چراغ هتلداری خاموش شد/ کسب و کارهایی که بیشترین آسیب را از کرونا دیدند، در چه شرایطی هستند؟
رویداد۲۴ ندا جعفری: با شیوع ویروس کرونا موج گستردهای از نگرانی کشور را فرا گرفته است. خسارتهای اقتصادی فراگیر شدن این ویروس برای کل اقتصاد جهان و ایران بسیار حائز اهمیت است. میزان خسارتها از این ویروس چقدر است هنوز مشخص نیست اما از هماکنون مشخص است برخی کسب و کارها بیش از سایرین آسیب دیدهاند.
رویداد۲۴ پیش از این در گزارشی وضعیت چهار صنف شیرینی فروشی، نظافت منازل، آرایشگری و فروش مبلمان را بررسی کرد و به روایت از صاحبان این کسب و کارها نشان داد وضعیت آنها در شرایط کنونی چقدر تحت الشعاع قرار گرفته است. یکی دیگر از خدماتی که در ایام نوروز به اوج میرسد، صنعت هتلداری است که با توجه به شرایط کنونی، این صنف نیز آسیب فراوانی دیده است.
در حال حاضر بسیاری از سفرها متوقف شده و سفرها بیش از آنکه تفریحی باشد، در موارد اضطراری انجام میشود. طبیعی است در چنین شرایطی قاعدتا میل برای حضور در مکانهای عمومی مانند هتل و رستورانها که میزان رفت و آمد در آن بالا بوده، برای کسی جذابیتی نداشته باشد. بعد از شیوع کرونا، فروش رستورانها و کافیشاپها به کمترین میزان خود رسیده است و گزارشهای میدانی حاکی از کاهش ۸۰ درصدی فروش آنهاست.
آژانسهای مسافرتی که بیشترین قرارداد را با هتلها میبندند، ضرر زیادی کردهاند. گزارشی که از وضعیت این صنف در سایت زومیت منتشر شد، حاکی از لغو ٣٠ تا ۴۰ درصد تورهای خارجی بود و با ورود کرونا به ایران، موج کنسلی تورهای داخلی شهرهای شلوغ و پرمسافر مانند مشهد، اصفهان و شیراز بهدلیل نگرانی مسافران از ازدحام جمعیت و ابتلا به کرونا نیز بهراه افتاده است.
بیشتر بخوانید: ضرر چند صد میلیاردی هتلها در پی کنسل شدن سفرهای نوروزی
به گزارش رویداد۲۴ آمار لغو سفرهای داخلی مربوط به زمانی بوده که هنوز کرونا در ایران فراگیر نشده بود اما در روزهای اخیر و با گسترش این ویروس، میزان لغو رزرو هتلها به بالاترین حد خود رسیده است.
یکی از هتلداران تهران میگوید: میزان فروش ما به صفر رسیده و ما مجبور شدیم نیروهای خود را تعدیل کنیم چون چارهای نداشتیم.
یکی دیگر از هتلداران میگوید: تا الان پانزده نفر از پرسنل خود را به صورت موقت تعدیل کردهایم و تا زمانی که بازار به شرایط عادی خود برگردد نمی توانیم نیرویی بگیریم و نهایتا با این وضعیت اقتصادی و بیماری تا دو ماه میتوانیم دوام بیاوریم و بیشتر از دو ماه باید هتل را موقتی تعطیل کرد زیرا هزینههای جاری برای نگهداری و آب و برق آن بسیار بالاست.
در تماس با هتلی معروف در شیراز در خصوص وضعیت کنسلی اتاقها از سوی مسافران پرسیدم، پاسخ رییس هتل به رویداد۲۴ این بود: با توجه به اینکه ما کل مبلغ رزرو اتاق را یکجا همان اول دریافت میکنیم، ما برای مسافران خود دو پیشنهاد داریم؛ پیشنهاد اول اینکه مبلغی که به هتل پرداخت شده به مسافران برگردانیم و پیشنهاد دیگر اینکه زمان دیگری را به آنها پیشنهاد دهیم.
او میگوید: فعلا اطلاعاتی که به ما دادهاند این است که سرعت انتقال ویروس کرونا تا خرداد ماه کمتر خواهد شد بنابراین ما همین زمان را به مسافران خود پیشنهاد میدهیم. این یعنی فروش ما در بازار شب عید صفر است.
مدیر یکی از آژانسهای گردشگری به شهروند گفته «با این که هنوز کرونا به همه استانهای کشور نرسیده، ولی طی روزهای اخیر برخی از مشتریان تورهایی را که رزرو کردند، پس دادند که این موضوع طی روزهای آینده فراگیرتر خواهد شد و خسارت زیادی به صنعت گردشگری و آژانسهای مسافرتی میزند. در آستانه سال نو آژانسهای مسافرتی و گردشگری در حال بستن کمپینها و تورهای نوروزی خود هستند که با وجود انتشار این اخبار، متأسفانه برنامهریزیهای آنان با مشکل اساسی مواجه خواهد شد.»
بیشتر بخوانید: تکلیف سفرهای نوروزی ۹۹ چه میشود؟
حرمتالله رفیعی رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران نیز گفته «در شرایط فعلی مردم از سفر میترسند و ترجیح میدهند در خانه بمانند که این موضوع ضرر زیادی را متوجه صنعت گردشگری کشور کرده بنابراین نمیتوانیم خودمان را گول بزنیم و بگوییم که کرونا تأثیری روی گردشگری نمیگذارد.»
جمشید حمزهزاده رئیس جامعه حرفهای هتلداران ایران به ایلنا گفته ضریب اشغال هتلهای کشور به زیر ۵ درصد رسیده و بسیاری از هتلها به صورت خودجوش تعطیل کردهاند.
حمزهزاده گفته در حال حاضر حدود ۲۰۵۰ هتل و هتل آپارتمان در کشور فعال هستند که همگی ضررده شدهاند زیرا هتلداران نه تنها در حوزه اقامت بلکه در حوزه اجاره سالنهایشان برای برگزاری همایشها و مراسمها و عروسیها با ضررهای هنگفت روبهرو بودهاند چراکه تمام این مراسمها لغو شدهاند و بیش از ۱۰ برابر هزینه کنسلی اقامتها، به هتلها ضرر رساندهاند.
آنگونه که رئیس جامعه حرفهای هتلداران ایران گفته در نوروز ۹۸ سیل سبب شد تا هتلهای چند استان با کنسلی تورها و سفرها روبرو شوند که البته آن هم برای چند روز بود؛ در آن دوره هتلها حدود ۵۰ میلیارد تومان هزینه کنسلی به مسافران بازگرداندند. اکنون که این کنسلیها طولانی مدت شده است، قطعاً این رقم چندین برابر و در حدود صدها میلیارد خواهد شد.
هادی حق شناس در گفتگو با خبرنگار اقتصادی رویداد۲۴ در مورد آثار ویروس کرونا بر اقتصاد کشور میگوید: ویروس کرونا نیز مانند هر پدیده بینالمللی دیگر روی اقتصاد کشورها اثرگذار است البته باید دید این آثار بلندمدت است یا کوتاه مدت.
این کارشناس اقتصادی ادامه میدهد: عدم توسعه گردشگری و تاثیر منفی روی کسب و کارهای خرد از جمله مواردی است که بر اقتصاد تاثیرگذار است البته باید به این دست از پدیدهها به صورت کوتاهمدت نگاه شود نه بلندمدت، زیرا بالاخره این ویروس هم از بین خواهد رفت.
عباس آرگون در این رابطه به خبرنگار اقتصادی رویداد۲۴ میگوید: متاسفانه در این مدت کسب و کارهایی مثل رستورانها، هتلها و آژانسهای مسافرتی با شیوع این بیماری دچار اختلال شدند بنابراین باید تمام تلاش خود را بکنیم تا از ضرر و زیان بیشتر در اقتصاد کشور جلوگیری شود.
این فعال اقتصادی میگوید: در شرایط کنونی که کسب و کارهای زیادی آسیب دیدند، بانک مرکزی عنوان کرد کلیه بانکها باید با مشتریان خود در این شرایط سخت مدارا کنند بنابراین باید همین درخواست را از سازمان امور مالیاتی داشت تا تعامل بهتری با مودیان خود داشته باشد.