تاریخ انتشار: ۱۰:۲۶ - ۱۴ تير ۱۳۹۵
ای‎بی‎سی نیوز گزارش داد

تفاوت‎های سیاست‌خارجی کلینتون و اوباما درمورد ایران و منطقه

روز سه شنبه که باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا در شهر شارلوت برای هیلاری کلینتون تبلیغ می‌کند، در کنار جانشین احتمالی خواهد ایستاد که در برخی از بزرگ‌ترین موفقیت‌های وی در سیاست امنیت ملی، شخصیتی تاثیرگذار بود اما در بسیاری از مهم‌ترین ناکامی‌های سیاست خارجی دولت نیز شرکت داشت.
رویداد۲۴- روز سه شنبه که باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا در شهر شارلوت برای هیلاری کلینتون تبلیغ می‌کند، در کنار جانشین احتمالی خواهد ایستاد که در برخی از بزرگ‌ترین موفقیت‌های وی در سیاست امنیت ملی، شخصیتی تاثیرگذار بود اما در بسیاری از مهم‌ترین ناکامی‌های سیاست خارجی دولت نیز شرکت داشت. 

به گزارش رویداد۲۴ به نقل از‌ ای‎بی‎سی نیوز، برخی مواقع نیز اتفاق افتاده بود که این رئیس جمهور توصیه‌های وزیر خارجه سابق خود را نادیده بگیرد، به خصوص در حوزه سوریه. 

اوباما با اشتیاق بر نامزدی کلینتون برای ریاست جمهوری صحه گذاشته و گفته که او یکی از با کیفیت‌ترین افرادی است که تاکنون برای این پست نامزد شده است. اما چهار سال خدمت او به عنوان وزیر خارجه و اظهاراتش از آن به بعد نشان می‌دهد که کلینتون در صورت انتخاب شدن، از رویکرد سیاست خارجی اوباما جدا خواهد شد. 

بر اساس اظهارات کار‌شناسان امور خارجی، کلینتون احتمالا در مقایسه با اوباما رویکرد تقابلی تری با کشورهایی چون ایران و روسیه خواهد داشت و با احتیاط بیشتری دست به اعزام نیرو به خارج از مرز‌ها خواهد زد. 

یکی از مقامات ارشد دولت اوباما که روی مسائل سیاست امنیت ملی متمرکز است و نخواست نامش فاش شود، گفت: «به نظر من اساسا کلینتون سرسخت‌تر است و این نوع رویکرد بیشتر با عنوان جنگ طلب‌تر مطرح می‌شود. و البته وی در برخی حوزه‌ها از جمله سوریه، جنگ طلب‌تر خواهد بود. اما از کلمه «سرسخت» استفاده کردم چراکه فکر می‌کنم مذاکره با متحدان و دشمنان را هم پوشش می‌دهد.» 

جیک سالیوان، مشاور ارشد کلینتون در سیاست خارجی هفته گذشته در سخنرانی برای گروه امنیت ملی دموکراتیک خواستار یک «استراتژی آمریکایی موثر‌تر در خاورمیانه» شد. او گفت: «ما نیازمند هزینه‌های بی‌ثبات شدن منطقه را برای ایران افزایش دهیم و به شرکای سنی خود اطمینان دهیم که پشتیبانشان هستیم.» 

نباید در مورد تفاوت سیاست خارجی کلینتون و اوباما اغراق شود. کلینتون می‌گوید در دو تصمیم سیاسی به امضا رسیده اوباما، یعنی توافق هسته‌ای با ایران و اقدام به اعزام نیروهای دریایی به پاکستان برای دستگیری اسامه بن لادن، او در مذاکرات داخلی دولت از انتخاب‌های نهایی رئیس جمهور استقبال کرده بود. 

کلینتون در کتاب سال ۲۰۱۴ خود با نام «انتخاب‌های سخت» در حوزه برنامه هسته‌ای ایران خود را یک شخصیت میانه خوانده که مذاکرات آمریکا با ایرانرا آغاز کرد. کلینتون از جلسه‌ای می‌نویسد که در ژانویه۲۰۱۱ در مسقط عمان با سلطان داشت که سلطان هم می‌انجی میان آمریکا و ایران عمل کرد. 

سالیوان که مشاور ارشد سیاست خارجی کلینتون در وزارت خارجه هم بود حتی پس از آنکه کلینتون دولت را ترک کرد روی توافق با ایران کار می‌کرد. سال گذشته وزیر خارجه سابق آمریکا به متقاعد کردن رهبران یهودی که به توافق ایران شک داشتند، کمک کرد. 

کلینتون همچنین نقش حمایتی از ابتکار دیگر سیاست خارجی رئیس جمهور آمریکا داشت: افزایش توجه آمریکا به روابط با کشورهای آسیایی ماند چین و هند، اجتناب از اعزام گسترده نیروهای آمریکایی به خارج از مرز‌ها و عادی سازی روابط با کوبا. 

کلینتون همچنین از حامیان تصمیم آمریکا برای پشتیبانی از سرنگونی معمر قذافی در لیبی بود. وی به طور گسترده در تلاش دولت برای «تنظیم مجدد» روابط آمریکا با روسیه مشارکت داشت. 

در کمپین پائیز احتمالا جمهوری خواهان کلینتون را متهم به مشارکت در اشتباهات سیاست خارجی اوباما خواهند کرد که منجر به ظهور داعش شد، و این در حالی است که داعش پس از اینکه کلینتون دولت را ترک کرد، به طور کامل ظهور کرد. کلینتون همچنین در زمان حمله به مقر دیپلماتیک آمریکا در بنغازی لیبی به عنوان وزیر خارجه خدمت می‌کرد. 

در حوزه‌های دیگر اما، علیرغم عنوان کلینتون که او را به لحاظ فنی مشاور ارشد اوباما در سیاست خارجی قرار می‌داد، دیدگاه‌هایش با اوباما در یک راستا نبود. این اختلاف نظر‌ها جای تعجب نداشت. کمپین انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۸ نشان داد که کلینتون و اوباما علیرغم اینکه دیدگاه‌های نزدیکی درمورد سیاست داخلی دارند، در سیاست خارجی متفاوت فکر می‌کنند. 

کلینتون در اظهارات خود پیش و پس از پذیرش سمت وزیر خارجه نشان داده بود که عمیقا به توانایی آمریکا برای شکل دهی و تاثیرگذاری بر اتفاقات جهان اعتقاد دارد. در مقابل، اوباما اغلب به محدودیت‌های قدرت آمریکایی به خصوص در خاورمیانه و جنگ‌های میان فرقه‌های رقیب در این کشور‌ها اشاره می‌کند. ضمن اینکه کلینتون به اندازه اوباما نسبت به اعزام نیروهای نظامی آمریکا به جنگ‌های برون مرزی بی‌می‌ل نیست. 

انتصاب کلینتون به عنوان وزیر خارجه به او کمک کرد که روابط دوستانه‌ای با اوباما و مشاوران ارشد او برقرار کند و همین رابطه بود که باعث شد کلینتون و متحدانش حتی پیش از آغاز کمپین انتخاباتی سال ۲۰۱۶ از او حمایت کنند.
نظرات شما