سوئد پیشرو در توسعه فناوری کاشت ریزتراشه در انسان
رویداد۲۴-این روزها بازار فناوریهای پوشیدنی پرشتابتر از همیشه رو به جلو حرکت میکند. استقبال عمومی از ساعتهای هوشمند و مچبندهای تناسب اندام با قابلیت اندازهگیری ضربانقلب و... به حدی زیاد شده است که بهرهگیری از چنین ابزاری برای انسانهای قرن 21 به یک هنجار عمومی تبدیل شده است. با این حال در چند سال اخیر پیشرفتهای قابل توجهی در این حوزه و بخصوص ریزتراشهها صورت گرفته است؛ پیشرفتهایی که به لحاظ علمی، افقهای تازهای را پیشروی بشریت گشوده است.تزریق ریزتراشهها به پوست انسان
یکی از کشورهای پیشرو در بهرهگیری از فناوری ریزتراشهها، کشور سوئد است.در حال حاضر حدود 3 هزار سوئدی حامل ریزتراشههایی با کدهای مخصوص به خود هستند که میتوانند به کمک آن بلیتهای قطار و مترو را خریداری کرده و ضمن دسترسی به کارتهای اعتباری و کدهای ورودی از آن بهعنوان کارت هویت خود استفاده کنند. اندازه این ریزتراشهها به اندازه یک دانه برنج بوده و در زیر پوست انسانها تزریق و کاشته میشود. بسیاری از مردم این کشور اروپایی علاقهمندند تا با کاشت این فناوری به نگرانیهای دائمی خود نسبت به احتمال نقض و افشای اطلاعات خصوصی پاسخ دهند.
این فناوری کوچک برای نخستین بار در سال 2015 در سوئد (بهگونهای محرمانه) و چندین کشور دیگر مورد استفاده قرار گرفت. از آن زمان تاکنون سوئدیها در این زمینه بسیار فعال عمل کرده و با توجه به علاقه وافر مردم این کشور به بهرهگیری از فناوریهای نوین، ریزتراشهها جایگاه محبوبی در میان مردم این کشور یافته است. دو سال بعد (2017) کمپانی سوئدی SJ بهعنوان یک شرکت فعال در حوزه حمل و نقل ریلی اعلام کرد بلیتهای الکترونیکی ذخیرهشده در ریزتراشههای کاربران را قبول میکند. به این ترتیب ابتدا مسافران باید این فناوری را در دست خود تزریق میکردند. پس از خرید بلیت به صورت الکترونیکی، اطلاعات آن روی ریزتراشه ذخیره شده و مأمور قطار با قرار دادن گوشی روی دست کاربر، اطلاعات مورد نیاز را دریافت و بلیت مسافر را چک میکرد.
اولریکا کلسینگ، یکی از 3 هزار سوئدی است که یک ریزپردازنده را در دست خود تزریق کرده است تا شیوهای جدید از زندگی در عصر جدید را تجربه کند. این دختر 28 ساله برای ورود به محل کار خود، به سادگی دست خود را روی یک جعبه کوچک قرار داده و قبل از باز کردن دربها، یک کد را تایپ میکند. اولریکا طی مصاحبهای با خبرگزاری فرانسه گفت: این فناوری بسیار سرگرمکننده است؛ چرا که من چیزی جدید را تجربه میکنم که پیشتر آن را نداشتم و حال با این روش قدم گذاشتن به آینده برایم جذابتر شده است. وی افزود: این تراشه از سال گذشته تبدیل به یک کیف دستی الکترونیکی شده است و حتی کارت بدنسازی خود را نیز در آن قرار دادهام.
موافقین و مخالفین
ورود تراشه هوشمند به بدن انسان، علیرغم استقبال عمومی در بسیاری از کشورها، با انتقادات بسیاری همراه بوده است. بهگونهای که برخی کارشناسان اعلام کردند این امر امکان جمعآوری همه اطلاعات شخصی را فراهم کرده و اگر ایمنی لازم در این زمینه برقرار نشود، این اطلاعات براحتی هک میشوند. اما جوان استلند، متخصص در حوزه کاشت ریزپردازنده از بعدی دیگر به این موضوع نگاه کرده و معتقد است اگر ما تمام اطلاعات شخصی را در پوست خود حمل کنیم، قطعاً کنترل بیشتری نیز بر آنها خواهیم داشت. «بن لیبرتون» یک میکروبیولوژیست در شهر لند نیز معتقد است این فناوری میتواند عفونتها یا واکنشهای سیستم ایمنی در بدن انسان ایجاد کرده و زندگی فرد را به خطر اندازد.