۴ پیام دیدار اخیر هیئت نظامی ایران از سوریه/خاورمیانه دینامیتیتر میشود؟
رویداد۲۴ واکنشها به دیدار هیئت نظامی ایران با رئیسجمهور سوریه همچنان ادامه دارد. رسانههای عربی به طور گستردهای به پوشش این دیدار، دلایل و اهداف آن پرداخته و سناریوهای مختلف پیرامون این موضوع را مورد بررسی قرار دادند.
روزنامه الرای کویت در تازهترین یادداشت خود با عنوان «ایران به اسد: مادامی که اسرائیل در مرزهای توست از قیصر نترس» به ۴ پیام دیدار اخیر رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران از سوریه پرداخت و نوشت: هیئت نظامی ایرانی به ریاست «محمد باقری» رئیس ستاد کل نیروهای مسلح این کشور اخیرا با «بشار اسد» رئیسجمهور و «علی ایوب» وزیر دفاع سوریه با هدف تقویت و ارتقای همکاریهای نظامی، دفاعی و امنیتی میان دو کشور و همچنین بهبود توان موشکی و دفاعی سوریه دیدار کردند.
دیدار مقامات ارشد ایرانی با مقامات سوریه پیامهای متعددی را به همه اطراف، به دوستان و دشمنان و متحدان و جامعه بینالمللی به همراه دارد، این دیدار پیام اعلام عهدی جدید که در آن سوریه نقش مهمتری را در خاورمیانه ایفا میکند به همراه داشت. در این یادداشت به چهار پیام مهم این دیدار برای طرفهای مختلف منطقهای و بین المللی اشاره شده است.
ترامپ ضعیفتر از همیشه/ سوریه آماده پاسخ است
نخست اینکه، امضای توافق نظامی، پیامی مستقیم به اسرائیل است، پیامی مبنی بر اینکه سوریه هم اکنون آماده پاسخ به هرگونه حمله در آینده و نقض حاکمیت این کشور است.چرا که به مدت چند سال، اسد از گشودن جبهه جدید ضداسرائیلی خودداری کرد،چرا که هدف اساسی سوریه و متحدانش آزادی بخش های مختلف این کشور و عدم جنگ با اسرائیل برای اجتناب از مشارکت مستقیم آمریکا در هرگونه درگیری اسرائیلی سوری بود. امروز دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا از هر زمان دیگری ضعیفتر است و از سوی دشمنان و متحدان آمریکا از اروپا تا سازمان ملل، مورد حمله قرار میگیرد. ترامپ امروز با پاندمی مواجه است که توانایی کنترل آن را ندارد و شاهد اعتراضات محلی در داخل آمریکا است. همه این مسائل در حالی ترامپ را محاصره کردهاند که وی با انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در چند ماه آینده مواجه است و هرگونه مشارکت نیروهای آمریکایی در درگیری میان سوریه و اسرائیل میتواند منجر به شلیک موشکهایی شود که پایگاههای نظامی آمریکا در شمال شرق سوریه را هدف قرار خواهند داد، حملاتی که تاثیرات بدی بر کمپین انتخاباتی ترامپ دارد.
دوم اینکه شکی در دقت موشکهای دفاع هوایی ایرانی خرداد ۳ وجود ندارد. حکومت ایران مسئول اسقاط گران قیمتترین هواپیمای بدون سرنشین آمریکا گلوبال هاواک در سال گذشته است. علاوه بر آن، آزمایش این موشکها علیه هواپیماهای اف ۱۶ اسرائیل ساخت آمریکا نیز انجام شده است. علاوه بر آن، اسرائیل قدرت تخریب و نابودی این تجهیزات با استفاده از موشکهای دقیق بالدار و یا حمله از خارج از فضای هوایی سوریه را دارد و اگر حکومت سوریه به واقع به دنبال به زانو درآوردن اسرائیل است، ضروری است که چندین سیستم موشکی را در بخشهای گستردهای سوریه و چندین رادار را برای پوشاندن کامل اراضی واقع در کنترل اسرائیل به کار بگیرد. در این حالت، رادارهای سوریه قادر به مشاهده حرکت هواپیماهای اسرائیلی قبل از پیدا کردن مقصد و اهداف خود هستند. همچنین برای سوریه این امکان وجود دارد که با موشکهای زمین به زمین بسیاری از تاسیسات نظامی اسرائیلی را در پاسخ به هرگونه حمله اسرائیل به ایران بدهد.
قواعد درگیری در خاورمیانه تغییر کرده/ پیام سوریه به روسیه
یکی از فرماندهان سپاه ایران اخیرا گفته بود که قواعد درگیری تغییر کرده است. به این معنا که سوریه تصمیم به ایجاد توازن در پاسخ به اسرائیل را دارد.
سوم اینکه اسد به اسرائیل میگوید که ادعای این رژیم مبنی بر اخراج ایران از سوریه، ادعایی ناکام است چرا که ایران و ژنرالهای سپاه قدس ایران و سیستمهای موشکی آن در سوریه قرار دارند و روابط آنها به اندازه کافی قوی است.
چهارم اینکه سابقه نداشته که علی ایوب، وزیر دفاع سوریه در مقابل یک هیئت رسمی و با حضور رسانهها اعلام کند که اگر دولت آمریکا قادر به مهار سوریه بود، ایران و محور مقاومت لحظهای درنگ نمیکردند. واضح است که دمشق رسما خود را بخشی از محور مقاومت میداند چرا که به انتخاب استراتژیک آن اشاره میکند و به جهان میگوید که سیاست سوریه تحرک تاکتیکی و استراتژیکی بر مدار محور مقاومت در قبال اسرائیل و آمریکا دارد. این پیام همچنین متوجه روسیه نیز هست.
به علاوه، در خصوص مسائل مهم پیرامون این موضوع باید گفت که روسیه ارتباط قوی با محور مقاومت در تعداد زیادی از مسائل دارد. ایران میزبان مانورهای دریایی با روسیه و چین در اقیانوس هند در دسامبر گذشته بود، اقدامی که هشداری برای دولت آمریکا برای کاهش فشار خود علیه ایران محسوب میشود. اما تهران امکان نزدیکی به دولت جدید آمریکا را دور از ذهن نمیداند و به دنبال آن هم نیست که همه گزینهها را در دستان روسیه قرار دهد.
بیشتر بخوانید:چرا سفر سرلشگر باقری به سوریه مهم است؟
در واقع، در آگوست ۲۰۱۶ میلادی، زمانی که حکومت ایران به جنگندههای روسیه اجازه استفاده از فرودگاه همدان در غرب ایران برای حمله به داعش در سوریه را صادر کرد، مجلس ایران به شدت تصمیم حکومت را محکوم کرد چرا که بر اساس قانون اساسی ایران، این کشور نباید هیچ یک از پایگاههای نظامی خود را در اختیار قدرتهای بزرگ و یا هر کشور دیگری قرار دهد و این یک مساله حاکمیتی است. از سوی دیگر، مسکو به محور مقاومت اعتماد دارد و در بسیاری از مسائل از آن حمایت میکند، اما در همه اهداف آن مشارکت نمیکند. روسیه زمانی که میخواهد موجب خشم و عصبانیت آمریکا شود، به سوریه و ایران سلاحهای پیشرفته میدهد و از حق وتو در شورای امنیت علیه هر تصمیم آمریکا که به ضرر محور مقاومت است استفاده میکند. ایران به اسد گفته «قانون قیصر» نباید موجب نگرانی سوریه شود چرا که یک گوهر در مرزهای این کشور وجود دارد، که همان اسرائیل است. چرا که وجود اسرائیل در مرزهای سوریه این امکان را به اسد میدهد که هر آنچه که میخواهد را انجام دهد و اعمال کند.
(دولت آمریکا اخیرا با تصویب قانونی ضد بشری موسوم به قانون قیصر توان اقتصادی این کشور را هدف قرار داده است اقدامی که طی روزهای اخیر موجب کاهش شدید نرخ برابری لیره در مقابل دلار شده است. نرخ برابری پول سوریه در روزهای اخیر به خاطر اعمال تحریمهای امریکا موسوم به قانون قیصر (سزار) علیه مردم این کشور بشدت کاهش یافته است و به هر دلار در برابر ۳ هزار و ۴۰۰ لیره رسید.)
خاورمیانه جدید دینامیتیترمیشود/ تحریمها به نفرینی بر تحمیل کننده آنها بدل شده
ایران از اعتماد اسرائیل به حمایت مطلق اتحادیه اروپا و آمریکا آگاه است. به همین خاطر، امکان ادامه تحریمها برای یک مدت طولانی و در صورت اینکه سوریه اسرائیل را با جدیت به حملات موشکی دقیق در صورت نقض حاکمیت این کشور، تهدید کند، وجود ندارد. در ادامه، وجود اسرائیل نه بلا بلکه یک نعمت است تا تهدیدات اسرائیلی به فرصتی برای تحت فشار قرار دادن جامعه بین المللی تبدیل شود.
دیدار سوری-ایرانی، یک ملاقات استراتژیک بود که در بخشهای مهم متعددی پیامهایی را به همراه داشت. استراتژی تحت فشار قرار دادن ایران، سوریه و لبنان از سوی آمریکا، حرکت به سمت توافق با محور مقاومت را از هر زمان دیگری بیشتر میکند. همه این اتفاقات رخ نمیدهد مگر با اشتباهات صورت گرفته از سوی دولت آمریکا و حمایت این کشور از اسرائیل، اتفاقی که خبر از یک خاورمیانه جدید دینامیتیتر میدهد، بنابراین حتی به عنوان بخشی از جنگ نرم آمریکا، تحریمها به نفرینی بر تحمیل کننده آنها که قربانیان را به تحمل شروط خود مجبور میکند بدل شدهاند.