تلاش اروپاییها برای تداوم همکاری با ایران
رویداد۲۴-سی ان ان: «تهدید بزرگ در عرضه نفت، کاهش تولید نفت ونزوئلاست نه کم شدن صادرات نفت ایران، زیرا بعید است مشتریان بزرگ نفت ایران از تحریمهای امریکا پیروی کنند.» «تهدید بزرگ در عرضه نفت، کاهش تولید نفت ونزوئلاست نه کم شدن صادرات نفت ایران، زیرا بعید است مشتریان بزرگ نفت ایران از تحریمهای امریکا پیروی کنند.» این محور گزارشی در شبکه خبری «سیانان» امریکاست که به نقل از تحلیلگران نفتی مانند «کریستین ملک» در بانک سرمایهگذاری «جیپی مورگان» امریکا نوشته است: «صادرات نفت ایران تغییری نخواهد کرد و تهران به احتمال زیاد تحریمهای اقتصادی امریکا را با صادرات نفت بیشتر به کشورهایی مانند ترکیه و هند دور خواهد زد.»
این قبیل تحلیلها و البته تحرکات کشورهای اروپایی برای حفظ همکاری با ایران بعد از ادعاها و شرط گذاریهای وزیر خارجه امریکا برای ایران بیشتر شده است بخصوص که «پمپئو» در قالب استراتژی جدید امریکا برای ایران از اعمال فشارها و تحریمهای سنگین علیه تهران خبر داده است. علاوه بر سه کشور اروپایی طرف توافق هستهای که در چارچوب گفتوگوهایی برای بهرهمند شدن ایران از منافع برجام اراده خود برای حفظ توافق هستهای را نشان دادهاند، سایر کشورهای قاره سبز هم بر ادامه مراوده با تهران تأکید دارند.
«رومان اسکولانو» وزیر اقتصاد اسپانیا در مجلس سنای این کشور گفت، کشورش در حال کار با بروکسل برای حل بحران ایجاد شده به دلیل ترک برجام توسط امریکاست و امیدوار است روابط تجاری و منافع شرکتهای اسپانیایی در ایران با این کار حفظ شوند. وی افزود: «انجام تعهدات ایران به این بستگی دارد که امتیازات مالی مرتبط با توافق هستهای را بویژه درباره فروش نفت، دریافت کند و درآمد حاصل از کسب و کار با شرکتهای اروپایی به این کشور انتقال یابد.»
تداوم فعالیت بانکهای آلمانی با ایران
در ادامه مخالفتهای عملی اروپا با امریکا، روزنامه «فرانکفورتر» گزارش داده است که گروهی شامل 6 بانک آلمانی (بانکهای تعاونی که عمدتاً به شرکتهای متوسط خدمات بانکی ارائه میدهد) میخواهند با وجود خطر تحریمهای امریکا علیه ایران، همچنان کارهای مالی را برای شرکتهایی که میخواهند به این کشور کالا و خدمات صادر کنند، انجام دهند.
«پاتریسیا مِلفی»، مدیر مرکز فعالیتهای بینالمللی در فوُلکس بانک گفت: «ما در کار جابهجایی پول با کشورهای دشوار تخصص داریم. در این مرکز از جمله مؤسسههای فُولکس بانک در وورتمبرگ، فورتزهایم، هایل برُون، کونستانس، شوارتزوالد- دوناو- نِکار و فُولکس بانکِ متحد عضویت دارند.» مِلفی افزود: «مادام که شرکتها و بانکها مقررات اتحادیه اروپا و سازمان ملل را رعایت کنند، نمیتواند اتفاقی بیفتد.»
لودریان: تحریمهای امریکا مشوق گفتوگو نیست
در ادامه اعلام مخالفتهای اروپاییها با مواضع امریکاییها علیه ایران، «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه بار دیگر بازگشت تحریمهای هستهای امریکا علیه ایران را مورد انتقاد قرار داده و آن را باعث تشدید ناآرامی در منطقه دانست.
لودریان در گفتوگو با یک شبکه رادیویی فرانسه گفته است که «تحریمهایی که قرار است علیه ایران به جریان افتد، مشوق گفتوگو نخواهد بود.» او مدعی شده این تحریمها موقعیت و اهمیت محافظهکاران در ایران را تقویت و موضع روحانی را که طرفدار مذاکره است، تضعیف خواهد کرد.» در همین حال اتریش هم از تهدید امریکا به بازگشت تحریمهای هستهای ایران انتقاد کرد. «کارین کنایزِل»، وزیر خارجه اتریش به روزنامه آلمانی «ولت» گفت: «اگر تحریمهایِ دوباره برقرار شده از سوی امریکا علیه ایران در آینده فراتر از مرزهای امریکا نیز معتبر باشند، این به معنایِ نقض آشکار حقوق بینالملل از سوی واشنگتن است.» او افزود: «تهدید امریکا مبنی بر تحریم شرکتهایی که بخواهند بعد از خروج این کشور از قرارداد هستهای همچنان با ایران کار تجاری انجام دهند، براحتی قابل پذیرفتن نیست.» وزیر خارجه اتریش ادامه داد: «اتحادیه اروپا باید به نقض حقوق بینالملل واکنش نشان دهد، همان گونه که در موارد دیگر انجام دادهایم.»
ترامپ: از برجام هیچ چیزی گیرمان نیامد
مخالفت آشکار اروپا با موضع امریکا در قبال ایران در حالی است که رئیس جمهوری امریکا یک بار دیگر از تصمیم خروج از برجام حمایت کرد. دونالد ترامپ که در یک گردهمایی در واشنگتن صحبت میکرد، در بخشی از سخنرانیاش به برشمردن «دستاوردهای سیاست خارجی» دولتش پرداخت و گفت: «ما توافق هستهای وحشتناک، یکسویه و ترحم برانگیز با ایران را ترک کردیم. یکی از بدترین توافقهایی بود که تا حالا در موردش مذاکره کرده بودیم. هیچ چیز گیرمان نیامد.»
این در حالی است که پافشاری ترامپ بر اجرای سیاست ضد ایرانیاش با انتقاد شدید تحلیلگران رسانه ای امریکا روبهرو شده است. روزنامه «واشنگتن پست» شانس ترامپ برای موفقیت را با خروج از برجام کم دانسته و نوشته: «متحدان اروپایی و کلیدی امریکا نه تنها به توافق هستهای پایبند ماندند بلکه درصدد هستند تا در برابر تحمیل تحریمهای ثانویه امریکا علیه سایر طرفهای توافق مقاومت کنند.
در واقع انگیزه کشورهای اروپایی در این اقدام حفظ ایران در توافق و حمایت از شرکتهای اتحادیه اروپا بوده است.» به نوشته این رسانه معتبر غربی، «یکی از خطرات برای امریکا این است که واشنگتن هیچ شریکی برای اعمال فشار به ایران برای تغییر رفتار و وادارسازی ایرانیها برای مذاکره جدید در مورد مسائلی که ترامپ درصدد اصلاح آن است ندارند. در واقع امریکا با خروج از برجام باعث شده که اتحادیه اروپا شتابان درصدد حفاظت از ایران در برابر تحریمهای امریکا باشد.»
وال استریت ژورنال هم در گزارشی به نقل از دنیس راس، مشاور رئیس جمهوری سابق امریکا نوشته است: «ترامپ با خروج از برجام به نفع ایران عمل کرد و هم توانست بین اتحاد امریکا و اروپا شکافی ایجاد کند و هم اجماع بینالمللی در مورد تحریمها تضعیف شد و علاوه بر این، ایران را به عنوان یک طرف بی گناه و مظلوم معرفی کرد.» این رسانه غربی همچنین اشاره کرد که «مقامات اتحادیه اروپا درصدد پیشبرد برنامههایی برای دسترسی کاملتر ایران به وامهای اتحادیه اروپا و بانک سرمایهگذاری اروپا و همچنین تقویت خطوط اعتباری برای شرکتهایی است که با حداقل دخالت امریکا درصدد سرمایهگذاری در ایران هستند.»
روسیه: درخواستهای امریکا از ایران غیر قابل قبول است
علاوه بر کشورهای اروپایی روسیه هم بابت تهدید امریکا به تحریم شدید ایران هشدار داد. سخنگوی وزارت خارجه روسیه تأکید کرد، تحریمهایی که امریکا به صورت کاملاً یکجانبه علیه ایران وضع کرده و در آینده وضع خواهد کرد، کاملاً غیرقانونی است. بنا بر گزارش «راشاتودی»، ماریا زاخارووا، در نشست خبری خود با اشاره به مسأله خروج امریکا افزود: «مسکو همکاری با دیگر طرفهای برجام را ادامه خواهد داد تا این توافق را حفظ کند.» او ادامه داد: «کمیسیون مشترک که قرار است در تاریخ 25 مه (4 خرداد) در وین تشکیل جلسه دهد، درباره سرنوشت این توافق تصمیمگیری خواهد کرد. این نخستین جلسهای خواهد بود که بدون حضور امریکا برگزار میشود.» این دیپلمات روس همچنین تأکید کرد: «تهران به تمام تعهدات خود ذیل این توافق هستهای عمل کرده و آژانس بینالمللی اتمی نیز این مسأله را تأیید کرده است که این مسأله بسیار مهمی است.» سخنگوی وزارت خارجه روسیه در ادامه با اشاره به اظهارات اخیر وزیر خارجه امریکا گفت: «درخواستهایی که امریکا درباره ایران مطرح کرده، برای تهران غیرقابل قبول است.»