شرط ميلياردی توتال برای ايران
با اينكه حضور توتال در پارس جنوبي از خيلي پيشترها از سوي مقامات ايران و اين شركت اعلام شده بود، اما زمان آغاز به فعاليت اين شركت با وعدههاي مختلف مدام به تعويق ميافتاد. تا اينكه مديرعامل توتال در گفتوگو با رويترز اعلام كرد: «اين شرکت فرانسوي توسعه ميدان گازي بزرگ پارس جنوبي ايران را در تابستان جاري آغاز خواهد کرد».
رویداد۲۴-با اينكه حضور توتال در پارس جنوبي از خيلي پيشترها از سوي مقامات ايران و اين شركت اعلام شده بود، اما زمان آغاز به فعاليت اين شركت با وعدههاي مختلف مدام به تعويق ميافتاد. تا اينكه مديرعامل توتال در گفتوگو با رويترز اعلام كرد: «اين شرکت فرانسوي توسعه ميدان گازي بزرگ پارس جنوبي ايران را در تابستان جاري آغاز خواهد کرد».
در همين حال ديروز، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در مراسم امضاي تفاهمنامه بين شرکت ملي نفت ايران و شرکت اني ايتاليا براي انجام مطالعات توسعه ميدان گازي کيش و فاز سوم دارخوين و درباره متن قرارداد فاز ۱۱ پارس جنوبي گفت: متن قرارداد آماده است و احتمالا تا دو هفته ديگر امضا ميشود. بازگشت دوباره توتال به ايران، نخستين قراردادي خواهد بود كه يك شركت نفتي بزرگ با ايران پساتحريمي منعقد خواهد كرد. اين شركت در قالب يك كنسرسيوم با يك شركت چيني و شركت ملي نفت ايران، براي حضور در فاز ١١ پارس جنوبي وارد ميدان شده بود. پاتريک پويان، مديرعامل توتال گفت: پس از اينکه آمريکا تسهيل تحريمها عليه ايران را طبق توافق سال ۲۰۱۵ ادامه داد، اين گروه فرانسوي در ابتدا يک ميليارد دلار سرمايهگذاري انجام خواهد داد. واشنگتن هشدار داده است اگر تهران به توافق هستهاي با قدرتهاي جهاني پايبند نماند، ممکن است معافيت از تحريمها را لغو کند.
با اينهمه پويان در اين مصاحبه گفت: ارزش دارد يک ميليارد دلار ريسک کرد، زيرا يک بازار عظيم به روي ما گشوده ميشود. ما کاملا از ريسکهايي که وجود دارند، مطلع هستيم و احتمال بازگشت تحريمها و تغييرات مقررات را به حساب آوردهايم. ميدان فراساحلي پارس جنوبي براي نخستينبار در دهه ۱۹۹۰ ساخته شد و توتال يکي از بزرگترين سرمايهگذاران در ايران تا زمان وضع تحريمهاي بينالمللي بر سر فعاليتهاي هستهاي تهران در سال ۲۰۰۶ بود.
با اينهمه اين پروژه در مراحل ابتدايي قرار دارد. مديرعامل شركت ملي نفت ايران هم ديروز درباره موضوعي مبني بر اينکه شريک چيني توتال براي امضاي فاز ۱۱ پارس جنوبي آماده نيست، توضيح داد: اينطور نيست و فقط کار زماني تنظيم حضور مديران عامل طول کشيده است.
از سوي ديگر اول قرار بود قرارداد را امضا کنيم و بعد از ارگانهاي مختلف تأييديه اخذ کنيم اما اين سياست تغيير کرد و قرار است ابتدا هم ايران و هم اين شرکتهاي نفتي تأييديههاي لازم را از ارگانهاي مختلف بگيرند. كاردر با تأکيد بر اينکه بهتعويقافتادن امضاي قرارداد فاز ۱۱ پارس جنوبي ارتباطي به موضوعات سياسي ندارد، تصريح کرد: تيمي از شرکت توتال پنجشنبه هفته گذشته در ايران حضور داشت و مذاکرات به صورت حرفهاي تا صبح انجام شد. اگر توتال علاقه نداشت براي انجام مذاکرات به ايران نميآمد.هنوز مجوزهاي کامل براي امضاي اين قرارداد اخذ نشده است.
علي کاردر، مديرعامل شركت ملي نفت ايران، همچنين در امضاي تفاهمنامه بين شرکت ملي نفت ايران و شرکت اني ايتاليا براي انجام مطالعات توسعه ميدان گازي کيش و فاز سوم دارخوين، از برگزاري مناقصه ميدان نفتي آزادگان در دولت دوازدهم خبر داد و گفت: قسمت اول مناقصه برگزار شده است. ما دعوتنامهها را به شرکتهاي مختلف ارسال کرديم و در حال دريافت پاسخها هستيم. برخي از شرکتها اظهار علاقه کردند و برخي ديگر هم تمايلي براي شرکت در مناقصه اين ميدان نفتي نداشتهاند. شرکت ملي نفت به جاي اينکه همه اسناد را براي همه شرکتها بفرستد، اسناد را فقط براي شرکتهايي که در فهرست بودند، ارسال کرد و از آنها دعوت کردند اگر علاقهمند هستند، در مناقصه حضور داشته باشند. مديرعامل شرکت ملي نفت ايران ادامه داد: مناقصه بين شرکتهايي که اعلام آمادگي کردهاند، به صورت محدود برگزار ميشود. ما به اين شرکتها تا پايان هفته فرصت داده بوديم تا علاقه و آمادگي خود را اعلام کنند اما برخي از آنها درخواست زمان بيشتري کردند تا شرکاي خود را پيدا کنند.
او همچنين درباره اظهار تمايل هنديها براي توسعه فرزاد B و اينکه اين کشور توسعه فرزاد B را حق خود ميداند، پاسخ داد: اگر قرار باشد ابتداي قرارداد تحميلي صورت بگيرد، خوب نيست و در ۲۰ سال کار ما حل نميشود.
منبع: روزنامه شرق