تاریخ انتشار: ۰۹:۵۵ - ۱۸ مهر ۱۳۹۸

تحرکات جدی انتخاباتی جلیلی؛ الگو برداری از لاریجانی و اتحاد تاکتیکی با قالیباف

مهمترین چالش جلیلی برای نامزدی از مشهد، ترکیب لیست قدرتمند کاندیدا‌های اصولگراست. بعید به نظر می‌رسد که از ۵ نماینده کنونی مشهد؛ کریمی قدوسی، امیرحسین قاضی زاده، بحرینی، پژمانفر و شیران به راحتی حاضر شوند کرسی خود را به جلیلی دهند. از طرف دیگر حتما نامزد‌های تازه وارد قدرتمند دیگری هم در راه خواهند بود.
جلیلی
رویداد۲۴ خبر‌ها از این حکایت دارد که سعید جلیلی فعال سیاسی اصولگرا و دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی در حال آماده سازی خود برای نقش آفرینی جدی در انتخابات مجلس شورای اسلامی است. گفته می‌شود ممکن است جلیلی از شهر مشهد نامزد انتخابات مجلس شود. هوادارانش او را در قبای ریاست مجلس می‌بینند.

پنج ماه تا انتخابات مجلس شورای اسلامی مانده است، گروه‌های سیاسی فعالیت‌ها خود را برای صف بندی و رقابت در این انتخابات آغاز کرده اند. این انتخابات از معدود انتخابات‌هایی است که اصلاح طلبان به دلیل اختلافات داخلی و کاهش شدید اقبال مردمی در وضعیت دشواری قرار دارند. اصولگرایان نیز وضعیت خیلی خوبی ندارند، اما حداقل نسبت به دوره قبل با حریف ضعیف تری روبه رو هستند. مشکل اصلی اصولگرایان اختلافات درونی است.

اختلافات درونی اصولگرایان ناشی از ساز مخالف یک گروه و چند شخصیت کلیدی در این جریان است. مانند انتخابات‌های پیشین جبهه پایداری دوباره حرف خود را می‌زند و به نظر می‌رسد تن به وحدت با جریان‌های دیگر اصولگرا نخواهد داد.

در میان شخصیت‌های سیاسی هم این سعید جلیلی و محمد باقر قالیباف هستند که نگاه مثبت به فرآیند وحدت اصولگرایان ندارند. آن‌ها نگرانی‌های خاص خود را دارند.

محمد باقر قالیباف از "نواصولگرایی" سخن می‌گوید و خواستار حضور جوانان انقلابی در عرصه می‌شود، سعید جلیلی نیز دولت سایه تشکیل می‌دهد و می‌گوید باید "آتش به اختیاربود" و "نباید معطل کسی ماند".

فعالیت‌های انتخاباتی جلیلی ملموس‌تر از فعالیت‌های قالیباف است، به نظر می‌رسد جلیلی اسب خود را برای انتخابات مجلس زین کرده است، اما قالیباف هنوز مردد است که خود را برای مجلس آماده کند یا ریاست جمهوری. شاید قالیباف می‌خواهد تیمی از جوانان را به سمت مجلس هدایت کند، اما خود نامزد انتخابات نشود و منتظر ۱۴۰۰ بماند.
تحرکات جدی انتخاباتی جلیلی؛ الگو برداری از لاریجانی و اتحاد تاکتیکی با قالیبافجلیلی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ در شهر مشهد فقط هفده درصد آرا را کسب کرد
جلیلی و نامزدی از مشهد
براساس گزارش‌ها سعید جلیلی آماده نامزدی انتخابات مجلس از حوزه انتخابیه مشهد می‌شود. مشهد زادگاه جلیلی است، او سالهاست در این شهر حضور ندارد و بیشتر فعالیت هایش در تهران است. به نظر می‌رسد جلیلی نیز الگوی علی لاریجانی را برای نامزدی در انتخابات مجلس انتخاب کرده است.

علی لاریجانی در چهار دوره اخیر مجلس از شهر قم نامزد انتخابات شد. لاریجانی به دلایلی که هرگز اعلام نشد ترجیح داد از تهران نامزد نشود. البته تحلیلگران سیاسی این اقدام لاریجانی را هوشمندانه توصیف کردند چرا که موفقیت او در چهار انتخابات مجلس را تضمین کرد، شاید اگر لاریجانی از تهران نامزد می‌شد، حالا رییس مجلس و حتی نماینده نبود.

موفقیت جلیلی در مشهد خیلی هم تضمین شده نیست، او پیشتر در انتخابات مجلس پنجم از مشهد نامزد شد که رای نیاورد. البته سعید جلیلی امروز فاصله زیادی با سعید جلیلی سال ۷۴ دارد.

نامزدی احتمالی جلیلی از شهر مشهد با واکنش‌هایی در میان فعالان سیاسی این شهر همراه بوده است. جواد آرین منش نماینده پیشین مشهد و از فعالان سیاسی اصولگرا در این باره معتقد است "از آنجاکه او (جلیلی) امروز چهره ملی محسوب می‌شود و نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری را در کارنامه دارد، مناسب‌تر و بهتر است از تهران بیاید، چون در مشهد حضور زیادی نداشته است. "

حسین امینی، فعال سیاسی اصلاح طلب نیز درباره نامزدی جلیلی از مشهد می‌گوید "شاید چاره‌ای غیر از این تصمیم ندارد، چون آقای جلیلی در تهران فاقد جایگاه است و در مشهد بیشتر از شهر‌های دیگر جایگاه دارد. "

مهمترین چالش جلیلی برای نامزدی از مشهد، ترکیب لیست قدرتمند کاندیدا‌های اصولگراست. بعید به نظر می‌رسد که از ۵ نماینده کنونی مشهد؛ کریمی قدوسی، امیرحسین قاضی زاده، بحرینی، پژمانفر و شیران به راحتی حاضر شوند کرسی خود را به جلیلی دهند. از طرف دیگر حتما نامزد‌های تازه وارد قدرتمند دیگری هم در راه خواهند بود.

سعید جلیلی در جریان انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ رای سوم را در شهر مشهد کسب کرد. او پس از روحانی و قالیباف با کسب ۱۷ درصد آرای مشهد یعنی ۲۲۳ هزار، رای سوم را به دست آورد. با این میزان رای در مقایسه با آرای نمایندگان کنونی مشهد جلیلی موفق نمی‌شود به بهارستان راه یابد. البته باید در نظر گرفت که شرایط انتخابات مجلس با انتخابات ریاست جمهوری بسیار متفاوت است.

تحرکات جدی انتخاباتی جلیلی؛ الگو برداری از لاریجانی و اتحاد تاکتیکی با قالیبافچندی پیش استقبال اندک از سخنرانی جلیلی در همدان بازتاب وسیعی پیدا کرد

اتحاد جلیلی و پایداری
 

حامی اصلی جلیلی جبهه پایداری است. گروهی که در جریان انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ به حمایت از جلیلی پرداخت. جلیلی در آن انتخابات پس از حسن روحانی و محمد باقر قالیباف رای سوم را کسب کرد.

از سوی دیگر احتمالا در انتخابات مجلس، جبهه پایداری باز هم از فرآیند وحدت اصولگرایان کناره گیری می‌کند و لیست مستقل ارائه خواهد کرد. اگر جلیلی نامزد انتخابات شود قطعا سرلیست پایداری خواهد بود.

فقط جبهه پایداری نیست که از فرآیند وحدت فاصله گرفته است، سعید جلیلی که عضو این جبهه هم نیست تمایلی به وحدت ندارد. اخیرا مرتضی طلایی فعال سیاسی اصولگرا در این باره گفته است "زمزمه‌هایی مطرح شده است که آقای جلیلی به عنوان نماد جبهه پایداری حاضر نیست با شورای وحدت به ائتلاف برسد و این موضوع یعنی آنکه همچنان باید شاهد انشقاق باشیم. "

در کنار جبهه پایداری طیفی از جوانان اصولگرا که فعالیت‌های فراوانی در فضای مجازی دارند و شبکه تلویزیونی افق را اداره می‌کنند، از حامیان جلیلی به حساب می‌آیند. این طیف از شبکه افق برای رساندن پیام و صدای جلیلی و هوادارانش استفاده می‌کند.

اتحاد تاکتیکی جلیلی- قالیباف؟

تحرکات سیاسی سعید جلیلی در کنار فعالیت‌های اندک قالیباف در ۵ ماه مانده به انتخابات مجلس این گمانه را تقویت می‌کند که هماهنگی‌ها میان این دو چهره سیاسی اصولگرا وجود دارد.

محمد باقر قالیباف نیز همچون جلیلی منتقد فرآیند‌های موجود برای وحدت اصولگرایان است. او هر چند در شورای وحدت اصولگرایان حضور دارد، اما همراهی زیادی با این شورا ندارد.

قالیباف چندی پیش در این باره گفته بود: «در شورای وحدت به روشنی عنوان کردم که وحدت برای مردم اولویت دارد، اما وحدت اصالت ندارد. چرا می‌گویم وحدت اولویت دارد، به این جهت که وحدت حتما مقدمه‌ای برای پیشرفت کار است. چرا اصالت ندارد؟ چون اگر بخواهد در بر همین پاشنه بچرخد و میدان را به جوان‌ها ندهیم، مجلس کارآمد درست نکنیم، هر کسی با هر زد و بندی وارد مجلس می‌شود. این اقدام چه فایده‌ای دارد؟»

سخنان قالیباف در ماه‌های اخیر نشان می‌دهد که از اینکه مجبور به کناره گیری در انتخابات ریاست جمهوری ۹۶ شد، ناراحت است. او در روز‌های پیش از انتخابات به نفع ابراهیم رئیسی کناره گیری کرد.

نارضایتی از فرآیند وحدت اصولگرایان، یک نقطه مشترک مهم میان جلیلی و قالیباف است. نقطه مشترک دیگر این دو تاکید به حضور جوانان در فرآیند انتخابات است. هر چند جوانانی که در اطراف این دو چهره سیاسی اثر گذار جمع شده اند تفاوتی‌هایی با یکدیگر دارند، اما همه آن‌ها تمایل زیادی به کسب قدرت دارند. ممکن است، با توجه به نارضایتی از فرآیند وحدت اصولگرایان تمایل به کسب قدرت، این دو گروه و رهبران شان را در آستانه انتخابات مجلس به یکدیگر نزدیکتر کند.

چندی پیش قالیباف از مذاکره با سعید جلیلی خبر داده بود. قالیباف گفت: «من با آقای جلیلی در جبهه پشت یک خاک‌ریز جنگیدیم، در حال حاضر کنار یکدیگر کار می‌کنیم.»

او درباره اختلافاتش با جلیلی گفت: «جلساتی درباره برخی موارد داشتیم که می‌توان گفت شاید بیش از سه ساعت طول کشید؛ قرار است جلسه دیگری را با یکدیگر داشته باشیم، شما باید درباره ائتلاف و وحدت به جهت حل ناکارآمدی‌ها سخن بگویید. در قسمت‌هایی ممکن است اختلاف‌سلیقه وجود داشته باشد، در حوزه نوع نگاهمان در سیاست‌ورزی در روش‌ها ابزار‌ها باشد و از این‌گونه موضوعات وجود داشته باشد، اما این‌ها مهم نیست.»

در واقع قالیباف مذاکرات سیاسی با جلیلی را تائید کرده است، مذاکراتی که روشن است در راستای وحدت اصولگرایان قرار ندارد. مشخص نیست محتوای مذاکرات جلیلی و قالیباف چه بوده است و آیا نتیجه‌ای در برداشته یا خیر.

قالیباف غیر از دیدار با جلیلی با محمود احمدی نژادهم دیداری داشته است که البته شهردار پیشین تهران مذاکره سیاسی با احمدی نژاد را رد می‌کند. او گفت: «من به دیدار آقای احمدی‌نژاد در آخر فروردین ماه به جهت احوال‌پرسی عید رفتم و در آن دیدار هیچ سخن سیاسی با یکدیگر نداشتیم.»
منبع: فرارو
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما