال مهمی به نام سوریه را قطع کند. روز قبل نشریه «الاخبار» در گزارشی مدعی شد که اسرائیل تلاش دارد از طریق متحدان عرب خود، بشار اسد را تشویق به مخالفت با مقاومت یا حداقل کاهش کمک هایش به این جبهه کند. بر اساس گزارش این روزنامه لبنانی، اسرائیل، امارات و اردن را واسطه کرده تا با کمک مالی به بشار اسد، جلوی ائتلاف سوریه با ایران و مقاومت را بگیرد. طبق گزارش ها، امارات به بشار اسد پیشنهاد داده در ازای بازسازی سوریه، از «محور ایران» دور شود. اردن نیز متعهد شده است تمامی گروه‌های مخالف دولت سوریه در جنوب و شرق سوریه را از بین ببرد.

وضعیت سوریه به لحاظ سیاسی و امنیتی مناسب نیست و ائتلاف عربی – عبری پی به این وضعیت برده و سعی دارد از آن به عنوان «نقطه ضعف» و مرکز فشار بر سوریه استفاده کند. بعد از بحران اخیر اقتصادی و به هم ریختن اوضاع منطقه، گروه‌های مخالف بشار اسد مجددا دست به شورش زده اند. از سوی دیگر، گروه‌های متحد ترکیه نیز شروع به مبارزه با دولت مستقر در دمشق کرده اند. سوریه تلاش دارد این گروه‌های مخالف را سرکوب کند و کشور‌های عربی که همیشه به این گروه‌های معاند کمک مالی می‌کنند به اسد پیشنهاد داده اند در ازای دست کشیدن از مقاومت، از کمک مالی به این گروه‌ها امتناع کرده و جلوی پیش روی بیشتر آن‌ها را بگیرند.

به نظر می‌رسد در حال حاضر، سوریه در وضعیتی سخت و مهم قرار دارد. بشار اسد باید انتخابی سرنوشت ساز بکند. سیاست او در قبال مقاومت و اسرائیل می‌تواند تغییرات زیادی را در آینده خاورمیانه ایجاد کند.

نظرات شما