بالاگرفتن افزایش تنش میان ایران و آمریکا
رویداد۲۴ در روزهای اخیر تنشها میان ایران و آمریکا افزایش یافته است. پس از توقف اجرای پروتکل الحاقی آمریکا تاکیدکرده که تحریمهای ایران را پیش از مذاکره لغو نخواهد کرد. از طرف دیگر هم روز گذشته ارتش ایالات متحده به نیروهای تحت حمایت ایران در مرز عراق و سوریه حمله کرد.
آمریکا مدعی است که حملات به سوریه در پاسخ به اقدامات علیه این کشور در عراق است. در چند هفته اخیر دو حمله به مواضع آمریکا در اربیل و بغداد صورت گرفت در حمله اربیل چند شهروند این کشور کشته و زخمی شدند و در حمله بغداد نیز چند راکت به نزدیکی سفارت این کشور برخورد کرد.
از سوی دیگر چندین بار هم کاروانهای لجستیکی ارتش آمریکا در مرزی عراق و سوریه مورد حمله قرار گرفته اند.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا پس از حمله هوایی به شمال شرق سوریه مدعی شد که اقدامات ایران بدون پیامد نخواهد ماند.
او در پاسخ به خبرنگاری که پرسید با این حمله قصد داشتید چه پیامی را بفرستید گفت: «اینکه شما نمیتوانید اقدامی انجام دهید که عواقب نداشته باشد. مراقب باشید.»
جان کربی، سخنگوی پنتاگون گفت که دو جنگنده از نوع اف-۱۵ای (F-۱۵E) نیروی هوایی، هفت موشک شلیک کردند که در نتیجه آن ۹ تاسیسات، آن محدوده نابود شد به دو تاسیسات دیگر آسیب جدی وارد آمد.
سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت خارجه ایران این حمله را محکوم و آن را «حملات غیر قانونی و تجاوز گرانه» توصیف کرد و گفت که حملات نقض آشکار حقوق بشر و تجاوز نسبت به حقوق و قوانین بین المللی است.
او تاکید کرد که «این حمله در شرایطی صورت گرفته است که نیروهای آمریکایی طی سالهای اخیر بطور غیر قانونی وارد خاک سوریه شده و اقدام به اشغال مناطقی از خاک این کشور و سرقت منابع طبیعی از جمله نفت نموده است که حق طبیعی مردم سوریه است.»
بیشتر بخوانید: آمریکا بدون قید و شرط به برجام بر نمیگردد/ ایران دیپلماسی هستهای را همچنان ادامه خواهد داد
در تحول دیگری امروز فواد حسین وزیر خارجه عراق وارد تهران شد تا با مقامات سیاسی و امنیتی ایران گفتگو کند. او در اولین دیدار با علی شمخانی گفتگو کرد و قرار است با جواد ظریف هم رایزنی کند.
در آمریکا هم چند عضو برجسته کنگره که با جو بایدن هم حزبی هستند از این حملات که نخستین اقدام نظامی دولت وی بود انتقاد کردند. این دموکراتها گفتند که حملات هوایی بدون مجوز انجام شد، اما در سوی مقابل جمهوریخواهان از این اقدام حمایت بیشتری کردند.
تیم کین، سناتور ایالت ویرجینیا و از حزب دموکرات گفت: «اقدام نظامی تهاجمی بدون تصویب کنگره در زمانیکه وضعیت فوقالعادهای وجود ندارد، مطابق قانون اساسی نیست.»
سناتور کریس مورفی نیز گفت که حملات تلافیجویانه ضروری نیست چرا که برای یک تهدید قریبالوقوع انجام نمیشود. وی نیز تاکید کرد که این حمله باید مجوز کنگره را دریافت میکرد.
اما جیم اینهاف، سناتور جمهوریخواه، اوکلاهاما این اقدام را پاسخ درست و متناسب برای حفاظت از جان آمریکاییها توصیف کرد.
سخنگوی کاخ سفید: قصد کاهش تحریمهای ایران را نداریم
در تحول دیگری این بار در زمینه برجام و تحریمها علیه ایران سخنگوی کاخ سفید با ادعای اینکه آمریکا آماده گفتگوهای دیپلماتیک با ایران در چارچوب ۱+۵ است، گفت که واشنگتن قصد کاهش تحریمهای وضع شده علیه ایران را ندارد.
جن ساکی سخنگوی کاخ سفید در یک نشست خبری در پاسخ به سوالی درباره وضعیت کنونی مذاکرات پیرامون توافق هستهای با ایران مدعی شد که آمریکا آماده گفتگوهای دیپلماتیک با ایران است.
بنابر گزارش وب سایت کاخ سفید، جن ساکی تصریح کرد: "موضع ما همچنان این است که آماده مذاکرات دیپلماتیک هستیم، آمریکا آماده است تا بر سر میز بنشیند و با شرکایمان در چارچوب ۱+۵ و ایرانیها درباره توافق گفتگو کند. ما قصد نداریم گامی برای کاهش تحریمها برداریم. ما چنین گزینهای رو میز قرار نداده ایم. "
او در ادامه گفت: «اما در حال حاضر، اروپاییها از ما دعوت کرده اند و ما منتظر ایرانیها هستیم.»
ایران هفته گذشته اجرای پروتکل الحاقی را متوقف کرد که با ابراز نگرانی شدید آمریکا و اروپا روبه رو شده است.
در همین حال خبرگزاری رویترز مدعش شده که به نامه ایران دست یافته که در آن تهدید کرده اگر شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در جلسه روز دوشنبه از پیشنویس قطعنامه پیشنهادی آمریکا علیه فعالیتهای هستهای تهران حمایت کند به توافق اخیرش با آژانس پایان میدهد.
رویترز روز جمعه هشتم اسفند در گزارشی نوشت جمهوری اسلامی در این نامه که به کشورهای عضو شورای حکام فرستاده، آورده است: «ایران این اقدام را مخرب میداند و آن را به عنوان پایان توافق مشترک روز ۲۱ فوریه ۲۰۲۱ میان آژانس و جمهوری اسلامی ایران در نظر میگیرد.»
جمهوری اسلامی همچنین نوشته که این اقدام میتواند منجر به "پیچیدگیهای جدید" در رابطه با برجام شود.
رویترز به نقل از چندین دیپلمات اضافه کرد هنوز مشخص نیست شورای حکام آژانس قطعنامه پیشنهادی آمریکا را تصویب میکند یا نه.
مقامات ایرانی هنوز در این باره حرفی نزدهاند.