قمار آموزش و پرورش با جان دانشآموزان/ بازگشایی مدارس در چه شرایطی انجام میشود؟
رویداد۲۴ شادی مکی: روز دوشنبه ۲۲ دی ماه آموزش و پرورش مصوبهای را به ادارات کل استان ابلاغ کرد که براساس آن قرار شد پایههای اول و دوم ابتدایی، دروس کارگاهی هنرستانها در مناطق زرد و آبی و همه مقاطع مدارس دارای جمعیت کمتر از ۵۰ دانشآموز صرفا در مناطق آبی، از اول بهمن ماه سال جاری با رعایت پروتکلهای بهداشتی بر سر کلاسهای درس حاضر شوند.
این دستورالعمل در حالی به تصویب ستاد ملی مبارزه با کرونا رسید که تعداد مبتلایان مرگ و میرهای ناشی از کرونا به تازگی در کشور رو به کاهش نهاده و مسئولان ستاد کرونا نیز نسبت به وضعیت شکننده این روزها هشدار داده و میگویند با کوچکترین اشتباه و شکلگیری اجتماعات، ممکن است بار دیگر آمار مبتلایان و مرگ و میرها به روال قبل بازگردد.
به گزارش رویداد۲۴هراس از بازگشت شرایط کرونایی کشور به روزهای قبل باعث شد ستاد کرونا چند روز پیش اعلام کند منع تردد شبانه را تا پایان سال جاری ادامه خواهد داد، تا مبادا با آمد و شد و برگزاری دورهمیهای خانوادگی این وضعیت شکننده بار دیگر به افزایش مرگ و میرهای کرونایی منجر شود. تصمیمی که از نظر بسیاری از شهروندان تاثیر چندانی بر کاهش آمار ندارد، زیرا در طول روز ناچار به حضور در محل کار، خیابان و به تبع آن استفاده از وسائل حمل و نقل عمومی بوده و هر لحظه ممکن است گرفتار این ویروس شوند.
بازگشایی مدارس همراه با ویروس کرونای انگلیسی
اما نکته عجیبی که در پافشاری آموزش و پرورش و البته موافقت ستاد کرونا برای بازگشایی مدارس وجود دارد آن است که وزارت بهداشت تا کنون ۵ مورد ابتلا به کرونای انگلیسی در تهران را گزارش داده است، کرونایی که به گفته متخصصان، قدرت انتشار آن ۵۵ درصد بیشتر از نوع مشابه این ویروس بوده و همچنین تمایل بیشتری برای آلوده کردن کودکان و نوجوانان دارد و حالا همین کودکان و نوجوانان در شرایط شکننده کرونایی قرار است از اول بهمن ماه بر سر کلاسهای درس حاضر شوند.
در حالیکه تا بازگشایی مدارس تنها یک هفته باقی مانده، روز ۲۳ دی ماه سعید نمکی وزیر بهداشت اعلام کرد که نگران خیز جدید بیماری کرونا هستند، زیرا با آرامش خیالی که مردم به دلیل کاهش ابتلا و مرگ و میر دارند، به سمت عادی پنداری میروند، در حالیکه مواردی از خیز جدید در نقاطی از کشور مشاهده شده و هرگونه ساده انگاری در مردم و مسئولین کشور را به فاز خطرناکی وارد خواهد کرد.»
البته این تصمیم در ستاد کرونا مخالفانی نیز دارد. دکتر علیرضا دلاوری معاون بهداشت ستاد کرونای استان تهران با بیان اینکه وضع اپیدمی همچنان در کشور ناپایدار و شکننده بوده و با کوچکترین بی احتیاطی قابل بازگشت است، گفته بود: «برای بازگشاییها به خصوص بازگشایی مدارس باید نکات خاص و ویژهای را در نظر گرفت، الان به کلام گفته میشود مدارس دارای ۵۰ دانش آموز قابل کنترل است، ولی اجرای آن به افزایش سطح ترددها در حوزه شهری منجر شده و در پی آن چرخه ویروس مجددا فعال میشود.»
به گزارش رویداد۲۴دکتر علیرضا زالی فرمانده ستاد مقابله با کرونای تهران نیز در این رابطه عنوان کرده بود «نظر فنی ما در مورد بازگشایی مدارس پرهیز از شتابزدگی است حتی در بازگشایی پایههای یکم و دوم نباید شتابزده عمل کرد.»
دکتر حمید سوری رئیس کمیته کشوری اپیدمیولوژی کرونا هم تاکید کرده بود که لغو ناگهانی محدودیتهای کرونایی در شرایط موجود را امری نادرست خوانده بود.
مسعود مردانی عضو ستاد ملی کرونا نیز با بیان اینکه در تمام اپیدمیها مدارس و مراکز آخرین مکانهایی هستند که بازگشایی میشوند، گفته بود: هرگونه تعجیل در بازگشایی مراکز فرهنگی و تجاری میتواند سبب افزایش موارد ابتلا و تشدید زنجیره انتقال شود.
بیشتر بخوانید: نحوه بازگشایی مدارس در مناطق آبی و زرد +جزئیات
باید از شتابزدگی در بازگشایی مدارس و اصناف پرهیز کنیم / وضعیت تهران هنوز شکننده است
رویکرد شهروندان به بازگشایی مدارس
در این بین، اما واکنش شهروندان در فضای مجازی نسبت به بازگشایی مدارس تاملبرانگیز بود. بسیاری از کاربران فضای مجازی ضمن یادآوری همزمانی افزایش آمار ابتلا و مرگ در اثر کرونا با بازگشایی مدارس در اواسط شهریور ماه این تصمیم را غیرعقلانی و خطرناک توصیف کردند. برخی از والدین نیز در صفحات کاربری خود اعلام کردند که حاضر به فرستادن فرزندان خود به مدرسه نیستند.
گروهی هم عنوان کردند که هر وقت رئیسجمهور حاضر شد به صورت حضوری و در جمع مردم سخنرانی کند با این موضع آموزش و پرورش موافقت میکنند.
این تصمیم آموزش و پرورش حتی برخی از شهروندان را دچار این شائبه کرد که لابد فرزندان تصمیمگیران این ماجرا واکسن کرونا را دریافت کردهاند. برخی دیگر هم این موضع دولت همزمان با اعلام وجود مناطق آبی نوعی زمینهسازی برای برگزاری راهپیمایی ۲۲ بهمن تلقی کردند.
به گزارش رویداد۲۴ تصمیم برای بازگشایی مدارس در مجلس به عنوان نهاد نظارتی نیز موافقان و مخالفانی دارد، اما هر دو گروه بر این نکته تاکید دارند که بازگشایی مدارس نباید سلامت دانشآموزان را با خطر مواجه کند.
مسئولیت عواقب بازگشایی مدارس بر عهده رئیسجمهور است
جلال رشیدی کوچی نماینده مرودشت که از مخالفان این تصمیم است به رویداد۲۴ میگوید: اینکه وزارت آموزش و پرورش صرف اندکی عادی شدن شرایط قصد بازگشایی مدارس را دارد خطرناک بوده و ریسک بالایی دارد.
وی با تاکید بر اینکه این تصمیم آموزش و پرورش پذیرفتنی نیست، میافزاید: در حال حاضر بعد از مدتها کش و قوس موضوع آموزش مجازی تا حدودی جا افتاده است. اینکه از بهمن مدارس را باز کرده و در اسفند دوباره تعطیل شود تا بعد از عید به نظر میرسد به لحاظ آموزشی تفاوت چندانی ایجاد نکند، اما به افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا دامن بزند.
نماینده مرودشت با طرح این سوال که چنین تصمیمات عجولانهای چه تاثیر بر کیفیت آموزش دانشآموزان میگذارد، اظهار میکند: در حال حاضر آموزش روند تقریبا مناسبی را طی میکند و بستر برای آموزش مجازی تا حدودی بهتر از گذشته شده است. به عنوان یک نماینده مجلس با اتخاذ تصمیمات عجولانه در این خصوص مخالفم و در این حوزه تذکری هم ثبت کردم و به وزیر آموزش و پرورش هم تذکر دادهام.
وی خاطرنشان میکند: پیشبینی من این است که ویروس کرونا ۲ تا ۳ ماه بعد از عید ضعیف شده و قدرت قبلی خود را ندارد و احتمالا در خرداد ماه دیگر شاهد جولان کرونا در کشور نباشیم. به همین دلیل هم با توجه به اینکه سال تحصیلی فعلی رو به اتمام است نباید با تصمیم عجولانه گرفت و بازگشایی مدارس را برای مهر ماه بگذاریم بهتر است.
رشیدی کوچی تاکید میکند: هر فردی که عاقلانه فکر کند با این تصمیم آموزش و پرورش مخالفت میکند. اما در نهایت تصمیم در این حوزه بر عهده ستاد ملی کرونا و شخص رئیسجمهور است. ما در مجلس میتوانیم از منظر نظارتی تذکر بدهیم و امیدوارم که ستاد با این تصمیم مخالفت کند، زیرا اگر بازگشایی مدارس باعث تشدید اپیدمی کرونا که شاهد نوع انگلیسی و خطرناک آن در کشور هم هستیم قطعا عواقب آن بر عهده رئیسجمهور به عنوان رئیس ستاد مقابله با کروناست.
اولویت با آموزش حضوری دانش آموزان دارد
روح الله متفکر آزاد عضو هیات رئیسه مجلس و عضو کمیسیون آموزش که از موافقان بازگشایی مدارس است به رویداد۲۴ میگوید: سطح آموزشی در فضای مجازی با آموزش حضوری تفاوت بسیاری دارد. آموزش و پرورش مسئول سوادآموزی و پرورش فرزندان ماست. به همین دلیل هم هر جا که این نهاد احساس کند با رعایت پروتکلهایی میتواند آموزش را پیش ببرد این کار را انجام میدهد.
وی ادامه میدهد: اگر بتوانند پروتکلهای را رعایت کنند چارهای جز آن نداریم که بچهها به صورت حضوری تحت آموزش قرار بگیرند البته شرایط باید به گونهای باشد که سلامت بچهها در معرض خطر قرار نگیرد.
نماینده مردم تبریز در مجلس در پاسخ به این سوال که چرا تا زمان تولید واکسن کرونا که زمان آن هم مشخص شده است صبر نمیکنیم، عنوان میکند: زمان مشخص شده برای تولید واکسن هم قطعی نیست لذا معتقدم از هر زمانی که مطمئن شویم بار دیگر دچار پاندمی کرونا نمیشویم و ویروس بار دیگر منتشر و منتقل نمیشود میتوان آموزش حضوری را برگزار کرد که البته شرایط مناسب برای آغاز بازگشایی مدارس نیاز به بررسی دارد.
وی خاطرنشان میکند: در خصوص کرونا ستاد مبارزه با کرونا مسئولیت دارد و تصمیمگیری آموزش و پرورش در این حوزه نیز با مشورت این ستاد انجام میشود. کمیسیون آموزش مجلس مدخلیتی در آغاز این تصمیمگیری ندارد، اما ما در کمیسیون آموزش مسائل مربوط به بازگشایی مدارس را مورد بررسی قرار داده و به عنوان سوال با آموزش و پرورش تعامل میکنیم که این تصمیم بر چه اساسی و با در نظر گرفتن چه شرایطی گرفته شده است.
در روزهای خاصی مثل ۲۲ بهمن کاری به مردم نداره و فقط در روزهایی مثل عید نوروز ؛ سالگرد کشته شدن مسافرین هواپیمای اکراینی و غیره تهدیدش خیلی زیاد میشه !