احتمال خشک شدن دریاچه ارومیه در شهریور و مهر
سانتی متر به سانتی متر آن در هفتهها و ماههای گذشته، همواره خبر خوش بوده است، به احتمالی تلخ رسیده. با شروع فصل گرما و افزایش تبخیر، رئیس گروه علمی و فناوری ستاد احیای دریاچه ارومیه از احتمال خشک شدن دریاچه در شهریور و مهر خبر میدهد.
رویداد۲۴- سانتی متر به سانتی متر آن در هفتهها و ماههای گذشته، همواره خبر خوش بوده است، به احتمالی تلخ رسیده. با شروع فصل گرما و افزایش تبخیر، رئیس گروه علمی و فناوری ستاد احیای دریاچه ارومیه از احتمال خشک شدن دریاچه در شهریور و مهر خبر میدهد.
مسعود تجریشی دراینباره میگوید: «با توجه به میزان تبخیر آب دریاچه ارومیه و همچنین افزایش دما، پیشبینی میکنیم در شهریور و مهر امسال قسمتهایی از دریاچه ارومیه خشک و قسمت شمالی و جنوبی دریاچه از هم جدا شود.»
او با اشاره به اینکه امسال نسبت بارندگیها در مقایسه باسال گذشته ٤درصد کمتر بوده است، ادامه میدهد که میتوان گفت بارندگی در کنار سایر اقدامات با هم توانستند تراز دریاچه ارومیه را حدود نیم متر بالا بیاورند. در گذشته مشاهده میشد موقعی که آب در داخل رودخانه جریان داشت، بخشی از آب داخل پهنه پخش و تبخیر میشد که سال گذشته اجازه دادیم آب رودخانه خود را به داخل پهنه برساند و از آبانماه سال گذشته لایروبیهای رودخانهها را انجام دادیم.»
رئیس گروه علمی و فناوری ستاد احیای دریاچه ارومیه یادآوری میکند که «یکی از اقداماتی که در این زمینه انجام شد، این بود که رودخانه زرینهرود و سیمینهرود را به هم وصل کردیم و از آنجا که این دو رودخانه در گذشته نیز به یکدیگر متصل بودند، از همان ظرفیت گذشته استفاده کردیم و این اتصال را به وجود آوردیم. یکی دیگر از اقدامات صورت گرفته رهاسازی آب از سدها بود.
همچنین اقدام خودجوشی دیگری که انجام شد این بود که مردم در برخی از فصول سر دهنهها را باز میکردند و معتقد بودند اگر در زمستان یخآب را در اراضی پخش کنند، باعث میشود در تابستان کرم درخت کمتر داشته باشند که دانشگاه تبریز با پژوهشی که انجام داد، مشخص شد این تصور اشتباه بوده است و خوشبختانه این رویکرد اشتباه در مردم اصلاح شد.مجموعه این اقدامات باعث شد تلفات آب را از ٣٦درصد به ١٦درصد برسانیم و ٢٠درصد را مستقیم به پیکره رودخانه بازگرداندیم.»
او درباره پیشبینیهایی که درباره زمان خشک شدن دوباره دریاچه شده است و پیش از این پیشبینی میشد که دریاچه در خردادماه بار دیگر خشک شود و آبی که در آن جمع شده، تبخیر شود، میگوید: «تراز دریاچه ارومیه نسبت به سال آبی گذشته ٥٠ سانتیمتر و نسبت به ماده مشابه ١ متر افزایش داشته است و با توجه به اینکه در تابستان امسال هوا نسبت به سالهای گذشته گرمتر خواهد بود و میزان تبخیر دریاچه ١,١ متر است پیشبینی میشود در شهریور و مهر قسمت شمالی از قسمت جنوبی دریاچه کاملاً جدا شده و بخشهایی از دریاچه خشک شود که نتیجه آن ایجاد نمکهای دریاچه و کریستالهای نمکی است که حتماً باید در سالهای آینده با صرفهجویی دریاچه را پرآب کنیم و مانع از دسترسی انسان و حیاتوحش نسبت به این دریاچه شویم. یکی از کارکردهای بارندگیهای اخیر این است که کمک میکند امسال طوفانهای نمکی کمتری را داشته باشیم.»
افزایش ٥٤ سانتی متر تراز آب دریاچه ارومیه
هر چند که دیروز رئیس گروه علمی و فناوری ستاد احیای دریاچه ارومیه از احتمال خشک شدن دریاچه در ماه پایانی تابستان و ماه آغازین پاییز خبر داد اما دیروز بار دیگر خبرها از افزایش سطح تراز دریاچه حکایت کردند.
خبری که معاون فنی اداره کل حفاظت محیطزیست استان آذربایجان غربی، به باشگاه خبرنگاران داد: سطح تراز آب پارک ملی دریاچه ارومیه در آخرین بررسی یعنی در ٧ خردادماه ٥٤ سانتی متر افزایش داشته است.ح
جت جباری معاون فنی اداره کل حفاظت محیطزیست استان آذربایجان غربی، درخصوص جدیدترین وضع این دریاچه، ادامه داد: سطح تراز آبی پارک ملی دریاچه ارومیه در آخرین بررسیهای به عمل آمده از عکسبرداریهای هوایی در ٧ خردادماه امسال برابر ١٢٧١,١١ متر از سطح دریا است که در مقایسه با مدت زمان مشابهسال گذشته ٥٤ سانتی متر افزایش داشته است.
او افزود: تراز دریاچه ارومیه در تاریخ مذکور نسبت به ابتدای سال آبی اول مهر ١٣٩٤، ١٠٣ سانتی متر افزایش داشته است.
معاون فنی اداره کل حفاظت محیطزیست آذربایجانغربی درخصوص دلایل افزایش سطح تراز آب دریاچه ارومیه، تصریح کرد: بهدنبال ادامه بارش برف و باران در شمال غرب کشور و انتقال آب براساس مصوبات ستاد احیای دریاچه ارومیه و اقدامات این کارگروه، شاهد افزایش و تثبیت آب دریاچه هستیم.
شایان ذکر است؛ دریاچه ارومیه بزرگترین دریاچه داخلی کشور است که به دلیل ارزشهای بی نظیر طبیعی و اکولوژیک بهعنوان پارک ملی، سایت رامسر و ذخیرهگاه زیست کره به ثبت رسیده است، اما ازسال ٨٠ علاوه بر کاهش نزولات جوی و بروز خشکسالیهای پیاپی، افزایش طرحهای توسعه بهرهبرداری از آب در جهت مصارف کشاورزی، صنعتی و احداث بزرگراه شهید کلانتری از میان آن، منجر به کاهش جریانات ورودی آب دریاچه شده است.
منبع: روزنامه شهروند