تاریخ انتشار: ۱۶:۲۰ - ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۷

وزارت بهداشت: 50 درصد سرطان‌ها قابل پیشگیری هستند

بخش اعظم مرگ بر اثر سرطان در کمتر از 70 سال رخ می‌دهد.

رویداد۲۴-بخش اعظم مرگ بر اثر سرطان در کمتر از 70 سال رخ می‌دهد. معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه میزان شیوع سرطان در ایران بیشتر از متوسط جهانی نیست، گفت: بر اساس آمارها میزان شیوع سرطان در ایران 143 مورد در هر صدهزار نفر است که این آمار در مقایسه با آمار کل دنیا که 182 در هر 100 هزار نفر است بیانگر این است که سرطان در ایران بیشتر از متوسط جهانی نیست و سونامی سرطان واژه اشتباهی است که بر زبان‌ها افتاده است.

دکتر رضا ملک زاده در همایش پیشگیری از سرطان روده بزرگ که امروز در تالار ایوان شمس برگزار شد با تاکید بر اینکه 50 درصد سرطان‌ها قابل پیشگیری هستند، گفت: اگر بتوانیم به مردم آگاهی دهیم که قادر به پیشگیری از سرطان‌ها هستند و نسبت به درمان آگاهشان کنیم، گام بزرگی در حوزه سلامت برداشته‌ایم. در واقع بخش اعظم مرگ بر اثر سرطان در کمتر از 70 سال رخ می‌دهد که به آن مرگ زودرس می‌ گویند و این موضوع به عنوان یک معضل، نیازمند پیشگیری و پیگیری است و باید تلاش کنیم مردم به دلیل سرطان دچار مرگ زودرس نشوند.

وی در ادامه افزود: ثبت سرطان مبتنی بر جمعیت ایران در سال 93 نشان داد که در عرض یک سال حدود 113 هزار سرطان در کشور داشتیم، در گذشته که روش‌های ثبت سرطان کامل نبود تنها 30 درصد سرطان‌ها را محاسبه می‌کردیم و مابقی را به حساب نمی‌آوردیم که این آمار به پیشگیری از سرطان نیز کمک می‌کند و طبق این آمارها می‌توانیم بگوییم 143 مورد در هر صدهزار نفر در ایران سرطان را شاهد هستیم و در مقایسه با آمار کل دنیا که 182 در هر 100 هزار نفر است می‌بینیم سرطان در ایران بیشتر از متوسط جهانی نیست و سونامی سرطان واژه اشتباهی است که بر زبان‌ها افتاده است.

رئیس پژوهشکده گوارش و کبد ایران تاکید کرد: سرطان‌های دستگاه گوارش با آمار 28 درصد و بعد از آن سرطان سینه با 12 درصد از سرطان‌های شایع در زنان است، سرطان روده بزرگ در مردان سومین و در زنان دومین سرطان شایع است.

وی همچنین با اشاره به آمار 34 درصد در هر 100 هزار نفر؛ سرطان سینه را در زنان از سرطان‌های شایع دانست و گفت: با توجه به آمارها باید موضوع پیشگیری و غربالگری را برای گروه‌های مختلف جامعه مورد بحث و بررسی قرار دهیم.

ملک زاده اظهار کرد: سرطان روده بزرگ در زنان با 12 مورد در هر 1000 نفر سرطان شایعی است و این سرطان بعد از سرطان ریه و سینه سومین رتبه را به خود اختصاص داده است و 7 هزار مورد سرطان جدید روده بزرگ داریم که بر اساس ارجاع دیر هنگام منجر به فوت می‌َشوند.

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با بیان اینکه سالانه بالغ بر 7 هزار بیمار جدید داریم، گفت: با توجه به اینکه سالانه بالغ بر 7 هزار بیمار جدید داریم باید عوامل خطر را به جامعه معرفی کنیم و از آنجایی که 90 درصد افراد مبتلا به سرطان روده بزرگ بالای 50 سال هستند باید موضوع غربالگری را تلنگری برای این گروه سنی بدانیم.

به گفته وی، افراد با سابقه خانوادگی سرطان روده بزرگ 2 تا 3 برابر بیشتر از سایرین در معرض بیماری هستند و اگر به سرعت به کلینیک‌های پزشکی مراجعه کنند و غربالگری انجام دهند در مراحل اولیه تشخیص داده خواهند شد و 90 درصد قابل معالجه خواهند بود.

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت اظهار کرد: سن ابتلا به سرطان روده بزرگ در کشور و به ویژه در افراد با سابقه فامیلی کاهش پیدا کرده است و باید افراد با مشاهده تغییراتی در عادت اجابت مزاج، کاهش وزن ناشناخته، کم خونی،‌ درد مستمر در شکم و لگن و خونریزی از مقعد به پزشک مراجعه کنند.

30 درصد ایرانیان درگیر چاقی و انواع سرطان‌ها هستند

دکتر ملک زاده تغذیه ناسالم،‌ مصرف زیاد گوشت قرمز و مصرف کم سبزیجات را از عوامل خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ دانست و افزود: 30 درصد خانم‌ها و 18 درصد مردان ایرانی توده بدنی بیش از 30 دارند این گروه‌ها در معرض چاقی و انواع سرطان‌ها هستند، نیمی از ایرانیان مصرف سبزی و میوه‌جات پایین دارند.

وی در ادامه نوشیدن الکل و استعمال مواد مخدر را از عوامل مبتلا به سرطان دانست و گفت: 10 درصد ایرانیان بالای 40 سال مصرف تریاک دارند و 15 درصد ایرانیان درگیر دخانیات هستند.

ملک زاده گفت: با توجه به اینکه 90 درصد ایرانیانی که تحرک بدنی کافی ندارند، مستعد بیماری‌های گوناگون و همچنین سرطان هستند، کم تحرکی فیزیکی و چاقی،‌ سن،‌ نژاد و قومیت، سابقه فامیلی پلیپ روده، سابقه فردی، بیماری‌های التهابی روده،‌ سابقه خانوادگی سرطانی کولن یا پلیپ‌های پیشرفته، سابقه پیوند اعضا از عوامل خطر سرطان شناخته می‌شوند.

وی با بیان اینکه افراد با کبد چرب 4 برابر سایرین سرطان می‌گیرند، اظهار کرد: افراد با کبد چرب 4 برابر سایر افراد احتمال ابتلا به سرطان کولون را دارند که باید این گروه‌ها با سبک زندگی سلامت و بهره‌مندی از مواردی که گفته شد عوامل خطر را کاهش دهند و اگر کسی چند مورد از عوامل خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را داشت قبل از سنین 50 سالگی باید به مراکز درمانی به صورت دوره‌ای مراجعه کند و با آزمایش خون مخفی و کولونوسکوپی که پزشک معالج پیشنهاد می‌کند نسبت به مداخله زود هنگام به درمان اقدام کند.

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت تصریح کرد: افرادی که از بهداشت دهان و دندان بهره‌مند هستند، کمتر در معرض انواع سرطان‌ها به ویژه سرطان دستگاه گوارش هستند و از سلامت بیشتری در ارگان‌های قلب و عروق بهره‌مند خواهند شد.

وی اظهار کرد: هدف غربالگری تشخیص زودرس سرطان کولون است و سن شروع غربالگری کلیه افراد 50 سال و بالاتر است اما افراد با سابقه فامیلی سرطان، 10 سال زودتر باید به غربالگری مراجعه کنند و نسبت به درمان روند صحیح را طی کنند.

ملک زاده در ادامه اظهار کرد: افراد با نشانگان ژنتیکی سرطان کولون باید روش‌های غربالگری را جدی بگیرند و با روش‌های تشخیصی بنا بر صلاحدیدی پزشک نسبت به درمان اقدام کنند.

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت در پایان گفت: با توجه به اینکه سرطان‌ها در کشور قبال پیشگیری و درمان هستند باید هرچه زودتر افراد در روند درمان قرار بگیرند که در این عرصه وزارت بهداشت گام‌های خوبی را برداشته است و امیدواریم با آگاه سازی جامعه شاهد ارتقای سلامت هموطنانمان باشیم.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما