آذین بندی سنت پطرزبورگ به مناسبت سفر مظفرالدین شاه
رویداد۲۴ تصویر ثبت شده در سال ۱۲۸۱ (مصادف با ۱۹۰۲ میلادی) که آذین بندی خیابان نفسکی در سنت پترزبورگ به مناسبت سفر مظفرالدین شاه به روسیه را نشان میدهد.
خیابان نفسکی مشهورترین خیابان سنت پترزبورگ است که به دلیل اشاراتی در ادبیات روسیه به آن شهرتی جهانی دارد. طاقی که در تصویر دیده میشود و علامت شیر و خورشید را در بالای آن می بینیم نشان از مهمان نوازی ویژه روسها از مظفرالدین شاه دارد.
این سفر در سال ۱۹۰۲ میلادی انجام گرفت. شاه جدید مانند پدرش در نخستین سفر اروپاییاش به روسیه سفر کرد. نخست به آستراخان رفت و پس از آن به مسکو و سنت پترزبورگ. آخرین تزار روسیه، تزار نیکلای دوم، به استقبال مظفرالدین شاه رفت و او را در کاخ زمستانی سنت پترزبورگ سکنی داد.
این مهمان نوازی البته بیدلیل هم نبود. پیش از سفر شاه دولت ایران برای تامین مخارج سفر و امور دیوانی کشور ۲۴ میلیون روبل از روسیه وام گرفته بود و روسیه در عوض تمام امور گمرکی ایران را به دست گرفته بود.
ببینید: معاینه دندان همایونی توسط پزشک اجنبی
به گزارش رویداد۲۴ نکته جالب تاریخی این است که انقلابهای مشروطه ایران و روسیه هر دو در زمان این شاهان و تقریبا همزمان رخ دادند. سه سال پس از آن در سال ۱۹۰۵ میلادی مجموعه شورشهایی در سراسر روسیه رخ داد که تزار نیکلای دوم را مجبور به پذیرش انتقال حکومت پادشاهی به مشروطه پارلمانی کرد و چنپد ماه پس از آن، سال ۱۹۰۶، مظفرالدین شاه فرمان مشروطه را در ایران امضا کرد.
در جریان سفر مظفرالدین شاه قاجار به روسیه، مهمانی صبحانه در سفارت ایران در سنت پترزبورگ برگزار شد که ارفعالدوله و حسن پیرنیا در آن حضور داشتند.
معین الوزرا میرزا رضا خان ارفع متخلص به دانش و ملقب به ارفع الدوله از رجال اواخر عهد ناصری یکی از معدود افراد ایرانی یا شاید در جهان است که بدون آنکه هیچ نسبتی با هیچ پادشاه و ملکهای داشته باشد به عنوان پرنس رسیده است. او در سالهای ۱۹۰۴، ۱۹۳۳، ۱۹۳۵، ۱۹۳۶ و ۱۹۳۷ نامزد جایزهٔ صلح نوبل شد.
حسن پیرنیا، ملقب به مشیرالملک و بعد مشیرالدوله سیاستمدار، حقوقدان و تاریخنگار ایرانی، و نخستوزیر ایران در اواخر عهد قاجار بود. او از پایه گذاران آیین دادرسی کیفری و مدنی ایران است.
در تصویر تاریخی دیگری از این سفر، عکسی از مهمانی صبحانه در سن پترزبورگ با حضور مظفرالدین شاه قاجار را نیز ببینید.