تاریخ انتشار: ۰۰:۰۲ - ۲۵ مهر ۱۳۹۵

ریاست جمهوری کلینتون «بد» و ترامپ «بدتر» است

هرچند آمدن شخصی مانند ترامپ یا کلینتون در سیاست های کلان منطقه ای و بین المللی ایالات متحده آمریکا تفاوت فاحش نخواهد داشت، با این حال نمی توان از نظر دور داشت که تفاوت اشخاص و سیاست های اعلامی و اعمالی سیاست مداران و احزابی که از آنها حمایت می کنند، اثر گذار خواهد بود.
رویداد۲۴- حسین نقاشی، عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت ایران اسلامی در گفت‎وگو با خبرنگار سیاسی روزان درباره اینکه انتخابات ایالات متحده آمریکا تا چه اندازه بر سرنوشت سیاسی حسن روحانی اثرگذار است، اظهار کرد: بعد از فروپاشی اتحادیه جماهیر شوروی و اتمام جنگ سرد، روابط بین‌الملل و سیاست جهانی به سمت تک‌قطبی شدن پیش رفت و در این رابطه آمریکا موقعیت خاصی را به دست آورد. در واقع بعد از فروپاشی شوروی، ایالت متحده آمریکا از نظر قدرت نظامی، اقتصادی، تکنولوژیکی و سیاسی در موقعیت فرادستی و یکه قرار گرفت.
وی در ادامه افزود: هرگونه تغییر و تحول در سیاست داخلی ایالات متحده آمریکا در رکن ریاست جمهوری و کنگره بروز و ظهور پیدا می‌کند و روی مسائل و معادلات سایر کشورها اعم از اروپا و خاورمیانه نیز تاثیر خواهد گذاشت.
این فعال سیاسی اصلاح‌طلب به میزان تاثیرگذاری سیاست داخلی آمریکا بر جهان اشاره کرد و گفت: ممکن است در برخی از کشورها این تاثیرگذاری کمتر باشد و بر برخی دیگر از کشورها این تاثیرگذاری فزونی داشته باشد. چرا که برخی از مناطق و کشورها دارای حساسیت‌هایی از جمله اقتصادی و سیاسی و ژئوپلوتیک بیشتر هستند و برخی کشورها و مناطق جهان در این وضعیت قرار ندارند و عواملی از این دست موجب می شود که ایالات‌متحده آمریکا به فراخور این حساسیت ها و موقعیت ها درباره کشورها و مناطقی از جهان سرمایه گذاری بیشتر داشته باشد.
ایران و خاورمیانه از اهداف استراتژیک ایالات متحده هستند
نقاشی با تاکید بر اینکه در کشورهای آسیایی و خاورمیانه مانند ایران، ایالات‌متحده آمریکا سرمایه‌گذاری‌های ویژه‌ای اختصاص داده است، تصریح کرد: به هرحال در ایران و کشورهایی که در خاورمیانه قرار دارند، حساسیت‌هایی که ذکر شد، از دیرباز وجود داشته است بنابراین همان‌طور که گفتم انتخابات ریاست جمهوری و پارلمان آمریکا برای کشورهایی چون ما اهمیت داشته و قابل رصد و ارزیابی است.
وی ادامه داد: اینکه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بر کل دنیا تاثیرگذار خواهد بود، شکی وجود ندارد. چرا که در دو دهه اخیر ایالات‌متحده آمریکا بعد از فروپاشی رقیب خود سعی کرده است بر کشورها به خصوص کشورهای خاورمیانه سلطه داشته باشد.
رویکرد آمریکا مبتنی بر «سلطه» و «هژمونی» است
عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت ایران اسلامی در پاسخ به این سوال که انتخابات ریاست جمهوری آمریکا چه تاثیری بر سرنوشت سیاسی دکتر روحانی در ایران خواهد داشت، گفت: چه بخواهیم و چه نخواهیم انتخابات ایالت متحده بر مناسبات منطقه و از جمله ایران تاثیرگذار خواهد بود. این موضوع درباره انتخابات پارلمان آمریکا نیز موضوعیت دارد.
او درباره اعتقاد برخی کارشناسان سیاسی که می‌گویند اگر دونالد ترامپ‌ رئیس‌جمهور آمریکا شود، حسن روحانی هیچ شانسی برای پیروزی در انتخابات سال آینده را نخواهد داشت و کاندیدای تندرویی مانند ترامپ رئیس‌جمهور ایران خواهد شد واکنش نشان داد و گفت: درست است که انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بر مناسبات سیاسی کشورهای دیگر تاثیرگذار خواهد بود. اساسا نظام سیاسی آمریکا از پس از جنگ جهانی دوم به دلیل رویکرد سلطه جویانه ای که داشته و بعد از فروپاشی شوروی به دلیل "هژمونی" خواهی این کشور، تلاش در جهت تاثیرگذاری هرچه بیشتر بر مسایل جهانی و مناطق حساس دنیا، در برنامه ریزی آمریکایی ها قرار داشته است.
وی همچنین افزود: هرچند آمدن شخصی مانند ترامپ یا کلینتون در سیاست های کلان منطقه ای و بین المللی ایالات متحده آمریکا تفاوت فاحش نخواهد داشت، با این حال نمی توان از نظر دور داشت که تفاوت اشخاص و سیاست های اعلامی و اعمالی سیاست مداران و احزابی که از آنها حمایت می کنند، اثر گذار خواهد بود. کما اینکه جورج بوش با اوباما متفاوت بود، امروز نیز به نظر می رسد، ترامپ و کلینتون با هم تفاوت های روشنی دارند.
نقاشی در ادامه گفت: چه بخواهیم و چه نخواهیم خوی سلطه‌جویی در نظام سیاسی ایالات‌متحده آمریکا وجود دارد و در این‌راستا نمی‌توان گفت که اگر هرکدام از این دو رئیس‌جمهور آمریکا شوند، تغییرات بنیادی و اساسی در نظام سیاسی و ساختار این کشور به وجود می‌آید. با این حال به نظر می رسد ریاست جمهوری ترامپ با توجه به مواضعش درباره برجام، کار دولت آقای روحانی برای پیگیری و پیشبرد این مساله دشوارتر می کند.
این فعال رسانه‌ای درباره ترامپ توضیح داد: این کاندیدای جمهوری خواه؛ پیشه‌اش تجارت بوده و هست. بنابراین ادبیات و اقدامات وی بر همین مبنا استوار شده است و برخی از تحلیل گران مسایل آمریکا  معتقدند که اگر وی رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا شود، رفتارها و سیاست‌های ترامپ حالت بده بستان و معامله‌ای خواهد داشت. این یک برداشت است از خصوصیات شخصی ترامپ است که من چندان با آن موافق نمی توانم باشم. نظام حزبی آمریکا به کاندیداها این میزان آزادی نخواهد داد که به صورت فردی بیاندیشند و عمل کنند. در کنار این باید به سابقه جنگ افروزی های حزب متبوع ترامپ، حزب جمهوری خواه، در نیم قرن اخیر توجه داشت.
ابزار فشار دموکرات ها، تحریم و ابزار فشار جمهوری خواهان، جنگ است
وی در این باره اضافه کرد: روحیات و رفتارهای ترامپ پوپولیستی و در حوزه هایی چون مسایل زنان و رنگین پوست ها و مهاجرین، بی شرمانه و افراطی است. بنابراین به نظر می رسد رئیس جمهور شدن وی باعث تقویت و افزایش قدرت جریان‌های راست افراطی و نژادپرست در آلمان، فرانسه، اتریش و دیگر کشورها خواهد شد. چرا که ترام در سخنان خود نشانه هایی از  نژاد پرستی، رفتارهای پوپولیستی، ضدیت با رنگین پوستان و زنان را نشان داده است.
این فعال سیاسی اصلاح‌طلب با تأکید براینکه رویکرد دموکرات‌ها عمدتا برپایی جنگ نیست، گفت: ابزار دموکرات‌ها تحریم و ابزار جمهوری خواهان جنگ و دخالت نظامی در کشورهاست. ضمن اینکه باید یادآوری کنم هیلاری کلینتون و همسر وی روابط بسیاری خوبی با اسرائیل و عربستان سعودی داشته‌اند و این خود از نکات مهم در رفتارهای منطقه ای هیلاری کلینتون خواهد بود. باید توجه داشته باشیم که باراک اوباما نیز برای پیشبرد برنامه های منطقه ای خود و البته مسایلی دیگر، از ادامه همکاری با هیلاری کلینتون در وزارت امور خارجه سر باز زد، و جان کری را به حای او منصوب کرد.
او به تفاوت میان جنگ و تحریم که یکی از ابزارهای دو حزب اصلی در ایالات متحده آمریکا است، پرداخت و افزود: جنگ یک واقعیت آنی است و به یکباره خرابی‌ها و ویرانی‌های بسیاری را به بار می‎آورد، اما تحریم یک مرگ تدریجی به شمار می‎آید. در حقیقت تحریم‌ها تمام مسائل سیاسی، اقتصادی، امنیتی و اجتماعی یک کشور را به صورت تدریجی درگیر خود می کنند و کشوری را در معرض  خطرات بنیادین قرار می‌دهد.
این فعال رسانه ای در ادامه گفت: نکته قابل توجه درباره ترامپ این است که رویکردها و ضدیت هایش با مسایل حساسی چون مهاجران و زنان و ... بیانات ماجراجویانه اش، می تواند متحدان اروپایی را از ایلات متحده آمریکا دور سازد. این نکته ای است که برخی تحلیل گران را به سمت و سو سوق می دهد که روی کار آمدن ترامپ از این جهت که او امکان اجماع سازی بین المللی و به خصوص همراه کردن دول اروپایی را با خود ندارد، به نفع منافع ملی ما خواهد بود.
ریاست جمهوری ترامپ، پیگیری برجام را دشوارتر می کند
نقاشی با اشاره به اولین مناظره کلینتون و ترامپ گفت: با توجه به تاکیدهای مکرر و مخالفت های روشن ترامپ با برجام به نظر می رسد که ریاست جمهوری او در روند اجرایی شدن برجام، خلل های بیشتری ایجاد خواهد کرد. البته چنانکه اشاره کردم، انتخاب کلینتون یا ترامپ تفاوت فاحش در سیاست های ایالات متحده ایجاد نخواهد کرد، اما به هر حال در سیاست همیشه بین دو خوب یا بین خوب وبد و یا خوب و خوبتر انتخاب نمی کنیم، بلکه گاهی بد را به بدتر ترجیح می دهیم. با این رویکرد، کلینتون "بد" به گمانم تا به امروز از ترامپ "بدتر"، برای جهان مناسب تر باشد.
این فعال سیاسی اصلاح طلب در ادامه افزود: شاید بنا برآنچه در رقابت های درون حزبی بین هیلاری کلینتون و برنی سندرز دیده بودیم، پیروزی سندرز در انتخابات درون حزبی و پیروزی او بر رقیب جمهوری خواهش، می توانست تا حدودی تفاوت روشن تری در سیاست های بین المللی و حتی داخلی آمریکا محسوب شود. هرچند او نیز در چنبره ساختار و نظام درهم تنیده الیگاریشیک آمریکا بوده و نمی توانستیم ازریاست جمهوری او نیز توقع یک انقلاب داشته باشیم.
عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت ایران اسلامی تصریح کرد: اینکه گفته می‎شود اگر ترامپ رئیس جمهور شود آقای روحانی در انتخابات سال آینده شرکت نمی‌کند یا فرد تندرویی مانند ترامپ برای مقابله با سیاست‌های آمریکا رئیس جمهور ایران خواهد شد تحلیل غلط و نادرستی است و من اصلا با چنین تحلیل موافق نیستم. به عبارتی نظامی سیاسی ایران به سمت و سوی فضای انتخاباتی مکانیکی نخواهد رفت و آقای روحانی نیز رییس جمهور دور اول و مستقر است و نظام سیاسی هم مجموعا وارد چنین معادلاتی که انتخابات را از پیش مهندسی و طراحی کند، نخواهد شد و این امر بر خلاف روح جمهوریت و دموکراسی حاکم بر ساختار قانون اساسی و نظام سیاسی جمهوری اسلامی است.
منبع روزنامه روزان
نظرات شما