مومن نسب و درخواست بازداشت ظریف؛ دریغ از دو گیگ حرف حساب!
رویداد ۲۴| سیما پروانهگهر: روح الله مومننسب، دبیر شورای امر به معروف و نهی از منکر استان تهران، با بازنشر گفت و گوی محمدجواد ظریف در حاشیه اجلاس داوس با فرید زکریا، در حساب کاربری خود نوشته است که «نیروهای ضد کودتا باید ظریف را بهمحض ورود به کشور بازداشت و تحت بازجویی قرار دهند؛ در غیر این صورت کشور بهزودی دچار بحرانهای پیچیدهتر و بسیار خطرناک خواهد شد»
فارغ از این که مشخصا روشن نیست که مقصود مومن نسب از «نیروهای ضدکودتا» کدام بخش و نهاد است او در ادامه این مطلب خود با بیان این که «گام دومِ کودتا برداشته شد!» نوشته است: «گذشته از اشکالات حقوقی جدی که بر صلاحیت شورایعالی ولسازی فضای مجازی مبنی بر رفع موانع دسترسی سکوهای صهیونیستی به اطلاعات مردم ایران (رفعفیلترینگ) وجود دارد، اساساً مصوبات شورا بدون طی روال مشخصی که در آییننامه آمده است، قابلیت اجرا ندارد».
در یک دهه گذشته مومننسب همواره با اظهارات حاشیهسازش در مرکز توجه بوده است. ماجرای اینترنت دو گیگی و بارداری دختر نوجوان از پرواکنشترین اظهارات او قلمداد میشود؛ اظهاراتی که هنوز هم دستمایه شوخی و کنایه چهرهها قرار میگیرد. او سال ۱۳۹۷در یک برنامه تلویزیونی ماجرای «۲ گیگ اینترنت رایگانی» را تعریف کرد که منجر به آشنا شدن دختری نوجوان با یک پسر و باردار شدن او میشود. مدت کمی بعد برخی مدعی شدند که او پیش از آن نیز همین روایت را درباره «دختری ۱۲ ساله» تعریف کرده بود. هر چه بود مومن نسب از همان زمان به تئوریسن دو گیگی معروف شد.
از آن زمان سیر و سلوک سیاسی مومن نسب البته بیشتر شده است؛ از پشت پرده فعالیتهای فضای مجازی به ویترین تصمیمات جریان سعید جلیلی امد، وقتی مسعود پزشکیان در انتخابات بر سعید جلیلی پیروز شد او صراحتا نوشت که «ما» انتخابات را به فیلترشکنها باختیم.
دشمنی و کینه اش با وزرای حسن روحانی و خود او البته قصه دراز دارد. از تیرماه سال گذشته که در تجمعی مقابل قوه قضاییه در اعتراض به آنچه وضعیت بی حجابی میخواند و آنجا از عدم بازداشت و محاکمه «حسن روحانی» و «محمد جواد آذری جهرمی» انتقاد کرد تا توئیت اخیر که میگوید ظریف را باید بازداشت و بازجویی کنید.
اصولگرایی که صدای خود اصولگرایان را در آورد
مرور سخنرانیها و اظهارات مومننسب وجود یک موضوع مشترک در گفتههای او را اثبات میکند؛ او عموما آمارهایی را ارایه میدهد که منبعی ندارد به این معنی که با جستوجوی گفتههای وی تنها همان اظهارات مومننسب منبع قرار میگیرد. مواردی از قبیل «ساخت ۵ اپلیکیشن بومی جایگزین برای اینستاگرام»، یا طرح دادههایی مشابه اینکه «۳۰درصد دانشآموزان به بازیهای اینترنتی معتادند»، «۱۴۵ دلار در آمد اسراییل از عضویت هر کاربر در وایبر» یا «۱۲۰۰ آسیب روانی و جسمی در فضای مجازی شناسایی شده» از مواردی است که البته منبعی جز خود مومن نسب ندارد.
این که اظهارات مومن نسب دستمایه شوخی و کنایه چهرههایی مثل محمدجواد آذری جهرمی قرار بگیرد، عجیب نیست، اما مومن نسب با اظهارات و رفتارهای خود حتی در مرکز نقد نیروهای جناح اصولگرا و طیفهایی به جز طیف سعید جلیلی نیز قرار گرفته است.
سال گذشته بعد از انتصاب او به عنوان دبیرستاد امر به معروف و نهی از منکر استان تهران، روزنامه فرهیختگان با انتقاد از این انتصاب بی ربط، او را «متخصص بزرگ شاذگوییهای نامنظم درمورد فضای مجازی و کسی که جعل اکانت را از افتخارات خود میداند» معرفی کرد و نوشت: «جناب رییس ستاد امر به معروف و نهی از منکر! با سلام، لطفا بفرمایید باید با کدام دوربین دست تکان بدهیم و این برنامه قرار است از کدام شبکه پخش شود؟» فرهیختگان همچنین در این باره نوشته بود: «از شاخصههای مهم در انتخاب دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر، «عقلانیت و اخلاق» است. اصولا برای همین حتی جزییات و واکنشهای دبیر ستاد در رابطه با امور مختلف در سطح جامعه و بین مردم مهم خواهد بود، چه برسد به خود دبیر!»
دی ماه سال جاری باز هم مومن نسب مورد نقد این رسانه اصولگرا قرار گرفت. وقتی مومن نسب رفع فیلتر واتساپ و گوگلپلی را نهتنها خیانت به انقلاب، بلکه اجرای «دستور نتانیاهو» معرفی کرده و شأن قانونی یک شورای عالی را زیر سؤال برد، رفرهیختگان در مطلبی خطاب به مومن نسب نوشت: «مؤمننسب تا دیروز در حمایت از قوانین حجاب و عفاف، تمام منتقدان را به قانونگریزی متهم میکرد و با صدایی رسا میگفت که قانون، قانون است و باید اطاعت شود. اما امروز که شورای عالی فضای مجازی تصمیمی گرفته و قانونی تصویب کرده، ناگهان همان اصل مقدس به خاک افتاده و در قاموس ایشان، «خیانت» و «اجرای دستور نتانیاهو» نام گرفته است. اگر رفع یک محدودیت اینچنین بر شما گران آمده، شاید بهتر باشد نگاهی به آرشیو مصاحبههای خودتان بیندازید. همان زمان که با افتخار ساخت اکانتهای جعلی در توییتر را اعلام میکردید و «آتش به اختیار» بودید. آن روزها لشکرکشی مجازی نه خیانت به انقلاب بود، نه تهدیدی برای امنیت ملی، بلکه گویا نوعی هنر بیبدیل محسوب میشد».
ماجرای ساخت اکانتهای فیک که در مطلب فرهیختگان به آن اشاره شده از مواردی بسیار عجیب است که مومن نسب خود از ان پرده برداشته استسال ۱۴۰۱ بود که مومن نسب در مصاحبهای که با مجله اینترنتی گرانش، از ایجاد و مدیریت «حسابهای جعلی (فیک) در توییتر» خبر داد و گفت: «با نام افراد تاثیرگذار در توییتر -که همه ضدانقلاب بودند- اکانت مشابه ولی فیک درست میکردیم و با آنها شروع به فعالیت میکردیم.
او در بخشی از گفتوگو انگیزهاش برای ساختن این حسابهای جعلی را «بسته شدن حساب خودش در توییتر» توصیف کرد. به گفته او وقتی در جریان اعتراضات به انتخابات ۱۳۸۸، توییت کرد «کسی کشور خودش را آتش نمیزند، اگر اعتراض دارید، مسالمتآمیز»، حساب کاربریاش در توییتر، بسته شد. بعد از آنکه او میفهمد حسابش به دلیل گزارش کاربران دیگر بسته شده، تصمیم میگیرد برای «مدیریت فضا از درون» اقدام کند و به گفته خودش ۲۵۶ حساب کاربری فیک درست کرد، البته با نام افراد مشخص: «ما میآمدیم به اسم افراد اثرگذاری که توی توییتر بودند و همهشان هم ضدانقلاب بودند و فعالیت میکردند، اکانت درست میکردیم، ما نرمافزارهایی ساختیم که ازایپیآی توییتر استفاده میکرد و در توییتر پست میگذاشت. ما هی میساختیم، هی اونها میبستند.»
او در این مصاحبه این کار را «عملیات روانی» نامید که «آتش به اختیار» انجام دادهاند؛ اما صحبتهای او با واکنش گسترده همراه شد. به نظر میرسد مصطفی تاجزاده، شهیندخت مولاوردی، مسعود بهنود، آذر منصوری، اردشیر زاهدی و... ازجمله افرادی بودند که اکانتهای فیک به نام آنها ایجاد شده بود.
آذری جهرمی، وزیر سابق ارتباطات همان زمان در واکنش به این گفتوگو در توییتر نوشت: «گروهی به نام اشخاص معروف اکانت جعلی میساختند؛ گروهی دیگر هم همین مطالب جعلی را در قالب بولتن به مسوولان بیاطلاع از فجازی [فضای مجازی]ارایه میکردند.»
امیر ناظمی، معاون سابق وزیر ارتباطات نیز با اشاره به این اظهارات مومننسب گفته بود: «بدون اختیارات نامحدودی که طرح صیانت بدون پاسخگویی دراختیارشان میگذارد چنین بودهاند، با قانون شدن این طرح چه خواهند کرد.»
سیدحسین موسویان، دیپلمات پیشین نیز با انتقاد از این کار نوشت: «آقای روحالله مومننسب از حامیان طرح صیانت، رسما اعلام میکند که به نام اشخاص اکانت میساختهاند و اخبار جعلی توییت میکردند! ایشان تاکید هم دارد که آتش به اختیار عملیات روانی میکردند! صرفا با داشتن مصونیت قضایی، اینگونه میتوان با شجاعت، اعتراف به ساخت اکانتهای جعلی کرد.»
انتقاد مشاور قالیباف از مومن نسب
آبان سال ۱۴۰۱ وقتی مومن نسب و دیگر چهرههای نزدیک به جریان جلیلی از مجلس و قالیباف بابت تصویب ضربتی طرح صیانت انتقاد میکردند، مشاور قالیباف به تندی از مومن نسب انتقاد کرد.
سید محمود رضوی مشاورر قالیباف در توئیتی همراه با کوت کردن اظهارات مومن نسب نوشت:دشمن خوب میفهمد چه کسانی را باید محدود و فیلتر کند و چه کسانی را نه تنها باز بلکه ضریب بدهد! تا با داستانهای تخیلی بارداری با ۲گیگ اینترنت و ایدههای انسدادی خود برای کشور هزینه ایجاد و مردم را ناامید کنند. تا امثال مومننسبها و هاشمی گلپایگانیها هستند کشور به دشمن نیاز ندارد.
روحالله مومننسب؛ از نامه به احمدینژاد و تا مشاوره به سعید جلیلی
مومننسب در گفتوگویی روایت کرده و گفته که پیش از سال ۸۸ به مقامات دولت محمود احمدینژاد پیامهایی را درباره فضای مجازی ارسال میکرده و پس از اعتراضات این سال مقامات دولت وقت، او را دعوت کردهاند که از نجفآباد به تهران بیاید و با آنان همکاری کند. اگر همین روایت خود او دقیق باشد، میتوان گفت که مومننسب از قبل از سال ۸۸ مدافع سرسخت فیلترینگ بوده و کماکان نیز هست.
گفتوگوها و یادداشتهای مومننسب در رسانهها در سالهای اخیر به خوبی نشان میدهد که او از ایدهردازان اصلی طرح صیانت است. کما این که در یادداشتی که در حمایت از این طرح در خبرگزاری فارس منتشر کرده این طرح را «حمایت برای صیانت از فضای مجازی ایران» و «میراث متخصصان گمنام» خوانده است. عصبانیت این روزهای او نیز از به نتیجه نرسیدن همین طرح و فراتر از آن رفع فیلتر واتش آپ و گوگل پلی است.
مومن نسب؛ شمایل فیلترینگ و مدعی جایگزینی شبکه های اجتماعی داخلی
روزنامه همشهری در سال ۱۴۰۰ با مومننسب گفتوگویی داشته و در ابتدای این مصاحبه با صراحت از مومننسب به عنوان «یکی از طراحان طرح فیلترینگ» یاد میکند. او در این گفتوگو در پاسخ به پرسشی درباره جایگزینهای داخلی میگوید که ما جایگزینهای بسیار مناسب داخلی برای سرویسهای خارجی (اینستاگرام، واتساپ، تلگرام، سرویسهای گوگل و...) داریم به عنوان مثال روبینو به عنوان جایگزین اینستاگرام گزینه خوبی است. مومننسب که در این گفتوگو عنوان کارشناس فضای مجازی را یدک میکشد، با اشاره به اینکه ما کار خود را به صورت مردمی و آتش به اختیار پیش بردهایم، تاکید میکند: «از زمانی که فعالیت خود را شروع کردهایم، هیچ کمک مادی از هیچ نهادی دریافت نکردهایم و خود من هم یک ریال، حتی بابت هزینه ایاب و ذهاب حضور در جلسات تدوین طرح دریافت نکردهام.»
او در همین گفتوگو از فعالیت «جبهه انقلاب اسلامی در فضای مجازی» در تولید گوشی و اندروید ایرانی خبر میدهد و آن را کاری بزرگ و خاص در دنیا میداند. او میگوید: «اگر دولت همراهی میکرد به پیشرفتهای بیشتری دست مییافتیم. ما با استفاده از اینترنت ایرانی، گوشی ایرانی، اندروید ایرانی، سختافزار و نرمافزار ایرانی، ۳۷۰ نشست تخصصی برگزار کردیم که کاری خاص در فضای مجازی بود.»
دریغ از دو گیگ حرف حساب
مومن نسب در سالهای اخیر بارها در تصاویر مختلف در کنار سعید جلیلی و به عنوان حامی او حاضر شده است. انطباق دیدگاههای او در زمینه فضای مجازی، حجاب و سیاست خارجی البته نشان میدهد او نمیتواند به جریانی جز جلیلیون ارتباط داشته باشد. جریانی که یک چهرهای میگوید زنگنه را محاکمه کند و حتی حاضر به مناظره با وزیر سابق نفت نیست و چهره دیگر هم که مومن نسب باشد میگوید یک گفتوگو در دفاع از سیاستهای دولت مستقر جمهوری اسلامی نشان از کودتا است و باید ظریف دستگیر شود.
مابقی اظهارات از دو گیگ اینترنت برای بارداری و ایدههای شاذ در فضای مجازی و ادبیات عجیب در زمان رفع فیلتر واتس آپ از قبیل بریدن سر فرمان امام و خنجر زدن به کمر انقلاب هم که در جای خود خواندنی و ماندنی است.
ظریف اعدام باید گردد
نفهم، بفهم!
نامومن!