رویداد۲۴ گزارش میدهد؛
تناقضات و ابهامات/ آیا ایران درباره علت مرگ قاضی منصوری حقیقت را میگوید؟
۳۰ خرداد ۹۹ خبر مرگ قاضی غلامرضا منصوری در هتل دوک بخارست شگفتی عجیبی آفرید. عجیب بودن مرگ او ریشه در سلسله حوادثی دارد که از زمان مطرح شدن نامش در رسانهها به عنوان یک متهم اتفاق افتاده است.
رویداد۲۴ صحنهای که از مرگ قاضی غلامرضا منصوری ترسیم شده، صحنه خودکشی است، اما شواهد و قرائن نشان میدهد امکان خودکشی او پایین بوده است.
روز جمعه حساب کاربری رسمی «رادیو فردا» در توئیتر به نقل از خبرنگار خود در بخارست از مرگ غلامرضا منصوری در هتل محل اقامتش در بخارست خبر داد. این رسانه در ابتدا به اشتباه محل پیدا شدن جنازه منصوری را پایین پنجره هتل عنوان کرده بود که بعدا توسط رسانههای رومانیایی تصحیح شده و به لابی هتل تغییر کرد.
بر اساس گزارشهای رسمی اولیه، مسئول پذیرش هتل دوک بخارست ساعت ۲:۳۰ بعد از ظهر روز جمعه به وقت رومانی (۴ بعد از ظهر به وقت تهران) جسد یکی از مهمانان خارجی هتل (قاضی منصوری) را در راهروی هتل پیدا و آن را اطلاع رسانی کرده است.
زمانی که آمبولانس رسیده، منصوری جانش را از دست داده بوده. به گفته پلیس رومانی او از طبقه ششم به پایین پرت شده است.
پلیس رومانی اعلام کرده هیچ یادداشت خداحافظیای از او پیدا نشده و خانواده منصوری از طریق رسانهها از مرگ او مطلع شدهاند.
وکیل منصوری از بهت و شوک اولیه خود و خانوادهاش از مرگ او خبر داده و گفته بلافاصله پس از اطلاع از درگذشت موکلش، آخرین ارتباطات اینترنتی خود را با او بررسی کرده و متوجه شده که اپلیکیشن واتسآپِ منصوری دستکم تا ساعت ۳ و ۱۵ دقیقه بعد از ظهر فعال بوده و احتمالا او تا همان حوالی از واتسآپ خود استفاده کرده است.
این وکیل دادگستری همچنین گفته «خانواده آقای منصوری آخرین بار ساعت ۱۱ صبح روز جمعه با او تماس داشتهاند که حالشان مساعد بوده است.»
وکیل منصوری در گفتگو با ایلنا تاکید کرده موکلش آدمی نبوده که قصد خودکشی داشته باشد و حرفهای بسیاری برای گفتن داشته است.
یافتن سرنخهای دلیل مرگ منصوری مستلزم بررسی تمامی حوادث و تناقضات آن در اطلاعیههای رسمی و اظهارات مقامات مربوطه، طی چند هفته گذشته است.
نقش جریانهای سیاسی در پرونده مرگ منصوری چیست؟
به گزارش رویداد۲۴ قاضی غلامرضا منصوری به عنوان یکی از متهمان پرونده اکبر طبری معاون اجرایی سابق حوزه قوه قضاییه در زمان ریاست آملی لاریجانی تحت تعقیب بود.
به گزارش رویداد۲۴ قاضی غلامرضا منصوری به عنوان یکی از متهمان پرونده اکبر طبری معاون اجرایی سابق حوزه قوه قضاییه در زمان ریاست آملی لاریجانی تحت تعقیب بود.
نام منصوری اولین بار در تاریخ ۱۸ خرداد در کیفرخواست اکبر طبری تحت عنوان قاضی وقت اجرایی لواسان مطرح شد که مبلغ ۵۰۰ هزار یورو رشوه از طبری دریافت کرده و از کشور متواری شده است.
کانال دولت بهار که به تیم احمدی نژاد رییس جمهور پیشین کشور تعلق دارد، پیش از سایرین خبر اتهام منصوری را به طور انحصاری کار کرده و اعلام کرده بود که «منصوری پرونده بسیاری از فعالان رسانهای و عدالتخواه را بازپرسی کرد و به دادگاه ارجاع داد.»
کانال دولت بهار به نقل از برخی کاربران توییتر نوشت «قاضی غلامرضا منصوری در کلینیک دکتر سمیعی در شهر هانوفر آلمان بستری است!» این ادعا توسط خبرگزاری صدا و سیما نیز به تایید رسید. باشگاه خبرنگاران جوان در گزارشی درباره منصوری نوشت: گفته میشود این قاضی که هم اکنون از کشور گریخته در بیمارستان پروفسور سمیعی در آلمان بستری است و عدهای از ایرانیان مقیم آلمان هم تصمیم گرفتند تا به نشانه اعتراض مقابل این بیمارستان تجمع کنند.
۱۹ خرداد ماه منصوری ویدئویی از خود منتشر کرد که این ویدئو برای اولین بار به دست فردی به نام علی نجف زاده مدیررسانهای به نام TV۱۱، رسید. پستهای اینستاگرام نجف زاده نشان میدهد او به جریانهای نزدیک احمدی نژاد تعلق دارد.
در این ویدئو که همچنان به ادعای منتشر کنندگان از آلمان ضبط شده، منصوری مدعی شده که خود را به سفارت تسلیم کرده و قرار است به زودی به ایران بازگشته و در دادگاه از خودش دفاع کند. دلیل عدم بازگشت او به ایران نیز مساله شیوع کرونا و بسته بودن مرزها عنوان شد.
روز جمعه خبر تصادف سهمگین حمید بقایی معاون احمدی نژاد نیز همزمان با خبر مرگ منصوری به دست رویداد۲۴ رسید. برخی کابران توییتر و افراد نزدیک به احمدی نژاد میان این دو حادثه ارتباطی برقرار گرفته و مدعی شدند بقایی قربانی اطلاع رسانی جریانهای نزدیک به رییس جمهور اسبق درباره پرونده منصوری شده و از یک سوءقصد جان سالم بهدر برده است.
بازداشت چند ساعته و قرار نداشتن نام منصوری در لیست اعلان قرمز اینترپل
به گزارش رویداد۲۴ سعید پاشا برادر زاده غلامرضا منصوری برای اولین بار در اینستاگرام خود اعلام کرد که عمویش در بخارست پایتخت رومانی توسط پلیس اینترپل بازداشت شده است. او مدعی شد که عمویش ۲۱ خرداد ماه برای بازگشت به ایران به نمایندگی ایران در بخارست مراجعه کرده است.
به گزارش رویداد۲۴ سعید پاشا برادر زاده غلامرضا منصوری برای اولین بار در اینستاگرام خود اعلام کرد که عمویش در بخارست پایتخت رومانی توسط پلیس اینترپل بازداشت شده است. او مدعی شد که عمویش ۲۱ خرداد ماه برای بازگشت به ایران به نمایندگی ایران در بخارست مراجعه کرده است.
غلامحسین اسماعیلی سخنگوی قوه قضاییه این خبر را تایید کرد و اعلام کرد: این فرد در رومانی دستگیر شده است، اما به دلیل شیوع کرونا، چون هیچ پروازی انجام نشده فعلا به ایران آورده نشده است.
هادی شیرزاد رئیس پلیس بینالملل نیروی انتظامی درباره خبر بازداشت منصوری توسط پلیس اینترپل اعلام کرد: غلامرضا منصوری در چند روز گذشته در بخارست پایتخت رومانی شناسایی شد و پیرو مکاتبات ما با پلیس محلی بخارست و اینترپل رومانی، پلیس این کشور براساس مستندات و مدارک ارسالی، این فرد را دستگیر کرد.
او تاکید کرد: منصوری در حال حاضر در کشور رومانی قرار دارد و بهدلیل محدودیتهای پروازی با توجه به شیوع کرونا، روند انتقال و استرداد نامبرده به کشور در دستور کار جدی پلیس است و در روزهای آینده انجام میشود.
۲۴ خرداد خبرنگار رادیو فردا در رومانی (که اولین بار خبر مرگ منصوری را منتشر کرد) درباره بازداشت او در رومانی نوشت: پس از آنکه قاضی منصوری توسط پلیس محلی بازداشت و به مراجع قضائی رومانی معرفی شد، دادگاه تصمیم گرفت این متهم تا تاریخ ۲۰ تیرماه تحت شرایط خاصی آزاد باشد. بر اساس این گزارش، غلامرضا منصوری حق خروج از رومانی را نداشته و تحت نظر پلیس بوده است.
برخی رسانههای رومانیایی درباره بازداشت او توسط پلیس گزارشهایی را منتشر کردند که جالب توجه است. پایگاه خبری «بیگ نیوز نتورک» که یک رسانه اماراتی است به نقل از رسانههای رومانیایی مدعی شده منصوری نسبت به بازداشتش توسط پلیس محلی اعتراض کرده و مدعی شده شهروند دائمی ترکیه است و اگر به ایران مسترد شود جانش در خطر خواهد بود.
بازداشت منصوری در بخارست و آزادی او دو نکته حائز اهمیت دارد که در رمز گشایی پرونده مرگ او تاثیر گذار است؛ اول دلیل عدم حضور او در فهرست اعلان قرمز اینترپل با وجود درخواست ایران برای تعقیب او و دوم دلیل بازداشت چند ساعته و آزادی ناگهانی او.
اعلان قرمز برای منصوری وجود نداشته است!
اعلان قرمز برای منصوری وجود نداشته است!
۲۵ خرداد هادی شیرزاد رییس پلیس بین الملل ایران از درخواست ایران برای بازداشت منصوری در رومانی خبر داد. او گفت: «بر اساس اعلام قوه قضائیه مبنی بر تحت تعقیب بودن نامبرده، پلیس بینالملل نیروی انتظامی بلافاصله، برای فرد مذکور (اعلان قرمز) صادر کرد و این اعلان بینالمللی، در اختیار سایر کشورها قرار گرفت.»
بررسیهای رسانهها در همان ساعات نشان میداد که نام منصوری در فهرست اعلان قرمز اینترپل قرار ندارد. این فهرست در واقع بیانگر اسامی افرادی است که به درخواست کشورها تحت تعقیب قضایی قرار گرفتهاند.
سعید منتظر المهدی سخنگوی پیشین نیروی انتظامی در توضیح اینکه چرا نام منصوری در فهرست اعلان قرمز اینترپل نیست به خبرگزاری تسنیم گفته متهماتی که تحت تعقیب بوده و محل اقامتشان معلوم نیست از سوی اینترپل برای آنها اعلان قرمز صادر میشود و مشخصات آنها روی پورتال عمومی اینترپل ثبت میشود، اما به محض مشخص شدن محل اقامت انها نامشان از این پورتال حذف میشود و این معنای تحت تعقیب نبودن آنها توسط اینترپل نیست.
او پیش از این نیز درباره دلیل حذف نام خاوری از فهرست اعلان قرمز اینترپل گفته بود: «سخنگوی نیروی انتظامی ایران با تأیید حذف نام مدیرعامل پیشین بانک ملی ایران، از «پورتال عمومی اینترپل» علت این موضوع را شناسایی محل اقامت محمودرضا خاوری عنوان کرده و تأکید کرده که همچنان حکم تعقیب او پابرجاست.»
این اظهارات در حالی مطرح شده که نام علی فلاحیان وزیر پیشین اطلاعات ایران چندین سال است در فهرست اعلان قرمز اینترپل قرار دارد، اما آدرس محل زندگی و دفتر کار او بر هیچ کس پوشیده نیست.
در سایت رسمی اینترپل در توضیح اینکه چه کسانی مشمول اعلان قرمز این نهاد بین المللی میشوند گفته شده: اعلان قرمز برای فراریانی صادر میشود که یا باید در دادگاه حاضر شوند یا باید دوران محکومیتشان را بگذرانند. با بازداشت این فراریها اقدامات لازم برای استرداد آنها به کشور درخواست دهنده انجام میگیرد. این اعلان به درخواست کشورها صادر میشود، اما الزاما کشور محل تولد فراریها نباید این اعلان را صادر کند.
این نهاد تاکید کرده هیچ فردی تحت تعقیب اینترپل قرار نمیگیرد بلکه کشورها یا دادگاههای بین المللی قرار تعقیب را صادر میکنند. اینترپل خودش نمیتواند مستقلا برای بازداشت کسی در کشور ثالث اقدام کند.
شرکتهای حقوقی بین المللی راهکارهای متعددی را برای خروج اسامی از فهرست اعلان قرمز اینترپل ارائه کرده که با اظهارات مقامات ایران در تناقض جدی است. کمیسیون کنترل پروندهها CCF در اینترپل مسئول بررسی پرونده شکایت افراد از قرارگیری در فهرست اعلان قرمز است.
بر اساس گزارشهای متعدد شرکتهای حقوقی جهان، خروج از فهرست اعلان قرمز یک پروسه طولانی و پیچیده است. افراد خودشان به سختی میتوانند استدلالشان را ثابت کنند و تنها راه کوتاه خروج از فهرست اعلان قرمز درخواست خود کشور درخواست دهنده اعلان قرمز به اینترپل برای حذف اطلاعات فرد تحت تعقیب از این فهرست است.
راه بعدی درخواست فرد از مقامات کشوری که به آن گریخته برای حذف نامش از این فهرست است. این اتفاق به ندرت رخ داده است.
با این وجود بند سه قانون اساسی اینترپل به این نهاد اجازه داده اسامی افرادی که به دلایل مذهبی، سیاسی، نظامی و نژادی درخواست قرار گیری آنها در فهرست اعلان قرمز از سوی کشورها صادر شده را از این فهرست حذف کند.
تا کنون هیچ یک از این موارد از سوی مقامات داخلی و خارجی در پرونده منصوری مطرح نشده و قویترین احتمال این است که نام منصوری از ابتدا در این فهرست قرار نداشته است.
بازداشت چند ساعته- تناقضات و ابهامات در اظهارات مقامات رسمی
بازداشت چند ساعته- تناقضات و ابهامات در اظهارات مقامات رسمی
از همان ساعات اولیه گمانه زنیها درباره علت مرگ منصوری آغاز شد. تنها دقایقی بعد از انتشار خبر مرگ منصوری، هادی شیرزاد رییس اینترپل ایران مرگ منصوری در رومانی را خودکشی اعلام کرد و گفت پیامی از اینترپل بخارست (کشور رومانی) دریافت کردیم مبنی بر اینکه برای فرد تحت تعقیب اعلان قرمز آقای «غلامرضا منصوری» یک حادثه غیرمترقبه رخ داده و وی خود را از پنجره هتل محل اقامتش در بخارست به پائین پرت کرده است.
علی باقری معاون حقوق بشر قوه قضاییه نیز در ارتباط تلفنی با خبر ۲۰۳۰ جمعه دلیل مرگ منصوری را خودکشی اعلام کرد و گفت: «در تماسهایی که تاکنون با طرف رومانیایی گرفته شده است، این مسئله مطرح شد که احتمالا خودکشی کرده، اما با توجه به تحت تعقیب پلیس بینالملل بوده است، باید محافظت میشد.»
توییت حسام الدین آشنا مشاور رسانهای رییس جمهور به این گمانهزنیها دامن زد. او در توییتر خود به طور تلویحی بین نحوه مرگ سعید امامی با داروی نظافت در روزهای مشابه سال ۷۸ اشاره کرده و گفت: «به نظر میرسد پرونده اکبر طبری دارای ابعادی غیر اقتصادی هم هست. بدون وجود شبکههای فعال در هر سه قوه و چه بسا نهادهای دیگر بعید است فسادی شکل بگیرد که یک متهمش در رومانی از دنیا رانده شود. نکند سر و ته پرونده زده شود. لطفا مراقب داروی نظافت باشید.»
کانال تلگرامی رزونانس که در توییتر به این شهرت دارد که به سپاه پاسداران نزدیک است مساله خودکشی را منتفی دانسته و گفته اگر حذفی در کار باشد پای شبکهای در کار است که او را چند ساعته از بازداشت اینترپل آزاد کردند.
این کانال تلگرامی از دست داشتن رادیو فردا به عنوان ارگان رسانهای سازمان جاسوسی آمریکا در قتل منصوری خبر داده و پرسیده: چطور هم خبر بازداشت و آزادی پس از چند ساعت و هم خبر خودکشی منصوری توسط رسانه سازمان سیا منتشر شده است؟ چگونه است که پلیس رومانی منصوری را بازداشت و پس از چند ساعت آزاد کرده است؟ در این چند ساعت چه گذشته است؟ چگونه وقتی این متهم توسط پلیس آزاد شده تخت حفاظت پلیس نبوده است؟
رزونانس در یادداشت دیگری تاکید کرد دو موضوع باید مد نظر قرار بگیرد؛ یکی اینکه کدام سرویس امنیتی غربی زمانی که منصوری در رومانی بازداشت شد به او کمک کرد تا آزاد شود. دوم نقش سازمان مجاهدین خلق در پوشش اخبار مربوط به منصوری.
این کانال مدعی شد: سناریوی اول کشته شدن منصوری احساس خطر نفوذیهای داخلی است، سناریوی دوم دخالت سرویسهای خارجی در این قتل است، سناریوی سوم هماهنگی هر دو گروه (نفوذی داخلی-سرویس خارجی) در قتل منصوری است.
خبرگزاری فارس نیز از احتمال دست داشتن «منافقین و ضد انقلاب» در «قتل» منصوری خبر داد. این رسانه وابسته به سپاه به نقل از یک کارشناس مسائل بین الملل نوشت: این احتمال وجود دارد ضد انقلاب و منافقین و کسانی که از احکام منصوری زخم خورده بودند؛ دست به قتل وی زده باشند؛ زیرا آنها دیدند منصوری در حال بازگشت به ایران است و دیگر دستشان به او نمیرسد.
عبدالله گنجی مدیرمسئول روزنامه جوان (رسانه وابسته به سپاه) در خودکشی بودن عامل مرگ منصوری تردید کرد و نوشت: بدون تردید اگر قاضی منصوری کشته شده باشد (خودکشی نکرده باشد) تنها و تنها هدف حذف وی، ضربه به نظام جمهوری اسلامی است، چون محاکمه وی تنها راه مفید برای ایران بود و راه دیگری نداشت!
تمام این دیدگاهها یک طرف، توییت عجیب سلیمانی سردبیر سایت مشرق نیوز (وبسایت خبری وابسته به سپاه) یک طرف. او در توییت عجیبی به طور تلویحی به ترور سفارشی قاضی منصوری اشاره کرد و نوشت: «از امروز رومانی هم عمق استراتژیک است برای خودش.»
او بالافاصله توییتش را حذف کرد و درباره آن توضیح داد و نوشت: «ضدانقلاب از قسمت اول دو توییت سوء استفاده میکند منظور روشن است؛ جمهوری اسلامی دنبال بازگرداندن منصوری و محاکمه او بود و گروههایی در خارج از کشور دنبال بازنگشتن او منصوری به درخواست ایران تحت نظر بود. اگرقتلی باشد پای آن شبکهای که او را چندساعته از بازداشت اینترپل آزاد کرد در میان است.»
در پی اعلام این گمانهزنیها درباره نقش منافقین و سرویسهای اطلاعاتی غربی در آزادی یک متهم تحت تعقیب، مقامات قوع قضاییه و پلیس که بیدرنگ خبر خودکشی را به رسمیت شناخته بودند کم کم حرفهای پیشین خود را پس گرفتند.
باقری دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه که در ساعات اولیه مرگ منصوری بالافاصله خودکشی او را تایید کرده بود، صبح شنبه در اظهاراتی عملا صحبتهای قبلی خود را پس گرفته و گفته علت مرگ قاضی منصوری هنوز مبهم است.
او با بیان اینکه علت مرگ قاضی منصوری برای دستگاه قضایی کشورمان هنوز مبهم است، گفت: در این پرونده گمانهزنیهای زیادی وجود دارد، اما دستگاه قضایی بر اساس مدارک و مستندات موضع میگیرد و قضاوت میکند.
هادی شیرزاد رییس اینترپل ایران نیز گمانه زنی اولیه خود مبنی بر خودکشی منصوری را تلویحا پس گرفته و صبح شنبه گفت: رای بررسی صحنه حادثه و علت دقیق مرگ قاضی منصوری، درخواست شده که تیمی به رومانی فرستاده شود و اگر این کشور اجازه دهد، تیم ایرانی اعزام خواهند شد.
خبر های مرتبط