ترخیص قطعات در گمرک مانده راه حل افزایش تولید
رویداد۲۴ طبق دستور وزیر صمت باید ۸۰ درصد تولید موجود خودروسازان به تعهدات این شرکتهای تولیدکننده خودرو تعلق بگیرد و بهدست مردمی برسد که برای دریافت خودرو ثبت نام کردهاند.
در اصل خودروسازان پیش از هربرنامه ریزی برای خط تولید خود و یا برای جبران زیان سالیانه شان باید به فکر انجام تعهدات خود باشند تا در مرحله نخست مشتریان معترض به حق و حقوق خود برسند و از صفهای مشتریان ناراضی کاسته شود.
البته که در این کار سیاستهای وزارت صمت بر این است که التهاب بازار با افزایش عرضه خودروسازان کاسته و دست دلالان نیز از این بازار کوتاه شود.
اما این روزها کمبود لوازم یدکی و قطعات خودرو به یکی از معضلات عجیب خودروسازان و حتی تعمیرکاران در بازار شب عید که مردم برای اورهال خودروهایشان برای سفرهای نوروزی مراجعه میکنند تبدیل شده است.
حدود ۳ هزارکانتینر قطعات خودرو پشت درهای گمرک مانده و خودروسازان که واردات این قطعات را بر عهده داشته اند جرات نمیکنند برای ترخیص این قطعات اقدام کنند.
به گونهای که عزیز شمس مدیرکل گمرک چابهار به هردو خودروساز ۲۰ روز مهلت داده است تا کانتینرهای خود را ترخیص کنند، در غیر اینصورت این کانتینرها متروکه اعلام خواهد شد.
او همچنین علت تعلل خودروسازان را اعلام کرده و میگوید خودروسازان اطمینان ندارند بانک ارز ۴۲۰۰ تومانی به آنها اختصاص دهد و نگران اند که این اجناس را ترخیص کرده و با نرخ ارز ۴۲۰۰ تومان بهفروش برسانند و بانک بعداً اعلام کند نمیتواند با این نرخ ارز را در اختیار آنها قرار دهد.
او نیز خاطر نشان کرده است که انتقال اجناس از گمرک به انبارهای خودشان هم برایشان میسر نیست چراکه اگر این کار را انجام دهند تعزیرات میآید این قطعات را بهعنوان احتکار محسوب میکند و این خود نیز مشکل زا است.
محمد مودودی سرپرست سازمان توسعه تجارت ایران نیز بر این موضوع تاکید است و عنوان کرده تردید در دریافت ارز بانکی و نیمایی یکی از دلایل تعلل در ترخیص قطعات خودرو در گمرکات است.
مهرداد جمال ارونقی معاون فنی و امور گمرکی گمرک ایران روز گذشته با صحه گذاشتن بر صحبتهای مدیرکل گمرک چابهار درباره مشکل ترخیص نشدن لوازم یدکی واحدهای تولیدی بیان کرد که سیاستهای اتخاذ شده وزارت صمت ارتباطی با گمرک ندارد. تا زمانی که کالای وارداتی به گمرک اظهار نشده است، گمرک پاسخگو نیست و امکان انجام تشریفات گمرکی وجود ندارد.
به هرحال باز شدن این گره به گفته همه مسوولان گمرکی و خودروسازان به دست دولت است و مشخصا تا زمانی که مشکل ارز بانکی و نیمایی برای واردکنندگان در بخشهای مختلف حل نشود این تولیدکنندگان هستند که متضرر میشوند. از سویی خواب اجناس در گمرک نیز باعث استهلاک و مشکلات دیگری برای قطعات است که آن را هم نباید نادیده گرفت.
سیاستها و تصمیمهایی که از سوی وزارت صمت در آشفته بازار اقتصادی کشور گرفته میشود میتواند این روزها بسیار برای خودروسازان سرنوشت ساز باشد و انتظار میرود که این روند ترخیص قطعات سرعت و روند تخصیص ارز نیمایی هرچه زودتر پیش بیافتد.