روحانی: برخی فکر میکنند زندگی بهتر با اسلام در تضاد است و آدم باید همواره در فشار باشد
رییس جمهوری تصریح کرد: در گذشته قانونی مصوب شده بود برای اینکه اطلاعات دستگاهها در اختیار مردم قرار گیرد، اما در عین حال این قانون نه اجرا میشد و نه آیین نامه اش نوشته شده بود.
رویداد۲۴ حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی عصر چهارشنبه در نشست مدیران شبکههای ارتباطات و دانش بنیان اظهار کرد: یکی از افتخارات ما در دولت یازدهم و دوازدهم مسئله تحول و انقلابی است که در زمینه ارتباطات و اقتصاد دانش بنیان به وجود آمد؛ دولت الکترونیک از یک سمت، شبکه ملی اطلاعات از سمت دیگر و حمایت از شرکتهای دانش بنیان از طرف دیگر.
وی افزود: امروز در جامعه شاهد هستیم که بسیاری از کارهایی که لازم بود با صرف وقت فراوان انجام شود، این خدمت را در خانه خود دریافت میکنند؛ بنابراین با دولت الکترونیک رفاهی ایجاد شده است که این رفاه میتواند به نفع همه مردم باشد البته بعضیها فکر میکنند که زندگی بهتر با اسلام در تضاد است و آدم باید همیشه زاهد و در فشار باشد و زندگی بسیار سطح پایین داشته باشد.
بیشتر بخوانید: روحانی: هر شرکت خصوصی میتواند واکسن وارد کند، بیاورد +فیلم
رییس جمهوری با بیان این در زمینه ارتباطات تحول بزرگی در کشور رخ داد، گفت: البته اختلاف نظرهایی وجود داشت مبنی براینکه اگر ما وارد این فضا و انقلاب شویم، خطراتی دارد. به هر حال فضای الکترونیکی و دیجیتال یک فضای نو و تحول بزرگ است.
روحانی اظهار کرد: به هر حال در هر تحول و انقلاب خطراتی وجود دارد. وقتی شما یک اتومبیل پرسرعت داشته باشید همانطور که شما را سریعتر به مقصد میرساند ممکن است خطراتی هم داشته باشد؛ بنابراین ما باید مراقبت و راهبری کنیم.
رییس جمهوری یادآورشد: در فضای مجازی عمدتا در سال ۹۳ که این حرکت بیشتر شروع شد، اختلاف نظرهای فراوانی وجود داشت. برخیها معتقد بودند ما باید جلوی این پیشرفتها و حرکتها را بگیریم و میگفتند ضرر آن بیشتر از نفع آن است. ما میگفتیم این کار یک ضرورت است البته ممکن است ضرر هم داشته باشد که ما باید جلوی ضرر را بگیریم.
وی خاطرنشان کرد: در دنیای امروز وقتی جهان پیشرفت میکند، شما نمیتوانید عقب بمانید و نمیتوانید همراه با حرکت جهانی نباشید آن موقع ارتباط با جهان، حرف زدن با دنیا دیگر امکانپذیر نیست.
روحانی افزود: وقتی در برجام آمدیم و موفقیتهایمان را برای ارتباطات اقتصادی پیش رو دیدیم، یکی از مسائل مهم این بود که دیدیم بانکهای ما بلد نیستند کار کنند یعنی بانکهای ما با مقرراتی آشنا بودند که این مقررات برای ۵ یا ۱۰ سال گذشته بود و تحولاتی که رخ داده بود و مقررات جدیدی که حاکم شده بود را نمیدانستند و باید از نو تجدید بنا کنند و افکارشان، برنامههایشان و آییننامههایشان را از نو ببیند و مرور کنند.
رییس جمهوری با بیان اینکه نباید از تحولات علم و فناوری عقب ماند، گفت: فناوری ارتباطات و اساساً تحولات نوآورانه در بخشهای مختلف، ضرورتی بود که ما با آن مواجه بودیم. اولین کاری که نیاز داشتیم زیرساخت بود و ما بدون این زیرساخت نمیتوانستیم حرکت کنیم و مانند این است که جاده نباشد و شما ماشین تولید کنید، این ماشین چگونه و به کجا میخواهد برود.
رییس دولت تدبیر و امید گفت: این اولین تحول و اولین حرکت در زیرساخت بود که انجام گرفت. اگر شما نگاه کنید در فناوری اطلاعات زیرساخت ما در این ۸ سال چقدر تغییر کرده است. اینکه ما اکنون میگوییم نسل ۳ و نسل ۴ و یا حتی برای نسل ۵ آماده میشویم، اگر این زیرساختها نبود، اینها امکانپذیر نبود. اگر پهنای باند نبود، امکان نداشت شما از طریق موبایل بتوانید بسیاری از فعالیتهای روزانه خود را سامان دهید و بسیاری از خدمات را دریافت کنید.
وی خاطرنشان کرد: از یک سو این کار بزرگ انجام گرفت و از سوی دیگر لازم بود بخش خصوصی به میدان بیاید، شرکتهای مختلف و شرکتهای دانشبنیان فعال شوند، دولت قادر نیست، دولت وظیفه دارد کار زیرساخت انجام دهد. البته در بخشهایی در پلتفرم هم ممکن است بخواهد قدمهایی را بردارد، اما وقتی به خدمات و اپلیکیشنها و محتوا میرسیم و میخواهیم خدماتی را ارائه دهیم همه شرکتها، مردم و دانشگاهها باید سهیم و شریک شوند.
روحانی بیان کرد: نکته مهم دیگر این است که دنیای علم دنیایی است که برای پیشرفت ضروری است، اما دنیای مهارت هم در کنار دنیای علم باید به وجود بیاید. شما اگر یک دانش فراوانی را یاد بگیرید و یک مدرک علمی سطح بالا هم در دست داشته باشید، اما مهارت اجرایی و عملی نداشته باشید چه کار میشود کرد آن مدرک کهنه میشود بخش بزرگی از آن دانش هم فراموش میشود. مردم با کار کردن با تلفن همراههای نسل جدید نوعی مهارت با این فناوری جدید یاد میگیرند و از این فناوری مهارتهای جدید، سواد جدید و دیجیتال که یک سواد خاصی است، استفاده میکنند.
وی اظهار داشت: اگر شما در یک دانشگاه خارجی بخواهید تحصیلات تکمیلی بخوانید، هر چقدر هم مهارت داشته باشید اگر سواد دیجیتالی را ندانید، نمیتوانید کار کنید و مطالب لازم را دریافت و ارائه کنید بسیاری از ارائهها به سواد دیجتیالی نیاز دارد. ما ناچار بودیم وارد این زمینه شویم. هیچ راهی نداشتیم. دولت این احساس و درک را میکرد و به نظر من امروز جامعه به خوبی این را پذیرفته و قبول کرده است.
رییس جمهوری گفت: زمانی گفته میشد این گونه فناوریهای چه مشکلاتی برای امنیت خانوادهها و امنیت زندگی مردم ایجاد میکند بله ممکن است در جاهایی اگر مراقبت نکنیم مشکل هم ایجاد بکند، اما در کنارش مردم دیدند که با این فناوری امنیت خوبی هم دارد فرزندی که سوار خودرو شده است میداند اکنون در کدام مسیر است و مقصد بعدی کجاست.
روحانی تاکید کرد: این که این فناوری میتواند امنیت و ارزانی برای جامعه بیاورد هم باید مد نظر قرار دهیم. اتفاقا دیدیم در مسئله حمل و نقل ضمن این که امنیت و رفاه برای جامعه آورد، از نظر قیمت هم قابل رقابت شد. خیلی راحتتر با یک رقابت بهتر بدون این فناوری یک کامیون بار میبرد و از آن طرف نمیتوانست چه کار بکند ناچار میشد خالی برگردد.
وی اضافه کرد: با این فناوری هم از این طرف میتواند به راحتی بار ببرد و هم میتواند بار را برگرداند. به راحتی مسافر ببرد در مسیر راه مسافری را پیاده کرد کجا برود و مسافر بعدی را کجا سوار کند یعنی یک گردشهای بیخود در خیابان و مصرف سوخت بی جهت در خیابان نظم پیدا کرد.
رییس جمهوری در ادامه به تاثیرات مثبت استارتاپهای خودرویی برای امنیت و هماهنگی سفر اشاره و تصریح کرد: امروز ابزارهای دیجیتال به خوبی حرکت خودرو را با نیاز مسافر تنظیم میکنند.
روحانی با اشاره به اینکه از آغاز دولت یازدهم تا امروز پهنای باند ۳۰ تا ۳۲ برابر شده است، خاطرنشان کرد: تقریبا تمام شهرهای ما الان به اینترنت پرسرعت وصل هستند و بیش از ۹۰ تا ۹۵ درصد روستاهای بالای ۲۰ خانوار کشور به اینترنت پرسرعت وصل شده اند.
وی، تاثیرات مثبت سامانههای ایجاد شده در حوزه کسب و کارهای کوچک و متوسط را یادآور شد و افزود: سامانهها برای کسب و کارهای متوسط و کوچک چه رفاهی ایجاد کرده است و الان فروشنده به جای اینکه دنبال مشتری بگردد و مشتری به جای اینکه دنبال فروشنده بگردد، سامانه همه اینها را به هم متصل میکند و همه اطلاعات لازم را در اختیار هر دو طرف قرار میدهد.
رییس جمهوری با اشاره به ظهور فناوریهای نسل چهارم و پنجم و هوش مصنوعی تصریح کرد: این فناوریها فرد را هدایت میکنند و وقتی فرد دو کار را در سامانه انجام داد، فناوری خودش کار بعدی را پیشنهاد میکند و راههای بهتر انجام دادن کار بعدی را نیز به فرد ارائه میکند.
روحانی، این تحولات را برای زندگی امروز ما یک ضرورت عنوان کرد و گفت: امروز شاهد حرکت بسیار خوبی در حوزه استفاده از فناوریهای دیجیتال در جامعه هستیم و دولت هم خدمات شایستهای در این حوزه ارائه کرده است. من توفیق داشتم جلسات فراوانی جلسات فراوانی را برای پیگیری مسائل حوزه فناوری اطلاعات و دولت الکترونیک با کارشناسان مربوطه برگزار کنم، زیرا برای من بسیار مهم بود که تا پایان این دولت، سامانهها تکمیل شوند.
وی، پیگیریها بقرای الکترونیک شدن پرونده سلامت را یادآور شد و تصریح کرد: ما خیلی دنبال این حرکت بودیم که سلامت ما الکترونیکی شود و امروز بخش بزرگی از سلامت، الکترونیکی شده و اگر وارد یک بیمارستان شوید مسئول مربوطه به جای اینکه دنبال پرونده در دفتر و بایگانی بگردد و ببیند و بخواند، خیلی راحت حتی با یک شماره ملی، میتواند به سوابق، معاینات گذشته شما و اقدامات قبلی پزشکی دسترسی پیدا کند و توصیههای پزشکی لازم را در نسخه الکترونیکی بنویسد.
رییس دولت دوازدهم گفت: حوزه بهداشت و سلامت کشور در حال قرار گرفتن در یک مسیر درستی است و صرفه جوییهای درستی انجام میشود؛ مصرفهای بیخود دارو را از بین میبرد؛ فرمی که در گذشته باید توسط بیمار یا همراهان پر میشد دیگر لازم نیست پر شود و به راحتی فقط موارد ضروری به صورت الکترونیکی پر میشود.
روحانی تاثیرات الکترونیک شدن پرونده سلامت بر حوزه نظارت را یادآور شد و افزود: نظارت در حوزه سلامت اکنون به خوبی میتواند انجام بگیرد، اما قبلا به راحتی نمیتوانستیم نظارت کنیم که افراد چگونه کارها را انجام میدهند. امروز بیمهگر ما و مسئولان و مدیران حوزه سلامت ما میتوانند نگاه کنند که دارو چگونه مصرف میشود و چطور در بخشهای مختلف از خدمات استفاده میشود و چه اتصالی اینها میتوانند با هم داشته باشند.
وی، الکترونیک شدن بخشهای مختلف کشور را قابل تقدیر دانست و گفت: یکی از بخشهای بسیار مهم که الکترونیک شده و الکترونیک شدن قسمتهای کوچکی از آن باقی مانده، سامانه بزرگ تجارت بود. تا زمانی که اقدامات در این حوزه الکترونیک نشده بود، چه سوءاستفادهها فسادهای بزرگی در این حوزه انجام میگرفت. یکی از خواص فناوری برای کشور تامین سلامت جامعه و مبارزه با فساد است.
رییس جمهوری ضمن پرسیدن این سئوال که مبارزه با فساد چطوری امکانپذیر است و چه کاری میتوانیم انجام دهیم، افزود: بگیر و ببند و دادگاه در یک مراحلی برای برخی از موارد ضروری و لازم هستند، اما اصل مبارزه با فساد از طریق ایجاد شفافیت امکانپذیر است.
روحانی درباره تاثیرات دولت الکترونیک بر ایجاد شفافیت نیز گفت: امروز در سامانه تجارت، به راحتی شما میبینید که کدام تاجر یا فرد یا شرکتی، در چه تاریخی، چه موردی را ثبت سفارش کرده و چه زمانی به بانک مراجعه کرده، چه زمانی تامین مالی شده و اظهارنامهها را پر کرده، چه زمانی اقدامات انجام شده را دنبال کرده و سفارش خارجی را ارائه کرده و کالا خریداری شده و حرکت کرده است. کالای مورد نظر با چه کشتی حرکت کرده و چه زمانی به بندر رسیده و وارد گمرکات شده و همه تشریفات گمرکی در چه تاریخی انجام گرفته و در چه تاریخی حمل شده است.
وی با بیان اینکه حتی میتوان از طریق سامانه الکترونیک تجارت فهمید چه شرکتی کالا را حمل کرده و به کدام انبار آمده است، خاطرنشان کرد: در بخش انبار هنوز یک مقداری ما عقب ماندگی داریم که باید جبران کنیم؛ تا زمانی که این جنس به بازار میآید و در اختیار مشتری قرار میگیرد، تمام مسیر حرکت کالا را همه مسئولان مربوطه میتوانند در سامانه الکترونیک تجارت به راحتی ببینند. بدون این فناوری، مگر تحقق این تحول بزرگ امکانپذیر بود.
رییس جمهوری تصریح کرد: در گذشته قانونی مصوب شده بود برای اینکه اطلاعات دستگاهها در اختیار مردم قرار گیرد، اما در عین حال این قانون نه اجرا میشد و نه آیین نامه اش نوشته شده بود. سالها بود این قانون تدوین و ابلاغ شده بود، ولی همینطور مانده بود. مثلا یک قانون سال ۸۸ یا سال ۸۹ تصویب شده بود، اما سال ۹۲ از این قانون هیچ خبری نبود. میترسیدند که مردم ببینند همه فعالیتهای دولت پشت یک اتاق شیشهای قرار گیرد همه بتوانند ببینند که چه کاری انجام میگیرد.
رییس دولت دوازدهم در بخش دیگری از سخنانش گفت: ما باید نقطهای برسیم که اگر کسی خواست در این کشور سرمایه گذاری کند، ظرف یک هفته تا ۴۸ ساعت این کار را انجام دهد. کشورهایی هستند که سرمایه گذاری در آن کشور ظرف ۴۸ ساعت انجام میگیرد. لازم هم نیست در آن کشور بروید میتوانید از طریق اینترنت درخواست دهید و همه کارها انجام شود.
روحانی، مشکلات استعلام کسب و کارها را یادآور شد و گفت: شغلهای ساده و کوچک، در گذشته برای گرفتن استعلام دو تا سه ماه معطل میشدند. ما با مسئولان بخشهای مختلف جلسه گذاشتیم و سئوال کردیم که چرا استعلامها اینقدر زمان میبرد و اصلاح شد و الان بسیاری از استعلامات برخط انجام میشود و معطلی ندارد.
وی خاطرنشان کرد: برای کسب و کارهای کوچک، هنوز باید ۳۸ تا ۳۹ استعلام از نهادها انجام شود که در گذشته، ۲ تا سه ماه طول میکشید، اما الان در ۲ هفته انجام میشود و اینها را هم میتوان کوتاه کرد و در یک روز انجام داد.
روحانی با بیان اینکه دنیای امروز، دنیای رقابت است، گفت: ما تنها نیستیم و همه باهم حرکت میکنیم و در این دنیای رقابت نیاز به یک انقلاب در بخش ارتباطات داشتیم و این تحول و انقلاب در این ۸ سال اتفاق افتاد و امروز شاهد شرکتهای شتاب دهنده و دانشبنیان و استارتاپها و کارخانههای نوآوری هستیم.
رییس جمهوری با بیان این که کارهایی که تا الان انجام شده امروز دانشگاه ما را کم کم دارد به بازار متصل میکند، گفت: علم را باید به بازار وصل کنیم. علم باید به فناوری و نوآوری و تولیدات و کشف بازارهای جدید تبدیل شود بنابراین از علم تا بازار نهایی همه را باید طی میکردیم و این طی کردن از طریق این شرکتها است.
وی گفت: امروز بسیاری از خدمات دولت به راحتی بدون این که نیاز به مراجعه به اداره یا میز خدمت باشد انجام میشود که این کار عظیم و بزرگی است که برای رفاه مردم انجام شد.
روحانی با اشاره به گزارشی که در نشست ارائه شد، گفت: بر اساس این گزارش شرکت دانش بنیانی ظرف دوسالی که تاسیس شده و فعالیت میکند، چندهزار نفر جوان تحصیل کرده را مشغول به کار کرده است. بخشی از اشتغال در شرکتهای دانش بنیان امکان پذیر است چرا که در این زمینه جذابیتهای فراوانی برای افراد تحصیل کرده وجود دارد.
رییس جمهور گفت: اگر میخواهیم افراد تحصیلکرده و دانشگاهی ما مهاجرت نکنند و در کشور بمانند، باید شغل مناسب در کشور برای آنها آماده باشد. باید کشور در مسیر توسعه باشد. بعضی از فعالان علم و دانش هستند که اگر کشور توسعه پیدا نکند آنها احساس بیهویتی در زندگی میکنند و ناچار میشوند که مهاجرت کنند و از استعداد خود در جای دیگر استفاده کنند.
وی با بیان این که امروز شاهدیم که در حوزه دانش بنیان چندصدهزار شغل در این سالها ایجاد شده است گفت: آغاز دولت ۵۰ تا شرکت دانش بنیان بود، اما امروز به ۶ هزار شرکت دانش بنیان رسیده است. در این زمینه خیلیها کار کردند. از معاونت علمی و فناوری تا صندوق نوآوری و شکوفایی، وزارت ارتباطات و علوم و شرکتهای مختلف همه به میدان آمدند تا این حرکت عظیم به وجود آمد.
رییس دولت تدبیر و امید ادامه داد: این حرکت عظیم حرکتی است که باید دنیای پسا کرونا را هم ببینیم. در دوره یکسالهای که با این ویروس کرونا مواجه شدیم که اگر دولت الکترونیک و اقتصاد دیجیتالی نبود با چه مشکلاتی روبرو میشدیم. برای کسب وکارها چه مشکلاتی بوجود میآمد.
روحانی یادآور شد: وقتی میگوییم مردم در خانه بمانند و ترددها کم شود، سفرها کم شود و محدودیتها ایجاد شود چگونه میشود زندگی کرد؟ بنابراین در همین فضای سایبری است که مردم میتوانند بهره برداری و استفاده کنند. در بسیاری از کشورهای اروپایی در این موج جدید کرونا که در فشار قرار داد حتی برای خرید موارد ضروری و روزمره باید از اینترنت استفاده کنند و حق ندارید از خانه خارج شوید.
روحانی گفت: وقتی یک اپیدمی اینچنینی دنیا و سلامت مردم را تهدید میکند با این نحوی که در این چند سال دیدیم، آثار آن را بعد از کرونا بیشتر لمس کردیم. بسیاری از خدمات مانند اعطای وام به ۷۸ میلیون نفر همه با ماندن در خانه و نرفتن بانک و به صورت الکترونیکی انجام شد. مشخص شد این وام چقدر است و به کجا میرود و چگونه باید پس دهد اگر همه میخواستند مراجعه کنند غیرممکن بود.
وی افزود: افراد از این طریق سود سهام عدالت را دریافت میکنند، در بورس وارد و خارج میشوند و چیزی را میفروشند و در این فضا این کار را انجام میدهند.
روحانی با بیان اینکه تحول عظیم ایجاد شده را در شرایط کرونایی کاملا لمس کردیم و این فضا بسیار ضر وری است، گفت: دانشآموزان و دانشجویان در این زمینه مشغول فعالیت هستند. وقتی مدرسه و دانشگاه به خاطر کرونا تعطیل شد اگر میخواستند در این یک سال و نیم در خانه بمانند و درس نخوانند چه میشد. فرزندان ما امروز در خانه هستند، اما در کلاس آنلاین حضور دارند.
وی ادامه داد: البته نمیخواهم بگویم کلاس نیاز نیست، اما در شرایطی هستیم که ناچاریم دنیای پساکرونا را ترسیم کنیم این بیماری و ویروس به ما نشان داد اطمینانی که در ۱۰۰ سال اخیر برای سلامت افراد به وجود آمده بود، امروز دیگر وجود ندارد.
رییس جمهوری با بیان اینکه تاکنون باید از کرونا عبور میکردیم، گفت: جهشی که ایجاد شد، نگذاشت و ممکن است برای سالها بماند و نمیدانیم پایان این روند کجاست و ممکن است ویروسی مشابه آن بیاید. باید برای دوران پساکرونا و شرایطی که پیش میآید برنامهریزی کنیم.
وی اضافه کرد: اگر شرکتهای دانش بنیان نبودند برای همین کرونا چگونه میتوانستیم برنامه ریزی کنیم وقتی به ما حتی ماسک هم نمیدادند این شرکتهای دانش بنیان بودند که در زمینه داروها، تجهیزات پزشکی و ونیتلاتورها به میدان آمدند.
رییس دولت دوازدهم با اشاره به دشواریهای دستیابی به واکسن کرونا اظهار کرد: همین الان خرید واکسن به این راحتی نیست و۸۵ درصد واکسنهای تولیدی در دنیا در هشت کشور مصرف میشود.
وی افزود: ما توانستیم با این ویروس بجنگیم و مردم با این ویروس زندگی کنند و همه اینها را این شرکتها توانستند به ما کمک کنند و خدمات الکترونیک بود که به کمک ما آمد.
روحانی گفت: برای مبارزه با فساد، تامین سلامت، علم و رفاه مردم، کسب و کار و شغل مردم اینها ضروری بود و اینکه روز اول ماه رمضان اولین جلسه با این شرکتهای بسیار مهم در فناوری اطلاعات یا فناوری زیستی یا فناوریهای مربوط به بهداشت و درمان را حضوری یا آنلاین تشکیل دادیم، برای این بود که مردم بدانند در این مقطع این شرکتها چقدر برای ما اهمیت دارد و چه خدمات بزرگی ارائه میدهند.
رییس دولت تدبیر و امید ادامه داد: امیدواریم در این مسیر بتوانیم شرایطی فراهم کنیم که بتوانیم با دنیا رقابت کنیم.
رییس جمهوری سرمایه اصلی امروز را نسل جوان علاقهمند دانش پژوه برای این کار دانست و گفت: این سرمایه را داریم و ساماندهیهای و چارچوبهای مورد نیاز و کمکهای مالی هم سامان یافته است و امیدواریم در رقابتی سازنده با کشورهای پیشرفته به تدریج قرار بگیریم.
وی افزود: امروز در جامعه شاهد هستیم که بسیاری از کارهایی که لازم بود با صرف وقت فراوان انجام شود، این خدمت را در خانه خود دریافت میکنند؛ بنابراین با دولت الکترونیک رفاهی ایجاد شده است که این رفاه میتواند به نفع همه مردم باشد البته بعضیها فکر میکنند که زندگی بهتر با اسلام در تضاد است و آدم باید همیشه زاهد و در فشار باشد و زندگی بسیار سطح پایین داشته باشد.
بیشتر بخوانید: روحانی: هر شرکت خصوصی میتواند واکسن وارد کند، بیاورد +فیلم
رییس جمهوری با بیان این در زمینه ارتباطات تحول بزرگی در کشور رخ داد، گفت: البته اختلاف نظرهایی وجود داشت مبنی براینکه اگر ما وارد این فضا و انقلاب شویم، خطراتی دارد. به هر حال فضای الکترونیکی و دیجیتال یک فضای نو و تحول بزرگ است.
روحانی اظهار کرد: به هر حال در هر تحول و انقلاب خطراتی وجود دارد. وقتی شما یک اتومبیل پرسرعت داشته باشید همانطور که شما را سریعتر به مقصد میرساند ممکن است خطراتی هم داشته باشد؛ بنابراین ما باید مراقبت و راهبری کنیم.
رییس جمهوری یادآورشد: در فضای مجازی عمدتا در سال ۹۳ که این حرکت بیشتر شروع شد، اختلاف نظرهای فراوانی وجود داشت. برخیها معتقد بودند ما باید جلوی این پیشرفتها و حرکتها را بگیریم و میگفتند ضرر آن بیشتر از نفع آن است. ما میگفتیم این کار یک ضرورت است البته ممکن است ضرر هم داشته باشد که ما باید جلوی ضرر را بگیریم.
وی خاطرنشان کرد: در دنیای امروز وقتی جهان پیشرفت میکند، شما نمیتوانید عقب بمانید و نمیتوانید همراه با حرکت جهانی نباشید آن موقع ارتباط با جهان، حرف زدن با دنیا دیگر امکانپذیر نیست.
روحانی افزود: وقتی در برجام آمدیم و موفقیتهایمان را برای ارتباطات اقتصادی پیش رو دیدیم، یکی از مسائل مهم این بود که دیدیم بانکهای ما بلد نیستند کار کنند یعنی بانکهای ما با مقرراتی آشنا بودند که این مقررات برای ۵ یا ۱۰ سال گذشته بود و تحولاتی که رخ داده بود و مقررات جدیدی که حاکم شده بود را نمیدانستند و باید از نو تجدید بنا کنند و افکارشان، برنامههایشان و آییننامههایشان را از نو ببیند و مرور کنند.
رییس جمهوری با بیان اینکه نباید از تحولات علم و فناوری عقب ماند، گفت: فناوری ارتباطات و اساساً تحولات نوآورانه در بخشهای مختلف، ضرورتی بود که ما با آن مواجه بودیم. اولین کاری که نیاز داشتیم زیرساخت بود و ما بدون این زیرساخت نمیتوانستیم حرکت کنیم و مانند این است که جاده نباشد و شما ماشین تولید کنید، این ماشین چگونه و به کجا میخواهد برود.
رییس دولت تدبیر و امید گفت: این اولین تحول و اولین حرکت در زیرساخت بود که انجام گرفت. اگر شما نگاه کنید در فناوری اطلاعات زیرساخت ما در این ۸ سال چقدر تغییر کرده است. اینکه ما اکنون میگوییم نسل ۳ و نسل ۴ و یا حتی برای نسل ۵ آماده میشویم، اگر این زیرساختها نبود، اینها امکانپذیر نبود. اگر پهنای باند نبود، امکان نداشت شما از طریق موبایل بتوانید بسیاری از فعالیتهای روزانه خود را سامان دهید و بسیاری از خدمات را دریافت کنید.
وی خاطرنشان کرد: از یک سو این کار بزرگ انجام گرفت و از سوی دیگر لازم بود بخش خصوصی به میدان بیاید، شرکتهای مختلف و شرکتهای دانشبنیان فعال شوند، دولت قادر نیست، دولت وظیفه دارد کار زیرساخت انجام دهد. البته در بخشهایی در پلتفرم هم ممکن است بخواهد قدمهایی را بردارد، اما وقتی به خدمات و اپلیکیشنها و محتوا میرسیم و میخواهیم خدماتی را ارائه دهیم همه شرکتها، مردم و دانشگاهها باید سهیم و شریک شوند.
روحانی بیان کرد: نکته مهم دیگر این است که دنیای علم دنیایی است که برای پیشرفت ضروری است، اما دنیای مهارت هم در کنار دنیای علم باید به وجود بیاید. شما اگر یک دانش فراوانی را یاد بگیرید و یک مدرک علمی سطح بالا هم در دست داشته باشید، اما مهارت اجرایی و عملی نداشته باشید چه کار میشود کرد آن مدرک کهنه میشود بخش بزرگی از آن دانش هم فراموش میشود. مردم با کار کردن با تلفن همراههای نسل جدید نوعی مهارت با این فناوری جدید یاد میگیرند و از این فناوری مهارتهای جدید، سواد جدید و دیجیتال که یک سواد خاصی است، استفاده میکنند.
وی اظهار داشت: اگر شما در یک دانشگاه خارجی بخواهید تحصیلات تکمیلی بخوانید، هر چقدر هم مهارت داشته باشید اگر سواد دیجیتالی را ندانید، نمیتوانید کار کنید و مطالب لازم را دریافت و ارائه کنید بسیاری از ارائهها به سواد دیجتیالی نیاز دارد. ما ناچار بودیم وارد این زمینه شویم. هیچ راهی نداشتیم. دولت این احساس و درک را میکرد و به نظر من امروز جامعه به خوبی این را پذیرفته و قبول کرده است.
رییس جمهوری گفت: زمانی گفته میشد این گونه فناوریهای چه مشکلاتی برای امنیت خانوادهها و امنیت زندگی مردم ایجاد میکند بله ممکن است در جاهایی اگر مراقبت نکنیم مشکل هم ایجاد بکند، اما در کنارش مردم دیدند که با این فناوری امنیت خوبی هم دارد فرزندی که سوار خودرو شده است میداند اکنون در کدام مسیر است و مقصد بعدی کجاست.
روحانی تاکید کرد: این که این فناوری میتواند امنیت و ارزانی برای جامعه بیاورد هم باید مد نظر قرار دهیم. اتفاقا دیدیم در مسئله حمل و نقل ضمن این که امنیت و رفاه برای جامعه آورد، از نظر قیمت هم قابل رقابت شد. خیلی راحتتر با یک رقابت بهتر بدون این فناوری یک کامیون بار میبرد و از آن طرف نمیتوانست چه کار بکند ناچار میشد خالی برگردد.
وی اضافه کرد: با این فناوری هم از این طرف میتواند به راحتی بار ببرد و هم میتواند بار را برگرداند. به راحتی مسافر ببرد در مسیر راه مسافری را پیاده کرد کجا برود و مسافر بعدی را کجا سوار کند یعنی یک گردشهای بیخود در خیابان و مصرف سوخت بی جهت در خیابان نظم پیدا کرد.
رییس جمهوری در ادامه به تاثیرات مثبت استارتاپهای خودرویی برای امنیت و هماهنگی سفر اشاره و تصریح کرد: امروز ابزارهای دیجیتال به خوبی حرکت خودرو را با نیاز مسافر تنظیم میکنند.
روحانی با اشاره به اینکه از آغاز دولت یازدهم تا امروز پهنای باند ۳۰ تا ۳۲ برابر شده است، خاطرنشان کرد: تقریبا تمام شهرهای ما الان به اینترنت پرسرعت وصل هستند و بیش از ۹۰ تا ۹۵ درصد روستاهای بالای ۲۰ خانوار کشور به اینترنت پرسرعت وصل شده اند.
وی، تاثیرات مثبت سامانههای ایجاد شده در حوزه کسب و کارهای کوچک و متوسط را یادآور شد و افزود: سامانهها برای کسب و کارهای متوسط و کوچک چه رفاهی ایجاد کرده است و الان فروشنده به جای اینکه دنبال مشتری بگردد و مشتری به جای اینکه دنبال فروشنده بگردد، سامانه همه اینها را به هم متصل میکند و همه اطلاعات لازم را در اختیار هر دو طرف قرار میدهد.
رییس جمهوری با اشاره به ظهور فناوریهای نسل چهارم و پنجم و هوش مصنوعی تصریح کرد: این فناوریها فرد را هدایت میکنند و وقتی فرد دو کار را در سامانه انجام داد، فناوری خودش کار بعدی را پیشنهاد میکند و راههای بهتر انجام دادن کار بعدی را نیز به فرد ارائه میکند.
روحانی، این تحولات را برای زندگی امروز ما یک ضرورت عنوان کرد و گفت: امروز شاهد حرکت بسیار خوبی در حوزه استفاده از فناوریهای دیجیتال در جامعه هستیم و دولت هم خدمات شایستهای در این حوزه ارائه کرده است. من توفیق داشتم جلسات فراوانی جلسات فراوانی را برای پیگیری مسائل حوزه فناوری اطلاعات و دولت الکترونیک با کارشناسان مربوطه برگزار کنم، زیرا برای من بسیار مهم بود که تا پایان این دولت، سامانهها تکمیل شوند.
وی، پیگیریها بقرای الکترونیک شدن پرونده سلامت را یادآور شد و تصریح کرد: ما خیلی دنبال این حرکت بودیم که سلامت ما الکترونیکی شود و امروز بخش بزرگی از سلامت، الکترونیکی شده و اگر وارد یک بیمارستان شوید مسئول مربوطه به جای اینکه دنبال پرونده در دفتر و بایگانی بگردد و ببیند و بخواند، خیلی راحت حتی با یک شماره ملی، میتواند به سوابق، معاینات گذشته شما و اقدامات قبلی پزشکی دسترسی پیدا کند و توصیههای پزشکی لازم را در نسخه الکترونیکی بنویسد.
رییس دولت دوازدهم گفت: حوزه بهداشت و سلامت کشور در حال قرار گرفتن در یک مسیر درستی است و صرفه جوییهای درستی انجام میشود؛ مصرفهای بیخود دارو را از بین میبرد؛ فرمی که در گذشته باید توسط بیمار یا همراهان پر میشد دیگر لازم نیست پر شود و به راحتی فقط موارد ضروری به صورت الکترونیکی پر میشود.
روحانی تاثیرات الکترونیک شدن پرونده سلامت بر حوزه نظارت را یادآور شد و افزود: نظارت در حوزه سلامت اکنون به خوبی میتواند انجام بگیرد، اما قبلا به راحتی نمیتوانستیم نظارت کنیم که افراد چگونه کارها را انجام میدهند. امروز بیمهگر ما و مسئولان و مدیران حوزه سلامت ما میتوانند نگاه کنند که دارو چگونه مصرف میشود و چطور در بخشهای مختلف از خدمات استفاده میشود و چه اتصالی اینها میتوانند با هم داشته باشند.
وی، الکترونیک شدن بخشهای مختلف کشور را قابل تقدیر دانست و گفت: یکی از بخشهای بسیار مهم که الکترونیک شده و الکترونیک شدن قسمتهای کوچکی از آن باقی مانده، سامانه بزرگ تجارت بود. تا زمانی که اقدامات در این حوزه الکترونیک نشده بود، چه سوءاستفادهها فسادهای بزرگی در این حوزه انجام میگرفت. یکی از خواص فناوری برای کشور تامین سلامت جامعه و مبارزه با فساد است.
رییس جمهوری ضمن پرسیدن این سئوال که مبارزه با فساد چطوری امکانپذیر است و چه کاری میتوانیم انجام دهیم، افزود: بگیر و ببند و دادگاه در یک مراحلی برای برخی از موارد ضروری و لازم هستند، اما اصل مبارزه با فساد از طریق ایجاد شفافیت امکانپذیر است.
روحانی درباره تاثیرات دولت الکترونیک بر ایجاد شفافیت نیز گفت: امروز در سامانه تجارت، به راحتی شما میبینید که کدام تاجر یا فرد یا شرکتی، در چه تاریخی، چه موردی را ثبت سفارش کرده و چه زمانی به بانک مراجعه کرده، چه زمانی تامین مالی شده و اظهارنامهها را پر کرده، چه زمانی اقدامات انجام شده را دنبال کرده و سفارش خارجی را ارائه کرده و کالا خریداری شده و حرکت کرده است. کالای مورد نظر با چه کشتی حرکت کرده و چه زمانی به بندر رسیده و وارد گمرکات شده و همه تشریفات گمرکی در چه تاریخی انجام گرفته و در چه تاریخی حمل شده است.
وی با بیان اینکه حتی میتوان از طریق سامانه الکترونیک تجارت فهمید چه شرکتی کالا را حمل کرده و به کدام انبار آمده است، خاطرنشان کرد: در بخش انبار هنوز یک مقداری ما عقب ماندگی داریم که باید جبران کنیم؛ تا زمانی که این جنس به بازار میآید و در اختیار مشتری قرار میگیرد، تمام مسیر حرکت کالا را همه مسئولان مربوطه میتوانند در سامانه الکترونیک تجارت به راحتی ببینند. بدون این فناوری، مگر تحقق این تحول بزرگ امکانپذیر بود.
رییس جمهوری تصریح کرد: در گذشته قانونی مصوب شده بود برای اینکه اطلاعات دستگاهها در اختیار مردم قرار گیرد، اما در عین حال این قانون نه اجرا میشد و نه آیین نامه اش نوشته شده بود. سالها بود این قانون تدوین و ابلاغ شده بود، ولی همینطور مانده بود. مثلا یک قانون سال ۸۸ یا سال ۸۹ تصویب شده بود، اما سال ۹۲ از این قانون هیچ خبری نبود. میترسیدند که مردم ببینند همه فعالیتهای دولت پشت یک اتاق شیشهای قرار گیرد همه بتوانند ببینند که چه کاری انجام میگیرد.
رییس دولت دوازدهم در بخش دیگری از سخنانش گفت: ما باید نقطهای برسیم که اگر کسی خواست در این کشور سرمایه گذاری کند، ظرف یک هفته تا ۴۸ ساعت این کار را انجام دهد. کشورهایی هستند که سرمایه گذاری در آن کشور ظرف ۴۸ ساعت انجام میگیرد. لازم هم نیست در آن کشور بروید میتوانید از طریق اینترنت درخواست دهید و همه کارها انجام شود.
روحانی، مشکلات استعلام کسب و کارها را یادآور شد و گفت: شغلهای ساده و کوچک، در گذشته برای گرفتن استعلام دو تا سه ماه معطل میشدند. ما با مسئولان بخشهای مختلف جلسه گذاشتیم و سئوال کردیم که چرا استعلامها اینقدر زمان میبرد و اصلاح شد و الان بسیاری از استعلامات برخط انجام میشود و معطلی ندارد.
وی خاطرنشان کرد: برای کسب و کارهای کوچک، هنوز باید ۳۸ تا ۳۹ استعلام از نهادها انجام شود که در گذشته، ۲ تا سه ماه طول میکشید، اما الان در ۲ هفته انجام میشود و اینها را هم میتوان کوتاه کرد و در یک روز انجام داد.
روحانی با بیان اینکه دنیای امروز، دنیای رقابت است، گفت: ما تنها نیستیم و همه باهم حرکت میکنیم و در این دنیای رقابت نیاز به یک انقلاب در بخش ارتباطات داشتیم و این تحول و انقلاب در این ۸ سال اتفاق افتاد و امروز شاهد شرکتهای شتاب دهنده و دانشبنیان و استارتاپها و کارخانههای نوآوری هستیم.
رییس جمهوری با بیان این که کارهایی که تا الان انجام شده امروز دانشگاه ما را کم کم دارد به بازار متصل میکند، گفت: علم را باید به بازار وصل کنیم. علم باید به فناوری و نوآوری و تولیدات و کشف بازارهای جدید تبدیل شود بنابراین از علم تا بازار نهایی همه را باید طی میکردیم و این طی کردن از طریق این شرکتها است.
وی گفت: امروز بسیاری از خدمات دولت به راحتی بدون این که نیاز به مراجعه به اداره یا میز خدمت باشد انجام میشود که این کار عظیم و بزرگی است که برای رفاه مردم انجام شد.
روحانی با اشاره به گزارشی که در نشست ارائه شد، گفت: بر اساس این گزارش شرکت دانش بنیانی ظرف دوسالی که تاسیس شده و فعالیت میکند، چندهزار نفر جوان تحصیل کرده را مشغول به کار کرده است. بخشی از اشتغال در شرکتهای دانش بنیان امکان پذیر است چرا که در این زمینه جذابیتهای فراوانی برای افراد تحصیل کرده وجود دارد.
رییس جمهور گفت: اگر میخواهیم افراد تحصیلکرده و دانشگاهی ما مهاجرت نکنند و در کشور بمانند، باید شغل مناسب در کشور برای آنها آماده باشد. باید کشور در مسیر توسعه باشد. بعضی از فعالان علم و دانش هستند که اگر کشور توسعه پیدا نکند آنها احساس بیهویتی در زندگی میکنند و ناچار میشوند که مهاجرت کنند و از استعداد خود در جای دیگر استفاده کنند.
وی با بیان این که امروز شاهدیم که در حوزه دانش بنیان چندصدهزار شغل در این سالها ایجاد شده است گفت: آغاز دولت ۵۰ تا شرکت دانش بنیان بود، اما امروز به ۶ هزار شرکت دانش بنیان رسیده است. در این زمینه خیلیها کار کردند. از معاونت علمی و فناوری تا صندوق نوآوری و شکوفایی، وزارت ارتباطات و علوم و شرکتهای مختلف همه به میدان آمدند تا این حرکت عظیم به وجود آمد.
رییس دولت تدبیر و امید ادامه داد: این حرکت عظیم حرکتی است که باید دنیای پسا کرونا را هم ببینیم. در دوره یکسالهای که با این ویروس کرونا مواجه شدیم که اگر دولت الکترونیک و اقتصاد دیجیتالی نبود با چه مشکلاتی روبرو میشدیم. برای کسب وکارها چه مشکلاتی بوجود میآمد.
روحانی یادآور شد: وقتی میگوییم مردم در خانه بمانند و ترددها کم شود، سفرها کم شود و محدودیتها ایجاد شود چگونه میشود زندگی کرد؟ بنابراین در همین فضای سایبری است که مردم میتوانند بهره برداری و استفاده کنند. در بسیاری از کشورهای اروپایی در این موج جدید کرونا که در فشار قرار داد حتی برای خرید موارد ضروری و روزمره باید از اینترنت استفاده کنند و حق ندارید از خانه خارج شوید.
روحانی گفت: وقتی یک اپیدمی اینچنینی دنیا و سلامت مردم را تهدید میکند با این نحوی که در این چند سال دیدیم، آثار آن را بعد از کرونا بیشتر لمس کردیم. بسیاری از خدمات مانند اعطای وام به ۷۸ میلیون نفر همه با ماندن در خانه و نرفتن بانک و به صورت الکترونیکی انجام شد. مشخص شد این وام چقدر است و به کجا میرود و چگونه باید پس دهد اگر همه میخواستند مراجعه کنند غیرممکن بود.
وی افزود: افراد از این طریق سود سهام عدالت را دریافت میکنند، در بورس وارد و خارج میشوند و چیزی را میفروشند و در این فضا این کار را انجام میدهند.
روحانی با بیان اینکه تحول عظیم ایجاد شده را در شرایط کرونایی کاملا لمس کردیم و این فضا بسیار ضر وری است، گفت: دانشآموزان و دانشجویان در این زمینه مشغول فعالیت هستند. وقتی مدرسه و دانشگاه به خاطر کرونا تعطیل شد اگر میخواستند در این یک سال و نیم در خانه بمانند و درس نخوانند چه میشد. فرزندان ما امروز در خانه هستند، اما در کلاس آنلاین حضور دارند.
وی ادامه داد: البته نمیخواهم بگویم کلاس نیاز نیست، اما در شرایطی هستیم که ناچاریم دنیای پساکرونا را ترسیم کنیم این بیماری و ویروس به ما نشان داد اطمینانی که در ۱۰۰ سال اخیر برای سلامت افراد به وجود آمده بود، امروز دیگر وجود ندارد.
رییس جمهوری با بیان اینکه تاکنون باید از کرونا عبور میکردیم، گفت: جهشی که ایجاد شد، نگذاشت و ممکن است برای سالها بماند و نمیدانیم پایان این روند کجاست و ممکن است ویروسی مشابه آن بیاید. باید برای دوران پساکرونا و شرایطی که پیش میآید برنامهریزی کنیم.
وی اضافه کرد: اگر شرکتهای دانش بنیان نبودند برای همین کرونا چگونه میتوانستیم برنامه ریزی کنیم وقتی به ما حتی ماسک هم نمیدادند این شرکتهای دانش بنیان بودند که در زمینه داروها، تجهیزات پزشکی و ونیتلاتورها به میدان آمدند.
رییس دولت دوازدهم با اشاره به دشواریهای دستیابی به واکسن کرونا اظهار کرد: همین الان خرید واکسن به این راحتی نیست و۸۵ درصد واکسنهای تولیدی در دنیا در هشت کشور مصرف میشود.
وی افزود: ما توانستیم با این ویروس بجنگیم و مردم با این ویروس زندگی کنند و همه اینها را این شرکتها توانستند به ما کمک کنند و خدمات الکترونیک بود که به کمک ما آمد.
روحانی گفت: برای مبارزه با فساد، تامین سلامت، علم و رفاه مردم، کسب و کار و شغل مردم اینها ضروری بود و اینکه روز اول ماه رمضان اولین جلسه با این شرکتهای بسیار مهم در فناوری اطلاعات یا فناوری زیستی یا فناوریهای مربوط به بهداشت و درمان را حضوری یا آنلاین تشکیل دادیم، برای این بود که مردم بدانند در این مقطع این شرکتها چقدر برای ما اهمیت دارد و چه خدمات بزرگی ارائه میدهند.
رییس دولت تدبیر و امید ادامه داد: امیدواریم در این مسیر بتوانیم شرایطی فراهم کنیم که بتوانیم با دنیا رقابت کنیم.
رییس جمهوری سرمایه اصلی امروز را نسل جوان علاقهمند دانش پژوه برای این کار دانست و گفت: این سرمایه را داریم و ساماندهیهای و چارچوبهای مورد نیاز و کمکهای مالی هم سامان یافته است و امیدواریم در رقابتی سازنده با کشورهای پیشرفته به تدریج قرار بگیریم.
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط