تاریخ انتشار: ۱۰:۲۱ - ۱۰ خرداد ۱۳۹۹
رویداد۲۴ گزارش می‌دهد؛

انتخابات پربرکت ۹۶ و تقسیم قوا میان رقبا/ سعید جلیلی به پاستور می‌رسد؟

در انتخابات سال ۱۳۹۶ کاندیدا‌های اصلی هر کدام به یکی از قوا رفتند. حسن روحانی رییس جمهور شد؛ ابراهیم رییسی به ریاست قوه قضاییه رسید و هفته گذشته محمدباقر قالیباف نیز که به نفع رییسی کنار کشیده بود، به ریاست قوه مجریه رسید. کارشناسان اینگونه تحلیل می‌کنند که با این شرایط اصولگرایان حتما روی سعید جلیلی به عنوان کاندیدای ریاست جمهوری ۱۴۰۰ ائتلاف می‌کنند.

سعید جلیلی

رویداد۲۴ وقتی سعید جلیلی برای انتخابات مجلس یازدهم ثبت‌نام نکرد، فعالان سیاسی اینگونه تحلیل کردند که او خود را برای ریاست جمهوری در سال ۱۴۰۰ آماده می‌کند. حالا با ریاست قالیباف بر مجلس یازدهم، این احتمال بیشتر قوت گرفته است.

در واقع با توجه به نتیجه انتخابات مجلس بعید نیست جبهه پایداری سودای رقابت با جریان اصلی اصولگرایان را داشته باشد و احتمالاً قبل از اینکه به مرور به حاشیه برود، آخرین برگ برنده خود را رو کند. این جریان سیاسی از طرفی از پیرمرد‌های موتلفه حمایت می‌کرد و از طرف دیگر روش قالیباف را در شهرداری تهران نمی‌پسندید، اما در انتخابات مجلس به لیستی رای داد که یک سوی آن میرسلیم بود و سرلیست آن محمد باقر قالیباف!

در این میان سهم پایداری از هیات رئیسه، حضور چهره‌ای مثل قاضی زاده بود؛ چهره‌ای که گرچه عضو شورای مرکزی جبهه پایداری است، اما باید زیر سایه قالیباف فعالیت کند.

در این شرایط جبهه پایداری نیم نگاهی به انتخابات ریاست جمهوری دارد و برای این کار چه کسی بهتر از سعید جلیلی؟ فردی که از سنتی‌ترین جناح اصولگرایان برخاسته اما به سبک مدرن‌ترین احزاب دنیا، در این چند سال مرتب جلسات دولت در سایه را برگزار کرده و کابینه سایه خود را تشکیل داده است و بیشتر از سایر اصولگرایان می‌تواند برای اداره کشور برنامه ارائه کند.


بیشتر بخوانید: اصلاح طلبان در تعلیق؛ اصولگرایان در تدارک جشن پیروزی/ یاران جلیلی، سربازان قالیباف شدند


به گزارش رویداد۲۴ سعید جلیلی در دوره احمدی‌نژاد نماد شکست خوردن سیاست‌های خارجی و مذاکره کردن‌های دولت احمدی‌نژاد بود، حالا می‌تواند از نقطه ضعف آن زمان، به عنوان نقطه قوت استفاده کند و به عنوان چهره‌ای که در تحولات سیاست خارجی، عملکرد آمریکا و خیانت آن را پیش‌بینی کرده بود، رو در روی طرفداران عادی‌سازی روابط با دنیا قرار بگیرد.

دوره قبلی جبهه پایداری به دنبال باقری لنکرانی بود و با وجود اینکه مصباح یزدی گفته بود در زمین و آسمان بهتر از او وجود ندارد، اما جنتی صلاحیت او را تایید نکرد تا سعید جلیلی نامزد این جریان شود. این دوره هم گرچه در جبهه پایداری افرادی هستند که توانایی تایید صلاحیت گرفتن را دارند، اما هیچکدام مقبولیت سعید جلیلی را ندارند.

یکی از رسانه‌های اصولگرا درباره سعید جلیلی می‌نویسد «در انتخابات سال ۹۲ بسیاری از اصولگرایان بر سعید جلیلی خرده می‌گرفتند که با ورودش به انتخابات ریاست‌جمهوری معادلات این رقابت از پیش برده اصولگرایان را بر هم زده و موجب پیروزی حسن روحانی شده، اما امروز، هم اصولگرایان و هم اصلاح‌طلبان با یک سعید جلیلی بسیار متفاوت مواجه‌اند.»

سعید جلیلی تغییر کرده است؛ مانند سید ابراهیم رئیسی که اصلا شبیه رئیسی روز‌های داغ انتخابات ۹۶ نیست. امروز سعید جلیلی سیاست را بسی باحوصله دنبال می‌کند. سعید جلیلی یا در خیابان پاستور و در همسایگی حسن روحانی جلسات دولت سایه‌اش را برگزار می‌کند یا آرام و با خونسردی خاص خودش چمدان همیشه آماده‌اش را برداشته و از این شهر به آن شهر سفر می‌کند تا هم ببیند و هم حرف بزند. او این‌روز‌ها هرچه می‌کوشد برای رسانه‌ها حرف نزند، تلاش می‌کند حرف‌هایش را سینه‌به‌سینه و نه در متن و در مرکز که در حاشیه منتقل کند؛ کاری سخت و البته متفاوت. تنها سخن او این روزها پیشنهادی بود که با حسی پدرانه و دلسوزانه بیان شد تا به نمایندگان جدید بگوید «هر نماینده هر نامه‌ای به هر کسی نوشت در صفحۀ آن نماینده در سایتی که به این منظور طراحی می‌شود قرار بگیرد؛ آن موقع هم نماینده‌ای که واقعا برای پیگیری کار مردم نامه‌نگاری کرده معلوم می‌شود و هم اگر نامه نگاری سوئی صورت گیرد در معرض دید همگان است.»

همه رئیس جمهور‌ها برادر دارند!

سعید جلیلی مثل بسیاری دیگر از سیاستمداران ایران دست برادر خود را برای ورود به عرصه سیاست گرفته است. وحید جلیلی در این چند سال تبدیل به یک چهره خاص فرهنگی شده که به مدیریت صدا و سیما و سایر نهاد‌های فرهنگی انتقاد می‌کند و اعتقاد دارد باید بودجه این نهاد‌های فرهنگی به جای آنکه در اختیار همه اصولگرایان باشد، فقط در اختیار تفکر او و اطرافیانش قرار بگیرد. اختلافات چندی قبل برادر او با بعضی از فعالان فرهنگی و مدیران صدا و سیما سر و صدای زیادی به پا کرد، اما وقتی پای انتقاد از مشاوران و نزدیکان رهبری به میان آمد، وحید جلیلی تصمیم گرفت سکوت مصلحت آمیز کند!


بیشتر بخوانید: جدال «افسران جبهه فرهنگی انقلاب»/ جوانان تازه نفس در مقابل یاران قدیمی


مخالفان سعید جلیلی

سعید جلیلی هم مخالفان جدی در جریان اصولگرا دارد. او نه تنها در مسائل سیاست خارجی و فرهنگی که در مسائل اقتصادی و سیاسی نیز با برخی از اصولگرایان، خط‌کشی واضحی دارد به شکلی که بعید است حتی در بدترین شرایط اصولگرایان نیز مقبولیت تمامی این جریان را به دست بیاورد. تقابل او با علی اکبر ولایتی درباره نحوه مدیریت سیاست خارجی ایران در مناظره‌های سال ۹۲ نمونه بارزی از اختلافات عمیق تیم سعید جلیلی با اصولگرایان میانه رو بود. با این حال شرایط سیاسی ایران به شکلی پیش رفته است که بعید نیست سال ۱۴۰۰ سعید جلیلی گزینه میانه روی انتخابات باشد!

سعید جلیلی

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
برچسب ها: سعید جلیلی
نظرات شما