تاریخ انتشار: ۱۰:۰۳ - ۲۱ فروردين ۱۳۹۸
رویداد۲۴ بررسی کرد؛

قرار گرفتن نام سپاه در لیست گروه های تروریستی چه تبعاتی برای سربازان وظیفه سپاه دارد؟

تصمیم ترامپ مبنی بر قرار دادن نام سپاه در فهرست گروه های تروریستی سوالاتی را درباره تبعات حقوقی این اقدام برای مشمولان خدمت سربازی در سپاه به وجود آورده که در این گزارش رویداد۲۴ به آن پاسخ داده شده است.
قرار گرفتن نام سپاه در لیست گروه های تروریستی چه تبعاتی برای سربازان وظیفه سپاه دارد؟
رویداد۲۴ سارا ریاضی: در هفته جاری، دولت آمریکا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروه‌ها و سازمان‌های تروریستی خود قرار داد. تا پیش از این آمریکا سپاه را به عنوان گروه حامی تروریست می‌شناخت، نه یک گروه تروریست.

پیش از اینکه آمریکا سپاه را به عنوان گروه تروریستی معرفی کند، ایرانیانی که در سپاه خدمت سربازی را انجام داده بودند، همواره تحت نظارت شدید دولت آمریکا هنگام ورود به خاک این کشور بودند و با اقدام جدید آمریکا، احتمالا تغییراتی در وضعیت افرادی که سربازی خود را در سپاه گذرانده‌اند، ایجاد خواهد شد.

شورای ایرانیان آمریکا موسوم به نایاک امروز در یادداشتی ضمن محکوم کردن اقدام ترامپ نوشت: «قرار گرفتن نام سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی یک اقدام تحریک کننده بی سابقه و خطرناک است که مسیر درگیری فاجعه آمیزی با ایران را باز خواهد کرد. این اولین بار است که یک نهاد نظامی رسمی یک دولت که افراد عادی در آن عضویت دارند در فهرست گروه‌های تروریستی قرار می‌گیرد. ایرانیان عادی‌ای که اغلب خدمت اجباری وظیفه خود را در سپاه گذرانده‌اند نیز با این قانون در زمره تروریست‌ها قرار می‌گیرند.»
 
این شورا در یادداشت خود نوشته: باید توجه داشت که سپاه همین الان هم یکی از تحریم شده‌ترین سازمان‌هاست که اقدام اخیر محدودیت یا جریمه چندانی به آن اضافه نمی‌کند.

سوال اینجاست که آیا واقعا محدودیت‌های جدید قابل ملاحظه نیست؟
 
به گزارش رویداد۲۴ واقعیت این است که تبعات حقوقی تصمیم اخیر آمریکا ناچیز است، چرا که تحریم‌هایی که در اثر قرار گرفتن نام سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی اعمال می‌شود عملا همان تحریم‌هایی است که در حال حاضر وجود دارد. سپاه هم اکنون نیز تحت برنامه‌های تحریمی مختلف آمریکاست. بسیاری از سران سپاه به طور شخصی در لیست سیاه آمریکا قرار دارند.
 
در سال ۲۰۰۷ وزارت خزانه داری آمریکا رسما واحد سپاه قدس سپاه پاسداران که مسئول عملیات‌های برون مرزی سپاه است را در فهرست گروه‌های حامی تروریسم قرار داد و بسیاری از کسب و کارهای مرتبط با سپاه را نیز تحریم کرد.
 
فرمان ممنوعیت مسافرتی دونالد ترامپ، صدور ویزای آمریکا برای شهروندانی از ایران، لیبی، کره شمالی، سومالی، سوریه، یمن و ونزوئلا را محدود می‌کند.
 
دولت ترامپ می‌گوید این کشور‌ها همکاری اطلاعاتی با ایالات متحده ندارند و آمریکا برای صدور ویزا نیاز به اطلاعات لازم دارد. پیشتر آمریکا نام عراق را هم در این لیست گذاشته بود؛ اما بعد از تعهد بغداد به همکاری اطلاعاتی، نام این کشور از لیست برداشته شد.
 
فرمان ریاست جمهوری ترامپ صدور ویزای مهاجرتی و غیرمهاجرتی برای شهروندان ایران را منع کرده و تنها اعلام کرده برای دانشجویان و ویزای کاری به صورت محدود اقدام به صدور ویزا می‌کند.
 
چندی پیش رویترز گزارشی منتشر کرده و در آن خبر داد بررسی آمار اجرای ۱۱ ماه از فرمان ممنوعیت مسافرتی دولت ترامپ نشان می‌دهد از میان ۳۸ هزار متقاضی، فقط ۲۲۱۶ مورد (حدود ۶ درصد) توانسته‌اند از این فرمان معافیت بگیرند.
 
وبسایت «هیل» در گزارشی نوشته از میان ۲۲۱۶ موردی که شرایط معافیت داشته‌اند، برای ۶۷۰ متقاضی روادید صادر نشده است.
 
به گزارش رویداد۲۴ وبسایت وزارت خزانه‌داری دولت پیش‌تر درباره تفاوتی که بین تحریم‌های بعد از اکتبر ۲۰۱۷ علیه سپاه وجود داشته با تحریم‌هایی که بعد از این تاریخ علیه این سازمان و افراد خارجی و ماموران و مرتبطین با سپاه اعمال شده پاسخ‌هایی داده است. در این بخش گفته شده تحریم‌هایی که قبل از اکتبر ۲۰۱۷ علیه سپاه اعمال شده بود، تحت فرمان حکومتی ۱۳۳۸۲ در ارتباط با اشاعه سلاح کشتار جمعی، فرمان حکومتی ۱۳۵۵۳ در ارتباط با نقض حقوق شر و فرمان ۱۳۶۰۶ در ارتباط با نقض حقوق بشر در سوریه از طریق آی تی و همچنین افرادی بوده که در فعالیت‌های نام برده با سپاه همکاری داشته و تحت تحریم‌های ثانویه قرار گرفته‌اند.
 
اوفک در اکتبر ۲۰۱۷ سپاه را تحت فرمان حکومتی ۱۳۲۲۴ قرار داد که در ارتباط با مبارزه تروریسم بود و به همین ترتیب سپاه مشمول قانون تحریم‌های تروریسم جهانی شد. بر اساس این قانون همه اموال و دارایی‌های افراد خارجی که به نوعی به عنوان مقام، مامور یا مرتبط با سپاه محسوب می‌شوند مصادره خواهد شد.
 
معافیت‌هایی تحت قانون اقتصاد اضطراری بین المللی برای ارتباطات شخصی، اعطای کمک‌های بشردوستانه و سفر در نظر گرفته شده شامل حال کسانی که تحت تحریم‌های تروریستی قرار دارند نمی‌شود.
 
ان بی سی نیوز در گزارشی نوشته قرار گرفتن نام سپاه در فهرست گروه‌های تروریستی مشکلاتی را برای سفر اعضای سپاه و افراد مرتبط با این نهاد به خارج از کشور به وجود خواهد آورد.
 
واشنگتن پست نیز با اشاره به وضعیت خدمت سربازی در ایران نوشته در ایران خدمت سربازی برای مردان اجباری است و بخش زیادی از جوانان دوران خدمت خود را به مدت دوسال در سپاه می‌گذرانند و سوال اینجاست که آیا هزاران مرد ایرانی قرار است با این قانون به دلیل اجرای قانونی الزامی در تکالیف شهروندی‌شان باید تروریست شناخته شوند؟
 
ممنوعیت سفر به آمریکا از زمان اجرای حکم حکومتی ممنوعیت سفر هفت کشور از جمله ایران با روی کار آمدن ترامپ در حال اجرا شدن است. در ۲۴ سپتامبر سال ۲۰۱۷ دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا اعلامیه‌ای را تحت عنوان «توانمندسازی و شناسایی تلاش‌های تروریست‌ها برای ورود به ایالات متحده آمریکا و همچنین سایر تهدید‌های امنیتی عمومی» منتشر کرد و در واقع محدودیت‌هایی را وضع کرد که جایگزین قانون قبلی «ممنوعیت سفر به آمریکا» بود که در تاریخ ۶ مارس ۲۰۱۷ توسط خودش صادر شده بود.
 
طبق این بیانیه ورود اتباع خارجی کشور‌های ایران، لیبی، سودان، سوریه و یمن به آمریکا در حالت تعلیق درآمد. البته در تاریخ ۱۶ اکتبر ۲۰۱۷ کشور‌های چاد، ونزوئلا وکره شمالی هم به این لیست اضافه شدند.
 
به طور کلی ویزا‌هایی که پیش از تاریخ ۱۸ اکتبر ۲۰۱۸ صادر شده بود، برای ایالات متحده قابل پذیرش بوده و لغو نشد، اما پس از این تاریخ هیچ نوع ویزای جدیدی، برای ایرانی‌ها صادر نشده و هیچ ایرانی‌ای نمی‌تواند به آمریکا ورود پیدا کند، مگر دارندگان گرین کارت و افرادی که ویزای دانشجویی داشته باشند.
 
به این ترتیب از زمان صدور فرمان حکومتی ترامپ تاکنون به هیچ یک از ایرانیان فارغ از این که دوران خدمت سربازی خود را در سپاه گذرانده باشند یا خیر ویزای ورود به آمریکا داده نشده و از این رو اقدام اخیر این کشور نیز تفاوت چندانی در وضعیت ایجاد نخواهد کرد.
 
با این وجود برخی گمانه‌زنی‌ها در ارتباط با افرادی که سابقه گذراندن خدمت سربازی در سپاه داشته و در حال حاضر با ویزای دانشجویی یا ویزا‌هایی که از پیش داده شده در آمریکا اقامت دارند، وجود دارد. این گمانه زنی‌ها حاکی از احتمال لغو ویزای این افراد در اثر تبعات تصمیم جدید آمریکاست.
 
به گزارش رویداد۲۴ جزییات نحوه اجرایی شدن تصمیم اخیر هنوز منتشر نشده است. مقامات پنتاگون و نیرو‌های نظامی آمریکا در منطقه در پاسخ به رسانه‌های آمریکایی تاکید کرده‌اند که هنوز هیچ دستورالعملی دال بر نحوه عمل به مفاد قوانین مرتبط با قرار گرفتن نام سپاه در فهرست گروه‌های تروریستی دریافت نکرده‌اند بنابراین تا ۱۵ آپریل باید که قرار است به طور رسمی این قانون اجرایی شود، باید منتظر بود.
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما