تاریخ انتشار: ۱۱:۱۷ - ۰۸ مرداد ۱۳۹۷
سفیر پیشین ایران در فنلاند:

ماجرای باب‌المندب ارتباطی به حرف‌های روحانی ندارد/ تهدیدهای رییس جمهور ایران را برجسته کردند

یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: به هیچ عنوان نمی‌توان واقعه‌ای را که در تنگه باب‌المندب رخ داده است را مربوط به سخنان رییس‌جمهور دانست.
ماجرای باب‌المندب ارتباطی به حرف‌های روحانی ندارد

رویداد  در خصوص ادعای عربستان درباره نقش ایران در مورد حمله قرار گرفتن نفتکش‌هایش در تنگه باب‌المندب توسط انصارالله گفت:  آنچه که ما می‌گوییم یک تحلیل است و متکی است بر یک سری اطلاعاتی که توسط رسانه‌های مختلف منتشر شده است. ممکن است که اطلاعات جدیدتری  وجود داشته باشد که شرایط را تغییر دهد به عنوان مثال برخی منابع در خصوص اینکه کشتی مورد هدف قرار گرفته در باب‌المندب کشتی نفتکش بوده یا کشتی جنگی اختلاف‌نظر دارد.

او افزود: انصارالله کشتی را جنگی عنوان کرده و منابع عربستانی گفته‌اند کشتی نفتکش بوده است. در این بین هم منبع ثالثی هنوز ادعای هیچ کدام از طرفین را تایید نکرده است. تحلیل صحنه عملیات بحث مستقلی است.

فقط صحبت‌های تهدیدی رئیس‌جمهور را برجسته کردند

این دیپلمات با سابقه ادامه داد: درباره صحبت‌هایی که آقای رییس‌جمهور داشتند فکر می‌کنم چند مساله مورد توجه است در مورد صحبت‌های ایشان باید بگویم که یک عده فقط صحبت‌های تهدید را برجسته کردند در صورتیکه صحبت‌های ایشان یک مجموعه است. ایشان همان زمان که می‌گوید جنگ با ایران مادر جنگ‌هاست بلافاصله هم مطرح می‌کند که صلح با ایران هم مادر صلح‌هاست. این یعنی به هرحال ایران آماده دفاع است و همزمان توجه به تعامل منطقه و صلح را مدنظر دارد.  

موسوی افزود: در خصوص بحث دیگر آقای رییس‌جمهور که گفتند اگر بنا باشد نفت ایران صادر نشود، نفت هیچ یک از همسایه‌ها صادر نخواهد شد، بحث کاملا منطقی است؛ به این معنا که ایران نمی‌تواند در منطقه‌ای باشد که نفت رقبا جایگزین نفت صادراتی ایران شود. اما اینکه الزاما چه عملیات مشخصی در این ارتباط برنامه‌ریزی شده است در صحبت‌های آقای روحانی مطرح نشده است و مساله تنگه هرمز در صحبت‌های طرف دیگر مطرح شد. پس از آن هم رییس‌جمهور در بحث چگونگی کار گفتند تنگه هرمز یکی از راه‌ها و آسان‌ترین آنها است.

تنگه باب‌المندب ارتباطی به سخنان رییس‌جمهور ندارد

وی ادامه داد: در این شرایط به هیچ عنوان نمی‌توان واقعه‌ای را که در تنگه باب‌المندب رخ داده است، مربوط به سخنان رییس‌جمهور مرتبط بدانیم؛ چراکه در باب‌المندب اتفاقات دیگری در جریان است. آنچه که در باب‌المندب گذشته است بطور مستقیم مربوط به جنگ دو کشور یمن و عربستان با هم است. جنگی که از ابتدا عربستان سعی داشت اینطور وانمود کند که موضوع یمن نیست بلکه این انصارالله است که با عربستان وارد جنگ شده و آنها را هم گروهی وابسته به ایران عنوان می‌کند.

موسوی با بیان اینکه ریاض به دنبال تغییر دادن صورت مساله است، گفت: اولا درگیری بین عربستان  با یمن به عنوان دو کشور است. ثانیا درباره آنچه که در صحنه عملیاتی می‌گذرد، اگر تاریخ یمن را ببینیم انصارالله نماینده گروهی هستند که هزار سال در یمن حاکم بودند، امامان زیدی حدود صد سال حکومت را در یمن در اختیار داشتند و همیشه هم درگیری‌های مختلفی با عربستان داشتند، همانطور که جنگ قبلی عربستان با یمن هفت سال طول کشیده بود. این حرف‌ها که الان از سوی عربستان مطرح می‌شود صرفا برای تحریف واقعیت است. 

عربستان دنبال بهره‌برداری سیاسی از طریق انتشار اخبار دروغین است

وی در تحلیل علت انتشار اخبار غلط از سوی عربستان گفت: حدود یک ماه پیش عربستان کل نیروهایش را جمع کرد تا بتواند از طریق تصرف بندر حدیده ضربه‌ای به یمن وارد کند، اما موفق نشد. ریاض  به دنبال این بود که با پیروزی نظامی در حدیده موضوع جنگ یمن را به شکلی تمام کند؛ چراکه در حال حاضر نه تنها به لحاظ نظامی شکست خورده بلکه به لحاظ سیاسی هم دستش خالی است.

موسوی گفت: حال در خصوص ماجرای رخ داده در دریای سرخ که در نخستین بیانیه انصارالله به عنوان کشتی جنگی عربستان از مورد حمله یاد شده است، به دنبال بهره‌برداری سیاسی از طریق انتشار اخبار دروغین هستند و اعلام می‌کنند می‌خواهیم عبور و مرور نفتکش‌هایمان را از تنگه باب‌المندب قطع کنیم تا با اعمال فشار بر آمریکایی‌ها آنها را ترغیب کنیم تا در موضوع یمن مداخله نظامی انجام دهند. 

لازمه تشکیل ناتوی عربی این است که اختلافات قطر و عربستان حل شود

این کارشناس مسائل بین‌الملل در خصوص خبر منتشر شده مبنی بر تلاش آمریکا برای تشکیل ناتوی عربی گفت: بحث ناتوی عربی پیش از این هم بارها مطرح شده بود و واقعیت مطلب این است که شورای همکاری خلیج فارس که در یک مقطعی از تاریخ در دوران جنگ ایران و عراق شکل گرفت به دنبال این بود که مجموعه کشورهای عربی حوزه خلیج فارس را بصورت یک دفاع دسته جمعی شکل دهد اما اتفاقات بعدی که شکل گرفت باعث شد تا این شورا از هم بپاشد.

موسوی یادآور شد: مخصوصا بعد از ماجرای قطر ما دیگر عملا ساختاری با عنوان شورای همکاری خلیج فارس نداریم و به این موضوع اختلافات عمان با امارات و جنگ یمن را هم باید اضافه کنیم. حال آمریکا به دنبال احیای این شورا در قالب جدیدی با عنوان ناتوی عربی با اضافه کردن اردن و مصر است. لازمه این موضوع هم این است که ابتدا اختلافات قطر و عربستان حل شود که در غیر اینصورت قطعا هر حرکتی به شکست می‌انجامد.

منبع: ایلنا
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما