دولت الکاظمی؛ خروج از بحران اقتصادی از دریچه ریاض
دولت «مصطفی الکاظمی» برای گشایش در بحران اقتصادی که عراق را تحت فشار گذاشته است، صبح شنبه وزیر دارایی خود را راهی ریاض کرد.
رویداد۲۴ مصطفی الکاظمی، وزیر دارایی را به عنوان فرستاده ویژه خود که در عین حال سرپرست وزارت نفت عراق را نیز برعهده دارد، در اولین سفر خارجی راهی ریاض کرده تا شاید بخشی از مشکلات اقتصادی را از دریچه عربستان سعودی بهبود دهد.
«عبدالامیر علاوی» در این سفر حامل یک پیام ویژه برای «محمد بن سلمان»، ولی عهد سعودی است که هنوز مضمون این پیام فاش نشده است.
مناسبات عراق بعد از یک ربع قرن تعلیق در اوائل ۲۰۱۷ با سفر وزیر امور خارجه وقت سعودی به بغداد در دوره «حیدر العبادی» نخست وزیر پیشین از سرگرفته شد.
متعاقب آن العبادی راهی عربستان سعودی شد تا با حضور وزیر امور خارجه وقت آمریکا، شورای عالی روابط بغداد و ریاض شکل بگیرد.
با وجود تلاش بغداد در دوره «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر قبلی برای گسترش مناسبات با سعودی ها، اما ریاض جدیت چندانی در ارتقا روابط با بغداد نشان نداد.
مصطفی الکاظمی در آغاز به کار دولت اش، میکوشد بخت خود را در زمینه گسترش روابط با ریاض بیازماید که دو نخست وزیر قبلی در آن به نوعی ناکام مانده اند.
عراق در برههای اولین وجهه سیاست خارجی خود را متوجه ریاض کرده که این کشور شیخ نشین حاشیه خلیج فارس نیز از چالش اقتصادی کم سابقهای رنج میبرد.
به رغم این گزارش اولیه از سفر علاوی به ریاض حاکیست که سعودی از این سفر استقبال کرده و دو وزیر در پیشواز وزیر دارایی عراق بوده اند.
طبق گزارش منابع عراقی، ریاض در همان شروع رایزنیها بین وزیران دارایی عراق و عربستان سعودی، با کمک سه میلیارد دلاری برای کمک مالی به بغداد موافقت کرده است.
بیشتر بخوانید: عراق در آستانه ورشکستگی
سعودیها در سالهای اخیر برای حفظ اعتبار خود به عنوان یکی از قدرت اقتصادی منطقه، بارها با پرداخت پارهای کمکهای مالی و وام و حتی هدایای ویژه به کشورهای منطقه موافقت کرده، اما در عمل نتوانسته اند به این تعهدات عمل کنند.
کمک تسلیحاتی به ارتش لبنان و یا ساخت ورزشگاه اهدایی ملک سلمان پادشاه عربستان سعودی در بغداد، نمونهای از این مثالها هستند که سعودیها فقط برای نمایش اینکه همچنان قدرت اقتصادی اول منطقه هستند به آن متعهد شده، اما در مقام اجرا به بهانههای مختلف از پایبندی به این تعهدات مالی و اقتصادی شانه خالی کرده اند.
در هر حال منابع عراقی گفته اند که دولت عراق این وام سه میلیاردی را که ریاض متعهد به پرداخت آن به بغداد شده برای پرداخت حقوق کارکنان و بازنشستگان اختصاص خواهد داد.
علاوی جمعه شب قبل از ترک بغداد، در گفتگو با تلویزیون دولتی عراق از وجود مشکلاتی در پرداخت حقوق کارکنان و بازنشستگان کشورش به دلیل بحران اقتصادی ناشی از سقوط قیمتهای جهانی نفت خبر داد.
وی اضافه کرد که دولت عراق ناچار است حقوق بخشی از کارکنان و مسوولان بلندپایه را کاهش دهد.
او در همین گفت وگوی تلویزیونی خاطر نشان کرد که سه محور اساسی که اقتصاد در راس آنها است، اهداف سفر او را به عربستان سعودی تشکیل میدهند.
وی کمک فوری مالی سعودی به بودجه عراق، تشویق شرکتهای سعودی به سرمایه گذاری در بخشهای کشاورزی و انرژی و گسترش تبادلات تجاری دو جانبه را مهمترین محورهای این سفر عنوان کرد.
وزیر دارایی عراق افزود: «بغداد برنامهای برای تحقق توازن اقتصادی و مالی با کشورهای همسایه دارد تا بازار عراق به دور از ضرر رساندن به طرفی مشخص، به روی همگان باز باشد.»
علاوی با تاکید بر اینکه عراق نیازمند حمایت فوری برای عمل به تعهدات خود در قبال کارمندان است، اظهار داشت: دولت عراق شرکتهای عربستانی را به نقش آفرینی در بازسازی این کشور تشویق میکند.
وزیر دارایی عراق در بدو ورود مورد استقبال «محمد عبدالله جدعان» همتای سعودی خود و همچنین «ماجد بن عبدالله بن عثمان القصبی» وزیر بازرگانی و رییس طرف سعودی در شورای عالی هماهنگی روابط عراق و عربستان و «عبدالرحمن الحربی» رییس کمیته عالی تجارت خارجی سعودی قرار گرفت.
سفارت عراق در ریاض هم در بیانیهای اعلام کرد که علاوی در این دیدار، پیام ویژه نخست وزیر عراق را که برای «محمد بن سلمان»، ولی عهد سعودی ارسال شده، تقدیم کرد.
در این دیدار دو طرف بر گسترش همکاریها بین دو کشور تاکید کردند.
به نوشته بیانیه سفارتخانه عراق در ریاض، دو طرف بر گشایش گذرگاه مرزی «عرعر» بین دو کشور با توجه به نقشی که این گذرگاه مرزی میتواند در جهش همکاریهای اقتصادی دو جانبه داشته باشد، تاکید کردند.
اینک در سایه بحران اقتصادی که دو کشور سعودی و عراق را در نوردیده باید دید که بخت مصطفی الکاظمی در پیشبرد مناسبات با ریاض به سرانجام مورد انتظار خواهد رسید یا او هم به سرنوشت نخست وزیران سابق عراق دچار خواهد شد.
منبع: ایرنا
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط