ماجرای توهین احمد جهان بزرگی به حسن روحانی/ چرا صدا و سیما به جای نقد هتاکی میکند؟
رویداد۲۴خدیجه غبیشاوی: یک روحانی به نام احمد جهان بزرگی بدون آنکه از حسن روحانی نامی ببرد، رئیس جمهور را فردی «اهل منقلی» خطاب کرد و برخی مسئولان در جمهوری اسلامی را کسانی خواند که یک لیوان شیر خر خوردهاند. این سخنان مهمان برنامه زاویه شبکه چهارم سیما جنجالی شد تا بار دیگر صدا و سیما و ریاست جمهوری مقابل یکدیگر قرار بگیرند. دولتیها به صدا و سیما تاختند و شبکه چهار سیما توضیح داد، اما در این بین آنچه محل تامل است بر زبان آمدن اظهاراتی سخیف و زشت از فردی «ملبس به لباس روحانیت» از «صدا و سیمای ملی» و خطاب به «شخص دوم کشور» است.
ماجرای توهین احمد جهان بزرگی به روحانی
اظهارات احمد جهان بزرگی که خود را عضو هیاتعلمی پژوهشگاه فرهنگ واندیشه اسلامی معرفی کرده بود در برنامه زاویه که چهارشنبه شبها از شبکه ۴ سیما پخش میشود جنجال ساز شد و با واکنشهای بسیاری همراه شد. وی در بخشی از این برنامه میگوید: مسئولی که در خانه نشسته و شاید پای منقل هم باشد، جایی سر نمیزند و وزرایش نمیتوانند با او تماس بگیرند، این مسئوله؟ مسئولین جمهوری اسلامی خیلی خیانت کردند و در بچگی شیر خر خوردند! شاید رئیس جمهور «پای منقل» نشسته!
برنامه زاویه هر چهارشنبه شب از شبکه ۴ سیما پخش میشود. در معرفی این برنامه در سایت شبکه آمده است که «برنامه زاویه با بهره گیری از مجری با دعوت از حد اقل ۲ صاحب نظر حوزه اندیشه در علوم انسانی به تحلیل و گفتگو درباره مهمترین موضوعات فرهنگی میپردازد و میتواند زمینه ساز مباحثه و مناظره مطلوب در رسانه ملی باشد.»
احمد جهان بزرگی کیست؟
احمد جهان بزرگی با عنوان عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در این برنامه معرفی شده بود، اما گویا این عنوان جعلی است و وی چنین سمتی در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ندارد.
در بیوگرافی احمد جهان بزرگی آمده است که وی مدیر گروه علوم سیاسی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، مدیر گروه علوم سیاسی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، مدرس سطح دو حوزه علمیه عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی است. جهان بزرگی علاوه بر تحصیلات حوزوی مدرک لیسانس علوم سیاسی خود را از دانشگاه تهران و مدرک فوق لیسانس علوم سیاسی خود را از دانشگاه شهید بهشتی دریافت کرده است.
پس از جنجال اظهارات جهان بزرگی در برنامه زاویه روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در بیانیهای اعلام کرد که در پی حواشی ایجاد شده از سوی میهمان ویژه برنامه زاویه حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای احمد جهان بزرگی، متاسفانه در اقدامی غیر حرفهای و به اشتباه، نسبت به سِمَت علمی نامبرده، جعل عنوان صورت گرفته و ایشان عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی معرفی شده اند، در حالی که هیچگونه رابطه استخدامی با این مجموعه ندارند.
در ادامه این بیانیه آمده است که این مجموعه ضمن ناشایست شمردن این اقدام خارج از دایره نقد عالمانه، با ارسال نامهای رسمی از شبکه چهار سیما و سایر رسانهها، حذف و اصلاح مطلب فوق را در تبیین عدم ارتباط فرد مذکور با این مجموعه علمی ارزشمند، مطالبه نموده است.
واکنش دولت به توهین جهان بزرگی به روحانی
اظهارات توهین آمیز احمد جهان بزرگی ملبس به لباس روحانیت به رئیس جمهور، با واکنش اعضای دولت همراه بود. معاونت حقوقی ریاست جمهوری نیز اعلام کرد از سازمان صدا و سیمت و کلیه عوامل پخش این برنامه شکایت خواهد کرد.
محمود واعظی، در واکنش به این اظهارات به ارتباط مستقیم تشدید توهینها علیه رئیس جمهور و نزدیک شدن به زمان انتخابات ۱۴۰۰ اشاره کرد و گفت: این روش غیراخلاقی که با آموزههای دینی ما مغایر است، برای توهینکنندگان محبوبیت نمیآورد. مردم از تنش و توهین و جنجال خسته شدهاند. علیرضا معزی، معاون ارتباطات و اطلاع رسانی دفتر رییس جمهور نیز در پیامی توییتری نوشت: «آنچه در برنامهای از شبکه چهار رخ داده افتضاحی شرمآور است. بحث آزادی بیان نیست، چون دیگر همه میدانند که نقد و اعتراض که هیچ، حتی با درشتگویی به رییسجمهور هم ابدا عقوبتی در میان نخواهد بود؛ اما شوربختانه این بار بحث هرزگویی و فحاشی است.
بیشتر بخوانید:توهین جنجالی کارشناس صداوسیما: روحانی در خانه پای منتقل است! +فیلم
سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حساب شخصی خود در توییتر نوشت: «ادبیات سخیف، توهین و افترا از همه بد است و در کسوت روحانیت، آن هم از رسانه ملی، بدتر! با سخنان غرضآلوده زاویهها را بیشتر و دشمنان ایران را شادمان نکنیم.» معصومه ابتکار، معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده در توئیتی بخشی از آیه ۱۱ سوره حجرات را منتشر کرد که در آن آمده است: «و از یکدیگر عیب نگیرید و به همدیگر لقبهای زشت مدهید چه ناپسندیده است نام زشت پس از ایمان و هر که توبه نکرد آنان خود ستمکارند.»
علی ربیعی، سخنگوی دولت هم نوشت: وقتی کلیپی از یک برنامه تلویزیونی حاوی توهین به رئیس جمهور را دیدم، نمیدانم چرا بیاختیار فراتر از آن توهین، حرمت این کلمات به ذهنم خطور کرد: «دهه فجر، روحانیت، پژوهشگاه، اندیشه اسلامی و صدا و سیما به منزله دانشگاه. در باب علل زوال اخلاق و سیاست، شنبه خواهم نوشت.» حسام الدین آشنا، مشاور فرهنگی رییس جمهوری نیز در واکنش به توهین به روحانی در توئیتی نوشت: «مردم اهل ملاقه و منقل را به خوبی میشناسند.ای کاش در کنار ریش و عمامه، جهانتان را هم بزرگتر میکردید تا بدانید که در این وانفسا اهانت به مردم شریف ایران و شخص دوم کشورتان نه خدمت به اسلامیت و جمهوریت بلکه همآوایی با یاوهگویان ترامپی است.»
واکنش صدا و سیما به ماجرای توهین به روحانی و سیاست دوگانه!
این برای اولین بار نیست که صدا و سیما به دلیل اظهارات فردی در یک برنامه زنده علیه رئیس جمهور حاشیه ساز میشود. این برای نخستین بار نیست که در بخشهای مختلف خبری و غیرخبری و از شبکههای مختلف سمت و سوگیریهای خاص صدا و سیما در جهت تقابل با دولت به مرز هتک حرکت میرسد و بیش از همه اینها اوج تناقض و تبعیض در رسانهای که ملی لقب دارد را نشان میدهد. اما آیا صدا و سیما فرق میان نقد و هتاکی را نمیداند؟ و یا اساسا از صبقه میهمانانی که برای حضور در برنامههای زنده از آنان دعوت به عمل میآید مورد بررسی قرار نمیگیرد؟
مسعود معینی پور، مدیر شبکه چهار در واکنش به انتقادات نسبت به توهین کارشناس صدا و سیما به روحانی اینطور نوشت: «استادی با ۷ کتاب علمی به برنامه زنده تخصصی زاویه دعوت شده خلاف شئون اخلاقی حرف زده، مجری همانجا تذکر داده و شبکه هم با تبری از توهین او موضعش را شفاف کرده است، ولی ماهیگیرانی صرفا به دنبال تسویه حساب شخصی و باندی با صداو سیما هستند.»
شبکه چهار سیما نیز البته بیانیهای در این باره صادر کرد و با ابراز امیدواری نسبت به عدم تکرار اتفاقات مشابه گفت: اتفاق ناخوشایندی که توسط مهمان برنامه زاویه و بر خلاف رویه این برنامه رخ داد، مخالف صریح فرمایشات رهبری مبنی بر حفظ حرمت مسئولین نظام بود و با سیاستهای کلی شبکه چهار، مبنی بر توسعهٔ ادب و آداب گفتگو، در تضاد کامل قرار داشت. به همین منظور شبکه چهار وظیفه خود میداند که از سخنان نادرست مهمان برنامه تبری جوید و صراحتاً آن را مخالف اهداف رسانه ملی و نیز شبکه چهار سیما در توسعه گفتگوی مومنانه، منصفانه و مودبانه میداند. در ادامه این بیانیه شبکه چهار سیما خواستار جبران این موضوع از سوی حجت الاسلام جهان بزرگی شد.
آنطور که از گفتههای مسئولان صدا و سیما بر میاید آنها درصدد آن هستند که به دلیل زنده بودن برنامه از مسولیتی که متوجه آنان است شانه خالی کنند؛ این در حالی است که صدا و سیما حدود و ثغور خود را در برابر سایر قوا به خوبی میداند و رعایت میکند و تاکنون دیده نشده و شنیده نشده که به حاشیه امن قوه مقننه و قضائیه خدشهای وارد شود. صدا و سیمایی که مجری برنامهای که میهمانش بینندگان را به رقص دعوت میکند را ممنوع الکار میکند، در قبال اظهاراتی چون شیر خر خوردن برخی از مسئولان جمهوری اسلامی ایران به بیانیه دادن اکتفا میکند.
اما چرا صدا و سیما نه از زبان نقد بلکه از زبان هتاکی در برابر دولت دوازدهم و شخص رئیس جمهور استقاده میکند؟ کمتر از ۵ ماه دیگر انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم برگزار میشود و عمر دولت روحانی به پایان است، آیا صدا و سیما که جریان خاصی را نمایندگی میکند از ترس گشایش اقتصادی در واپسین روزهای دولت روحانی به تریبون تبلیغاتی و انتخاباتی تبدیل شده است و همانند سالهای آشنای نه چندان دور منش تخریب و هتاکی را در پیش گرفته؟ سعدی در گلستان میگوید که «ادب مرد به دولت اوست» و ای کاش که صدا و سیمای ملی به درستی ملی شود.
امثال این آقا دردشان از جای دیگری است و برمیگردد به سخنان روحانی در گذشته بسیار نزدیک .