عبدالله ناصری، در گفتگو با رویداد۲۴:
تغییر کابینه، حداقل سپاس از همراهی مردم در انتخابات است
عضو شورای مشورتی سیدمحمد خاتمی، با اشاره به نتایج انتخابات مجلس و همراهی قابل توجه مردم با دولت برای تشکیل مجلسی همسو تاکید میکند که حداقل سپاسی که رییس جمهوری میتواند برای این همراهی داشته باشد اعمال تغییرات در کابینه به ویژه در حوزههای اقتصادی و اجتماعی برای هر زودتر ملموس شدن آثار برجام بر معیشت مردم دانست.
رویداد۲۴- عضو شورای مشورتی سیدمحمد خاتمی، با اشاره به نتایج انتخابات مجلس و همراهی قابل توجه مردم با دولت برای تشکیل مجلسی همسو تاکید میکند که حداقل سپاسی که رییس جمهوری میتواند برای این همراهی داشته باشد اعمال تغییرات در کابینه به ویژه در حوزههای اقتصادی و اجتماعی برای هر زودتر ملموس شدن آثار برجام بر معیشت مردم دانست.
حسن روحانی از ابتدای چینش کابینه خود همواره با مشکلی به نام مجلس نهم برای جلب رای اعتماد روبرو بوده، مشکلی که با روی کار آمدن مجلس دهم از بین خواهد رفت.
اینک حسن روحانی میتواند تغییرات گستردهای را در کابینه خود اعمال کند، که شاید بزرگترین هدف از این کار توجه به مسائل معیشتی و اقتصادی در حدود یک سال باقی مانده از دولت اول وی و در عصر پسابرجام باشد.
رویداد۲۴ در همین راستا گفتوگویی با عبدالله ناصری،عضو شورای مشورتی سیدمحمد خاتمی داشته که مشروح آن را ادامه میخوانید.
رویکرد کلی شما نسبت به تغییرات در کابینه پس از روی کار آمدن مجلس دهم و از بین رفتن سنگ پراکنیهای مجلس نهم در این راستا چیست؟
با توجه به اینکه تقریبا سه چهارم از عمر دولت اول روحانی پشت سر گذاشته شده، و تلاش عمده دولت نیز در این مدت متوجه برجام به عنوان یکی از مهمترین دستاوردهای تاریخ معاصر ایران بوده، طبیعتا دولت در حوزههای دیگر نمیتوانست به یک معنا کار چندانی صورت دهد. مهمترین حوزه به عنوان دغدغه مردم، حوزه معیشت و اقتصاد است که به طور جدی با وضعیت تحریمها گره خورده بود، اما امضای برجام نیز به این معنا نیست که کار به یکباره تمام میشود و همه چیز به محض امضای برجام سامان میگیرد. نظام تحریمها و قطعنامهها آنچنان پیچیدگی داشته که مردم ما باید به آثار کوتاه مدت فکر نکنند و بنابراین باید در یک دوره دراز مدت و میان مدت آثار اقتصادی امضای برجام را مشاهده کنیم. اما دولت باید در این مدت باقی مانده قطعا با توجه به پیامی که مردم در انتخابات ۷ اسفند و ۱۰ اردیبهشت به دولت دادند، دستاوردی برای ملت رقم بزند و به نظر میرسد که حداقل کاری که دولت میتواند و البته باید انجام دهد، تغییر و تحول در عرصه نظام مدیریتی به خصوص بخشهای اقتصادی و اجتماعی است که این تغییرات موجب کارآمدی و هماهنگی بیشتر در دولت شود. نکته مهمتر اینکه این تغییرات تاثیر روانی خواهد داشت، چرا که به نظر میرسد که جامعه امروز این موضوع را درک کرده که آثار برجام، آثار کوتاه مدتی نیست اما این انتظار حداقلی را از رئیس جمهور دارد که بتواند یک فضای روانی ایجاد کند به این معنا که تغییرات مدیریتی را نه تنها در سطوح کابینه بلکه در عرصه مدیریت میانی، استانی و شهری نیز شکل دهد.
با در نظر گرفتن سنگ پراکنیهای مجلس نهم در مسیر چینش کابینه دلخواه دولت روحانی و البته همراستا بودن مجلس دهم با دولت، اینک آرایش کابینه روحانی چه تغییراتی را شاهد خواهد بود؟
با قطع و یقین میتوان گفت که با شکل گیری مجلس جدید، دست آقای روحانی در هر نوع تغییر و تحولی در عرصه کابینه باز خواهد بود و مجلس با او همراهی خواهد کرد. بنابراین، انتظار جامعه مبنی بر این تغییرات، انتظار از شخص رئیس جمهور است، این اراده باید برای تغییر و تحول در شخص رئیس جمهور محقق شود. بنابراین این تغییرات میتواند هرچه بیشتر و برای اقناع جامعه، نخبگان و حوزه سرمایه گذاری خصوصی و... صورت گیرد، اما این بدان معنا نیست که کابینه ۱۰۰ درصد و کاملا دچار تغییر و تحول شود و اصلا چنین انتظاری از روحانی نیست. واقعیت آن است که به دلیل عدم همراهی مجلس قبلی، روحانی با محدودیتهایی برای چینش کابینه روبرو بود، اما امروز جامعه این انتظار را دارد که حداقل در یک سال باقی مانده موفق شود با مجلس همسوی خود این آرزو را محقق کند. این امر قطعا در انتخابات ۱۳۹۶ تاثیرات مثبتی برای روحانی به همراه خواهد داشت و در افزایش آرای وی موثر خواهد بود.
مطالبات مردم ایجاب میکند که دولت پس از برجام، در یک سال باقی مانده تا حدود زیادی به فکر معیشت مردم باشد. با توجه به این مطالبات اجتماعی، تغییرات کابینه بیشتر در چه حوزههایی خواهد بود؟
حوزه اقتصادی به معنای عام آن؛ یعنی حوزه برنامه ریزی اقتصادی و اجتماعی و رفاهی، حوزه صنعتی کشور و هم حوزه پولی و مالی کشور، حوزههایی هستند که جامعه و نخبگان قطعا انتظار تغییر و تحولات جدی در آنها را دارند. با این وجود تمام این تغییرات منوط به این است که روحانی تا چه حد این انتظارات را جدی تلقی کند.
بنابراین از نظر شما وزرای حوزههای اقتصادی، صنعتی و امور اجتماعی قطعا تغییر خواهند کرد؟
به نظر بنده باید تغییرات چه در سطح کابینه و چه در سطح استانی اعمال شود؛ این موضوع حداقلِ تقدیر و سپاسی است که شخص رئیس جمهور و دولت میتواند از همراهی جامعه با او برای شکل گرفتن یک مجلس هسو، به عمل آورد. این حداقل کاری است که روحانی باید انجام دهد.
کدام چهرهها میتوانند کاندیدای جایگزینی در کابینه در تغییرات احتمالی باشند؟
روحانی در دولت اول خود، در بحث چینش کابینه، موضوع پذیرش مسئولیت را با چهرههایی در میان میگذاشت و این چهرهها به دلیل ماهیت مجلس نهم، استنکاف میکردند. اینک با شکل گیری مجلس جدید، همان چهرهها حتما با طرح مجدد موضوع پذیرش مسئولیت، روحانی را همراهی خواهند کرد. چهرههای بسیار توانمندتر از اعضای کابینه وجود دارند که صرفا به دلیل ماهیت مجلس نهم که کاملا رو در رو با دولت بود، از پذیرش مسئولیت در کابینه سر باز زدند. با تمام این تفاسیر، اراده روحانی در شکل دادن به این تغییرات از همه عوامل مهمتر است. حتی به دلیل همسو بودن مجلس دهم با دولت، از نمایندگان مجلس آینده نیز این انتظار میرود که در همین راستا مطالباتی را از شخص رئیس جمهور داشته باشند.