تاریخ انتشار: ۰۷:۰۹ - ۲۹ آبان ۱۴۰۳

روابط با طالبان صدای روزنامه اصولگرا را هم در آورد | وطن امروز: طالبان باید بداند که رویکرد غیرسازنده، به نفع هیچ‌کس نیست

روزنامه وطن امروز به نحوه تعامل جمهوری اسلامی با طالبان نقدی ندارد و آن را در چارچوب منافع ملی می‌داند، اما از پاسخ طالبان به حسن نظر ایران راضی نیست و باور دارد که تعادل این رابطه در حال به هم خوردن است.

روابط با طالبان صدای روزنامه اصولگرا را هم در آورد | وطن امروز: طالبان باید بداند که رویکرد غیرسازنده، به نفع هیچ‌کس نیست

رویداد۲۴| از همان وقتی که برخی در ایران، طالبان را «جنبش اصیل منطقه» خواندند؛ انتقادات شروع و هشدار‌هایی هم از سوی رسانه‌ها و تحلیلگران داده شد. گوش برخی از مسئولان، اما بدهکار نبود و دیدیم که به رغم رویکرد‌های غیرسازنده طالبان در مسائلی مثل حق‌آبه هیرمند، مسائل مرزی و ... نمایندگان این گروه به تهران و جلسات مختلف دعوت شدند، کنسولگری به آنها داده شد و کار به جایی رسید که موقع پخش سرود ملی ایران از جای برنخیزند و به هیچ کجای رابطه با آنها هم برنخورد! 
ادامه این وضعیت، اما به نحوی بوده که حتی صدای روزنامه اصولگرای وطن امروز هم درآمده است.
«وطن امروز» اگرچه این میزان از کوتاه آمدن در قبال طالبان را نقد نکرده و تایید می‌کند، اما از ادامه این روند با توجه به رفتار طالبان نگران است.
این روزنامه اصولگرا در یادداشتی با عنوان «روابط طالبان با ایران چه داد و چه گرفت؟» نوشته: «نخستین خواست طالبان از ایران، شناسایی رسمی حکومت کنونی افغانستان است. طالبان انتظار دارد تهران به دلیل نزدیکی ۲ کشور، پیشگام شود. اظهارات مقامات ارشد این گروه، چون ذبیح‌الله مجاهد نشان‌دهنده این مساله است که خواسته طالبان از تهران «شناسایی زودهنگام» است.
مساله دیگر خواست طالبان مبنی بر تسهیل‌سازی زمینه دسترسی افغانستان به بندر چابهار به مثابه مسیری امن، ارزان، نزدیک و مقرون‌به‌صرفه است. گسترش روابط اقتصادی و رفتار مبتنی بر شفقت اسلامی با مهاجران از دیگر مطالبات طالبان از تهران است؛ خواسته‌هایی که جمهوری اسلامی تاکنون تا آنجا که براساس منافع ملی و اولویت‌های راهبردی ایران بوده، به آن پاسخ داده است.»
در ادامه این یادداشت آمده است: «این رابطه دوطرفه، تهران نیز با دفع چالش‌ها و رفع تهدیدات در سایه سیاست حسن همسایگی، تشکیل دولت فراگیر با مشارکت عادلانه تمام اقوام و مذاهب این کشور، مبارزه با تروریسم و حامیان شناسنامه‌دار آن از جمله آمریکا و بلوک قدرت‌های متحد آن، مبارزه موثر با تولید، پروسس و تزانزیت مواد مخدر، استحکام مسؤولانه امنیت مرز‌ها و مقابله با قاچاق انسان، تسهیل زمینه‌های زندگی در داخل افغانستان، فراهم کردن امکان بازگشت مهاجران و تعهد به اصول پذیرفته شده حاکم بر روابط کنسولی را مهم‌ترین مطالباتش از حاکمان فعلی افغانستان می‌داند؛ خواسته‌هایی که در صورت تحقق آن منافع ملی ۲ طرف در محیطی مسالمت‌آمیز و با کمترین هزینه برآورده خواهد شد.»
«وطن امروز» که از میزان توجه طالبان به خواسته‌های ایران راضی نیست، نوشته: «هرچند طالبان همواره بر روابط نیک و مثبت با همسایگان تاکید دارد، اما پاسخ این گروه به طرف ایرانی گاهی از مسیر سنجیده منحرف شده است و مطلوب و مثبت و مبتنی بر انتظاری که ایران از آنها دارد، نیست. چنانکه در کنار تقلا‌های این گروه برای جلب اعتماد تهران، مهره‌هایی از درون‌طلبان بعضا اظهاراتی تنش‌برانگیز داشته‌اند. رویکردی که تلاش‌های ۲ طرف برای نیل به تحقق منافع را منحرف می‌کند و داعیه طالبان مبنی بر روابط خوب با همسایگان را زیر سوال می‌برد».
«وطن امروز» همچنین نوشته: «استفاده از سیاست‌های پیشین که نتیجه‌ای جز درجا زدن در این مساله را در پی نخواهد داشت، ادامه مسیر تحقق خواسته‌های ۲ طرف را چالش‌برانگیز خواهد کرد.
در نهایت باید گفت طالبان برای تحقق و تداوم خواسته‌هایش از تهران باید این مساله را در نظر بگیرد که پاسخگویی به مطالبات طرف مقابل مسیر رسیدن به خواسته‌های آنها را هموار می‌کند. رویکرد غیرسازنده، به نفع هیچ‌کس نیست و بی‌تردید بر سیاست مبتنی بر حسن همسایگی ایران تاثیر می‌گذارد.»

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
برچسب ها: طالبان
نظرات شما