ترور شهریار شفیق فرزند اشرف پهلوی در پاریس
رویداد۲۴ علیرضا نجفی: شهریار شفیق حاصل ازدواج دوم اشرف پهلوی بود. اشرف با اصرار پدرش با علی قوام ازدواج کرده بود اما هیچ وقت واقعا به او علاقه نداشت. همین باعث شده بود که روابط جداگانه عاطفی داشته باشد و یکی از این روابط با احمد شفیق خلبان مصری بود که از سال ۱۳۱۸ آغاز شده بود.
شفیق خلبان اختصاصی فوزیه بود که هر هفته از قاهره به تهران پرواز میکرد و میوهها و خوراکیهای مورد علاقه وی را از قاهره به تهران میآورد. اشرف به این واسطه با وی آشنا شد و پس از برکناری پدرش مجال یافت تا از همسر پیشین خود جدا شود و با شفیق ازدواج کند.
اشرف با احمد شفیق ازدواج کرد و برای مدتی به قاهره رفت. شهریار شفیق فرزند آن دو بود که در سال ۱۳۲۳ در قاهره متولد شد. شهریار تحصیلات ابتدایی خود را در مدرسه رازی انجام داد و پس از آن به ایالات متحده رفت و در دانشکده نیروی دریایی مشغول به تحصیل شد. پس از اتمام تحصیلات نیز به ایران آمد و با درجهٔ ناوبان دومی به عنوان افسر مخابرات ناو بایندر در خرمشهر خدمت نظامی خود را در نیروی دریایی ایران شروع کرد.
او در سال ۱۳۵۴ به فرماندهی ناو شکنهای نیروی دریایی شاهنشاهی ایران منصوب شد و در فروردین سال ۱۳۵۷ رئیس فدراسیون جودو و کاراته کشور شد و با مریم اقبال دختر منوچهر اقبال نخست وزیر سابق ایران ازدواج کرد.
بیشتر بخوانید: اشرف پهلوی؛ زندگی پر حاشیه پلنگ سیاه دربار
به گزارش رویداد۲۴ شهریار شفیق تا ۳۰ بهمن سال ۱۳۵۷ در تهران بود و پس از آن به پاریس رفت و در آنجا مشغول تدارک کودتایی برای بازگرداندن سلطنت به کشور شد. ظاهرا در ایران حکم اعدام وی را صادر کردند و گفته شده فردی به نام برقعی در پاریس مامور حذف وی شد.
شهریار شفیق در ساعت ۱۳ روز جمعه ۱۶ آذر ماه ۱۳۵۸ هنگام خروج از خانه مادر خویش در پاریس به ضرب دو گلوله که به پشت گردن و سر وی اصابت کرد، ترور شد. فردای آن روز روزنامه کیهان مورخ ۱۷ آذر ۱۳۵۸ در گزارشی به نقل از خبرگزاری فرانسه مینویسد: «یک شاهد عینی که در محل حضور داشت برای پلیس قاتل را یک جوان ۲۵ تا ۳۰ ساله توصیف کرد که ژاکت موتورسوارها به تن داشت. او چند قدم به دنبال شفیق حرکت کرد و سپس هفت تیر را به پشت گردن او نزدیک کرده و شلیک کرد. سپس سوار بر موتور خود از محل دور شد. پلیس دو پوکه فشنگ یک هفت تیر با کالیبر ۹ میلیمتری را در محل پیدا کرده بود.
روایت شده که بعد از ماجرای ترور، شخص ناشناسی در یک تماس تلفنی مسئولیت ترور را برعهده میگیرد و میگوید: «لازم بود شفیق در چارچوب فعالیتهای آزادیبخشمان حذف شود. او دشمن ایمان ما و دشمن مردم ما بود.»