نام «کلهر» در ميان ٥ موسيقیدان برتر صلح
قرنهاست موسيقي به عنوان وسيلهاي که ميتواند در راه صلح گامهاي بلندي بردارد، شناخته ميشود. در قرن گذشته که جنگهاي متعدد در هر گوشه دنيا اتفاق افتاده است، موسيقيدانان از مؤثرترين افرادي بودند که در اين راه قدم برداشتند.
رویداد۲۴-قرنهاست موسيقي به عنوان وسيلهاي که ميتواند در راه صلح گامهاي بلندي بردارد، شناخته ميشود. در قرن گذشته که جنگهاي متعدد در هر گوشه دنيا اتفاق افتاده است، موسيقيدانان از مؤثرترين افرادي بودند که در اين راه قدم برداشتند.
نيويورک تايمز در يکي از شمارههاي اخير خود، مطلبي به قلم «کورينا دا فونسکا- ولهايم» نوشته با عنوان «پنج لحظه از ديدار موسيقي کلاسيک و سياست» که در آن پنج قطعه موسيقي مؤثر در زمينه صلح را بازخواني کرده است. قطعاتي که چه از نظر زماني، چه از نظر ترکيب نوازندگان قدمي در راه ضديت با جنگ برداشتهاند.
نام کيهان کلهر، موسيقيدان جهاني هم که سالهاست در گروه «جاده ابريشم» آهنگسازي و نوازندگي ميکند، و به عنوان جهانيترين موسيقيدان ايراني شناخته ميشود، در اين فهرست پنجگانه آمده است. در ابتدا نويسنده اين مقاله نوشته: آلن گيلبرت پروژهاي دارد که در آن به سياست توجه ويژهاي کرده و با ارکستر فيلارمونيک نيويورک برنامهاي را تدارک ديده که عنوان «کنسرتي براي اتحاد» را برايش برگزيده است.
او از موسيقيداناني از کشورهاي مختلف مانند ايران و اسرائيل براي پيوستن به ارکستر فيلارمونيک دعوت کرده است تا در سالن ديويد گفن در سه روز مجموعه کنسرتي را روي صحنه ببرند. اينطور که پيداست آقاي گيلبرت با اين طرح، ايستاده تا يک تنه با بادهاي تفرقه که هر روزه بر فراز واشنگتن ميوزند، مقابله کند. از سويي او به قدرت پلسازي موسيقايي که بعد از جنگ جهاني دوم رخ داد، واقف است. سپس به مرور پنج قطعه موسيقي بهيادماندني از ديپلماسي موسيقايي پرداخته است.
کودتاي جنگ سرد
ون کليبرن، پيروزي گَرمي را در جنگ سرد در مسابقه پيانوي چايکوفسکي در مسکو در سال ١٩٥٨ بهدست آورد. همانطور که استوارت ايساکف در کتاب جديدش «زماني که جهان براي گوشدادن از حرکت ايستاد» مينويسد: «او مرد جواني بود که ترکيبي از رفتار تگزاسي و هوش موسيقايي داشت که توانست قلب اتحاد جماهير شوروي را نرم کند و حس دشمني آنها با غرب را به حالت تعليق درآورد. حتي ميتوان از حضور او و برندهشدنش به عنوان اولين نفري که برنده اين مسابقه شده بود اينطور استنباط کرد که او بذرهاي جنبش پروستاريکا را پاشيد».
رکوئيم بعد از جنگ
«رکوئيم جنگ» اثر بنيامين بريتن از آن آثار مشهور و قدرتمند است که در طول جنگ جهاني دوم به وسیله آهنگساز انگليسي که نامش با صلحطلبي گره خورده ساخته شده است. وقتي اين قطعه در سال ١٩٦٢ براي اولين بار در ستايش بازسازي کليساي جامع کاونتري (سنت مايکل) انگلستان اجرا شد که به دست نازيها تخريب شده بود. در اين اجرا خواننده تنور پيتر پيرس و خواننده باريتون ديتريخ فيشر-ديسکائو در کنار هم آواز خواندند. اينکه دو خواننده از اين دو کشور در کنار هم قرار گرفتند اتفاقي بهيادماندني و مؤثر بود.
ديوار افتاده
«سرود شادماني» شيلر تبديل به «سرود آزادي» شد وقتي لئونارد برنشتاين سمفوني ٩ بتهوون را در برلين تنها چند هفته بعد از فروافتادن ديوار ميان آلمان شرقي و غربي در سال ١٩٨٩ رهبري کرد. همخوانان و نوازندگان شامل نوازندگاني از آلمان شرقي و غربي، لنينگراد، لندن، پاريس و نيويورک بودند، اما بهيادماندنيترين چهره در آن اجرا از آن صورت خوانندگان کوچکي بود که عضو ارکستر گروه کر فيلارمونيک کودکان درسدن بودند؛ کودکاني که هرگز معني جدايي را نميفهمند؛ مگر اينکه پردهاي آهني ميانشان کشيده شود و اينگونه است که اين کودکان توانستند واژه «آزادي» را در سالن کنسرت در آن سال پر از حادثه طنينانداز کنند.
آتش خاورميانه
در تابستان ٢٠٠٦، جنگ ميان اسرائيل و لبنان اوج گرفت، زماني که «ارکستر شرق-غرب ديوان» براي اين کنسرت در الحمرا در گراناداي اسپانيا شروع به تمرين کرد. رهبر ارکستر «دانيل بارنبويم» و نويسنده فلسطيني «ادوارد سعيد» اين بنياد را تأسيس کردند که متشکل از موسيقيداناني از اسرائيل و کشورهاي همسايه بود. اين اتفاق در سال ١٩٩٩ افتاد و کمالگرايي اين پروژه باعث شده که حتي تا به امروز سرعت عملشان در واکنش به وقايع و تحولات ژئوپليتيکي سريع باشد.
آنسامبل متنوع
ارکستر سمفوني کلا مدلي است از دموکراسي و تلاش براي هدف جمعي. اما حتي سطحي بالاتر از اعتماد و شنيدن دوطرفه در موسيقي لازم است که منجر به بداههنوازي ميشود. اين همان هدفي است که يويوما، زماني که در سال ١٩٩٨ تصميم به تأسيس گروه جاده ابريشم گرفت به آن توجه کرد. در اينجا گروهي جمع شدهاند که قطعهاي اعجازآميز و جادويي ساخته شده به دست آهنگساز ايراني و نوازنده برجسته کمانچه کيهان کلهر را اجرا ميکنند. اين قطعه در همدردي و بهياد کردهاي يک شهر کوچک عراقي که مورد حمله سلاحهاي ويرانگر شيميايي قرار گرفته بودند ساخته و اجرا شده است.
منبع: روزنامه شرق