هلالاحمر پیشگام در توجه ویژه به حوزه بانوان
رویداد۲۴ کارهایی که در حوزه بانوان انجام شده، چندان دوامی نداشته یا مسائل بانوان را بهطور دقیق مدنظر قرار نداده است. وقتی تجربه مداومی در این زمینه موجود نیست، پس تعیین الزامات آن نیز برای عملیاتیشدن، دقت نظر بسیاری را طلبمیکند و لازم است در ادامه مورد بازبینی مجدد قرار بگیرد.
جمعیت هلالاحمر کشور به عنوان یک سازمان مردمنهاد بینالمللی که بخش عمدهای از نیروهای آن را بانوان تشکیلمیدهند، باید با توان بیشتری در این زمینه ورود کند، چارچوب و برنامههایی ارایه بدهد و تلاشش را برای عملیکردن آنها بهطور منسجم قرار دهد.
تا پیش از این، موانعی بر سر راهحل مسائل بانوان وجود داشته که البته هنوز نیز برقرار است، اما امید آن میرود که بتوان با واکاوی و ارایه برنامههای بهتر از آنها عبور کرد. از موانع اصلی این حوزه، این مهم است که مسائل بانوان سیاستزده است. همین مسأله باعث میشود که بسیاری از برنامههای حوزه بانوان عقیم بماند، به آنان توجه نشود، به حاشیه رانده و به زمانی بهتر برای رسیدگی واگذار شوند؛ زمانی که انگار هنوز سر نرسیده است.
امروز بانوان برای رسیدن به حق و حقوقی که قانون برای آنها مقدر کرده است نیز دچار برخی مشکلات هستند. در محیط کار سقفی شیشهای مانع بالا رفتنشان میشود. اما انتظار از جمعیت هلالاحمر کشور بیشتر است و میخواهیم در این زمینه پیشگام باشد و با تحولات و برنامههایش به عنوان الگویی برای دیگر سازمانها مدنظر قرار بگیرد. جمعیت هلالاحمر کشور با توجه به ویژگیها، ارتباط و تأثیرگذاری که دارد، میتواند در این زمینه بر عموم جامعه نیز موثر باشد.
زنان در محیط کار با مشکلات عدیدهای مواجه هستند که مانع رشد آنان میشود؛ در کنار آن نگاه جنسیتزده و سیاستزده، مسائل خانوادگی را نمیتوان نادیده گرفت. زنان هنوز هم به دلایل مختلف بیشتر مسئولیتهای درون منزل را به عهده دارند که برای زنان شاغل کار مضاعفی است. رسیدگی به امور خانواده بهخصوص در وضع اقتصادی فعلی، فشاری را بر آنان وارد میکند و موجب میشود به اجبار از کار بیرون از منزل دور شوند و نتوانند مسیر ترقی را طی کنند. این به معنای کنار گذاشتن کار بیرون از منزل نیست، بلکه در حاشیه ادامهدادن شغلشان است، چراکه نه خانواده توان حل این مسأله را دارد، نه محیط کاری به کمک آنان شتافته و بستری برای حل این چالش ارایه داده است. از اینرو بسیارند بانوان با پتانسیل بالا که نتوانستهاند در مسیر درست شغلی قرار بگیرند.
ادامه پیداکردن این وضع نهتنها به ضرر بانوان است، بلکه به کلیت جامعه نیز آسیب میزند. مگر میتوان ٥٠درصد جامعه را ندید گرفت و به سلامت جامعه امیدوار بود؟ باید برای تغییر این وضع دست به کار شد. مشاهدات میدانی و مطالعات نشانمیدهد که بانوان به جد نیازمند توانمندشدن هستند. این به آن معنا نیست که بانوان توانمند نداریم، چه بسیار بانوان با توانایی و قابلیت بالا! اما هنوز هم لزوم تأکید و برنامهریزی برای توانمندسازی بانوان احساس میشود.
برنامههایی برای توسعه مهارتهای زنان کمک میکند که نخست به بهانه نداشتن توانایی کنار زده نشوند و مهمتر اینکه خودشان راه خود را بهتر میشناسند و میتوانند برای قرارگیری در جایگاههایی که استحقاقش را دارند، تلاش کنند و آن جایگاهها را به دست بیاورند. بهعلاوه لازم به تأکید است که شرایط محیطهای کار نیز برای زنان آمادهسازی نشده است و پاسخگوی نیازهای آنان نیست. اگر برنامههایی برای این مهم تدارک دیده شود، بدونشک پویایی محیط کار، موفقیت بانوان را در پی خواهد داشت. پرواضح است که به طبع آن، پیامدهای مثبتش به محیط خانواده نیز سرریز خواهد بود. پس توانمندسازی بانوان میتواند منافعی برای سازمان، خانواده، خود بانوان و بهطورکلی جامعه به همراه داشته باشد.